Maślane, chrupiące z zewnątrz, delikatne w smaku, z wyczuwalnymi kawałkami owoców, tak mogę opisać to ekspresowe i banalne w przygotowaniu ciasto. Pyszne! Nie kończy się na jednym kawałku! Jedno z prostszych ciast, więc jeśli Wam się nie chce, czasu nie macie, za pieczeniem nie przepadacie a cenicie domowe wypieki to sięgnijcie po ten przepis, nie zawiedziecie się! Głównymi składnikami(...)jajek, oleju, jogurtu czy mleka. Do tego ulubione posiekane owoce, np. jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki, nektarynki, truskawki, owoce z puszki jak np. mango, brzoskwinie, ananasy i pyszny deser gotowy! Ciasto sypane z brzoskwiniami SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżka cukru z wanilią 6 połówek brzoskwiń w syropie + 6 łyżek syropu
Zasmakuj KuchniPrzepis dostałam od koleżanki i choć długo przymierzałam się do przygotowania jakiegokolwiek ciasta marchewkowego, na to nie trzeba mnie było długo namawiać. Moją ciekawość wzbudził krem na bazie serka śmietankowego, którego do tej pory używaliśmy wyłącznie do kanapek. Ciasto wyszło pyszne!!! Lekkie, puszyste i wilgotne. Polecam !!! Składniki: 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki 2 szklanki mąki pszennej – polecam(...)proszkiem do pieczenia i sodą, a na końcu cynamon. Do masy dodajemy startą marchewkę, łączymy delikatnie za pomocą szpatułki. Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 55-60 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Zimne ciasto przekrawamy na 2 blaty. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch
Fascynacje AniDodajemy do nich opcjonalnie cynamon i cukier do smaku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy żółta, śmietanę oraz masło i wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną częścią wykładamy dno foremki (ok.22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Ja podpiekam ok. 10 min. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (w przepisie(...)podsypuje, ja natomiast podsypuje aby bułka wchłonęła nadmiar soku z jabłek i nie zrobił się zakalec). Na podpieczony spód wykładamy równomiernie jabłka, które przykrywamy rozwałkowanym na wymiar foremki ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 st. C aż będzie rumiane, przez ok. 45 min. Szarlotkę podajemy na gorąco z lodami lub na zimno oprószoną cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaGłosów:5 Średnia:5/5] składniki na ciasto: 500- 550 g mąki 250 ml letniego mleka 30 g drożdży 50 g masła 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: jajko do smarowania wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, ok. 125 ml mleka oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Masło roztapiamy. Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy(...)podrośnięty zaczyn, pozostałe mleko, jajka oraz przestudzone masło, mieszamy a następnie zagniatamy ciasto. Zagniecione odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 60 min. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy kółka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka robimy wgłębienie, nakładamy farsz i pozostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok.180
Domowy Smak JedzeniaChałka to drożdżowe pieczywo, które najczęściej przygotowujemy w postaci zaplecionego warkocza. Ta chałka jest również zapleciona, ale trochę inaczej. Dzięki tej technice możemy zaplecione ciasto umieścić w okrągłej foremce. Do chałki dodajemy sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy, jest więc bardzo pomarańczowa. Przestudzoną oprószamy cukrem pudrem, ale możemy zmieszać łyżkę miodu z odrobiną likieru(...)Możemy również przygotować w mniejszej, wtedy chałka będzie wyższa, taka jak na zdjęciu. Składniki ZACZYN 100 ml mleka 50 g mąki 25 g świeżych drożdży 5 g cukru CIASTO 500 g mąki 60 g miękkiego masła 2 jaja 80 ml soku i otarta skórka z pomarańczy 60 g miodu 50 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Tajemnice Smakuwydarzenia Wypiekanie na śniadanie . Bardzo spodobał mi się pomysł wspólnego wypiekania, a przepis na rogaliki wyjątkowo przypadł mi do gustu ponieważ akurat wszystkie składniki miałam w domu. Składniki CIASTO 25 g świeżych drożdży 120 ml mleka 500 g mąki (plus dodatkowe 50 – 100 g jeśli zajdzie potrzeba) 50 g cukru kokosowego (lub innego) 2 jajka 170 g puree(...)orzechów włoskich, posiekanych i uprażonych LUKIER 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki mleka 200 g cukru pudru 50 g orzechów włoskich, posiekanych i uprażonych Wykonanie CIASTO Z mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i cukru przygotowujemy zaczyn i odstawiamy na 15 minut, aż zapracuje. Do zaczynu dodajemy jajka, puree z banana, pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Kiedy ciasto się
Tajemnice SmakuPresident . Dwie łyżki to jest idealna porcja i niech Was nie skusi dać więcej, bo sernik będzie za bardzo musztardowy. Na spód i boki dałam kruche ciasto z czarnym kakao, a całość zwieńczyłam malinową frużeliną z dodatkiem bazylii. Jest pysznie! Składniki na forma o średnicy 26 – 28 cm. KRUCHE CIASTO 220 g mąki pszennej tortowej(...)plus kilka malutkich do dekoracji 80 g cukru 8 – 10 g żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 15 g mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody Wykonanie CIASTO KRUCHE Z mąki, czarnego kakao, masła, cukru pudru i żółtek wyrabiamy ciasto kruche. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto pomiędzy
Tajemnice SmakuRustykalna tarta gallete to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo prosta w wykonaniu, nie potrzebujemy foremki, a ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Zwykle przygotowuję galette na słodko, z owocami. Tym razem proponuję wersję wytrawną z ziołową ricottą, ziemniakami, burakami, szalotką i pikantną kiełbasą. Składniki CIASTO Z TWAROGIEM 250 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki(...)ziół (rozmaryn, bazylia) sól pieprz 2 świeże ziemniaki 1 świeży czerwony burak 1 szalotka 2 kiełbasy – Kiełbasa Teksańska z Chili Morliny 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie CIASTO Z TWAROGIEM Masło kroimy na kostki o boku około 2 cm, owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na godzinę. Do foliowej torebki wsypujemy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia
Tajemnice SmakuZnane i lubiane przez wszystkich ciasto zebra poleca się do niedzielnej kawki z rodziną :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 22 CM: 5 jajek szklanka cukru 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka wody gazowanej szklanka oleju cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki WYKONANIE: Całe jajka (w temp. pokojowej) ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę(...)Wlewamy stopniowo wodę oraz olej. Krótko miksujemy. Trzy szklanki mąki przesiewamy z proszkiem , dodajemy po łyżce do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką, aż do wyczerpania mąki. Ciasto przelewamy do 2 identycznych misek. do 1 części ciasta wsypujemy 2 łyżki mąki, do 2 miski- 2 łyżki kakao. Delikatnie mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na środek nakładamy
Pani na deserTradycyjny sernik wiedeński to sernik bez kruchego spodu. Uważam, że im więcej sera w serniku tym lepiej, więc jest to jedno z moich ulubionych ciast. Sernik możecie przygotować z dowolną polewą na przykład lukrem waniliowym, polewą czekoladową, albo po prostu posypać cukrem pudrem. Będzie również pyszny bez niczego. Składniki 1 kg sera na sernik 8 jajek 250 g masła(...)składników. W drugiem misce ubijamy białka na sztywną pianę. Pianę dodajemy do utartego masła z żółtkami. Dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszamy. Pamiętajcie nigdy nie róbcie tego na odwrót, bo ciasto opadanie. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 26 cm). Ciasto pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 st. C. Na dno piekarnika warto wstawić naczynie z wodą, aby parowała
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zawiera mąki, ani dodatku tłuszczu czy cukru - słodzona jest syropem klonowym. Dodatkowym elementem słodzącym jest polewa z gorzkiej czekolady, którą można również kupić w wersji bez cukru. Ciasto nie jest za słodkie, a poza tym jest wartościowe odżywczo, więc nawet na diecie możemy pozwolić sobie na jeden kawałek. Plusem jest też szybkość oraz łatwość wykonania - bez miksera, wystarczy wszystkie składniki(...)pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 min. Studzimy. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Następnie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi
Kuchnia MagdaLenyśrodku miękkie. Z podanych proporcji wychodzi ich bardzo dużo. Bardzo polecam ten przepis. Zapraszam też na film, na którym pokazuję jak zrobić te pyszne faworki "na żywo" SKŁADNIKI CIASTO -550g mąki pszennej tortowej -125ml piwa -4 żółtka -4 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% -4 łyżki cukru -50g rozpuszczonego masła -1 łyżka cukru waniliowego DODATKOWO(...)jasną masę, następnie dodajemy roztopione masło, piwo oraz śmietanę i cukier waniliowy-wszystko miksujemy. Do powstałej mieszaniny dodajemy mąkę-najpierw wszystko mieszamy a potem zagniatamy ciasto. Można sobie je troszkę podsypać mąką jeśli się klei. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-15 minut. Następnie dzielimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam serdecznie, dzisiaj przepis na faworki z ciasta francuskiego. Faworki są pieczone, czas przygotowania to około 2 minut + pieczenie, no i zakup ciasta francuskiego (chyba że zrobimy ciasto sami). Faworki są chrupkie, słodkie i smaczne. Do przygotowania będziemy potrzebowali: ciasto francuskie cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Faworki z ciasta francuskiego Przygotowanie: Rolkę ciasta francuskiego(...)rozwijam, przekrawam wzdłuż na pół, i kroję w paseczki o szerokości około 2-3 centymetrów. Każdy paseczek dodatkowo nacinam na środku. Następnie jeden z końców ciasta przekładam przez nacięcie (tak jak przy klasycznych faworkach), i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na blasze środek faworka delikatnie rozciągam, żeby podczas pieczenia się nie skleił. Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego
Uwaga Babcia Gotujeletniej wodzie, potem dodaj szklankę mąki, sól cukier i oliwę i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Gdy rozczyn wyrośnie dodaj zioła, czosnek oraz resztę mąki i wyrób ciasto (będzie gotowe, gdy zacznie odchodzić od dłoni). Podziel ciasto na 2 części i odstaw ponownie w ciepłe miejsce na 20 minut. Gdy ciasto podrośnie będzie materiał na 2 pizze(...)średnicy 25 cm : ) Weź w dłonie jedną część ciasta i formuj w powietrzu rękami okrągły placek, możesz też klasycznie rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką. Rozsmaruj oliwę na blasze i wstaw blachę do piekarnika. Rozgrzej piekarnik ustawiając najwyższą temperaturę (opcja pieczenia z góry i z dołu). Połóż placek na blachę i piecz przez 5 minut – do momentu lekkiego zbrązowienia ciasta
Eat me! Fit me!drobnego cukru 1 jajko (rozm. L) 1-2 łyżeczek ekstraktu waniliowego szczypta soli Masło kroimy na mniejsze kawałki, aby szybciej zmiękło. Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce, ok 20 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie(...)grubości. Polecam rozwałkowywać ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 12-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciastka do dekoracji z piekarnika i studzimy. Uwagi: Aby ciasteczka nie ubrudziły się mąka warto wałkować je przez
Słodki Pomysł