zależności od ilości zapiekanek) 2 ziemniaki kawałek kiełbasy podwawelskiej 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego + po posmarowania naczynka do zapiekania duża szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta soli ziołowej czarny mielony pieprz szczypta suszonej bazylii 2 łyżki mozzarelli wiórki Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Wyciągamy około 4-5 minut przed końcem gotowania. Ziemniaki nie mogą się rozpadać. Ziemniaki
Słodkie okruszkirobię gołąbki. Dlatego też postanowiłam dodać przepis. Nam jakoś bardziej przypadły do gustu gołąbki pieczone. Są bardziej wyraziste w smaku i sos jest smaczniejszy. Składniki: Farsz: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatka i karczek) 1 woreczek ryżu (125 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko olej 2-3 łyżeczki przyprawy do gołąbków sól do smaku
Ala piecze i gotujesprawdza, cebula się przypala i ziemniaki słabo się podpiekają. Dlatego radzę zdjąć z patelni cebulkę, pozostawiając tłuszcz, podsmażyć ziemniaki z jednej strony. Doprawiamy solę i czarnym pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Po obróceniu na drugą stronę, dodajemy cebulą i podsmażamy. Nie trzeba gotować specjalnie ziemniaków, można ugotować więcej dzień wcześniej na obiad, a przed podaniem
Dieta moja pasjajaja pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody Składniki na masę serowo-kawową 30 ml mocnej kawy np.espresso 500 g twarogu mielonego, z wiaderka 2 łyżki rumu 6 łyżek cukru 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 200 g słodkiej śmietany 30% lub 36% Poncz 200 ml mocnej kawy posłodzonej wedlug uznbiał Dodatkowo
Z Kuchni Do Kuchnichrupiącym pieczywem. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: 20 dag sera żółtego w kawałku 6 twardych pomidorów 5 łyżek majonezu świeża natka pietruszki według uznania sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: 1. Pomidory i natkę pietruszki myjemy i dokładnie osuszamy. Pomidory kroimy w małą kostkę, a natkę drobno siekamy. Ser żółty również kroimy w małą kostkę
Izabelawkuchnipapryczka chili garść suchych glonów wakame kilka grzybów shitake 100 gram makaronu ryżowego 1 czerwona papryka kawałek cukinii przyprawy: sos sojowy, mielona kolendra, curry, kurkuma, wędzona papryka kiełki jarmużu do dekoracji oliwa z oliwek do smażenia Glony wakame i grzyby shitake namocz we wrzątku. Batata, cukinię, dynię i paprykę pokrój
Mango PapajaMąka najlepiej zwykła pszenna , ewentualnie z maleńką domieszką mąki ziemniaczanej, oczywiście przesiana – przy wypiekach to zawsze zwiększa szansę sukcesu. Dodatkowo możemy wzbogacić smak ciasta zastępując część mąki mielonymi orzechami np. włoskimi, laskowymi itp. W tym punkcie nie radzę porywać się na większe eksperymenty. Chociaż kto wie, może macie jakieś dobre doświadczenia z innymi rodzajami mąki? 3) Jeżeli chcemy
Fitsweet.mewszystko spierdzieliłam w jeden moment, mogłabym startować w konkursie najgorszej kury domowej, zajęłabym pierwsze miejsce. Przepis na same ciasto znajdziecie tutaj < klik > Przygotujemy mak Paczka maku mielonego 500g Szklanka mleka 2 łyżki masła 80g miodu 1 białko W garnuszku rozpuść masło, wsyp suchy mak i dolej mleka, gotuj na małym ogniu 15 minut, mleko powinno odparować
Kurnikowoszczyptę soli i pieprzu Do przygotowania soczystego kurczaka: 2 piersi z kurczaka 2 czubate łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 4 łyżki oliwy 2 duże szczypty suszonej bazylii 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu duża szczypta soli ziołowej Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż a następnie na mniejsze na pół. Wkładamy do miski, zalewamy mieszanką przypraw i oliwy. Mieszamy tak, aby mieszanka
Słodkie okruszkiwodzie ze szczyptą kwasku cytrynowego lub octu ( będą bielsze)- odcedzić i po wystudzeniu pokroić w kostkę Papryki, cebulę i szczypiorek pokroić podobnie Składniki połączyć, posolić, dodać do smaku pieprz mielony, polać majonezem- wymieszać. Kto woli może majonez wymieszać z jogurtem. Sałatka bedzie mniej kaloryczna
Proste Potrawyrazem urozmaiciłam nieco nadzienie, dodałam do farszu rodzynki i cynamon. Uwierzcie, wyszło na prawdę przepysznie. Zapraszam na szybki i prosty obiad. Składniki: 4 czerwone papryki 25 dam mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 cebula 1 woreczek ryżu (ok. 10 dag) duża garść rodzynek 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka słodkiej
Pobite gary Barbaryśredni pomidor 2 suszone pomidory z zalewy (30 g) 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 łyżeczka świeżej kolendry świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, suszone pomidory odsączamy z zalewy. Słonecznik i pestki dyni miksujemy blenderem . Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy razem. Doprawiamy pieprzem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki kaparów – 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia – 15 pomidorków koktajlowych – 150 ml śmietany 18% – 100 ml białego wina lub wody – świeżo mielony pieprz, sól – parmezan do podania Przygotowanie: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie obierz i pokrój w cienkie plasterki czosnek, szynkę pokrój w paski, pomidorki przekrój
nietylkopasta.plsmak zna pewnie większość z Was z dzieciństwa, albo sami je przygotowujecie własnym dzieciom. Są niesamowicie delikatne i jednocześnie aromatyczne. Danie jak najbardziej domowe. Polecam :) 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowejpęczek koperku400 g śmietany 18%sól, pieprz, czosnek granulowanyolej rzepakowy
Krokusowy Dompaseczki 2 cebule, pokrojone w piórka 1 szklanka cukru 2 łyżki soli 1 szklanka oleju 3/4 szklanki octu 1 butelka mineralnej wody gazowanej , 1 i 1/2 litra pieprz mielony do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki umieszczamy w większym naczyniu i odstawiamy na 24 godziny - w tym czasie kilkakrotnie mieszamy warzywa. Krok 2. Następnie surówkę umieszczamy w czystych
Moja Książka Kucharska