oliwy z oliwek sól pieprz Mały pęczek świeżej kolendry 1/2 lub 1 cała łyżeczka tartego imbiru(jeśli nie lubicie można pominąć) 1 1/2- 2 kubki buliony warzywnego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka płatków chilli(opcjonalnie) 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka curry (lub mniej jeśli nie chcecie, aby było zbyt pikantne) Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż i poukładać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkurkumą i kuminem z książki Sabriny. Zapraszam :) Składniki na 2 osoby z moimi małymi zmianami: 8-10 średniej wielkości ziemniaków 4 łyżki oliwy 1-2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki mielonego kuminu sól, pieprz oraz słodka i ostra papryka koperek 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 2. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Blachę od piekarnika polewamy oliwą
Gotowanie...to proste !batat 1 papryka czerwona 1 filet z kurczaka 200 ml mleczka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka przyprawy curry 1-2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy. Batata obieramy ze skóry, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona
Kuchnia MagdaLenypieczenia z rusztem, nóż i deskę do krojenia, łyżeczkę, folię spożywczą, ręczniki papierowe. Przygotuj składniki: 3 ćwiartki z kurczaka, 1 łyżeczkę soli + trochę soli do warzyw, 1-2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki, 1-2 łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki białego pieprzu, kilka łyżek oleju, kilka ziemniaków (4-5 mniejszych lub 1-2 duże), 1 marchewkę, 2 średnie cebule. Ćwiartki oczyść
blog.moje-pasje.infokaszy, u mnie był to pęczak łyżka ziaren kozieradki* koniecznie, ta przyprawa nadaje zupie posmak bulionu 10 ziaren ziela angielskiego łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (lub mielonego) 10 ziaren jałowca sól do smaku 3-4 łyżki oleju do smażenia 3-4 liście laurowe pęczek natki pietruszki do podania Przygotowanie: Jeżeli używasz przypraw w ziarnach to utłucz wszystkie
greenscarfszklanki tartego żółtego sera 1 ząbek czosnku przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, po 1/2 łyżeczki: suszonego oregano, słodkiej i wędzonej papryki w proszku, mielonej kolendry olej roślinny, np. kokosowy DO PODANIA : jogurt grecki lub gęsta, kwaśna śmietana, cząstki limonki lub cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy, odcinamy białe błony i kostki. Kroimy
cool and mintyBurrito można podawać jako samodzielne danie lub jako przystawkę pokrojone na mniejsze części. Polecam! Burrito meksykańskie Składniki na 6 tortilli: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego mała puszka kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 400ml przecieru pomidorowego (passaty) przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kolendra Dodatkowo: 6 placków tortilli
Smak mojej kuchnimarchewki nie może prawidło wchłonąć się z przewodu pokarmowego bez cennego tłuszczu. Wybrałam #OlejWielkopolski bo znam go i używam w swojej kuchni #OlejKonwenanse Pulpety: 700 gram mielonego mięsa ( u mnie indyk udziec) pół łyżeczki kuminu 1 łyżeczka czubata mąki z lnu lub ziemniaczanej łyżka drobno posiekanej natki pietruszki po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki łyżeczka oregano
AZgotuj!polskich ziemniaków, 3 duże białe cebule, 2 łyżki oleju rzepakowego chili Wielkopolski, 2 łyżki oleju rzepakowego PREMIUM - tłoczony na zimno Wielkopolski, 2 szczypty cukru, 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, ok. 2 łyżki soli, 200 g kapusty kiszonej (czystej, bez marchewki), pozostałe składniki: główka czerwonej kapusty, olej rzepakowy chili Wielkopolski, boczek wędzony, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Rada: kapustę
Moniki Smakołykizimnej wody 1 płaska łyżka (10 g) mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju ok. 3 łyżki cukru trzcinowego 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki tartego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego imbiru biały pieprz sól Przygotowanie: 1) Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. 2) Marchew obrać i pokroić w dosyć cienkie słupki, paprykę pokroić w paseczki
Fitsweet.mesera ricotta 250 ml śmietany kremówki (38%) 230 g musu z dyni 4 jajka 125 g cukru skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru 20 g budyniu waniliowego (proszek) mus cytrynowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) sok z 1 cytryny 115 g cukru pudru 3 listki żelatyny 2 białka Masło rozpuścić, ciasteczka dokładnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeplacki dyniowe . Udanych wypieków! Składniki: Spód: 100 g ciasteczek owsianych 100 g herbatników maślanych 50 g bułki tartej 80 g roztopionego masła Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g serka mascarpone 3 jaja 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 200 g cukru 450 g puree z dyni 1 opakowanie budyniu waniliowego
Smakowity Blog Kulinarnydostępny w sklepach, na targach czy w internecie. Mak , zalewamy wrzątkiem i gotujemy na niewielkim ogniu około 40 minut. Po tym czasie studzimy i usuwamy nadmiar wody. Mak mielimy 3 razy na najmniejszym sitku maszynki. Orzechy włoskie i migdały również mielimy. DO garnka dajemy 85g masła, cukier oraz miód-podgrzewamy do roztopienia się cukru. Dodajemy migdały i orzechy. Następnie zmielony
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusmaczną i zdrową przekąskę. Przygotowanie jej jest bardzo proste, możemy ją przygotować na przyjęcie, polecam. Składniki: 1 puszka ciecierzycy 1/4 szklanki olej 1/3 łyżeczki soli Szczypta curry Pieprz mielony Szczypta słodkiej papryki Sposób przygotowania: Do miseczki wlewamy olej, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Ciecierzycę odcedzamy na sicie, przelewamy wodą i osuszamy, dodajemy do leju i dokładnie obtaczamy
Bajeczna Kuchniaminut Składniki: 300 g pieczonych batatów 600 g pieczonej dyni 2 szklanki bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 1 łyżeczka kuminu 1/2 mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek płatki chili sól morska Wykonanie: Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy, aby przestygły. Zdejmujemy z nich
Kulinarne przygody Gatity