szkl wody 1 i 3/4 szkl cukru 3 łyżki kakao 5 jajek 1.5 szkl mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 0,5 kg twarogu mielonego 250 g masła 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy Ponadto dżem z czarnej porzeczki 0,5 l śmietany 36% czekolada mleczka lub gorzka Do garnka wlać olej i wodę, wsypać kakao
Pieguskowa Kuchniawszystkim smaczne. Przepis zaczerpnięty z Bake&Taste z niewielkimi modyfikacjami. Sernik na zimno z jeżynami Spód 140 g herbatników 60-70 g masła Masa serowa 1 kg twarogu mielonego z wiaderka 170 g jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny 350 g jeżyn Herbatniki pokruszyć w blenderze, dodać roztopione masło, wymieszać
Pieguskowa Kuchniaszkl puree z dyni 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru mielonego 2 szkl groszków czekoladowych do pieczenia (użyłam dużych groszków czekoladowych) KRUSZONKA 6-8 łyżek roztopionego masła 0,5 szkl brązowego cukru 3/4 szkl mąki 0,5 łyżeczki cynamonu Ubić cukier
Pieguskowa Kuchniaprogramu/ puszka ciecierzycy (400 g) 1 cebula 10 suszonych pomidorów 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku szczypta mielonego kuminu sól do smaku Do wysmarowania formy masło i bułka tarta pestki dyni i słonecznika po posypania opcjonalnie Wszystkie składniki wrzucamy do miski i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Jeżeli
Pieguskowa KuchniaSŁOIKÓW NA ZIMĘ 2 kg zielonych pomidorów ( u mnie mieszane ) 3 cebule 2 ostre papryczki chili bez nasion 1 łyżka soli 3 łyżki białej gorczycy 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu ZALEWA 4 szkl wody 1 szkl octu 6 łyżek cukru 1 łyżka soli 10 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka kolendry Pomidory umyć, pokroić w grubsze plastry i przełożyć
Pieguskowa KuchniaDzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na bardzo prosty pasztet z udek kurczaka z pieczarkami. Jest przy okazji dość tani i szybki w przygotowaniu, więc nie będziecie mieli wymówki, że brak Wam czasu. Już od dawna nie kupuję pasztetu w sklepie, bo zwyczajnie nie mam zaufania do jego składu. . Pracę rozkładam sobie na dwa dni. Zazwyczaj mięso duszę wieczorem(...)drugi dzień mielę, doprawiam i piekę. Na kolację mam już gotową całkiem sporą porcję pysznego, świeżutkiego pasztetu. PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK /keksówka 28×9 wg Magdy 4 udka z kurczaka 250 g pieczarek 1 marchewka 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 50 g masła gałka muszkatołowa, pieprz, sól Udka
Pieguskowa Kuchniadniach. ŚLEDZIE PO KASZUBSKU / wg Olgi Smile 15 filetów śledziowych 4 cebule 3 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta soli olej do zalania śledzi Jeżeli używamy filetów śledziowych solonych
Pieguskowa Kuchniawywaru warzywnego 2-3 średnie ziemniaki kawałeczek papryczki chili 100 ml śmietanki kremówki garść płatków migdałowych 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka natki pietruszki szczypta mielonego imbiru szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Dynię przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić na kawałki. Inną odmianę dyni niż hokkaido dodatkowo obrać ze skórki. Do gorącego
Pieguskowa Kuchniawlać wino, dwie łyżki miodu i chwilkę pogotować do zredukowania. Do cebuli z jabłkami dodać wątróbkę. Wymieszać i chwilkę poddusić razem z sosem. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym, aromatycznym pieprzem. W tym samym czasie ugotowane na parze ziemniaki obsmażyć na maśle (najlepiej klarowanym). Do słoiczka dodać wszystkie składniki sosu, zakręcić pokrywką i dokładnie wymieszać. Na talerzu wyłożyć
Pieguskowa Kuchniaszkl cukru 225 g miękkiego masła 1 szkl jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli rabarbar 1 łyżka cukru do posypania 0,5 szkl płatków migdałowych cukier puder Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijać pojedyńczo jajka. Następnie dodać jogurt
Pieguskowa Kuchniapora 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 listków świeżej mięty 10 dag szynki parmeńskiej 10 dag serka topionego śmietankowego 2 łyżki masła sól ziołowa do smaku pieprz swieżo mielony do smaku gałka muszkatołowa do smaku Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa myjemy, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa, szklimy 5 minut pod przykryciem, następnie
Wanilia i KardamonSkładniki: pomidory 5 sztuk, ogórek gruntowy 1 sztuka, natka pietruszki 1/2 pęczka, ząbki czosnku 2 sztuki, marchew 1 sztuka, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, jogurt naturalny 300 ml jeden z ulubionych moich warzywnych koktajli, jak najbardziej nadaje się jako posiłek na drugie śniadanie lub na kolację = bardzo miękkie, dojrzałe pomidory sparzyć wrzątkiem na sitku, ogórek
W Mojej Kuchni LubięTatar to popularna zakąska, tradycyjnie przyrządzana z mielonego lub drobno siekanego mięsa z dodatkiem żółtek jajek, cebuli, oleju i przypraw, spożywana na surowo. Mnie ta kombinacja nigdy nie smakowała, ale za to wegański, mocno pomidorowy tatar bardzo przypadł mojej rodzinie do gustu, włączając dzieci. W dodatku, nie zawiera w ogóle oleju, czyli jest zdecydowanie zdrowszy. Taka smaczna propozycja
Lamarida.plobiadu. Jeśli macie ochotę na bardziej pikantnego można dodać szczyptę papryki chilli. Na blogu w zakładce WARZYWA znajdziecie inne pomysły na przygotowanie kalafiora. Szczególnie polecam kalafiora faszerowanego mięsem mielonym oraz kalafiora zapiekany w sosie serowym Składniki 1 średni kalafior 1/2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka pieprzu
O kuchni z uczuciemkurczaka lub indyka 50 g świeżego szpinaku (można dodać 80 g mrożonego) 3 jajka 4 łyżki mąki krupczatki (może być pszenna) 3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka masła olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić i przełożyć do miski
KuchniaWeDwoje.pl