mielone - 47549 przepisów (strona:1560/3170)

sernik z morelami i pistacjami (ekspresowy) 218

było bardzo podzielne.  *foremka 25*34 cm Składniki: na spód: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka na masę serową: 1 kg sera mielonego 5 jajek szklanka cukru 2 opakowania budyniu cytrynowego 1/2 szklanki oleju skórka otarta z cytryny dodatkowo: 500 g moreli 2 łyżki konfitury morelowej 2 łyżki posiekanych pistacji Składniki ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
DOMOWE PALUSZKI GRYCZANO - ORKISZOWE 173

kilka łyżek do posypania blatu, 1/3 szklanki sezamu, 1/4 szklanki siemienia lnianego, 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy), 200 ml gorącej wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka suszonej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wykonanie: Mąkę orkiszową mieszamy z gryczaną, przyprawami, sezamem i siemieniem. Zalewamy wodą. Dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto. Posypujemy blat mąką. Wałkujemy ciasto na cieniutki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 209

musztardy francuskiej (gruboziarnistej) - 1 łyżeczka musztardy sarepskiej - 2 łyżki oleju sezamowego - 250 g serka mascarpone - 1 łyżeczka czarnuszki - 1 łyżeczka suszonego estragonu - różowa sól himalajska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku) - liście sałaty rzymskiej (dużej) Mięso z kurczaka drobno kroimy, przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane (kolejność dowolna) – cebulę, szczypior, natkę pietruszki, miętę oraz startą na tarce jarzynowej

mojewypiekiinietylko
Deser czekoladowy z malinami 180

malinami, ale można wykorzystać również inne owoce, np. truskawki. Gorąco Wam polecam ten deser. Na 2 desery. SKŁADNIKI 180 g jogurtu naturalnego 200 ml mleka 3 łyżki kakao szczypta mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki żelatyny 2 garście malin WYKONANIE Żelatynę wsypać do szklanki i zalać odrobiną wody. Zostawić do napęcznienia

Passions hobbies life
Obiad jednogarnkowy z pulpetami 215

takiego obiadu  dla 8 osób potrzebujemy: 3 litry wody, 3 ziemniaki, 3 marchewki,  3 pomidory, 3 korniszony, 2 cebule, 500g pieczarek, 5 ząbków czosnku, 0,5kg mięsa mielonego,  pęczek pietruszki, 1 por, 2 koncentraty pomidorowe, 350g włoszczyzny w słupkach, 1 jajko, 3 łyżki  bułki tartej, 1 łyżka papryki, 1 płaska łyżka soli, 5 ziaren ziela

chleba naszego
Sałatka warzywna na zimę - łagodna 430

pietruszki ok. 6 ząbków czosnku 2 łyżki soli kamiennej Zalewa: 150 ml oleju roślinnego 175 ml szkl. octu jabłkowego 200 g cukru 2 łyżki soli kamiennej 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki w proszku Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować na drobno. Ogórki umyć i pokroić na cieniutkie plasterki (nie obierać), o grubości 1-1,5 mm - ja starłam

Ze smakiem bez glutenu
drożdżowe bułki z makiem 173

Ciasto wyrabiać ok.15min. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnice posypaną mąką i chwile wyrabiać. Masa makowa: 130 g mielonego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka miodu garść posiekanych orzechów włoskich  40 g masła 2 łyżeczki cukru pudru Mak zagotowujemy z mlekiem i odstawiamy do wystudzenia.Przerzucamy

Anielskie wypieki
Faszerowane bakłażany 193

zdrowe, kolorowe, jednym zdaniem wspaniałe danie na obiad. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymaga dużej liczby składników a efekt jest powalający. Zapraszam! Składniki: 2 duże bakłażany 25 dag mielonego mięsa z indyka 20 dag boczniaków 10 dag sera feta 1 mała cukinia 1 żółta papryka 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 1,2 1/2 pęczka bazylii

Życie ze smakiem
Leczo z parówką 168

żółta i czerwona) ok. 450 g parówek dobrej jakości (ok. 10-12 sztuk) 150 g boczku surowego wędzonego 1 szklanka wody 800ml passaty pomidorowej 2,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1,5 łyżeczki tymianku 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru sól i pieprz, opcjonalnie chilli Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do rozgrzanego garnka (o dużej pojemności) z nieprzywierającym

Cooking Monster
Kuchnia azjatycka w restauracji – łatwiej niż myślisz 200

Kuchnia azjatycka –diabeł tkwi w szczegółach Kuchnia azjatycka uchodzi za łatwą i szybką w przygotowaniu. Azjaci nie szukali wyszukanych smaków, ani skomplikowanych dań. Wręcz przeciwnie, korzystali z tego co mieli w pobliżu i przygotowywali to w najprostszy możliwy sposób. Ich wielkim szczęściem był fakt, że wszędzie wokół mieli wiele aromatycznych przypraw, świeżych, soczystych i chrupiących warzyw oraz łatwego w obróbce

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Crumble ze śliwkami i cynamonem 197

Słodkie, cynamonowe crumble ze śliwkami. Składniki kruszonki: 75 g mąki pszennej 45 g cukru trzcinowego 1/4 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej 50 g zimnego masła Pozostałe składniki: 2 - 3 łyżeczki masła 300 g śliwek 1 płaska łyżeczka cynamonu 40 g cukru trzcinowego 1 czubata łyżka płatków migdałowych (polecam Skworcu ) Wykonanie: Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy, aż składniki dokładnie się połączą

Smak mojego domu
Zupa tajska 200

mała cukinia 1 l bulionu drobiowego lub rosołu puszka mleka kokosowego (400 g) 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu spirytusowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy garść pomidorków koktajlowych 1 jajko cebulka dymki do posypania Na początku kurczaka kroimy w ok 3 cm kawałki. Podsmażamy ze startym imbirem i przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w krążki

Kuchnia od dwojga
Kolorowa zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem 192

większych ząbków czosnku 2 łyżki oleju 4 łyżki masła sól do smaku 200-400 ml słodkiej śmietanki (w zależności jak gęstą zupę chcemy otrzymać) wędzony łosoś - ilość dowolna świeżo mielony pieprz lub suszone płatki chilli Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. (Oba kolory do osobnych naczyń.) Resztę składników należy podzielić na dwie części. Jedną część zużywamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i słodkiej papryki! 195

masy.  PRZEPIS NA KREM Z DYNI SKŁADNIKI: - 2,5 kg dyni Hokkaido - 3 słodkie czerwone papryki - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek syropu klonowego - 10 łyżek oliwy z oliwek - mielona kolendra - cynamon - kilka szczypt kardamonu i chili - 1 łyżeczka curry - 2-3 kromki chleba Do wykonania zupy polecam Wam użyć dynię Hokkaido bądź dynię piżmową.  Dynię kroimy

SMYKWKUCHNI
Ketchup z dyni 220

szkl. octu 10% 500 g przecieru pomidorowego (najlepszy domowej roboty) 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżka curry 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu chili cayenne Przyprawy dokładnie wymieszać ze zmiksowanymi warzywami i gotować przez 20 minut często mieszając by nie przypalić.  Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików

Kolorowa kuchnia Elki