papryki 3 pomidory 2 marchewki 2 cebule zalewa: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 10% (można trochę mniej) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej-jak wolicie) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (ewentualnie) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku zagotowuję wodę, wrzucam różyczki kalafiora, gotuję
Moja Książka Kucharskaokry 75 g masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sól 1 łyżeczka ziaren kolendry pół łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki suszonego tymianku 50 g mielonej wołowiny 100 g koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu jarzynowego lub wołowego masło do wysmarowania formy Przygotowanie Strąki okry umyłem, wytarłem do sucha, ogonki krótko przyciąłem, uważając
R'n'G KitchenWaniliowy koktajl z mango i bananów, zrobiony na soku ananasowym. Słodki, pachnący, pyszny i zdrowy. Składniki (3 porcje): 1 dojrzałe mango 2 dojrzałe banany 1/4 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej (polecam Skworcu ) szklanka soku ananasowego 1 łyżka miodu Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy. Smacznego
Smak mojego domutłuszczu. Składniki : 50 dkg pomidorów 1/2 awokado 1/2 świeżej papryki chili 3-4 świeże gałązki natki pietruszki 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej sól morska pieprz czarny mielony Sposób wykonania : P omidory opłucz, pokrój na mniejsze kawałki. Awokado obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Z chili usuń pestki, pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki wrzuć
Przepisy i porady kulinarneopakowanie świeżych liści szpinaku baby lub mrożonego 3 duże jajka 150 ml śmietanki 30 % pół opakowania sera feta 4 łyżki drobno startego sera np.Grana Padano kilka ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Masło trzemy na tarce. Ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki. Szpinak płuczemy zimną wodą i dusimy na patelni
Słodka StrefaSajgonki 0,5 kg mięsa mielonego pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej makaron chiński imbir przyprawa 5 smaków sól i pieprz do smaku papier ryżowy Mięso usmażyć z dodatkiem imbiru i przypraw, przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć mieszankę chińską. Makaron przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko wymieszać ze sobą i ponownie
Pieguskowa Kuchniaziemniaki nieco ostygną, na każdym położyć płatek cebuli, zawinąć szczelnie boczkiem. Na dnie posmarowanego naczynia żaroodpornego rozsypać pokrojony szczypior, na nim układać ziemniaki, posypać je sparzonym kminkiem, świeżo mielonym pieprzem i pieprzem marynowanym. Na dno wlać bulion i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach wyjąć na chwilę, przykryć każdy ziemniak kostką żółtego sera i zapiekać
Pieguskowa Kuchniakawałek torcika do kawki. Torcik truskawkowo-serowy na chrupiącym spodzie 125 g masła 175 g ciastem amaretti (użyłam zwykłych maślanych) 750 g truskawek 125 g cukru pudru 500 g mielonego twarogu sok i skórka z z połowy cytryny 4 łyżki żelatyny 400 g śmietany słodkiej 30% 2 op cukru waniliowego 30 g bezów Masło roztopić, ciastka pokruszyć i wymieszać
Pieguskowa Kuchniastarego zeszytu mojej mamy, który nieco ostatnio odświeżyłam:) Sałatka ogórkowa 4 kg ogórków ze skórką 4 ząbki czosnku 2 łyżki soli 1 szkl cukru 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 szkl octu garść natki pietruszki garść koperku gorczyca Ogórki poszatkować na cieniutkie plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, pietruszkę i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki oprócz gorczycy wymieszać ze sobą
Pieguskowa KuchniaPracy niewiele a zawsze to jakaś odmiana. Jak dla mnie najsmaczniejsze na następny dzień, choć mężowi smakowały świeżo wyjęte z piekarnika:) Pulpeciki indycze w sosie żurawinowo-chrzanowym 50 dag mielonego mięsa z indyka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki 5 dag suszonej żurawiny słoiczek konfitury żurawinowej (ok 7 łyżek
Pieguskowa Kuchniaszkl wody 1 i 3/4 szkl cukru 3 łyżki kakao 5 jajek 1.5 szkl mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 0,5 kg twarogu mielonego 250 g masła 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy Ponadto dżem z czarnej porzeczki 0,5 l śmietany 36% czekolada mleczka lub gorzka Do garnka wlać olej i wodę, wsypać kakao
Pieguskowa Kuchniawszystkim smaczne. Przepis zaczerpnięty z Bake&Taste z niewielkimi modyfikacjami. Sernik na zimno z jeżynami Spód 140 g herbatników 60-70 g masła Masa serowa 1 kg twarogu mielonego z wiaderka 170 g jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do smaku 4 łyżki żelatyny 350 g jeżyn Herbatniki pokruszyć w blenderze, dodać roztopione masło, wymieszać
Pieguskowa Kuchniaszkl puree z dyni 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru mielonego 2 szkl groszków czekoladowych do pieczenia (użyłam dużych groszków czekoladowych) KRUSZONKA 6-8 łyżek roztopionego masła 0,5 szkl brązowego cukru 3/4 szkl mąki 0,5 łyżeczki cynamonu Ubić cukier
Pieguskowa Kuchniaprogramu/ puszka ciecierzycy (400 g) 1 cebula 10 suszonych pomidorów 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku szczypta mielonego kuminu sól do smaku Do wysmarowania formy masło i bułka tarta pestki dyni i słonecznika po posypania opcjonalnie Wszystkie składniki wrzucamy do miski i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Jeżeli
Pieguskowa KuchniaSŁOIKÓW NA ZIMĘ 2 kg zielonych pomidorów ( u mnie mieszane ) 3 cebule 2 ostre papryczki chili bez nasion 1 łyżka soli 3 łyżki białej gorczycy 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu ZALEWA 4 szkl wody 1 szkl octu 6 łyżek cukru 1 łyżka soli 10 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka kolendry Pomidory umyć, pokroić w grubsze plastry i przełożyć
Pieguskowa Kuchnia