użyłam truskawkowych 250g chudego twarogu 2 jajka opakowanie serka wiejskiego – z płynną śmietanką 6 łyżek mleka sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Zaczynamy od zrobienia ciasta – do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i dodajemy pokrojone w drobną kostkę zimne masło. Palcami, rozcieramy suche składniki z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Do tego dodajemy(...)jajko oraz 3 łyżki wody – wyrabiamy wszystko w rękach na gładkie, jednolite ciasto. Robimy kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki, na czas przygotowywania farszu. Cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na niego posiekaną cebulę – szklimy ją od czasu do czasu mieszając, około
Smaczna Stronaubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Do ubitych białek wlewamy olej oraz śmietanę. Następnie wsypujemy wymieszane suche składniki i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki typu keksówka. Pieczemy w ok. 170-180 st. C do tzw. suchego patyczka przez ok. 45 min. Po upieczeniu wyciągamy z foremki, odstawiamy do wystudzenia. Ciasto możemy
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na te kapuśniaczki dostałam od koleżanki Ani. To jeden z moich ulubionych przepisów. Przede wszystkim ciasto jest rewelacyjne. Robiłam już kiedyś na bazie tego ciasta paszteciki ze szpinakiem , rewelacja! Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki szczypta soli 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru 100 g drożdży 250 g margaryny/masła 1/2 szklanki śmietany Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty(...)Cebulę obrać, drobno posiekać. Zrumienić na niewielskiej ilości oleju po czym dodać pieczarki. Następnie dodać odciśniętą kapustę, pokrojone grzyby, całość chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i ziołami. 2. Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać. 3. Na stolnicę przesypać mąkę, dodać masło/margarynę, sól, troszkę posiekać, po czym dodać śmietanę z drożdżami, jajko, żółtka
Kuchnia domowa AniPzygotowanie Do miski wsypujemy obie mąki oraz sól. Dodajemy olej i mieszamy wszystko łyżką, a następnie dolewamy gorącą wodę i zagniatamy całość w spójne i gładkie ciasto. Uważamy, tylko żeby się nie poparzyć. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt miękkie, to dosypujemy odrobinę mąki (pszennej). Ciasto owijamy i odstawiamy na 15 minut. Kulkę ciasta dzielimy na 4 części. Każdą(...)rozwałkowujemy na cienki placek, obficie podsypując mąką. Ciasto może się dość mocno kruszyć i lepić, więc należy być ostrożnym (i cierpliwym ). Z rozwałkowanego ciasta wycinamy okrągły kształt za pomocą np. talerza. Postępujemy tak z każdym kawałkiem. Wycinki ciasta odkładamy, ponownie wszystkie razem zagniatamy i jeszcze raz wałkujemy i wycinamy. Tak, aby wykorzystać całe ciasto. Suchą patelnię nagrzewamy i podpiekamy tortille
Analiza SmakuCiasto idealne dla wielbicieli masy kajmakowej i masła orzechowego. Proste i w miarę szybkie do przygotowania. Ciasto Snikers składa się z herbatników przełożonych kremem budyniowym wraz z dodatkiem masy orzechowej i krówkowej. Całość udekorowana kajmakiem, solonymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi i gorzką czekoladą. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu (po mocnym schłodzeniu), podane prosto z lodówki. Składniki na formę(...)herbatniki, następnie rozsmarować 1/3 kremu. Czynność powtórzyć 2 razy. Na wierzchu ponownie ułożyć herbatniki. Rozsmarować masę krówkową, całość posypać posiekanymi orzechami i polać czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej) . Ciasto wstawić do lodówki. Kroić na drugi dzień po przygotowaniu (ciasto musi się bardzo mocno schodzić, aby wszystkie warstwy ciasta były ze sobą idealnie połączone) . Przygotowywanie kremu Etapy składania
UgotowaćAromatyczny piernik przełożony powidłami śliwkowymi i masą grysikową, którego nie może zabraknąć wśród świątecznych ciast. Niby klasyczny, ale w całkiem innej formie, bo w kształcie choinki. Nie jest trudny do przygotowania, ponieważ pieczemy tylko jedno ciasto i przekładamy powidłami oraz masą. Polewę ozdabiamy różnymi dekoracjami cukierniczymi, do czego można zaangażować dzieci. CIASTO NA PIERNIK: 200 g miodu 100 g masła(...)piekarnika o wymiarach 35 x 38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez ok 30 min, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto pokroić wzdłuż krótszej krawędzi na paski, tak aby każdy następny pasek był o ok 3 cm szerszy od poprzedniego – 2 cm, 5 cm, 7 cm, 10 cm, 13 cm. Takie
https:KKuchniaMniamracji tego, że bardzo spodobało mi się zwijanie Rogali Marcińskich oraz smak i kruchość półfrancuskiego ciasta, postanowiłam znów rozpieścić rodzinkę przygotowując rogale z moim ulubionym nadzieniem na bazie orzeszków ziemnych w karmelu. Nadzienie bardzo łatwo przygotować, a jest naprawdę bajecznie smaczne. Jeśli spodoba Wam się ten przepis polecam jeszcze jeden, a mianowicie na Wieniec drożdżowy z orzechami(...)podobna kombinacja smaków, chociaż inna tekstura ciasta. Nie wiem jak Was, ale mnie takie wypieki nastrajają świątecznie, więc koniec listopada i niemal cały grudzień w mojej kuchni królują orzechy, pomarańcze, powidła śliwkowe, cynamon, mak... A Wy jak nastrajacie się do Świąt? Składniki na Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym: na około 20 sztuk CIASTO PÓŁFRANCUSKIE: 540 g mąki tortowej
Rozpustne gotowanieKawałki piersi będą świetnie smakowały w tortilli. Tortille – czyli pszenne placki – są hitem w naszym domu. Eugeniusz dostał obsesji na ich punkcie i testował różne przepisy na ciasto dotąd, aż znalazł ten właściwy – który faktycznie zawsze się sprawdza. Z odpowiednim przepisem tortille są proste w przygotowaniu, sycące i idealnie nadają się na lunch do pracy. Łatwo(...)free style). Do tego szybki sos jogurtowy i pyszne danie gotowe. Przepis na tortille Czas: 45 minut Poziom trudności: Średni Szacowna cena 8 tortilli: ok. 7 zł (z domowym ciastem) lub ok. 19 zł (gotowe tortille) Ravioli lub pierogi z nadzieniem z farszu Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Pierogi lub ravioli to doskonały patent na smaczne wykorzystanie niedojedzonego
Niedzielny kucharzPyszny wigilijny barszcz na bazie koncentratu. Zrobiłam go z burakami pieczonymi bo jest lepszy. Podaję go z pieczonymi pierożkami w kształcie rybek które robię z ciasta drożdżowego. Pierożki są chrupiące i nie można się od nich oderwać. Pierogi z barszczem podaję na przepięknym talerzu Grace Ambition(...)buraków 1 jabłko 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 125 ml barszcz koncentrat sól, pieprz, cukier do smaku 1 łyżeczka majeranku pierożki pieczone ciasto: 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 1 jajko 200 ml mleka 2 dkg drożdży farsz do pasztecików: 1 garść grzybów suszonych 25 dkg kapusty kiszonej 1 cebula
wesoła kuchniaCześć Słodziaki! Dziś nie mam dla Was słodkości a pomysł na bardzo pikantne i sycące przekąski w formie ślimaczków z ciasta drożdżowego. Jak ktoś lubi pizzę- będzie zadowolony. Tego typu przekąski idealnie sprawdzą się na imprezach, lub będą fajnym dodatkiem do kubka czerwonego barszczyku. Dla odważnych proponuję pikantny sos sriracha a dla tych o łagodnieszym podniebieniu- ajwar. Składniki(...)ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka ½ kostki świeżych drożdży 4 łyżek gęstej śmietany łyżeczka soli 4 żółtka Przygotowujemy zaczyn z drożdży wymieszanych ze szczyptą cukru, wodą i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę i robimy wgłębienie; wlewamy zaczyn, żółtka i śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia
Domowe ciastalepszego niż pachnące świeże bułeczki. Jednak tych marketowych – odgrzewanych z ciasta mrożonego – nie polecam, lepiej upiec swoje bułeczki. Wbrew pozorom nie jest to aż tak trudne i pracochłonne zadanie. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej szklanka ciepłej wody opakowanie drożdży suchych (7g) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 25g roztopionego masła opcjonalnie 2 łyżki zakwasu (bułki(...)będą dłużej świeże) Przepis: Do dużej miski wsypujemy: mąkę, drożdże, cukier, sól. Suche składniki mieszamy. Dodajemy: jajko, ciepłą wodę, roztopione masło i opcjonalnie zakwas, Ciasto mieszamy łyżką jest dość lepkie, ale na tym etapie nie dosypujemy mąki (im mniej mąki tym miększe bułeczki), Zostawiamy ciasto na 1,5 godziny do wyrośnięcia, Po tym czasie jeszcze raz dokładnie mieszamy ciasto łyżką
tyfranboxSkładniki 1 prostokątna: Ciasto – 200 g jasnej mąki orkiszowej– najlepiej typu 00, – 10 g drożdży – 1/2 łżeczki soli – 1 płaska łyżeczka cukru – 1/2 łyżki oliwy – ok. 100 ml wody Sos pomidorowy – 1 duży pomidor (obrany, bez skórki) lub 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku(...)ciepłej wody (ok. 50 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy ciasto dodaj równocześnie wodę i obserwując konsystencje ciasta. Nie możemy przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne). Jeśli wlejemy za dużo wody należy uzupełnić ciasto mąką w celu uzyskania odpowiedniej elastycznej konsystencji
I LOVE LIFEmagię Świąt, którą to troszkę przyśpieszyła akcja marki Ambition "Święta z dbałością" i rękawica kuchenna z kolekcji Frida , którą widzicie na zdjęciach. Przygotowałam kulebiaka z grzybami - pyszne drożdżowe ciasto, które już od bardzo dawna jest na blogu w formie pasztecików, wypełnione aromatycznymi grzybami leśnymi i dekoracją świąteczną na wierzchu. Taki kulebiak smakuje bardzo dobrze z barszczem czerwonym, można(...)jeść na zimno ale najlepiej smakuje na ciepło. Po ostygnięciu bez problemu można go odgrzać. Polecam serdecznie - będzie przepięknie wyglądał na świątecznym stole! Składniki: Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki 30 g drożdży świeżych 3 łyżki stopionego masła (45g) 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz grzybowy/pieczarkowy: 500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych
Kocham..lubię..gotuję..