ciasto - 162322 przepisów (strona:1541/10822)

Pyszne rosyjskie faworki z kefirem 119

składzie są mięsiste, grubsze, sycące. W smaku wręcz uzależniające. Spróbujcie potestować z grubością placka, którego wykrawacie faworki. Czy bardziej zasmakują wam te cieńsze, czy też te z grubszego ciasta. Rosyjskie faworki mają jeszcze jeden plus. Robi się je bardzo prosto, a samo ciasto jest bardzo elastyczne i niesamowicie miłe we współpracy. Jak dla mnie, tradycyjne ciasto na faworki polskie, jest(...)kefiru 5 łyżek cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju cukier puder do posyania olej do smażenia Wykonanie Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie miękkie, troszkę klejące, coś na wzór pierogowego ale troszkę luźniejsze.(tak wiem, różne twardości ciasta pierogowego robicie) Ciasto dzielimy i rozwałkowujemy na placki ok 1 cm. Wykrawamy z nich

Mieszam w Garnku
Pizza z kurczakiem 120

oryginalnego pieca do jej wypieku, ale jest smaczna i na pewno taniej wychodzi, a najeść może się cała rodzina. Ja dziś zrobiłam małą pizzę na drożdżowym, średniej grubości cieście ziołowym. Jako dodatki wybrałam pieczarki, kurczaka i ogórki konserwowe. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1,5szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju(...)odstawiłam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę, sól i cukier wsypałam do miski. Dodałam przyprawę włoską, olej i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko wymieszałam łyżką, a następnie zagniotłam elastyczne ciasto. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i wymieszałam z przyprawą gyros. Mięso usmażyłam na niewielkiej ilości oleju na patelni i wyłożyłam na talerz. Pieczarki obrałam

Waniliowe Improwizacje
PANIA WALEWSKA (PYCHOTKA) 819

Pyszne i efektowne ciasto w którym smaki i tekstury świetnie się uzupełniają i tworzą naprawdę zgrane połączenie. Dwa cieniutkie i kruche blaty ciasta pieczone z dżemem z czarnej porzeczki i lekką piankową bezą. Na koniec przełożone delikatnym kremem maślano-budyniowym z wanilią.  Ciasto nieco pracochłonne, ale zdecydowanie warte zrobienia. Dobrze się przechowuje, jest podzielne i zawsze wszystkim smakuje(...)pieczenia przesiewamy do dzieży miksera lub na stolnicę. Dodajemy cukier i pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka.   Miksujemy  lub rozcieramy palcami, aż powstanie kruche, gładkie ciasto. Formujemy kulę i dzielimy na 2 równe części. Jedną część wkładamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia, na wielkość spodu blaszki lub na wymiar 22x35 cm. W razie

cool and minty
CHLEBEK PITA 8882

Chlebek pita (z greckiego pita- to placek), to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu. To ciasto z mąki, drożdży i wody, do którego możemy zapakować dowolne dodatki. Możemy wypełnić wnętrze farszem warzywnym, mięsnym, z dowolnymi sosami i dodatkami. Podczas pieczenia ciasto napusza się i mocno rośnie, to m.in dzięki wysokiej temperaturze. Ja wykorzystałam płytę szamotową, którą nagrzałam już pół godziny(...)wcześniej w piekarniku. Po przeczytaniu komentarzy, o tym, iż trzeba bardzo uważać przy przenoszeniu wyrośniętego ciasta, wykombinowałam, by nie trzeba było ciasta naciągać przy przenoszeniu. Moje krążki odkładałam na kawałki (arkusz przecięłam na 4 części) papieru do pieczenia, na nich łatwiej było mi przenieść potem pity na wygrzaną płytę do piekarnika. Wystarczy też nagrzać mocno blachę z piekarnika

Smaczne Zdrowe
Malinowa rolada na Dzień Babci i Dziadka 117

wspaniały różowy kolor <3 Do przygotowania kremu do biszkoptowej rolady możecie użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych malin. Pamiętajcie też by zawsze sugerować się gustem dziadków. Jeśli wolą ciasta czekoladowe lub serniki, to poszukajcie innych inspiracji (tutaj) Ja upiekę jeszcze z moimi maluchami muffinki. Moja córeczka uwielbia je przygotowywać. Te małe niepozorne babeczki, to zawsze dobry pomysł na prezent(...)babeczki i muffinki znajdziecie (tutaj) Warto się zainspirować A wracając do przepisu na malinową roladę na Dzień Babci i Dziadka… Spójrzcie jak ją łatwo przygotować Składniki: Na ciasto biszkoptowe: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej) 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na malinowy krem do rolady

Słodkie okruszki
OPONKI 144

kieliszek o śr 2-2,5 cm (zamiast kieliszka użyłam tylki cukierniczej). Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i sprężyste. Jeśli będzie się kleić do rąk podsypujemy delikatnie mąką. W cieście będą widoczne małe kropeczki sera. To normalne, ponieważ ser się nie rozpuści w cieście. Stolnicę i wałek posypujemy mąką. Dzielimy(...)ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy je na grubość ok 5-7 mm. […] Artykuł OPONKI pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Pizza na ziołowym cieście 116

Pizza na ziołowym cieście to moja kolejna propozycja na domową pizzę i wariacja na temat pizzy na grubym cieście. Tak naprawdę jest to pizza na tradycyjnym drożdżowym cieście, do którego dodałam zioła prowansalskie i czosnek. W ten sposób pizza jest jeszcze bardziej aromatyczna i wyrazista w smaku. Jako dodatki wybrałam to co było akurat w lodówce, czyli parówki, jakaś szynka(...)papryka konserwowa i cebula, oraz oczywiście żółty ser. W ten sposób powstała pyszna pizza obiadowa dla całej rodziny. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 30g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 1szkl. ciepłego mleka ok. 400g mąki tortowej 4 łyżki oliwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: ok. 300g żółtego

Waniliowe Improwizacje
Naleśniki w kratkę 111

mąkę pszenną tortową, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wbiłam jajko i wlałam zimne mleko. Wszystko zmiksowałam mikserem na małych obrotach do połączenia składników. Z miski odlałam ok. 1/3 szklanki ciasta, dodałam do niego kakao i dokładnie wymieszałam do uzyskania jednolitego ciemnego ciasta. Ciemne ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego i odcięłam końcówkę robiąc bardzo mały otworek. Ciasto jest dość lejące więc(...)trzeba zrobić małą dziurkę, żeby ciasto zbyt szybko nie leciało. Na patelni rozgrzałam ok. 0,5 łyżeczki oleju i nalałam porcję ciasta jasnego rozprowadzając je po całej patelni jak przy zwykłych naleśnikach. Następnie dość szybko wycisnęłam z rękawa ciasto ciemne na kształt kratki. Gdy naleśnik zrumienił się od spodu, przewróciłam go na drugą stronę i również smażyłam do zrumienienia. Usmażony

Waniliowe Improwizacje
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI I KREMEM ŚMIETANKOWYM 83

miej w domu trochę ziarna i przygotowuj mąkę "na świeżo". Dzięki temu będziesz mógł najlepiej wykorzystać jej składniki odżywcze :) Razowa tarta orzechowa z jabłkami i kremem śmietankowym Składniki na ciasto:  (porcja na 2 średnie tarty lub dużą i małą) 2,5 szklanki pszenicy zmielonej na mąkę (lub tyle samo mąki razowej) 3 garście zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru(...)duże jaja 4 łyżki cukru wanilia chlust Amaretto - do smaku 2 duże jabłka z czerwoną skórką sok cytrynowy Spód do tarty razowej sposób przygotowania: Wszystkie składniki do zrobienia ciasta powinny być schłodzone!  Mąkę wymieszaj ze zmielonymi orzechami, solą i cukrem. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem do konsystencji "okruchów chleba". Zrób "dołeczek" i wlej do niego jajko wymieszane

Gary Bez dna
Domowe tortille 114

soli, 3 łyżeczki oleju rzepakowego, 2/3 szklanki wrzącej wody. 1. Do miski wsyp mąkę, sól, dolej olej oraz wrzątek. 2. Od razu wymieszaj wszystko widelcem, po czym zacznij wyrabiać ciasto ręcznie (możesz użyć malaksera, jeśli masz końcówkę do ciasta drożdżowego). Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie uważaj na temperaturę ciasta - na początku może być gorące. 3. Wyrabiaj ciasto, aż będzie zwarte(...)czym przykryj je folią i odstaw na pół godziny. 4. Po tym czasie podziel je na 10-12 kawałków - ja robię to w ten sposób, że dzielę kulkę ciasta na pół, każdą połówkę roluję dłonią w formę wałka (jak do kopytek) i wałek dzielę na poszczególne porcje. 5. Czystą ściereczkę kuchenną spryskaj wodą na całej powierzchni, tak aby cała była

Z notatnika dietetyka
Oponki z serem pyszne i puszyste 224

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na oponki z serem, które przygotujemy w około 30 minut, ciasto jest na sodzie i proszku do pieczenia więc nie musi wyrastać jak ciasto drożdżowe. Oponki są bardzo smaczne, puszyste i „lekkie”. Polecam wypróbować przepis, życzę udanego smażenia oponek i smacznego. Do przygotowania oponek będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 16 oponek(...)mieszam łyżką tak żeby składniki się połączyły. Następnie dodaję pozostałe składniki i mieszam jeszcze przez chwilę łyżką, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Gdy składniki wstępnie się połączą, to ciasto wyrabiam jeszcze przez chwilę dłonią w misce i następnie wykładam na blat podsypany mąką. Ciasto wyrabiam około 2-3 minut, od czasu do czasu podsypując mąką by nie przyklejało się

Uwaga Babcia Gotuje
Chleb na zakwasie z estragonem i sezamem 117

zakwasu żytniego. Przykryj i pozwól mu fermentować przez noc, aż będzie musujący i podwoi swoją objętość. * możesz również użyć zakwasu bezpośrednio z lodówki, będzie również działał. 2.Ciasto: Aby przygotować ciasto, wymieszaj starter (300 g), 150 g mleka (lub więcej, jeśli ciasto jest gęste ( w zależności od stosowanej mąki pełnoziarnistej) i 250 g mąki. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto(...)powinno być miękkie, aby można je było wyrabiać bez żadnego oporu. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1 godzinę. Lubię umieszczać ciasto w ciepłym miejscu (może być w lekko ciepłym piekarniku – między 23–25 ° C). Wyższa temperatura sprawi, że ciasto będzie bardziej żywe i aktywne. 3. Po 1 godz. dodaj 8 g soli, posiekany estragon i zagniataj ciasto przez kilka

Proste Potrawy
Polędwiczki z kurczaka w cieście francuskim 353

Polędwiczki z kurczaka oczyszczone, dobrze doprawione, w serze obtaczamy i w ciasto francuskie zwijamy. Wierzch nacinamy i jajkiem smarujemy, a następnie wzorek za pomocą łyżeczek czarujemy. W piekarniku pieczemy i już po chwili jemy.  Znakomita przekąska do zjadania, na imprezę z ulubionym dipem do podania, można do barszczu czerwonego zaproponować lub jako samodzielne danie serwować.  Składniki(...)polędwiczek z kurczaka, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (ok. 2 x 300g), sol różowa do smaku, suszona chili do smaku, 1 płaska łyżeczka curry, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ok. 20 dram sera grana padano lub parmezanu, 2 jajka, ponadto: oliwki, kapary. Przygotowanie: Mięso zawijamy w ciasto porcjami, pierwsze jedno, a drugie w tym czasie przechowujemy w lodówce. Piekarnik

Moniki Smakołyki
PIEROGI Z ŁOSOSIEM (Z BAZYLIOWYM MASEŁKIEM) 134

potrawy w jedno. Tym o to sposobem powstały obłędne pierogi z łososiem , które podaliśmy z masełkiem bazyliowym. Naprawdę, są wspaniałe! PIEROGI Z ŁOSOSIEM (na ok. 30 pierogów) Składniki na ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz 1 mała cebula 5 - 6 cm kawałka białej części pora 2 ząbki czosnku(...)bladoróżowy. Jeśli trzeba, trzymam na gazie nieco dłużej, aby odparować jak najwięcej płynu z patelni. Dodaję posiekany koperek, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zostawiam do wystudzenia. Czas na ciasto: w dużej misce umieszczam mąkę ze solą, wlewam gorącą wodę i mieszam łyżką, aby się nie poparzyć. Kiedy nieco przestygnie, zagniatam na gładkie ciasto, zawijam we folię spożywczą i odkładam

W kuchni Karmel-itki
Najlepszy,puszysty, piankowy sernik z wiaderka +FILM 160

Zapraszam na film, na którym pokazuje jak upiec ten sernik, zapraszam też na mój kanał na Youtube :) FILM  SKŁADNIKI Przepis na dużą blaszkę około 22x35 lub 25x40 SKŁADNIKI CIASTO -około 180g  margaryny lub masła  -4 żółtka-białka odkładamy do masy serowej -2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia  -1 szklanka mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml(...)oliwek lub oleju  -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -1 1/2  szkl mleka -1 cukier waniliowy -6 żółtek (białka odkładamy) PIANA -10  białek (4 z ciasta, 6 z masy ) -1,5 szklanki cukru Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.  Wykładamy ciasto. Ciasta wychodzi nie dużo, ale smarujemy blaszkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku

Proponowane wyszukiwania