Drożdżowe ciasto ma w sobie przedziwną moc - jego wyrabianie uspokaja, aromat przywołuje najcieplejsze wspomnienia, a smak pozwala zapomnieć o całym świecie. Być może dlatego tak bardzo lubię pracować z drożdżowym ciastem, bo gdy wkładam w niego serce, odwdzięcza się po trzykroć:) Te bułeczki przygotowałam na wzór słynnych cinnabon z tą różnicą, że do nadzienia dodałam orzechy włoskie. Same w sobie(...)odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło. Można również masło rozpuścić i przestudzić, a następnie dodać do ciasta. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania
Obiad gotowyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. mąki tortowej 0,5 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 70g masła kilka kropel aromatu śmietankowego do ciast (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia. cukier waniliowy i cukier puder. Dodałam żółtko, zimną śmietanę i zimne pokrojone na plasterki masło. Dodałam jeszcze kilka(...)kropel aromatu śmietankowego (można pominąć lub użyć innego). Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, a następnie rozwałkowałam na placek grubości ok. 0,5cm. Szklanką wycięłam kółka i na każdym kółku odcisnęłam stempelkiem do ciastek wzór. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam ją lekko olejem. Włożyłam partię ciastek i smażyłam je na rumiano z jednej strony, a potem
Waniliowe ImprowizacjePączki któż ich nie lubi. Ale czy jedliście pączki migdałowe z mielonymi migdałami w środku ciasta i nadzieniem z krówek z polewą z migdałami. Sama nie wiem co jest najlepsze w tych pączkach. Czy sam pączek, nadzienie czy polewa. Jedyne co musicie mieć oprócz podstawowych składników na pączki to cukierki krówki i migdały. Znikną po godzinie. składniki pączki(...)minut w ciepłe miejsce. Żółtka z cukrem ubijam na puch mikserem. Do zaczynu przesiewam resztę mąki dodaję sól, migdały, wlewam resztę mleka letniego, żółtka, śmietanę i zarabiam ciasto mikserem. Na końcu wlewam roztopione masło zimne i dalej wyrabiam mikserem ciasto około 15 minut. Im lepiej ciasto wyrobione tym lepsze pączki wyjdą. Odstawiam na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
wesoła kuchniaCiasto czekoladowe z kremem straciatella Składniki (lista wszystkich składników na dole strony): Ciasto (składniki na 1 blat, potrzebujesz 3): 200g masła 220g cukru muscovado 3 łyżki kakao szczypta soli 150g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżka mleka Krem straciatella: 375g mascarpone 375ml śmietany 30% 100g gorzkiej czekolady Krem maślany: 200g miękkiego masła 400g cukru pudru(...)łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Pozostałe: 750g czarnego lukru plastycznego cukier puder do podsypania przy wałkowaniu lukru opcjonalnie – opłatek na wierzch, udający felgę Przygotowanie: Ciasto: masło rozpuść z cukrem, kakao i solą wymieszaj z mąką i proszkiem dodaj jajka po jednym – za każdym razem dokładnie mieszając masę dodaj mleko i wymieszaj dokładnie raz jeszcze przelej ciasto
SandraFrej.comLane chrusty to przepis dla tych, kórzy nie są mistrzami wypieków, jednak mają ochotę na coś słodkiego w ciekawym wydaniu. Przygotowanie ciasta na lane chrusty jest bardzo łatwe, wystarczy wymieszać wszystkie składniki Jednak ważnym aspektem jest to, aby ciasto miało odpowiednią konsystencje, musi być nieco gęstsze niż ciasto na naleśniki. Pamiętajcie, że chrusty musicie smażyć na bardzo mocno rozgrzanym oleju(...)ładnie wyrosły. Zapraszam Was na przepis Zobacz też: Faworki z ciasta francuskiego Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Przepis na lane chrusty Drukuj przepis Porcji: 40 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 jajka 150 ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 170 g mąki łyżeczka wódki lub innego mocnego alkoholu olej do smażenia ręcznik papierowy do odsączania
Kuchnia Bazyliimleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z cukrem i solą. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz resztę składników, z wyjątkiem roztopionego masła. Wymieszać wszystko do połączenia(...)wyrabiać przez kilka minut. Następnie dodać przestudzone masło i wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od rąk i od ścianek naczynia. Należy wyrabiać około 20 - 25 minut, starając się wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza. Ciasto będzie luźne i będzie się kleiło do rąk, ale nie dosypywać więcej mąki. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Opowieści z piekarnikaJogurtowe ekspresowe w przygotowaniu ciasto z truskawkami dziś powstało. Od serca, do kawy, kubka dobrej herbaty i wspólnego wieczoru jak znalazł W sezonie wybierzcie świeże owoce, dziś mrożone truskawki, bez uprzedniego rozmrażania. Zapraszam na pyszne, domowe ciasto, które wyjdzie każdemu SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru z wanilią 3/4 szklanki cukru(...)termoobiegu. W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Papier do pieczenia gniotę i moczę w zimnej wodzie. Rozkładam. Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch układam mrożone truskawki lekko wtykając je w ciasto. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmuję, studzę
Zasmakuj KuchniCiasto Śnieżny puch już od dłuższego czasu opanowało sieć. W internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na to ciasto w różnych wersjach. Moja jest bez sproszkowanej śnieżki, którą zastąpiłam śmietanką kremówką. Uważam, że sernik w tej wersji jest zdrowszy i smaczniejszy. Od zawsze przeszkadzał mi w ciastach smak popularnej za czasów mojego dzieciństwa sztucznej, bitej śmietany. Śnieżny puch to ciasto bez pieczenia(...)herbatniki i odstawić do lodówki do stężenia. Na patelni roztopić masło, dodać wiórki i cukier. Cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło zezłocić posypkę. Ostudzić i posypać na wierzch ciasta. Ciasto Śnieżny puch By Published: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price: Directions: ... Artykuł Ciasto Śnieżny puch pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaCiasto Monte składa się z orzechowego biszkoptu i dwóch rodzajów kremu budyniowego. Wyśmienite na każdą okazję. Delikatny krem na żółtkach jest przepyszny. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Bardzo odpowiada mi smak kremu w połączeniu z orzechowym spodem, koniecznie nasączonym, żeby nie był zbyt suchy. Podobne ciasta z kremem, które polecam znajdziecie tutaj-klik . Polecam przepis, a oryginał znajdziecie(...)Porcja na blaszkę o wymiarach 21×25 cm. Ciasto Monte Biszkopt orzechowy 6 białek 100 g mielonych orzechów laskowych 150 g cukru 50 g mąki tortowej 2 łyżki oleju Krem 6 żółtek 3,5 szkl mleka 2 budynie waniliowe 50 g cukru 100 g mlecznej czekolady 350 g masła extra Dodatkowo orzechy mielone do posypania wierzchu ciasta woda
Pieguskowa KuchniaRewelacyjnie czekoladowe ciasto na zimno, bez pieczenia, sprawiające, że przymkniesz oczy, żeby zatrzymać smak Takie ciasto przygotowałam dla Was do książki „Ósme życie” – tak wiem, książka nie jest nowa, już wszystko zostało zapewne o niej powiedziane i napisane, a w księgarniach pojawiła się niedawno nowa pozycja Nino Haratischwili. Ale Ósme życie wywołuje tyle emocji, ma taki rozmach i tak zatapia(...)lepką masę, ale nie na masło. Do orzechów dodaję 2 łyżki cukru pudru i masło orzechowe. Masę dokładnie ucieram, a następnie wykładam na zastygniętą już warstwę czekoladową. Ponownie odstawiam ciasto do lodówki na około 40 minut. W tym czasie przygotowuję polewę. Śmietankę zagotowuję. Zdejmuję z ognia i dodaję pokruszoną czekoladę i miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści, następnie mieszam
Słodki sentymentwyjątkowo słodki dzień. Tym razem przygotowałam pączki hiszpańskie. Skorzystałam z przepisu podstawowego od Dorotus. Pączki hiszpańskie są też nazywane pączkami wiedeńskimi lub po prostu gniazdkami. To ciastka z ciasta parzonego, a więc ich smak i struktura są zupełnie inne niż naszych tradycyjnych pączków. Tak naprawdę to zupełnie nieistotne, bo pączki hiszpańskie są przepyszne – lekkie, puszyste, delikatne. Warte tego(...)przygotowania: 1. W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. 2. Zmniejszyć moc palnika i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. 3. Ucierać ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do ostudzenia. 4. Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera i zmiksować. 5. Cały czas miksując, dodawać kolejno do ciasta
W mojej kuchnipączki . Pączki z cukrem pudrem są mięciutkie, pulchne i przede wszystkim bardzo smaczne. Idealne na tłusty czwartek, karnawał lub też na imprezę domową. PĄCZKI Z CUKREM PUDREM SKŁADNIKI: Ciasto na pączki: mąka (1 kg) mleko (0,5 litra) jajka (2 szt.) żółtka (5 szt.) masło (100 g) cukier (150 g) drożdże świeże (100 g) lub (28 g suchych) sól (szczypta(...)masa stanie się gęsta. Dzięki tak ubitym jajkom pączki będą pulchniutkie. 3.) Do miski przekładamy rozczyn drożdżowy, przesianą mąkę, ciepłe mleko, sól i wcześniej ucieraną masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki tak około 15 - 20 min.. Można też wyrobić ciasto za pomocą miksera (będzie to trwało około 10 - 15 min.). Dodajemy roztopione masło oraz spirytus
RITA food channelPączki wiatrowe z Katalonii Bunyols de vent - pączki wiatrowe Pączki wiatrowe z Katalonii podobnie jak pączki wiedeńskie przygotowuję z ciasta parzonego ptysiowego. Są delikatne, bardzo puszyste i proste do zrobienia. Nie będziecie nawet potrzebowali miksera (chociaż to ułatwia pracę), ani rękawa cukierniczego. We Francji, Belgii i Niemczech pączki wiatrowe noszą nazwę pets de nonnes co w dosłownym tłumaczeniu oznacza pierdnięcie(...)kostkę masło, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli i doprowadzam do wrzenia. 2. Na wrzące mleko wsypuję mąkę, zmniejszam płomień i mieszam drewnianą łyżką na jednolitą masę. Kiedy ciasto ma jednolitą gładką konsystencję i odchodzi od boków rondelka wyłączam ogień i odstawiam do wystygnięcia. 3. Przestudzone ciasto przekładam do misy miksera i na średnich obrotach miksuję dodając kolejno po jednym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapączków - ekspresowe mini pączki z sera twarogowego, z lekko cytrynową nutą. Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu, a robi się je błyskawicznie - nie posiadają w składzie drożdży, więc ciasto nie musi rosnąć, ani nie trzeba go wyrabiać. Wszystkie składniki miksujemy i gotowe - wystarczy 10 minut! To najprostszy przepis na pączki jaki znam - wyjdzie każdemu. Pączusie wychodzą lekkie, mięciutkie(...)mikserem) z jajkiem, wódką i sokiem z cytryny. Dodajemy cukier waniliowy oraz przesianą przez sito mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy na gładką masę. Ciasto nabieramy łyżką i formujemy zwilżonymi dłońmi małe, okrągłe pączki. Olej wlewamy do szerokiego garnka lub wysokiej patelni i powoli go rozgrzewamy - nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki
Kuchnia MagdaLeny