szklanki (225 g) mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła (schłodzonego) lub margaryny Kasi 3 żółtka Masa serowa: 500 g mielonego białego sera 125 g masła (miękkiego) 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (bez cukru) 1 całe jajko Beza: 3 białka 1/3 szklanki cukru pudru (do bezy) Dodatkowo: puszka brzoskwiń w syropie
Świat Ciastaczego tylko lubicie dodawać takie pasty. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki: 2 papryki czerwone 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki orzechów (użyte nerkowce) 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej Przygotowanie: Paprykę oczyszczamy z pestek, drobniej kroimy i miksujemy na tzw. papkę. Pestki słonecznika oraz orzechy miksujemy (ale pestki i orzechy
Gotuj z Mąkązamiast ziemniaków czy ryżu. Składniki: 500 g pietruszki około 10 cm białej części średniej grubości pora około 1 litr wody 50 g masła 1 łyżka oliwy sól i świeżo mielony pieprz do smaku dodatkowo: groszek ptysiowy lub drobne grzanki 200 ml słodkiej śmietanki Pietruszkę obrać lub oskrobać. Opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Pora wypłukać pod bieżącą zimną
Codzienna kuchnia niecodziennamasę dyniową: 430g puree dyniowego (jak zrobić puree dyniowe przeczytasz tutaj ) 400g mleka skondensowanego słodzonego z puszki 2 jajka łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli szczypta mielonych goździków bita śmietana (opcjonalnie) Wykonanie tradycyjne: Wykonanie ciasta: Rozpuścić masło. Dodać do niego cukier, olej i sól. Podgrzewać aż składniki się połączą. Dodać mąkę i wymieszać z resztą składników
Mania Wypiekaniaprzekonajcie się dlaczego... Pooolecam! (Tortownica o średnicy 22 cm) Spód: 50g masła 100g bułki tartej (u mnie firmy Mamut ) 2 łyżki cukru 1szczypta soli Masa: 500g mielonego twarogu (polecam z Wielunia ) 3 jajka 100g cukru 20g/2 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego 150g masła Ponadto u mnie: beziki do dekoracji (u mnie Mamut ) Przygotować spód
Di gotujejest podstawowa, można go dowolnie modyfikować, dodając grzyby lub ulubione warzywa. Zamiast czerwonej papryki użyć możecie także żółtej lub zielonej. Składniki: - 4-5 dużych papryk - 0,5 kg mięsa mielonego - woreczek ryżu - 1 duża cebula - koncentrat pomidorowy - starty żółty ser do posypania - tymianek, bazylia, oregano - czosnek granulowany - słodka papryka - sól, pieprz - olej do smażenia Zaczynamy od ryżu - standardowo należy
Kulinarne zapędy Kokosamniej, jeśli wolimy mniej słodko ) 200 ml wody + do rozrobienia mąki 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej 7-8- gożdzików 5-6 ziaren kardamonu kawałek cynamonu lub szczypta cynamonu mielonego Dodatkowo: gęsty jogurt naturalny listki mięty kilka rozmrożonych wiśni Przygotowanie: W rondelku umieścić mrożone wiśnie - bez konieczności uprzedniego rozmrażania. Dodać cukier i zalać wodą. Dodać także przyprawy: goździki
kolorowotorcikowoNastępnie łodygi selera myję i kroję na pół dodaję do kubka. Natke pietruszki myję również dodaję do kubka. Wyciskam 3 łyżki soku z cytryny. Na koniec dodaję 2 łyżeczki mielonego jęczmienia. Dodaję wodę. Blenduję do połączenia składników i powstania jednolitej konsystencji. Piję od razu
Gotowanie Patkiporcje: 230 g makaronu spaghetti 150 g wędzonego boczku ser parmezan lub grana padano - 4 łyżki 2 jajka + 1 żółtko 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki czarny pieprz - świeżo mielony 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Makaron ugotuj w osolonej wodzie al`dente - ok. 10 minut. Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Czosnek obierz
Alutka-GotujeBardzo lubię zrazy, najlepsze robi oczywiście moja mama. Ostatnio na kilki blogach widziałam przepisy na zrazy z mięsa mielonego. Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłam zrobić swoją wersję i podałam je z pure ziemniaczanym. Składniki 500 g mięsa wołowego 1 mała cebula mały kawałek boczku musztarda rosyjska 1 mała sucha bułka 1 jajko 1/2 czerwonej papryki (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Delusional Trineszczególnie za marchewką ) nie przepada, więc muszę kombinować tak, żeby je nieświadomie jadł :) Udało się, zajadał aż mu się uszy trzęsły :) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2 średnie marchewki Sól, pieprz , Szczypta czosnku granulowanego 1szkl mleka Mąką do obtaczenia Olej Sos: 2 pomidory 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Szczypta oregano 2 ząbki czosnku
Domowa Kuchnia u Mamyjedną całość jest dużo prostsze, mniej pracochłonne i przede wszystkim równie smaczne jak tradycyjne gołąbki . Polecam :) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 2 woreczki ryżu 1,5 kg mięsa mielonego łopatki wieprzowej 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Vegeta,pieprz, majeranek Olej Przygotowanie : Kapustę obieram, kroję na pół. Jedną połówkę szatkuje . Dwa woreczki ryżu gotuję według instrukcji (o 5 min krócej
Domowa Kuchnia u Mamydrzewach ,, zrobi,, się ,, kolorowo,, jak będą fruwały liście.. Te moje danie, jest właśnie w takich kolorach , kolorach jesieni , ale zarazem proste i smaczne :) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka 300g suchego makaronu świderki 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego Szczypta tymianku Sól, pieprz Olej Przygotowanie : Gotuję makaron wg instrukcji
Domowa Kuchnia u Mamybardzo wyczuwalna. Zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki – pulpety: 200 g kaszy jaglanej + 500 ml gorącej wody do ugotowania kaszy 1 marchewka 2 cebule 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego + 100 ml gorącej wody przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, majeranek, przyprawa do mięsa, papryka) Składniki – sos: ok. 800 g obranej cukinii (2 duże cukinie
Via Gustobutelka bulionu warzywnego KRAKUS -300ml 5 większych cebul 4-5 szklanek gorącej wody Masło do smażenia Sól do smaku 2 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe Duża szczypta mielonego czarnego pieprzu Szczypta tymianku Opcjonalnie: Grzanki lub groszek ptysiowy Tarty żółty ser Przygotowanie: Przygotowaną cebulę pokroić cieniutko w półkrążki, dusić na maśle około 25 minut na nie dużym ogniu
W garach u Gosi