sztuki, cukier 1 łyżka, kostka rosołowa 2 sztuki, bazylia otarta 1 łyżeczka, pomidory 1,5 kg/dojrzałe,miękkie, woda 1 szklanka, jogurt naturalny 250 ml, pieprz czarny grubo mielony - ile potrzeba zamiast świeżych pomidorów można użyć dobry sok pomidorowy = w garnku na maśle klarowanym podsmażyć pokrojoną cebulę posypaną cukrem, gdy zacznie cukier brązowieć dodac czosnek, kostki rosołowe bardzo dojrzałe
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI -groch połówki -ziemniaki -marchew -cebula -wędzona kiełbasa,boczek i skóra wieprzowa - kulki z mięsa mielonego przyprawione jak na kiełbasę np;białą PRZYPRAWY -majeranek -sól -pieprz czarny -ziele angielskie -liść laurowy Wykonanie Do garnka wlewamy wodę do połowy wrzucamy skórę wieprzową wędzoną,listki laurowe,ziele angielskie oraz sól i gotujemy. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.klarowanego lub oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej kozieradki i kolendry, szczypta cynamonu, czarny pieprz do smaku, po 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku i pietruszki (opcjonalnie) 30 g makaronu ryżowego vermicelli , niewymagającego gotowania natka pietruszki do podania Cebulę
Even Better Foodbabci na pyszny sernik z brzoskwiniami. Potrzebna 1 puszka brzoskwiń. Blacha do pieczenia 25 na 35 cm. Masa serowa – te składniki utrzeć na masę: • 0,5 kg sera białego mielonego • 1 jajko • 1 budyń śmietankowy • ½ szklanki cukru pudru • ½ kostki masła Spód – z tych składników wyrobić ciasto: • 3 szklanki mąki • 1 kostka margaryny • 5 żółtek • 3 łyżki cukru • 2 łyżeczki
Królestwo Deserówzupa szpinakowa z cukinią, porem i ziemniakiem z dodatkiem mleka kokosowego Author: cookinf for emily Serves: 4 Ingredients 2 łyżki oleju kokosowego (albo masła) ½ łyżeczki curry ½ łyżeczki mielonego kminku rzymskiego 1 por 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 spora cukinia ½ litra wywaru warzywnego 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 300 g szpinaku garść bazylii sól, pieprz
Cooking for Emilywcale nie czuję że jestem na diecie . Faszerowane patisony idealne na dietetyczny obiad. Składniki: 6 patisonów (ja zrobiłam 2 patisony, 2 cukinie i 2 papryki) 60 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 10 dkg pieczarek woreczek kaszy pęczak woreczek kaszy gryczanej papryka czerwona papryka żółta cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 szklanki bulionu przyprawy: mieszanka do kurczaka, papryka słodka, majeranek
Mama z miastainnych grzybów, pokrojonych w ćwiartki 1 papryka, pokrojona w plasterki 1/2 szklanki pikantnego ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku 1 szklanka wody sól, pieprz, pikantna mielona papryka olej do smażenia Przygotowanie: Umyte i osuszone żeberka natrzyj porządnie solą, pieprzem i papryką, wymieszaj w sosie sojowym i odstaw na minimum godzinę. Na szerokiej patelni rozgrzej na dużym
karmelowybulion warzywny domowy lub z kostki 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku 1/2 szkl śmietany 30 % 1 czubata łyżka mąki pszennej Składniki na pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego ( dałam z łopatki, ale może też być z drobiu ) dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli
Gotowanie...to proste !czyli gdy pęczak będzie prawie ugotowany, dorzucić na patelnię paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, część chili i posiekane łodyżki natki z częścią liści. Wymieszać. Całość doprawić do smaku mielonym ostropestem, solą i przecierem pomidorowym. Podawać danie posypane resztą natki pietruszki i chili. Będąc maniaczką bzu i jego zapachu, nie mogłam przejść obojętnie obok książki Agnieszki Olejnik pt. "Ławeczka
Weekendy w domu i ogrodzieziemniaki 1 duża cebula 250 g parówek wiedeńskich (podwędzanych, z cielęciną) 1 szklanka mrożonego groszku 150 g słodkiej śmietanki 100 g startego żółtego sera 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonej papryki (najlepiej wędzonej) 1/2 pęczka zielonej pietruszki olej sól Wykonanie: Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić. Pokroić na grube plastry. Cebulę pokroić na piórka. Oprószyć solą i podsmażyć na średnim
zadanie-gotowaniesię mozzarellą ! Mniam! Na samą myśl człowiek robi się głodny :D. Zapraszam! Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków 1 opakowanie mieszanki warzyw mrożonych (możecie oczywiście użyć świeżych) 400g mięsa mielonego (użyłam łopatki wieprzowej) 100 g przecieru pomidorowego 1 cebula 100 g starkowanego sera mozzarella 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól do smaku
Gotuj z Mąkącebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1-1,5 szklanki (250 ml – 375 ml) bulionu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka tartego parmezanu sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Kurki dokładnie umyć, osuszyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. 2) Na rozgrzanej patelni z łyżką masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodać czosnek
Fitsweet.mesitko, które nie zatonie w gotującej się wodzie). Potrzebujemy 4-5 pampuchów, czyli gotowych pyz lub klusek na parze (różnie się je nazywa) słoik dobrych powideł śliwkowych kilka łyżek mielonego maku cukier puder 3 szklanki mleka 5 łyżek cukru 1 budyń waniliowy woda Przygotowanie W pampuchach drążymy dziury, na przykład za pomocą szpikulca, by szprycą cukierniczą napełnić je powidłami
Królestwo Deserówjakości, posiekanej 25 g kakao 130 g mąki pszennej 150 g cukru trzcinowego ( może być drobny Demerara ) 115 g masła 3 jajka 150 g suszonych daktyli 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą, do ich pokrycia, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dobrze odcedzić je na sitku i pokroić na mniejsze kawałki. Tortownicę
Opowieści z piekarnikaSkładniki: 400 g makaronu rurki, pomidory w puszce - całe, 5 łyżek przecieru pomidorowego, duża cebula, 400 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, łyżka oleju, sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra, majeranek natka pietruszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy wraz z mięsem na oleju w głębokim garnku. Przecier pomidorowy, pomidory, po łyżeczce papryki słodkiej, ostrej i majeranku
Lena Gotuje