Dziś propozycja wytrawna- sałatka nie tylko na imprezę ale także na codzienną kolację. Zrobiłam ją jak zawsze: namieszałam to, co było w domu i wyszło bardzo pysznie i pożywnie. Składniki: 1/2 brokuła 1 szklanka makaronu średniej grubości 4 kabanosy (niezbyt suche) czerwona papryka puszka białej fasoli 5 jajek mały kubeczek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku(...)pokroić w plastry. Jajka ugotować na twardo i pokroić niezbyt drobno. Kabanosy pokroić w plasterki. Majonez wymieszać z jogurtem i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić pieprzem. Wszystkie składniki razem wymieszać, odstawić sałatkę do lodówki, żeby smaki przeszły
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniahistorii pochodzenia i odkrycia tych produktów. Acai jest mi bardzo dobrze znane, natomiast z lucerną w tej postaci spotykam się po raz pierwszy. Te superfoods'y możesz dodawać do sałatek, jogurtów, koktajli i innych dań lub wypić po wymieszaniu z wodą czy sokiem. JAGODY ACAI - ułatwiają trawienie i wypróżnianie, poprawiają wzrok, obniżają ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu. Pomagają(...)używać po raz pierwszy. Na co dzień w mojej kuchni znajduje się olej kokosowy i oliwa z oliwek - ekologiczne, tłoczone na zimno. Do smażenia używam tego pierwszego, a do sałatek i potraw już gotowych zazwyczaj dodaje oliwę. OLEJ PALMOWY - uzyskany z miąższu owoców palmy oleistej pochodzącej z kontrolowanych upraw ekologicznych. Ma czerwono-pomarańczową barwę, gdyż nie został poddany procesom
Zdrowie na języku :PSałatka jest bardzo smaczna i można ją przygotowywać przez dłuższy czas, ponieważ wszystkie warzywa są dostępne przez cały czas, więc nie musimy się ograniczać do sezonu letniego. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg białej kapusty 8 szklanek wody 5 łyżek cukru 1,5 łyżki soli 6 listków laurowych 10 kulek ziela angielskiego(...)garnka zalewamy wodą i dodajemy cukier, sól, listki laurowe, ziele angielskie. Gotować 25-30 minut, aż warzywa zrobią się miękkie i pod koniec dodać ocet. Gotować jeszcze chwilkę. Gotową sałatkę nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 5 minut. Smacznego
talerz przyjemnościprzepisów dla całej rodziny" autorstwa Grześka Łapanowskiego i Mai Sobczak. W końcu dopięłam swego. Mam! To naprawdę świetna skarbnica pomysłów i inspiracji. Przy pierwszym przejrzeniu w oko wpadła mi sałatka. Intrygujące połączenie buraczków, pomarańczy, cieciorki i orzechów. Nie mogłam się jej oprzeć. Nie zawiodłam się. Proporcje zmieniłam jak zwykle. Buraki, cieciorka, nerkowce i pomarańcza 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy dwie(...)pomarańczy łyżeczka syropu klonowego sól i pieprz Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy w misce z cieciorką i kawałkami pomarańczy oraz nerkowcami. Mieszamy składniki sosu i polewamy sałatkę. Mieszamy i chłodzimy godzinę w lodówce
Dzieje kuchennej Wiewiórynigdy mnie nie zawiódł. Skórka ziemniaków robi się chrupka i szorstka – zupełnie jak u tych pieczonych w popiele. Lubię jeść je same, z masłem, ale i podane ze śledziową sałatką, gzikiem czy gęstym tzatziki. Warto spróbować, może też się w nich zakochacie? Ważne, żeby ziemniaki do takiego pieczenia wybrać z odmian sypkich, mącznych, z wysoką zawartością skrobi – czyli szukamy ziemniaków(...)żytniej) 4 pełne łyżki otrębów (pszenne lub żytnie) 1 pełna łyżeczka (z czubem) kminku mielonego 1 pełna łyżeczka (z czubem) gałki muszkatołowej mielonej DO PODANIA – świeże masło – sałatka śledziowa – sól
Karo in the KitchenKolejna sałatka z białej kapusty do słoików Przepis pochodzi z bloga Pyszne Kaprysy ja dodałam od siebie zieloną paprykę. 1 kg białej kapusty 1 kg marchewki 1/2 kg czerwonej papryki 1 zielona papryka 1/2 kg cebuli zalewa: 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki soli kamiennej do przetworów 2 łyżki mielonego pieprzu
Kolorowa kuchnia ElkiLubię robić różne sałatki bo można bawić się składnikami,mieszać je w dowolny sposób i dobierać pod swoje kubki smakowe. Seler konserwowy idealnie współgra z ananasem dodając sałatce winnego smaku,a papryka i por uzupełnia ten smak. słoik selera konserwowego 5 plastrów ananasa z puszki 3 łyżki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki kawałek pora (10 cm) 10 g żółtego sera
Kolorowa kuchnia ElkiSałatkę można podawać w różny sposób: układać warstwowo, na półmisku przeplatając kolejno składniki lub tak jak ja po prostu wymieszać wszystko. Metoda zależy od was i okazji na jaką jest szykowana sałatka. Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie sera feta 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Sos: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu szczypta soli szczypta
talerz przyjemnościLubię wszelkie sałatki i surówki, ale nie lubię tej zabawy w krojenie, siekanie, tarcie itp. Jestem leniwa w kuchni i jeżeli mogę to idę trochę na skróty. Taka jest ta sałatka, zrobiona przy... Źródło
Szybko Tanio Smacznieprostu ktoś je tam porzucił. Myślę, że to fragment palety, ale pewności nie mam. Deski są niezwykle klimatyczne i piękne, niestety dość wąskie i strasznie się z nich sypie. Sałatka ogrodnika / Sałatka z figami 3. To brązowe tło znalazłam pod śmietnikiem pod moim blokiem. Są to elementy jakiejś starej szafy - półki, a może jej boki. Składa się z dwóch oddzielnych
Chilli Czosnek i Oliwazdecydowanie lepiej smakowałaby przygotowana wytrawnie. Mimo to zjadłam ją ze smakiem. Była bardzo smaczna, aromatyczna. Zielona soczewica stanowiąca jedynie 5% była dobrze zauważalna. Całość dostarcza 260 kcal. Miętowa sałatka z kuskusem, quinoą, zieloną pszenicą i młodą soją kuskus (36%) * bulgur, zielona pszenica (11%) * quiona (11%) * miętowa przyprawa tabouleh (pomidory, mąka ryżowa, cukier, sól, zioła - pietruszka i mięta, czosnek(...)pomidor, cebula, mąka z grochu włoskiego, sok cytrynowy - maltodekstryna i sok cytrynowy, oliwa z oliwek) * ziarna słonecznika * pomidory * młoda soja (3%) * czerwona papryka, pietruszka Tabouleh to rodzaj libańskiej sałatki warzywnej z pomidorami, bulgurem, cebulą, czosnkiem, czerwoną papryką. Do tego wariantu smakowego podchodziłam najbardziej sceptycznie. A to wszystko ze względu na obecność mięty, którą mimo wszystko lubię, ale jakoś
Zdrowie na języku :PKilka tysięcy odsłon przepisu na sałatkę z ogórków na zimę (wpis poniżej) uświadomiło mi, że nadeszła pora na przepisy ,,słoikowe". Zdjęcia tych uroczych grzybków czekają na zamieszczenie na blogu od ubiegłej jesieni. Pora grzybobrania jeszcze przed nami, ale już widziałam w sprzedaży kurki, więc można wypróbować przepis. Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej nadają się praktycznie wszystkie jadalne grzyby(...)ugniatać w słoiku. Wolną przestrzeń w słoikach wypełnić gorącą zalewą, mocno dokręcić wieczka i ustawiać do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego Jeśli szukasz przepisów na przetwory, zobacz również: sałatka z ogórków na zimę rydze po cygańsku polskie kapary - marynowane owoce nasturcji chutney z czerwonej cebuli chutney śliwkowy z imbirem konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki
Codziennik Kuchennydodać taką ilość oleju aby zakrył cebulę. Słoik ze śledziami przechowywać w lodówce, są gotowe do jedzenia po kilku godzinach. Smacznego Moje inne przepisy ze śledziami: Śledzie w miodzie Sałatka śledziowa z burakami Sałatka lwowska Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie z czosnkiem
Codziennik KuchennyJeśli szukasz pomysłu na świąteczne dania z ryb, zobacz inne moje przepisy: Gravlax a la tuńczyk Sałatka śledziowa z burakami Łosoś w galarecie Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska Gravlax
Codziennik KuchennyInne moje przepisy dla wielbicieli śledzi: Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Sałatka lwowska Sałatka śledziowa z burakami Śledzie z czosnkiem Śledzie w miodzie Najlepsze śledzie z cebulą
Codziennik Kuchenny