średnicy 16 cm): Ciasto: 1 duży batat (około 400 g) 2 dojrzałe banany (około 200 g) 2-4 łyżki syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie, do smaku) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 puszki mleka kokosowego z puszki (2/3 szklanki) Dodatkowo do dekoracji: wegańska bita śmietana ulubione owoce Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Batata obieramy, myjemy
Lamarida.plmały kalafior średnia młoda cukinia połowa średniego selera, 2 łodygo selera naciowego 1 pietruszka duża cebula olej do smażenia sól, pieprz, cukier, 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30 % ewentualnie mielona, ostra papryka Przygotowanie : Warzywa umyć, kalafior podzielić na małe różyczki, cukinię, cebulę w półkrążki Obraną pietruszkę i selera pokroić w cienkie słupki, łodygę selera w kostkę Pokrojoną cebulę przesmażyć
Proste PotrawyPlacek rewelacja...polecam naprawdę szczerze:) Składniki; 30 dkg maki, 10 dkg cukru, łyżeczka mielonego cynamonu, 15 dkg zimnego masła, 1 jajko, 50 dkg śliwek Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Masło, cukier i cynamon mieszamy razem. Dodajemy pokrojone masło i jajko, Zagniatam ciasto opuszkami palców tworząc kruszonkę. Odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie myjemy
Anioły w kuchniSKŁADNIKI : ( ok. 12-15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * mielony kardamon – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta MASA CYNAMONOWA: * masło min. 82& – 100 g * cukier – 100 g * cynamon – 2 łyżeczki
Ostra na Słodkowątróbki z kurczaka 1 cebula 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała puszka (115 g) sardynek w oliwie z oliwek 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz do podania oliwki WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub piórka. Wątróbkę dobrze przepłukać, oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i wątróbkę przełożyć na dużą
Passions hobbies lifełodyga selera naciowego 3 łyżki masła 4 liście laurowe 6 ziel angielskich ok. 4,5 – 5 szklanek wody 125 ml słodkiej śmietanki 30% + do podania sól morska, świeżo mielony pieprz dodatkowo: świeży rozmaryn / koperek, grzanki czosnkowe Kurki przebieramy, oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części: seler naciowy, marchewki, pietruszkę, czosnek na plasterki, cebulę
Poezja smakuLasagne to danie przygotowywane na bazie prostokątnych płatów makaronu. Najbardziej znaną jest chyba wersja z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i mozzarellą. Korzystając z sezonu grzybowego można taką "zapiekankę" dla odmiany zrobić z pachnącymi grzybami leśnymi. W październiku mamy Światowy Dzień Makaronu, więc może moja propozycja zainspiruje Was do stworzenia tego pysznego dania np. na obiad tego dnia
Bon appetit mon amieolej rzepakowy do smażenia SOS GRZYBOWY: 1 cebula ok 200 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki) 1 słoik ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 1/3 szklanki przecieru pomidorowego sól i pieprz czarny mielony Plastry karkówki rozbić tłuczkiem jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać kapustę, liścia laurowego
https:KKuchniaMniamjesiennych przysmaków 😉 Wegańskie ciasto ryżowe (2 x śr: 10cm) -190g mąki ryżowej -40g skrobi z tapioki/kukurydzianej -100g oleju kokosowego -90g ksylitolu -2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody -250ml napoju roślinnego -1 spora łyżka śmietanki kokosowej (resztę zostawić do kremu) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym - ½ łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowo
Candy Pandasgłówki sałaty lodowej, 1 marchewka, 5 szt. rzodkiewek, 1/2 ogórka wężowego, 1/2 pęczka szczypiorku, śmietana 18% (lub jogurt naturalny), sól, pieprz czarny mielony. Niezastąpionym elementem każdego obiadu jest niewątpliwie dobra surówka. Akurat miałam w domu połówkę sałaty lodowej, więc postanowiłam ją wykorzystać. Surówka składa się z dosyć wielu składników, ale komponują się one w idealną całość
Świat Domowej Kuchniopakowania/mrożona, woda 4 litry, ziemniaki 6 sztuk, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, masło 1/4 kostki, kapusta biała 1 mała główka, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie zalać wodą i zagotować dodać pokrojoną drobno kapustę, gotować z 15 minut dodać masło
W Mojej Kuchni Lubięnori 220 g białej fasoli gotowanej lub z puszki (1 puszka) 1 duży ugotowany ziemniak (około 100-120 g) 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Do suchego blendera lub młynka wkładamy połamane arkusze nori i miksujemy na proszek. Cebulę obieramy i drobno
Lamarida.plwielkości ugotowanych w mundurkach ziemniaków 1 średnia cebula 1 pomidor około 1/2 szklanki śmietany 18 % 3-4 łyżki dobrego majonezu pęczek świeżej natki pietruszki sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : O górek i ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w małą kostkę. Szynkę i marynowane grzybki pokrój w cienkie paski. Pomidora umyj ( możesz zdjąć skórkę ), pokrój
Przepisy i porady kulinarnemasła 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki wrzątku 1 jajko Na farsz: 300 g wątróbki z kurczaka 1 cebula 1 łyżka masła 2 niewielkie ogórki konserwowe sól, świeżo mielony pieprz Na sos: 1 pęczek koperku 330 g kwaśnej śmietany 18% WYKONANIE Farsz: Wątróbkę umyć, odciąć błony i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę
Passions hobbies lifeszklanki (225 g) mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła (schłodzonego) lub margaryny Kasi 3 żółtka Masa serowa: 500 g mielonego białego sera 125 g masła (miękkiego) 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (bez cukru) 1 całe jajko Beza: 3 białka 1/3 szklanki cukru pudru (do bezy) Dodatkowo: puszka brzoskwiń w syropie
Świat Ciasta