zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum 30 minut. W międzyczasie siekamy orzechy i migdały oraz kroimy suszone owoce na drobne kawałki. Odlewamy wodę z maku, a następnie kilkakrotnie mielimy mak (w maszynce do mielenia kawy lub wysokoobrotowym blenderze). Do zmielonego maku dodajemy bakalie oraz olej. Mieszamy, umieszczamy masę w lodówce. Składniki na ciasto blendujemy do uzyskania klejącej masy. Następnie
Jeść, by żyć w zdrowiuczyli zrównoważona. Koktajl powinien posmakować szczególnie tym, którzy cenią sobie naturalną słodycz. Koktajl zdrowia ze zbóż i z zielonych warzyw. Składniki na 2 porcje: łyżeczka Inki Klasycznej Bio łyżeczka mielonego lnu banan 250 ml soku jabłkowego 5 cm łodygi selera naciowego kilka gałązek natki pietruszki liść sałaty pół ogórka zielonego lub jeden gruntowy, lub 1/4 niedużej cukinii Wykonanie: Wszystkie
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: 2,5 kg ogórków 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 7 liści laurowych 2 łyżki gorczycy 2 łyżki pieprzu mielonego 12 ziaren ziela ang na każdy słoik po 2 łyżki oleju Wykonanie: *Marchew obieramy. Ogórki pozostawiamy ze skórką. Bardzo ostrym nożem z łatwością pokroimy marchew i ogórki na bardzo cienkie
Z Majeczką w kuchniwakacji we Włoszech. Składniki (na 2 porcje): 1 ciabatta ok 20cm 2 duże mięsiste pomidory 1 mała czerwona cebula ząbek czosnku oliwa sól morska pieprz czarny świeżo mielony garść listków bazylii łyżka startego parmezanu Ciabattę pokroić w kromki o grubości 1,5cm. Kromki pieczywa ułożyć na grillowej patelni i zrumienić z obu stron. Zamiast na patelni można
Obiad gotowySkładniki: dwie garście pomidorków paprykowych* około 2 cm zielonego ogórka lub ogórka gruntowego 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu 1 ząbek czosnku sól himalajska do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku do podania – kilka listków mini sałaty rzymskiej *można użyć dowolnych pomidorów np. malinówek (wystarczy je wówczas pokroić na ćwiartki) Przygotowanie: W małej miseczce mieszamy
Słodkie okruszkipomidorowym, dlatego też postanowiłam zrobić pulpeciki w sosie na bazie sera gorgonzola, który jest ostatnio moim ulubieńcem. Bardzo polecam, mam nadzieję, że wam również zasmakuje. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko kromka suchego pieczywa 1/2 cebuli 1 łyżka musztardy dijon 100 g sera gorgonzola 1 szklanka bulionu 1 łyżka sosu worcesterschire 2 łyżki mąki
Delusional Trinemiseczek i odstaw do schłodzenia. Polej odrobiną oliwy, udekoruj odrobiną sera (opcjonalnie) i posyp szczyptą pieprzu kajeńskiego lub papryki, oraz drobno posiekanymi listkami mięty. Podawaj krem schłodzony. *Typu np. mielony twar óg sernikowy lub inny serek śmietankowy . Jeśli serek jest bardzo gęsty, dodaj trochę śmietany kremówki. (Możesz wybrać ser o jak najniższej zawartości tłuszczu.) ** Lub pieprzu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskajuż samą przyjemnością. Polecam gorąco! :) Składniki: 4 większe podłużne ziemniaki 6 łyżek puree ziemniaczanego 2 łyżki oliwy, oleju lub klarowanego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki parmezanu (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić wzdłuż (na tarce) na bardzo cienkie plastry (do 2 mm). Wymieszać dokładnie w misce
zadanie-gotowaniedoskonałe dopełnienie obiadu. Przygotowanie jej zajmie nam tylko kilka chwil. W bezmlecznej wersji mizerię możemy zrobić używając mleczka kokosowego. 1 duży ogórek szklarniowy 0,5 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mleczka kokosowego (pełnotłustego) Ogórka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. W misce mieszamy sok z cytryny, cukier, sól, pieprz
Dieta bez mlekabazylią (może być też zwykły olej lub oliwa z oliwek) 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 100 ml octu PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowuję niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myję oraz wyparzam. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwam i zastępuję je nowymi. Krok 2. Paprykę myję
Moja Książka Kucharskaprostu małe niebo na talerzu. I nic więcej nie trzeba, no może poza pysznym sosem Składniki: 1 mała cukinia 2 większe jajka słodka czerwona papryka czarny świeżo mielony pieprz sól (u mnie himalajska) bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię kroimy na grubsze a la frytki. Aby praca poszła sprawnie warto użyć naprawdę ostrego noża. Następnie każdą
Słodkie okruszkiczosnku 1 łyżka koperku 1 łyżka natki pietruszki 4 listki mięty 4 listki szałwii 7-8 listków bazylii 2 listki mielisy 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół sałatkowych sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na patelnię. Mięso polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich, po czym
Passions hobbies lifeobiad. Polana sosem lub nawet bez sosu, jest przepyszna. Cukinia sama w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale w połączeniu z dodatkami, jak np. z dobrze doprawionym mięsem mielonym nabiera charakteru. Ważne, żeby używać cukinii z miękką skórką (młodej), twarda skórka nawet po upieczeniu nie jest zjadliwa. Podobnie do cukinii robię paprykę faszerowaną z tym, że papryka kojarzy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesoli 2 czubate łyżeczki masła 82% tłuszczu 4-5 cieniutkich plasterków bekonu 4-5 łyżek szczypioru 7 pełnych łyżek startego sera cheddar, Pecorino Romano, Grana Padano albo parmezanu świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchenpszennej Nadzienie: 100 g makaronu chińskiego (ja lubię mieszankę grochu i fasoli mung) 1 łyżeczka oleju 1 łyżka sosu tamari lub sojowego 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1 łyżeczka oleju sezamowego (koniecznie!) 1 marchewka (około 100 g) 1 średnia cebula szczypiorek (około 100 g) olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W większym naczyniu mieszamy wodę z cukrem
Lamarida.pl