szklanki (750 ml) bulionu 1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego 3 łyżki masła 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego pieprz sól Dodatkowo: 1 kukurydza do podania 1 łyżeczka masła świeża kolendra chili Przygotowanie: 1) Kolby kukurydzy obrać z liści i dokładnie umyć, a następnie
Fitsweet.meCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 50-60 dag świeżych grzybów (wcześniej obgotowanych) - u mnie borowiki i podgrzybki, sól, pieprz świeżo mielony, opakowanie serka mascarpone (250 g), pęczek natki pietruszki, odrobina tymianku, łyżka masła. Przygotowanie: Wcześniej podgotowane grzyby kroję na mniejsze kawałki, podsmażam na maśle z dodatkiem soli około
JejKuchniaząbki czosnku 2-3 łyżki śmietany 18% 2 liście laurowe PRYMAT 5-6 ziarenek ziela angielskiego PRYMAT 1 łyżeczka majeranku PRYMAT sól morska PRYMAT pieprz czarny mielony PRYMAT Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy. Marchew kroimy w plasterki. Pietruszkę i seler w kosteczkę. Umieszczamy pokrojoną włoszczyznę w garnku. Zalewamy 1,5 litrami wody. Dodajemy kiełbasę, przyprawy
Gotuj z Mąkąugotowanych grzybów mieszanych 1 kg marchewki 1 kg cebuli 200 g koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypta chili 3 szkl oleju Grzyby mielimy na grubych oczkach. Cebulę również mielimy na grubych oczkach lecz osobno, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i cebulę dusimy z olejem ok 20 min , od czasu do czasu mieszając. Dodajemy zmielone grzyby i przyprawy, ponownie
Gotowanie jest łatweSkładniki na ok 12 sztuk: Pulpety z leśnymi grzybami i papryką Pulpety 500 g mięsa mielonego z indyka 5 łyżek płatków owsianych 2 jajka 15 dag sera żółtego pokrojonego w kostkę Sól i pieprz do smaku 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 8 leśnych grzybów 4 garście szpinaku 1 cebula 1 papryka pokrojona w kostkę 1 łyżka masła Olej
Gotowanie Patkiwody 2 łyżki oleju rzepakowego Sól i pieprz do smaku 1 saszetka suchych drożdży 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 2 łyżki papryki chilli Sól i pieprz 1 łyżeczka czosnku mielonego Sos pomidorowy 6 pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majeranku i bazyli 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo Salami
Gotowanie Patkipomidorów 1 kg jabłek antonówek 2 duże cebule 1 musztarda sarepska (ok. 200g) 70 g soli 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 100 g cukru 5 łyżeczek octu 10% Pomidory i jabłka
peggiwkuchnikotlety wyszły bardzo smaczne. Świetnie nadają się jako dodatek do obiadu. Dla zainteresowanych w tle znajdują się upieczone ziemniaki z cukinią 😉 Składniki (ok. 8 sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g cukinii 150 g marchewki 3-4 łyżki natki pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego 1 jajko 1 łyżka czosnku niedźwiedziego sól
Zdrowie na języku :Ptartej 2 jajka olej do smażenia Sos ajvar: 4 duże papryki czerwone (bądź mix papryk) 1 średni bakłażan 4 ząbki czosnku 1/6 szklanki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki soli Kalafiora umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na średniej wielkości różyczki. Różyczki posolić, oprószyć mąka, zanurzyć w roztrzepanym jajku i panierować w bułce. Jeśli
mecooksJesień w kuchni to dla mnie zapach korzennych przypraw, zwłaszcza mielonego cynamonu, którego zapach roznosi się po całym domu. Zainspirowana popularnym ciastem marchewkowym postanowiłam przygotować muffinki, ale w wersji fit, bo bez mąki, a z płatkami owsianymi. Cierpliwie czekają na porę deseru, już dwie spróbowałam, jak były jeszcze ciepłe! Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku, pięknie
Moja smaczna kuchniaśredniego ogórka małosolnego, 2 średniej wielkości rzodkiewki, duża garść posiekanego szczypiorku. Składniki na sos czosnkowy: 5 łyżeczek majonezu, 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany, szczypta cukru, pieprz czarny mielony Cykoria, sól, odrobina słodkiej papryki, zioła prowansalskie, 3 większe ząbki czosnku. Przygotowanie: Przygotowuję sos: czosnek rozgniatam nożem i bardzo drobno siekam. Majonez łączę z jogurtem, czosnkiem i przyprawami, dokładnie
JejKuchniaszklanki białego wytrawnego wina 2 cebule 1 ząbek czosnku Szczypta tymianku do smaku Szczypta rozmarynu do smaku 3 łyżki masła 100 g startego parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, większe sztuki pokroić na małe kawałki, malutkie zostawić w całości. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać
Wanilia i Kardamonsody do pieczenia · 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii · ½ łyżeczki soli · ½ łyżki mielonego cynamonu + do posypania po górze · 1 ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej DODATKI: OPCJONALNIE: ½ filiżanki krojonych orzechów włoskich lub pekan, pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady
Calzonella.comżurawinowe: 1 kg gruszek, najlepiej dość twardych ( około 600 g po obraniu ) 100 g żurawiny świeżej lub mrożonej sok z połowy cytryny 1 - 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Budyń: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego - opakowanie na 500 ml mleka 750 ml mleka 5 łyżek cukru Dodatkowo: cukier puder do oprószenia
Opowieści z piekarnikaząbki, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, sos sojowy 3 łyżki, majeranek pół łyżeczki, cząber 1 łyżeczka, kminek 1 łyżeczka, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, boczek wędzony surowy 300 g, mięso wołowe 1 kg, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kapustę białą poszatkować, zalać wodą i nastawić
kulinarne odsłony pati