smak w opakowaniu i delektować się nim, gdy śnieg już pokryje wszystko. Tym razem mamy dla was ogórki. Takie raczej zwykłe, bez wydziwiania. S taraliśmy się utrzymać tradycyjny smak sałatki ogórkowej. Sałatki, bo ogórki już są pokrojone w plastry. Więc tym łatwiej serwować je np. do obiadu. Są naprawdę smaczne. Ogórkowy smak przełamany słodkością cukru trzcinowego, wyrazistością octu i posmakiem
Marder&Marder Manufacturezwykłym maśle z którego po podgrzaniu zbieramy powstałą pianę), na koniec udekorowane świeżą papryczką chili i szczypiorkiem. Podane z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz opcjonalnie także z sałatką coleslaw . SKŁADNIKI / 2 porcje 2 filety białej ryby (dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja) sól morska, pieprz 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku 3 łyżki klarowanego masła(...)strony, na średniej mocy palnika. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Wykładamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i papryczką chili. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia i ulubioną sałatką
cool and mintyBlue 1/2 kostki Przygotowanie : Umyte truskawki, pomidorki pokroić, jeśli trzeba tak samo postąpić z sałatą Obrane orzechy rozdrobnić, ser pokroić w małą kosteczkę Składniki wymieszać, polać sosem. sos do sałatki : sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki miodu płaska łyżeczka octu balsamicznego- można pominąć, a użyć musztardę Składniki dokładnie wymieszać. Polać sałatkę, smacznego
Proste Potrawyzupy, szczególnie jak jest rozdrobniony razem z innymi warzywami, to nie wygrzebują. Ale np. surówki z selera nie lubią a ja mogę zjeść jej całą miseczkę. Czasami robię też sałatkę z selerem , ale tylko imprezowo i dla niektórych gości bo jak zostanie to muszę zjeść ją potem sama. Mając ostatnio dorodny korzeń selera i siedzunia sosnowego postanowiłam wykorzystać za jednym(...)zamachem oba składniki i zamarynować je razem bo według mnie bardzo do siebie pasują. Taki seler z siedzuniem będzie bazą do bardzo smacznych sałatek, ale o tym napiszę Wam kiedy indziej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZapach pieczonej papryki unosi się w całym domu. A papryka smakuje zupełnie inaczej. Sałatka pasuje do mięsa lub ryb. Możecie także dodać do niej fety i oliwek, by zamieniła się w ciekawą sałatkę na przekąskę. Składniki: 3 czerwone papryki 1 duża cebula 3 łyżki tartego koziego sera (może być też grana padano, smakuje równie pysznie jak twardy kozi
Zasmakuj KuchniTo że wrzesień się rozpoczął nie oznacza że jest już zimno! Świeży szpinak dostępny niemal w każdym markecie oraz Polskie maliny to składniki bazowe naszego wrześniowego
Kuchnia PROzdrowotnaSałatka z czerwonej kapusty Kolejna propozycja przetworów, może jeszcze komuś uda się ją wykonać przed nadejściem wielkimi krokami zimy :-) Przepis ten dostałam od swojej Mamy, która zdopingowała mnie do zrobienia jej, co prawda nie bardzo miałam chęci , ale teraz mogę jej tylko dziękować :-) Sałatka wyszła przepyszna, jest świetnym dodatkiem do obiadów. Kapusta czerwona Składniki: 2 kg czerwonej
Aromatyczne PodróżeCzasy są takie, że należy szukać jakiegoś ciekawego i inspirującego zajęcia, które zapewni Wam sławę i pieniądze. Podczas sesji „ półliterackiej ” wymyśliłem własnogłownie jak zaistnieć w świecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światavege bigosem, gdyż smakuje niemalże identycznie. Na podkręconą bigosową wersję przyjdzie jeszcze pora, ale jeżeli szukasz innych inspiracji z wykorzystaniem cukinii zapraszam do pozostałych przepisów: Zapiekanka serowa z cukinii Sałatka z cukinii z marchewką Ananasy z cukinii Cukinia w zalewie do słoików Placuszki z cukinii Leczo do słoików Sałatka gyros na zimę Czytaj więcej
PychotkaaaCukinii u mnie pod dostatkiem dlatego dziś proponuję Wam zrobić sałatkę do słoików - gdzie głównym składnikiem jest wcześniej wspomniana cukinia. Do zimowego obiadu idealna! Składniki; 3 kg cukinii 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki 6 łyżek soli 1 kg papryki (może być kolorowa) Zalewa; 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1 łyżeczka ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego(...)odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać także startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dokładnie wymieszać. Ocet zagotować, dodać cukier a gdy się rozpuści dodać wszystkie przyprawy. Gorącym płynem zalać sałatkę i odstawić na kolejne trzy godziny. Warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików. Do każdego słoika wlać dodatkowo po 1 łyżce oleju. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 30 min. Słoiki
Radość kipiąca uśmiechem.Spodobały mi się galaretki zagęszczane agarem dlatego też dziś druga ciekawa galaretka!. Mała puszka jabłkowego somersby, szczypta drobno posiekanej trawy żubrowej oraz prozdrowotne owoce morwy białej
Kuchnia PROzdrowotnaZnowu mamy fazę na " zdrowe odżywianie ". To już taka nowa świecka tradycja, że co pewien czas postanawiamy, że " już od jutra " będziemy tak jadać. Tych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzarłat a popularniej amarantus, to dobrze znane zboże o wysokiej zawartości białka i substancji odżywczych. Świetnie pasuje do śniadań, lekkich przekąsek a nawet deserów. Ostatnio na
Kuchnia PROzdrowotnaAgar - agar to świetny zamiennik wieprzowej żelatyny która powiedzmy sobie szczerze ani nie jest zdrowa ani jej pochodzenie nie zachęca. Agar jest pochodzenia roślinnego a konkretnie
Kuchnia PROzdrowotnaOkoń morski nazywany tez labraksem to całkiem ciekawa ryba. Ma zupełnie inną strukturę mięsa niż np. dorsz. Wydaje się gumowaty, ale jest na tyle delikatny że
Kuchnia PROzdrowotna