wszystkie: mięsiste bawole serca, soczyste sakiewki, drobne słodkie koraliki i aromatyczne malinowe. Tego smaku brakowało mi w Hiszpanii (ale o tym opowiem później). Co wieczór na kolację zjadam talerz sałatki z pomidorów, tej najprostszej - z listkami bazylii, skropionej oliwą, oprószonej solą i pieprzem. Czasem dorzucam kilka piórek czerwonej cebuli albo chrupiących grzanek razowego chleba, niekiedy bawię się kolorami na talerzu(...)też było w przypadku przedstawionej poniżej sałatki Caprese. Ułożyłam na przemian żółte i czerwone pomidory, przekładając je plasterkami mozzarelli oraz listkami kolorowej bazylii. Posypałam prażonymi ziarnami, polałam oliwą... I powoli zaczynam się zastanawiać, jak przetrwam do następnego sezonu pomidorowego?;) Składniki: pomidory (najlepiej mięsiste, mogą być różnego koloru) ser mozzarella oliwa sól morska lub himalajska pieprz świeża bazylia prażone pestki słonecznika
Obiad gotowypotrafią nawet zainspirować do ugotowania czegoś nietuzinkowego i bardzo dobrego. Kawałki kurczaka z rosołu, garść makaronu, którego przypadkiem wrzuciło się do garnka za dużo, pół papryki pozostałej z przygotowywania sałatki, samotny plaster sera… Za mało, żeby się najeść, ale z drugiej strony za dużo, żeby wyrzucić. Mam więc kilka niezawodnych pomysłów na dania z resztek. Z kilku kromek czerstwego pieczywa(...)brokuły da się przerobić na pyszną zapiekankę albo omlet z dodatkiem jajka. Ser świetnie się komponuje z gruszką, orzechami i rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić kopytka lub kluski śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych puddingów na słodko z bakaliami, czekoladą, karmelem lub na wytrawnie
Obiad gotowyniż na to wskazuje mój dowód osobisty;) Warsztaty to przede wszystkim gotowanie i na tę chwile czekałam najbardziej. Wymyślone przez Dominika menu składało się z kilku dań: dwa rodzaje sałatek, pierogi z pasztetem i grzybami, pieczony boczek. Oczywiście całe menu bazowało na produktach Naturrino. Obierałam gruszki na sałatkę, kroiłam łodygi selera, kruszyłam ser, lepiłam pierogi... Wszystkie dania smakowały pysznie
Obiad gotowyCaprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii." A to moja śniadaniowa sałatka caprese ;) Składniki na 1-2 porcje: 1 pomidor 1 kulka sera mozzarella- 125g świeża bazylia oliwa
Życie zaczyna się w kuchniWczoraj rozbierając choinkę, przypomniałam sobie, że mam w zanadrzu jeszcze nieopublikowany przepis na sałatkę ze śledziami. Przygotowywałam ją na święta, ale w karnawale, też będzie idealnie smakować :) Nie jest bardzo pracochłonna, a wyglądem i smakiem zaskoczy niejednego Waszego gościa. SKŁADNIKI: 300 g filetów śledziowych 2 średnie buraki 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 cebula 1 małe jabłko 3 ogórki(...)kostkę razem z jabłkiem i ogórkami. Dodać pokrojone w paseczki śledzie i drobno posiekaną cebulę. Wszystko razem wymieszać doprawiając majonezem, jogurtem i pieprzem. Na półmisku układać paskami buraczki i sałatkę ze śledziem. Posypać szczypiorkiem
Kuchnia w opałachdrugi weekend stycznia, organizujemy doroczną imprezę, na którą przybywa zwykle około 30-40 osób. Jedną z atrakcji owego spotkania jest degustacja przygotowanych przeze mnie potraw, głównie są to sałatki, ale również inne przekąski typu finger-food. Załączam zdjęcie, jak wyglądały tegoroczne dania: Odpowiadając więc na pytanie, jak kulinarnie świętuję początek roku, to niezmiennie od 9 lat szykuję menu, a następnie(...)kiedy działa mój blog kulinarny, do którego założenia, rok w rok, namawiali mnie wszyscy imprezowicze. Jeśli zaś chodzi o przepis na moje ulubione danie, to nie będzie to sałatka. Ostatnio moim numerem jeden jest mój autorski sernik wytrawny z boczkiem, gruszką, orzechami włoskimi, serem z niebieską pleśnią i szpinakiem. To fantastyczne, niebanalne i bardzo eleganckie danie, które zaskakuje swoim fenomenalnym
W mojej kuchniSałatkę przyrządziłam z karelosse i mixem różnych rodzai fasoli, wyszła bardzo smaczna i sycąca. Ostatni bardzo polubiłam karelosse, wręcz się w nim zakochałam. Taką pyszną i zdrową sałatkę przygotowałam sobie do pracy na obiad, bardzo mi smakowała. Składniki: 100 gram karelosse Pół puszki mixu fasoli z cieciorką Bonduelle 0,5 słoika suszonych pomidorów 1 mała papryka czerwona 1 mała
Bajeczna KuchniaDostałam od koleżanki słoik marynowanych borowików. Pokrojone grzyby dodałam do sałatki. Bardzo wszystkim smakowała. Składniki: słoik marynowanych borowików 2 duże marchewki 250 g żółtego sera puszka kukurydzy 1 por 3 łyżki majonezu łyżeczka musztardy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 10-12% Marchewki wyszorować, ugotować w łupinach. Odcedzić, ostudzić i pokroić w kostkę. Pora przekroić na pół i posiekać w paseczki(...)zimną wodą i odcedzić. Kukurydzę i grzyby odcedzić z zalewy, grzyby i żółty ser pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną oraz solą i pieprzem. Sałatkę podawać schłodzoną
Czerwień i błękitczas mieszając. Sos gotować przez około pół minuty od zagotowania. Przełożyć do niego upieczone policzki i na minimalnym ogniu gotować przez kilka minut. Podawać z ugotowanymi ziemniakami, dowolnymi sałatkami. Ja wykorzystałam sałatkę szwedzką. Spróbuj także policzków wieprzowych z puree pietruszkowym z nutą rozmarynu
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka z tortellini jest bardzo pożywna i sycąca. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu a z całą pewnością zachwyci nie jednego gościa w Waszym domu. Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju imprezach. Do sałatki wykorzystałam puszkę groszku z kukurydzą od firmy Jamar . Składniki: * 250 g pierożków tortellini z nadzieniem mięsnym * 1 puszka groszku z kukurydzą
Zrób to smacznieObieramy czosnek i przeciskamy przez prasę. Następnie mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią mięso. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na patelni do grillowania na średnim ogniu. Sałatka. Składniki: -czerwona papryka -czerwona cebula -mix sałat -3 łyżki oliwy z oliwek -1 łyżka soku z cytryny -1/2 łyżeczki miodu -sól i pieprz Sposób przygotowania: Robimy dressing do sałatki
Magia jedzenia.stosowały ją koczownicze plemiona z północnej i centralnej Europy. Metoda ta przetrwała do dziś, a tak przygotowane mięso czy ryby są ciekawą odmianą w codziennej diecie. Oto przepis na sałatkę, w której główną rolę zagrał wędzony kurczak, a towarzyszą mu słodki melon i sos serowo-szalotkowy. Składniki 1 opakowanie mixu sałat garść świeżego szpinaku 200 g wędzonej piersi kurczaka ½ melona(...)kroimy w kostkę. Na sałacie z sosem układamy kulki melona, a na nim kurczaka, jeszcze raz melona i kolejną warstwę kurczaka. Całość posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i dyni. Sałatkę z wędzonym kurczakiem, melonem i sosem serowo-szalotkowym podajemy z ulubionym pieczywem. Melona nie powinno zabraknąć w diecie osób chorych na nadciśnienie i miażdżycę. Te egzotyczne owoce wspomagają pracę wzroku, pozytywnie
My Chcemy JeśćCzęsto przygotowuję sałatkę gyrosa , ma bardzo duże powodzenie w mojej rodzinie , szybko znika , ale ta sałatka którą dziś proponuję swoim smakiem także zaskakuje bardzo pozytywnie, i znalazła od razu po przygotowaniu swoich fanów , zapraszam serdecznie po przepis . Składniki kapusta pekińska ( połowa ) 1 puszka kukurydzy 1 podwójna pierś z kurczaka 4 ogórki konserwowe 1 duża cebula
Mój SmakSałatka ryżowa z gotowanym kurczakiem to jedna z naszych ulubionych sałatek więc robię ją dość często. Czasami groszek konserwowy zastępuję kukurydzą. Obie wersje są równie smaczne,polecam. ok. 300-350 g filetu z piersi kurczaka 150 g ryżu 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 ogórki konserwowe 1 mała puszka groszku konserwowego 4 łyżki majonezu sól świeżo mielony
Kolorowa kuchnia ElkiNaszło mnie ostatnio na sałatki , dziś proponuję sałatkę z surimi , bardzo smaczna , sprawdza się na imprezy , spotkania rodzinne , zapraszam do wypróbowania . Składniki 1 paczka makaronu ryżowego 1 ogórek zielony kukurydza paczka surimi pęczek kopru ( bądź suszony ) 4 łyżki majonezu sól pieprz czarny pora ( biała część ) Wykonanie Na wstępnie do garnka
Mój Smak