sałatka - 51777 przepisów (strona:1555/3452)

FILETY BIAŁEJ RYBY W PANIERCE CURRY 199

zwykłym maśle z którego po podgrzaniu zbieramy powstałą pianę),  na koniec udekorowane świeżą papryczką chili i szczypiorkiem. Podane z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz opcjonalnie także z  sałatką coleslaw  . SKŁADNIKI / 2 porcje 2 filety białej ryby (dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja) sól morska, pieprz 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku 3 łyżki klarowanego masła(...)strony, na średniej mocy palnika.  Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Wykładamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i papryczką chili. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia i ulubioną sałatką

cool and minty
Sałatka z figą 178

Blue 1/2 kostki Przygotowanie : Umyte truskawki, pomidorki pokroić, jeśli trzeba tak samo postąpić z sałatą Obrane orzechy rozdrobnić, ser pokroić w małą kosteczkę Składniki wymieszać, polać sosem. sos do sałatki : sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki miodu płaska łyżeczka octu balsamicznego- można pominąć, a użyć musztardę Składniki dokładnie wymieszać. Polać sałatkę, smacznego

Proste Potrawy
Seler ze szmaciakiem w lekkiej marynacie 213

zupy, szczególnie jak jest rozdrobniony razem z innymi warzywami, to nie wygrzebują. Ale np. surówki z selera nie lubią a ja mogę zjeść jej całą miseczkę. Czasami robię też sałatkę z selerem , ale tylko imprezowo i dla niektórych gości bo jak zostanie to muszę zjeść ją potem sama. Mając ostatnio dorodny korzeń selera i siedzunia sosnowego postanowiłam wykorzystać za jednym(...)zamachem oba składniki i zamarynować je razem bo według mnie bardzo do siebie pasują. Taki seler z siedzuniem będzie bazą do bardzo smacznych sałatek, ale o tym napiszę Wam kiedy indziej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Czerwona kapusta 167

Sałatka z czerwonej kapusty  Kolejna propozycja przetworów, może jeszcze komuś uda się ją wykonać przed nadejściem wielkimi krokami zimy :-) Przepis ten dostałam od swojej Mamy, która zdopingowała mnie do zrobienia jej, co prawda nie bardzo miałam chęci , ale teraz mogę jej tylko dziękować :-) Sałatka wyszła przepyszna, jest świetnym dodatkiem do obiadów.  Kapusta czerwona  Składniki: 2 kg czerwonej

Aromatyczne Podróże
Kuchnia "fusion" - jak zaistnieć w świecie kulinarnych tuzów 178

Czasy są takie, że należy szukać jakiegoś ciekawego i inspirującego zajęcia, które zapewni Wam sławę i pieniądze. Podczas sesji „ półliterackiej ” wymyśliłem własnogłownie jak zaistnieć w świecie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasta kanapkowa z cukinii 191

vege bigosem, gdyż smakuje niemalże identycznie. Na podkręconą bigosową wersję przyjdzie jeszcze pora, ale jeżeli szukasz innych inspiracji z wykorzystaniem cukinii zapraszam do pozostałych przepisów: Zapiekanka serowa z cukinii Sałatka z cukinii z marchewką Ananasy z cukinii Cukinia w zalewie do słoików Placuszki z cukinii Leczo do słoików Sałatka gyros na zimę Czytaj więcej

Pychotkaaa
Sałatka z cukinii i papryki ... do słoików. 211

Cukinii u mnie pod dostatkiem dlatego dziś proponuję Wam zrobić sałatkę do słoików - gdzie głównym składnikiem jest wcześniej wspomniana cukinia. Do zimowego obiadu idealna! Składniki; 3 kg cukinii 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki 6 łyżek soli 1 kg papryki (może być kolorowa) Zalewa; 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1 łyżeczka ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego(...)odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać także startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dokładnie wymieszać. Ocet zagotować, dodać cukier a gdy się rozpuści dodać wszystkie przyprawy. Gorącym płynem zalać sałatkę i odstawić na kolejne trzy godziny. Warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików. Do każdego słoika wlać dodatkowo po 1 łyżce oleju. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 30 min. Słoiki

Radość kipiąca uśmiechem.
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian 190

Znowu mamy fazę na " zdrowe odżywianie ". To już taka nowa świecka tradycja, że co pewien czas postanawiamy, że " już od jutra " będziemy tak jadać.  Tych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z arbuzem malinami i serkiem petida 232

się w nim zakochałam. Jest to okrągły ser w solankowej zalewie. W smaku lekko słony, lekki, delikatny i co najważniejsze  idealnie się kroi, przez co ładnie wygląda w sałatkach i na kanapkach. Z pomidorami smakuje wyśmienicie.  Sałatka jest tak prosta, że każdy sobie z nią poradzi a smakuje wyśmienicie. Biorąc po kawałku z wszystkich składników mamy słodko słony

Ala piecze i gotuje
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 225

takiego pólka mieć na własność pod ręką, chociaż może kiedyś… Te dwa dni były bardzo pracowite, gdyż nasze stanowisko cieszyło się ogromną popularnością. Przygotowywaliśmy zdrowe i kolorowe koktajle, sałatkę z pęczakiem, warzywami i serem owczym, szaszłyki z warzywami i boczusiem i pyszne coolwrapy z twarożkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. A na koniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe i brownie(...)jabłkowego – 4 liście kapusty – 4 jabłka WYKONANIE: Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładki płyn blenderem ręcznym lub kielichowym. Można podawać z lodem. SAŁATKA Z PĘCZAKIEM Składniki: – 0,5 kg pęczaku – 1 koper włoski – 0,5 kg pomidorków koktajlowych różnych kolorów i gatunków (czerwone, żółte, zielone, czarne) – 5 ogórków gruntowych – 150 gramów oliwek kalamata

karmelowy
Buraczki z papryką do słoików 549

już wielokrotnie wspominałam uwielbiam buraki, dlatego właśnie nie może ich zabraknąć w słoiczkach na zimę :) Gorąco polecam sałatkę z buraczków z papryką. Idealny dodatek do mięs. Jest naprawdę rewelacyjna. Składniki: 3 kg buraków 1/2 kg czerwonej papryki 5 średnich cebul 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 1 szklanka oleju sól do smaku Buraki umyć i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu(...)obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do buraków. Ocet z cukrem zagotować i wlać do sałatki. Wlać również olej. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą do smaku. Przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików. Zakręcić i pasteryzować 20 minut

kuchnia doski
Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną 203

grillu. Inspirując się kuchniami świata możemy mieć na obiad coś innego niż zwykle. Nie oszukujmy się – taki obiad jest dość sycący, dlatego świetnie komponuje się z lekką sałatką i odświeżającym sosem jogurtowym. Moje kofty przygotowałam wg pomysłu Silveny Rowe – z dodatkiem pistacji i żurawiny. Ich największą zaletą jest prostota przygotowania. Robi się je błyskawicznie. Kebaby mają mocny, mięsny(...)najlepiej na tradycyjnym grillu lub na patelni grillowej (można też upiec w temp. 200°C w piekarniku – do czasu, aż zaczną się rumienić). Najlepiej podawać je z odświeżającą sałatką – np. grecką i sosem na bazie jogurtu naturalnego. Post Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Faszerowane kwiaty cukinii 160

łyżki świeżo tartego hucuła, pecorino lub parmezanu, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, zimna woda mineralna gazowana, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), sałatka: garść listków rukwi wodnej, kilkanaście malin, 1 łyżka miodu (u mnie faceliowy), 3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy), szczypta soli, oliwa Szpinak oczyścić, umyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać(...)Zwinąć płatki na końcach tak, aby zamknąć kwiaty. Maczać kwiaty w „panierce” i smażyć w głębokim oleju, około minuty. Usmażone kwiaty wyjmować na ręcznik papierowy. Wszystkie składniki sosu do sałatki wymieszać. Na talerzu ułożyć listki rukwi, maliny, oprószyć kwiatkami szczypiorku czosnkowego. Polać sosem. Ułożyć kwiaty cukinii, posypać serem. * Festiwal odbędzie się już po raz 8. Ja miałam przyjemność uczestniczyć

królestwo garów
Zbiory na polu u Państwa Majlertów 127

talerza, a jest to jedna ze zdecydowanie najzdrowszych roślin, której właściwości lecznicze znane już były w starożytności. Zastąpmy zwykłe sałaty rukwią wodną!! Niedługo na blogu pojawią się przepisy na sałatki z rukwi. Majeranek taki prawdziwy prosto z pola. Zapach obezwładnia (można mrozić na zimę). Tak rośnie brukselka. Jedni lubią ją ugotować ja polecam surówkę z brukselki :) Młoda kalarepka to tylko(...)surowo. Szczypiorek czosnkowy, nie tylko pięknie wygląda w wazonie, ale też wspaniale smakuje. Młodziutki szpinak do wszystkiego. Sprawdzamy z Panem Ludwikiem czy młodziutkie listki jarmużu będą dobre na sałatkę. Będą. To oczywiście tylko część warzyw, które rosną jeszcze na polu

królestwo garów
Wygraj "Sekrety księżniczki" i.... czytaj z Wielbłądami 152

Wygraj książkę " Sekrety księżniczki. Prawdziwa opowieść saudyjskiej księżniczki o sile i słabości arabskich kobiet " autorstwa Jean Sasson i.... czytaj z Wielbłądami :) Zapraszamy do udziału w konkursie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata