ciasto - 162322 przepisów (strona:1549/10822)

Pierogi z jagodami i śmietanką, jak u babci! 139

Pierogi z jagodami to mój smak dzieciństwa, fioletowe uśmiechy to chyba najlepsza rzecz, jaka może nam się przydarzyć latem. Ciasto na pierogi z jagodami musi być delikatne, miękkie i cieniutkie, a sam pieróg wypełniony po brzegi jagodami. Dzisiaj podsuwam Wam bardzo szybki i prosty sposób na ciasto na pierogi, takie które zawsze wychodzą! CIASTO NA PIEROGI: - 420 g mąki pszennej(...)wrzątku - 55 g oleju rzepakowego Mąkę wsyp do miski, wlej olej i cienkim strumieniem wlewaj wrzątek, mąkę mieszaj łyżką. Gdy w cieście zaczną się robić grudki to super, odłóż łyżkę i wyrabiaj ciasto dalej dłońmi, ma być elastyczne. Ciasto owiń folią i odstaw na 20 minut. Stolnicę oprósz mąkę ciasto podziel na 4 części i z każdego formuj blat wałkiem

SMYKWKUCHNI
Krówka bananowo-borówkowa 146

Słodziutkie warstwowe ciasto bez pieczenia, na herbatnikach z kremem budyniowym , kajmakiem, warstwą bitej śmietanki z mascarpone i mlekiem w proszku, z dodatkiem bananów i borówki, całość dopełnia gruba warstwa startej gorzkiej czekolady.  Kawałeczek tego ciasta skutecznie zaspokaja głód na słodkie. Ciasto jest podzielne, ładnie się kroi na drugi dzień po solidnym słodzeniu. Doskonałe na każde okazje w tym świąteczne(...)kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki mleka w proszku Dodatkowo: 3 banany 15 dag borówki amerykańskiej 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania ciasta:  Przygotować budyń: Szklankę mleka odlać wymieszać dokładnie trzepaczką tak aby nie było grudek  z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami . Resztę mleka zagotować  z cukrami, do gotującego

Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowo-śmietankowe z malinami bez pieczenia 1220

Witam Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na wspaniałe, kremowe ciasto, które łączy w sobie smak czekolady, malin i śmietanki. Jest łatwe do przygotowania, bez pieczenia, pięknie wygląda i cudownie smakuje. Bardzo zapraszam, zwłaszcza że sezon na maliny w pełni :)  SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm MASA CZEKOLADOWA -800ml  mleka -200g masła -0,5 szkl cukru(...)deserowej lub mlecznej MASA ŚMIETANKOWA -500ml śmietany 30% -0,5 szkl cukru pudru -125ml wrzątku -2 płaskie  łyżki żelatyny DODATKOWO -500g malin -czekolada do posypania ciasta -około 100g okrągłych biszkoptów Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia a potem biszkoptami. Ja kupiłam takie z kakaową górą, ale mogą być normalne, jasne. MASA CZEKOLADOWA Do garnka wlewamy mleko

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami 126

mieszam z sodą oczyszczoną i przesiewam przez sitko do dużej miski. Dodaję maślankę, jajko, sól, cukier waniliowy i cukier puder i mieszam rózgą, aż składniki się połączą i w cieście na racuchy nie będzie grudek mąki. Po wymieszaniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka myję, usuwam gniazda nasienne i obieram ze skórki. Jabłka kroję na małe kawałki, dodaję(...)ciasta i  delikatnie mieszam całość, aż wszystkie ciasto na racuchy pokryje wszystkie kawałki jabłek. Smażenie racuchów na patelni do racuchów Patelnię dp racuchów bardzo lekko smaruję olejem i rozgrzewam na średnim ogniu (można też smażyć bez użycia tłuszczu, jeśli korzystacie z patelni z nieprzywierającą powłoką). Nakładam po dużej łyżce ciasta i smażę na średnim ogniu po około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe lubelskie cebularze 135

Zakopane ma oscypki, Kazimierz – koguty, Poznań - rogale marcińskie, Kraków – obwarzanki, a Lublin słynie z cebularzy. Chrupiąca skórka, mięciutkie ciasto, aromatyczne cebulowe nadzienie z makiem – taki jest cebularz lubelski. Historia cebularzy sięga przełomu XIX wieku, kiedy to Żydzi zamieszkujący Stare Miasto wypiekali cebulowo-makowe placki. Dostępność składników i niskie koszty sprawiły, że cebularze szybko zyskały popularność. Przed wojną można było(...)zachowaniem określonych norm, dotyczących wyglądu placka. Cebularz powinien mieć ok 15-20cm średnicy, grubość 1,5cm, nadzienie cebulowo-makowe znajdować się powinno w środku, otoczone rumianymi brzegami ciasta. Przygotowanie cebularzy w domu najlepiej zacząć od zamarynowania cebuli i pozostawienia jej na min. 3-4 godziny, następnie zagnieść pszenne drożdżowe ciasto. Domowe lubelskie cebularze  Składniki (na 16 sztuk): 400g

Obiad gotowy
KUCHENNA APTEKA #38 - CZERWONE PORZECZKI 122

doceniane są w kuchni za swoje walory smakowe i mają wiele kulinarnych zastosowań zarówno do deserów, jak i dań mięsnych. Wykorzystuje się je do przygotowania dżemów, kompotów, nalewek, soków, ciast, ciasteczek, farszów do mięs i innych dań. Jednak świeżymi owocami możemy się cieszyć tylko przez krótki okres lata, dlatego warto je zamrozić lub przygotować przetwory. Sprawdź co kryją jeszcze(...)picie naparu z liści pomaga w przypadku biegunek czy zatruć wirusowych maseczka z porzeczek rozjaśnia piegi Przepisy z czerwonymi porzeczkami 1) PEŁNOZIARNISTE PLACUSZKI Z PORZECZKĄ (Z PIEKARNIKA) 2) CIASTO KOKOSOWE Z PORZECZKAMI 3) SERNIKOBROWNIE Z CZERWONYMI PORZECZKAMI 4) DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Kuchnia MagdaLeny
Odrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe 137

grilla albo jako przekąska na przyjęcie lub do rodzinnej kolacji. Bułeczki są proste w przygotowaniu i po upieczeniu długo zachowują świeżość. Pachną i smakują fenomenalnie. Polecam!     Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Masło ziołowe: 40g masła 5 ząbków czosnku(...)miski wlewamy 250ml ciepłej wody, wkruszamy drożdże i mieszamy *** *** Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, jajko oraz olej. Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekane zioła, dokładnie mieszamy *** *** Ciasto rozwałkowujemy

Blog z Apetytem
Chleb pszenny całonocny 114

Woda Drożdże Sól”. Ostatnio piekę chleby głównie z tej książki i powiem szczerze, że przepisy nie są bardzo wymagające, a otrzymujemy naprawdę świetny chleb. Na pewno spróbuję jeszcze ciasta na pizzę i pozostałych przepisów na chleb. Dzisiaj zapraszam na kolejny chleb z gatunku białych, pszennych. Ja jak zwykle użyłam połowy ilości składników i taka pojawia się w moim przepisie(...)temperaturze 32-35 stopni Mieszanie 11 g soli 0,4 g suchych drożdży (ok. 1/8 łyżeczki) Wykonanie Autoliza Składniki mieszamy ręką i odstawiamy na 20-30 min. Mieszanie Do ciasta dodajemy suche drożdże i sól. Mieszamy wilgotnymi dłońmi, kilkukrotnie je składając. Odstawiamy ciasto na kilka minut i ponawiamy składanie przez pół minuty. Składanie W ciągu pierwszych 90 minut wyrastania, ciasto

Mieszam w Garnku
Jabłka w cieście kruchym 111

deser to taka szybka szarlotka podana w innej formie. Kruche ciasto, skrywające mięciutkie i gorące jabłko, które z kolei skrywa chrupiący i słodziutki farsz orzechowy – eksplozja smaków gwarantowana. Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoich gości lub rodzinę, to jak najbardziej warto skorzystać z tego patentu. Takie jabłko w cieście najlepiej smakuje z lodami waniliowymi oraz bitą śmietaną. Ten smak jest(...)wszystko razem rozcieramy tworząc coś w rodzaju kruszonki. Następnie wbijamy żółtka i znowu razem ucieramy. Aby scalić masę dodajemy jogurt lub śmietanę i wszystko razem łączymy w gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i odstawiamy na 10 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka i wydrążamy. Można przebić je na wylot lub pozostawić „spód”. Orzechy i rodzynki siekamy

Analiza Smaku
WEGAŃSKA ROLADA Z PIECZARKAMI (A'LA SEROWA) 147

równomiernie rozprowadzamy (u mnie masa zajęła powierzchnię około 25 x 25 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto a'la serowe kładziemy na nowym papierze do pieczenia górną stroną, a z dołu delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Na cieście równomiernie rozprowadzamy farsz pieczarkowy i zwijamy roladę pomagając sobie papierem

Kuchnia MagdaLeny
Malinowa chmurka 205

swoich ulubionych zajęciach tj. gotowaniu i dekorowaniu tortów w stylu angielskim, chociaż przyznam, że czasu na to mam zdecydowanie mniej.  Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na przepyszne ciasto, które już nieraz gościło na moim stole. Połączenie kruchego ciasta, owoców zatopionych w galaretce, otoczonych śmietanką i przełamanych bezowym blatem to istna delicja.  Ciasto wygląda i smakuje obłędnie(...)wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania.  Serdecznie polecam ;)  Składniki ciasto: 3 żółtka   30 g cukru pudru  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej  100 g masła Wykonanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść na gładkie ciasto. Następnie owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 60 minut, po tym czasie ciasto rozwałkować na blaszce

Krakowskie smaki Ani
Proziaki z Równego – kuchnia podkarpacka 143

podstawowe składniki pozostają niezmienne: mąka pszenna, soda oczyszczona, sól i kwaśne mleko (lub maślanka, albo kefir). Użycie kwaśnego mleka razem z sodą oczyszczoną powoduje powstawanie pęcherzyków powietrza i spulchnienie ciasta. Sól natomiast nadaje mu wymagany smak. Niektóre przepisy zawierają dodatkowo jajka i cukier. Ze składników na proziaki wyrabia się miękkie ciasto, które powinno być bardziej „wolne” niż ciasto na pierogi(...)Sama technika wycinania proziaków bywa jednak różna. W niektórych domach ciasto jest rozwałkowywane i niewielką miseczką wycina się okręgi. W innych rozwałkowane ciasto kroi się na kwadraty lub prostokąty. Jeszcze inne gospodynie tworzą z ciasta wałek, z którego odcinają plastry, które następnie formują w okrągłe proziaki. Przygotowane proziaki smażyło się kiedyś kładąc je bezpośrednio na rozgrzaną blachę kuchennego pieca kaflowego

Trzeci talerz
Rożki francuskie z truskawkami i agrestem 121

Dzisiaj rożki francuskie z truskawkami i agrestem . Użyłam gotowego ciasta francuskiego, więc przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, rożki zrobicie w oka mgnieniu Idealne dla niespodziewanych gości. Dzięki agrestowi nadzienie jest kwaskowe, takie jakie lubię Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g) 500 g truskawek 250 g agrestu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 – 4 łyżki cukru pudru(...)przełożyć do miseczki. Agrest umyć i osuszyć, odciąć końcówki, przekroić na pół (małych kulek nie przekrawać) i dodać do truskawek. Wsypać cukier puder, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Każdy płat ciasta francuskiego pokroić na 6 kwadratów. Na każdy nałożyć nadzienie i zlepić przeciwległe boki, tworząc trójkąt. Boki dokładnie docisnąć widelcem, a na wierzchu zrobić trzy małe nacięcia. Następnie przełożyć na blaszkę

Oryginalny smak
Babka z czekoladą – szybkie ciasto 200

Babka z czekoladą – szybkie ciasto. Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast. Prosta i szybka w przygotowaniu babka z czekoladą. Uwielbiam takie wypieki. Kilka chwil przygotowań i to bez użycia miksera, przelewamy masę do foremki i już można piec. A odkąd jestem szczęśliwą posiadaczką piekarnika parowego seria 600 SteamBake EOD6C71X Electrolux   lubię je jeszcze bardziej(...)piekarniku i jego zaletach pisałam Wam już niejednokrotnie. Podkreślałam zalety szybkiego i równomiernego nagrzewania, funkcji samoczyszczenia i dodatku pary. To dzięki niej moje ciasta są jeszcze lepsze Pięknie wyrastają i są takie delikatne w środku. Prezentowaną babkę z czekoladą piekłam zarówno bez pary, jak i z tą funkcją. I muszę przyznać, że dodatek pary spowodował, że wyszła jeszcze lepsza. Urosła

Słodkie okruszki
Kruche ciasto z morelami i budyniową pianką 177

ciasto wyśmienicie smakuje z przeróżnymi owocami. Wiem,bo piekę je od lat i zawsze mnie zachwyca. 😀 Mamy czerwiec więc owoców pojawia się coraz więcej i coraz to bardziej pyszniejszych. Morele,choć jeszcze nie polskie ale bardzo kuszące i smakowite 😋,a w tym cieście  to po prostu bajka. 🍑🍑🍑 Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części -mniejszą i większą, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.  Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta , lekko przyklepać i wyrównać.  Podpiec

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania