piernika 2 jajka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Szczypta soli Słoiczek konfitury truskawkowej Łowicz do przełożenia 15 dag marcepanu Lukier do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy
Wanilia i Kardamonschab bez kości – ok. 1 kg * Majonez Kielecki – 4 łyżki * biała cebula – 3 szt * świeży czosnek – 2 ząbki * świeży rozmaryn * papryczka chili * pieprz czarny świeżo mielony * papryka ostra wędzona * sól COLESŁAW: * biała kapusta – 1 mała główka * cebula – 1 szt * marchew – 1 szt * Majonez Kielecki – 6-7 łyżek * mleko
Ostra na Słodkoktóra posiada wiele cennych właściwości i należy do jednej z najzdrowszych kasz. Składniki na 2 porcje: 1/2 małej dyni hokkaido szkl. kaszy jaglanej sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka mielona, chilli orzechy włoskie lub inne świeży rozmaryn oliwa Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Dynie umyć, wydrążyć pestki, pokroić w kostkę. Skropić oliwą, doprawić przyprawami i posiekanym rozmarynem. Przemieszać
wyzwania kuchennektórego nie trzeba obgotowywać ( ilość użytych płatów zależy od wielkości formy do zapiekania) 2 butelki sosu pomidorowego typu Passata Rustica ( bardzo ważne są pomidory, szukajcie włoskich ) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego czerwona cebula garść suszonych śliwek 1 średnia marchewka kawałek selera naciowgo (należy go obrać z łyka) pół szklanki wytrawnego czerwonego lub różowego wina (pół szklanki jest
Z Kuchni Do Kuchniotwiera makowy tort z pomarańczową nutą. Blaty makowe są wilgotne, a konfitura z pomarańczy doskonale uzupełnia ich smak. Tort bardzo świąteczny, taka elegancka wersja makowca;) Składniki: ciasto: 200g maku mielonego 150g cukru 3 łyżki kaszy manny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju (dałam Olej Wielkopolski) 0,5 łyżeczki esencji migdałowej
Obiad gotowyrzepakowego, 1 kg dyni piżmowej, 2 łyżeczki soli himalajskiej (do smaku), 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 3 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego, 2 łyżki pietruszki suszonej, ponadto: sól himalajska do smaku, duża biała kapusta na gołąbki, świeży szczypiorek, jogurt naturalny albo śmietana 18%, sól, pieprz do smaku, olej rzepakowy chili. Przygotowanie
Moniki SmakołykiSkładniki mięso wołowe sól pieprz kminek mielony olej Przygotowanie Mięso zmielić, przyprawić (porządnie) solą, pieprzem, kminkiem. Wlać odrobinę oleju i wyrobić. Uformować hamburgery odpowiednie wielkością do bułki i smażyć po 2 minuty z każdej strony na niewielkiej ilości oleju.. Dodatki według smaku, pomidor, ogórek, cebula, majonez, ketchup, musztarda, sałata..... Bułkę przekroić polać olejem i podpiec ok 4 minuty
Gaździnka warzyobiedzie Składniki: 450 ml syropu z agawy 150 ml spirytusu 500 g mąki pełnoziarnistej mąki, u mnie była pszenna, w przepisie oryginalnym żytnia 10 g suszonych kwiatów lawendy łyżeczka mielonego anyżu 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (ja robię zawsze sama wg tego przepisu ) Przygotowanie wg oryginalnego przepisu: A to moja interpretacja: Kwiaty lawendy razem z anyżem utrzyj w moździerzu
greenscarffasola biała - 1 puszka dynia - 800 g po obraniu cebula - 1 szt czosnek - 2 ząbki bulion warzywny - 650 ml sól i pieprz oliwa z oliwek 1 łyżeczka imbiru ½ łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka papryki Dekoracja pestki z dyni pietruszka karbowana Przygotowanie: Dynię przekroić na połowę, wydrążyć środek, obrać i pokroić w większą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić
Kuchnia Danusitamari 100 ml oleju Rydzowy SemCo 2 łyżki zmielonych suszonych grzybów (użyłam prawdziwków) 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego łyżeczka majeranku łyżeczka kurkumy szczypta gałki muszkatołowej sól i mielony pieprz do smaku 3 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej łyżeczka ziaren czarnego pieprzu Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko łyżka śmietany 12 % pół łyżeczki soli Mąkę siekamy
Mienta blogosoby: 4 duże ziemniaki 2 duże marchewki 4-5 łyżek groszku konserwowego kilka mini kulek mozzarelli natka pietruszki łyżeczka masła do wysmarowania formy Klopsiki: około 200 g mięsa mielonego z szynki 1 żółtko 2 czubate łyżki pokruszonych krakersów np. paprykowych lub cebulowych lub bułki tartej sól, pieprz, kurkuma do smaku szczypta domowego warzywka suszonego olej/oliwa do smażenia
Gotowanie...to proste !ciecierzycy 540 g 500 g filetu z kurczaka 1 puszka pomidorów 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia majeranek bazylię curry słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć mięso, przełożyć do garnka. Cebulę pokroić
magiczna kuchnia Kasinaszych kuchniach, dlatego niektóre dania czy potrawy warto przygotować już wcześniej. To już najwyższy czas na przygotowanie przypraw i dodatków do ciast. Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Mielona skórka pomarańczowa Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Skórka pomarańczowa w syropie Esencja pomarańczowa Warto też zrobić syropy smakowe, które potem wykorzystamy
Kulinarne przygody Gatitysmakuje jak się chwilę przegryzie. Zapraszam :) Składniki: 25 dag sera białego półtłustego 4 łyżki majonezu 5 łyżek groszku zielonego z puszki 5 suszonych pomidorów sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: 1. Groszek dokładnie odsączamy z zalewy. Pomidory wyjmujemy z oliwy i kroimy w kosteczkę. 2. Ser biały rozcieramy z majonezem, dodajemy groszek, pomidory i mieszamy przyprawiając
Izabelawkuchni