palnika, aż będzie gęsty. Po nałożeniu do miseczki sos nie powinien zbyt łatwo się rozpływać, konsystencja raczej do smarowania niż do polewania. Pod koniec sos doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wystudzić. Cienką warstwę gęstego sosu rozprowadzić na spodzie pizzy pozostawiając 1 cm odstęp od jej brzegów. Sosu wystarcza do posmarowania 4 pizz o średnicy
Kuchcik gotujedzisiejszego obiadu upiekłam frytki z batata, które są o wiele zdrowsze i okazały się również smaczne 😋 Składniki: batat 1 duży, czosnek 1 ząbek, majeranek pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sól i pieprz, oliwa 3 łyżki, Sposób przygotowania: Batata obieramy, kroimy w plastry, a następnie na słupki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Frytki układamy
kulinarne odsłony patiporcja należy się zawsze!. Całe szczęście, że podjadałam jak robiłam :), a poza tym cieszy mnie jak domownikom smakuje. Podaję składniki na 4-5 osób. Pulpeciki 20 sztuk: - 500 g mielonego mięsa z indyka - 2 czerstwe kromki chleba plus mleko do ich namoczenia - 1 jajko - sól - pieprz - bułka tarta - smalec lub olej do smażenia 1. Odciąć skórki od chleba, namoczyć
Apetyczna babeczkaopakowaniu 3 puszki pomidorów krojonych (można zastąpić świeżymi) łyżka koncentratu 2 białe cebule 3 ząbki czosnku 150 ml białego wina 100 ml wrzątku płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków pieprz ziołowy i sól pęczek natki pietruszki łyżka tartego żółtego sera łyżka oleju plasterki cytryny do podania. Wykonanie: Kurczaka umyć. Każdy filet podzielić na 3 lub 4 części
Poezja Smaków - blog kulinarnygrzybów - prawdziwków, borowików, 1 łyżka masła – ok. 20 g, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 100 g sera sałatkowo-kanapkowego chudego, 2 duże jaja, pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku. Przygotowanie: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki. Grzyby kroimy na kawałki, smażymy je na maśle. Pod koniec delikatnie solimy i studzimy. Sosy przesypujemy wysokiego naczynia (np. pojemnik od blendera), dolewamy
Moniki Smakołykikażdym razie próbując brukselkę po raz pierwszy trzeba zachować otwarty umysł… a raczej kubki smakowe. Mnie bardzo smakuje i polecam ją wypróbować! Składniki: świeża brukselka sól himalajska pieprz czarny mielony płatki drożdżowe płatki chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Brukselkę dokładnie myjemy i osuszamy usuwając twarde zewnętrzne liście. W zależności od wielkości można przekroić
Lamarida.pltaki deser każdy łasuch się skusi. Zapraszam:) Składniki: 8 małych bananów 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 4 łyżki rodzynek kilka sztuk suszonych moreli 4 łyżki żurawiny suszonej cynamon mielony według uznania Wykonanie: 1. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, następnie dodajemy obrane banany, smażymy na małym ogniu, aż banany się lekko zrumienią, banany
IzabelawkuchniZapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 jajka 15 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szczypta soli pół łyżeczki mielonego kardamonu od ECOBLIK pół szklanki rodzynek 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto jest
Izabelawkuchnipłaska łyżeczka soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego 3 ząbki czosnku 15 dag sera feta półtłustego olej rzepakowy do smażenia pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki czubrycy zielonej 2 łyżeczki przyprawy śródziemnomorskiej Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia 15 dag sera żółtego Wykonanie: 1. Składniki na ciasto przekładamy
Izabelawkuchniwody 4 liście laurowe 4 ząbki czosnku 1 łyżka kolorowego ziarnistego pieprzu 2 łyżki soli peklującej Dodatkowo: półtora kilograma szynki surowej wieprzowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka majeranku 1 woreczek do pieczenia Wykonanie: 1. Składniki zalewy ( oprócz soli peklującej ) zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy sól peklującą i dokładnie mieszamy. Następnie zalewę dokładnie studzimy, powinna
IzabelawkuchniHelio . Produkty są bardzo wysokiej jakości i bardzo je polecam. Zapraszam na tort :) Składniki: Biszkopt x 3: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 jajka 20 dag masła 82 % pół szklanki cukru pół szklanki zmielonych orzechów włoskich Dodatkowo: 4 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki
Izabelawkuchniziół i przypraw, które otrzymałam od SKWORCU . Zapraszam:) Składniki: 6 jajek 10 dag sera żółtego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki majonezu sól do smaku biały pieprz mielony do smaku świeża natka pietruszki do dekoracji Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki
Izabelawkuchnismakują ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Zapraszam:) Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki jogurtu naturalnego pół pęczka szczypiorku 4 rzodkiewki kawałek awokado sok z cytryny sól do smaku czarny pieprz mielony do smaku Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo, dokładnie studzimy i obieramy ze skorupek. Jajka przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka, które rozcieramy w miseczce widelcem. 2. Miąższ awokado
Izabelawkuchniprzygotować ją jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do drugiego dania. Zapraszam :) Składniki: 1 pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 4 jajka pół pęczka szczypiorku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku kilka łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo, ugotowane dokładnie studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w większą kostkę. 2. Ogórek myjemy, osuszamy
Izabelawkuchniposiekanej natki pietruszki Dresing: 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki ( posiekanej ) musztarda według uznania sól do smaku biały pieprz mielony do smaku Dodatkowo: 1 łyżka oleju sól do gotowania Wykonanie: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, gdy będzie miękki odcedzamy i studzimy, często mieszamy, żeby
Izabelawkuchni