ciasto - 162322 przepisów (strona:1543/10822)

Chrupiące pierniczki z miodem – wersja wzbogacona marmoladą 123

wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy nasz słodki płyn z rondelka. Dodajemy również skórkę startą z pomarańczy (skórkę ścieramy na drobnych oczkach uważając, by nie zetrzeć białej gorzkiej warstwy). Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gęste, lekko kruszące się, ale jednolite. Z ciasta forujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Dopiero po takim(...)czasie ciasto robi się bardziej elastyczne i można je wałkować. Z ciasta odrywamy kawałki, spłaszczamy je na blacie/macie (ja używam maty i nie podsypuję już ciasta mąką). Ciasto będzie się lekko kruszyć, dlatego wałkujemy je energicznie, krótkimi ruchami. Ciasto rozwałkowujemy na minimum 2 mm (można zrobić grubsze pierniczki, ale nie robimy cieńszych). Wycinamy foremką dowolne kształty. Pierniczki przekładamy na dużą

Słodkie okruszki
Nadziewane pierniczki w czekoladzie 143

czekoladzie? Przepis na nadziewane pierniczki świąteczne wymaga od nas odrobiny więcej czasu niż np. przepis na proste miodowe pierniczki . Tu przygotowania należy zaplanować na dwa dni. Pierwszego dnia przygotowujemy ciasto na pierniczki. Drugiego zaś czeka nas już tylko wałkowanie, wycinanie, nadziewanie i pieczenie. No i oczywiście maczanie gotowych pierniczków w pysznej czekoladzie. Jeśli wolicie nadziewane pierniczki oblać lukrem, śmiało możecie(...)odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Uwaga! Miski z masą nie wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie ciasto wykładamy na blat/stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno kleiło ręce podsypujemy mąką. Jednak należy tu uważać, by nie dodać jej zbyt dużo. Ciasto

Słodkie okruszki
Miękkie pierniczki z nadzieniem 99

piekę je tylko na Boże Narodzenia, bo właśnie w tym czasie piernikowe wypieki tak bardzo smakują. Te pierniczki są miękkie, nawet nie muszę wkładać skórki jabłka do puszki, ponieważ ciasto utrzymuję miękkość dzięki nadzieniu z powideł śliwkowych. Przypominają nieco znane pierniczki alpejskie, ale nie oszukujmy się - są inne, dla mnie nawet lepsze:) Można polać je czekoladą albo lukrem, wtedy będą(...)jeszcze smaczniejsze. I lepiej upiec je tydzień przed Świętami, wtedy zdążą dojrzeć, żeby zachwycić swoim smakiem i aromatem.  Ja właśnie nastawiłam porcję ciasta, jutro będę piekła:)  Miękkie pierniczki z nadzieniem  Składniki (na ok 70 sztuk): 200g miodu 2 łyżki przyprawy do piernika  120g masła 100ml śmietany 18% 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Obiad gotowy
BABKA BOŻONARODZENIOWA 124

ciepłym miejscu na około 15 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto około 10 min., aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Po tym czasie, uderzamy wyrośnięte ciasto pięścią, dodajemy rodzynki, skórki kandyzowane cytrynowe oraz pomarańczowe, a także startą skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiamy przez około 5 min., a następnie przenosimy do formy z kominem (średnica około

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM WANILIOWYM I ORZECHAMI W KARMELU 237

Ależ ten rok zleciał! Święta zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie Wy coraz częściej przeszukujecie blog w poszukiwaniu świątecznych i bardziej zimowych inspiracji. Ciasta z jabłkami, z dodatkiem dyni, orzechów, czekolady czy też gruszek pobijają rekordy popularności! Dziś, zainspirowana kolejną już współpracą z Dr.Oetker przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z waniliowym kremem i orzechami(...)Takie połączenie brownie ze snickersem! Intensywny smak kakao i bardzo wilgotne ciasto przypominające brownie, połączony z budyniowym, waniliowym kremem i chrupiącymi orzechami tworzy fantastyczną całość której żaden łasuch się nie oprze – nie tylko w Święta! Ciacho jest idealnym pomysłem na każdą okazję! Do jego przygotowania wykorzystałam znane Wam już z innego przepisu kakao Dr. Oetker – zarówno to klasyczne

Ostra na Słodko
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie 2019 1016

Zeszłoroczne zestawienie świątecznych ciast cieszyło się ogromną popularnością dlatego nieco je uaktualniłam i zapraszam do szukania inspiracji na świąteczne wypieki - a przy okazji gdybyście poszukiwali ciekawych foremek i innych świątecznych gadżetów odsyłam Was tutaj , a jeśli nie wiecie co kupić jakiejś pasjonatce cukiernictwa w prezencie kilka moim zdaniem ciekawych inspiracji znajdziecie tutaj Pierniki i pierniczki: Piernik staropolski Kostka piernikowa Piernik(...)kremem czekoladowym Piernik piwosz Piernikowy smaczek Błyskawiczny piernik pomarańczowy Pierniczki norymberskie Muffiny piernikowe z jabłkiem Muffiny z kremem piernikowym Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Makowce japońskie Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Kruche babeczki z makiem Makowe babeczki z kremem Makowa pokusa Eufroia czekoladowo makowa Serniki:   Puchaty sernik Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami

Cynamonowe szczęście
Bułeczki waniliowe 98

kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło. Dodajemy ksylitol, ekstrakt waniliowy, sól oraz jedno jajko. Mieszamy dokładnie. Do masy dodajemy mąkę i rozczyn drożdży. Wyrabiamy ciasto. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 12 części. Każdą część ponownie wyrabiamy krótko(...)zwijamy go w ślimaczka lub ósemkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Pozostawiamy na kolejne pół godziny, aby ciasto ponownie wyrosło. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Bułeczki pieczemy ok. 15 minut. Thermomix Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże i ok. 3 łyżki mąki, podgrzewamy

Kucharzyca
Bułeczki śniadaniowe (bez formowania) 113

bułeczki są przepyszne! Baaaardzo delikatne, mięciutkie, puszyste – idealne na śniadanie A najlepsze w tych bułeczkach jest to, że nie potrzebują one żadnego formowania. Należy po prostu rozwałkować ciasto i pokroić je nożem do pizzy na równe kwadraciki. Ciasto jest tak wdzięczne, że pracować z tym ciastem, to czysta przyjemność. Polecam Składniki na około 16 sztuk(...)minut. Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać miękki masło (30g), cukier i rozczyn z drożdży, wymieszać. Następnie dodać jajko, sól i przesianą mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Nie dodawajcie więcej mąki, nawet jeżeli ciasto będzie się kleić do rąk. Najlepiej wyrabiać tak długo, aż ciasto samo przestanie się kleić. Gotowe ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć

Smaki Armine
CZEKOLADOWY KEKS BANANOWY 99

masy bananowej rozpuszczone masło, jajka, sok i skórkę z pomarańczy – wymieszaj dobrze dodaj cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól – wymieszaj dokładnie przełóż ok 1/3 ciasta do drugiej miski i wymieszaj z kakao foremkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą na dno foremki nałóż 1/3 jasnego ciasta, na nie 1/4 suszonych owoców i orzechów. Następnie warstwę(...)ciemnego ciasta, owoców z orzechami, jasnego ciasta itd. Pamiętaj by zostawić ok 1cm przestrzeni między ciastem a brzegiem foremki, żeby nie wypłynęło jak urośnie** piecz ok 40 minut w 200 C aż ładnie urośnie i będzie rumiane Smacznego! *doskonałe są „lekko przechodzone” i mocno dojrzałe banany **możliwe, że zostanie Ci trochę ciasta (foremki mogą się minimalnie między sobą różnić rozmiarem

SandraFrej.com
Smażona skórka pomarańczowa 419

Smażona skórka pomarańczowa - kandyzowana skórka do ciast i deserów Smażona skórka pomarańczowa jest tania i łatwo dostępna, ale... warto zrobić własną. Przynajmniej kilka małych słoiczków, aby udekorować sernik krakowski i inne świąteczne ciasta. Dopiero wtedy zobaczycie jak wielka jest różnica w smaku między sklepowym gotowcem, a domową kandyzowaną skórką pomarańczową. Smażona skórka pomarańczowa - przepis Cztery Fajery Skórka pomarańczowa smażona(...)płynu odparuje, a skórki staną się lekko przezroczyste i miękkie. Przekładam skórki do słoiczków, zalewam gorącym syropem, zakręcam mocno wieczka i odwracam słoiczki do góry dnem. Przed dodaniem do ciasta odsączam skórkę pomarańczową na sitku, a syrop wykorzystuję do aromatyzowania ciasta lub do herbaty. Smażona skórka pomarańczowa może być przechowywana w lodówce kilka miesięcy. Smażona skórka pomarańczowa

Cztery Fajery
Tarta z dynią 95

Przepis zaczerpnięty z bazy przepisów na Thermomix. Jednak wykonałam go po swojemu i tak też tutaj zostawiam. Ciasto: 250 g mąki orkiszowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki 1/2 łyżeczki soli 1 jajko Nadzienie 90 g cebuli, pokrojonej na kawałki 400 g dyni piżmowej, obranej i bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki(...)płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 gałki muszkatołowej, mielonej 1/2 łyżeczki tymianku 70 g jogurtu greckiego 2 jajka 50 g sera dojrzewającego, np. Bursztyn ze Skarbów Serowara Ciasto Składniki na ciasto zagniatamy. Masą wykładamy formę do tarty – spód i boki. Wkładamy do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Spód tarty obciążamy, aby ciasto

Kucharzyca
Brownie z malinami 125

Jeżeli jesteście wielbicielami mocno czekoladowych ciast to musicie przygotować poniższe brownie. Ciasto nie jest suche i świetnie smakuje wraz z dodatkiem malin. Wierzch ciasta powinien być lekko wilgotny (może się Wam wydawać, że brownie z wierzchu jest lekko niedopieczone, ale takie powinno być). Jak dla mnie - maliny i czekolada to idealne połączenie smaków. Poniższe brownie jest łatwe do przygotowania(...)miski i wymieszać z cukrem. Następnie wsypać przesianą mąkę i wlać masę z rondelka. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać ciasto, a na wierzchu ułożyć maliny. Ciasto piec w 165°C przez około 30-45 minut (do suchego patyczka).  Etapy przygotowywania ciasta Ciasto przed i po upieczeniu

Ugotować
Beczki z gotowego ciasta francuskiego – przekąska na imprezę 86

gotowego ciasta francuskiego można wiele wyczarować. Przykładem mogą być takie “beczki”, które można wypełnić ulubioną pastą warzywną albo owocami. Świetnie prezentują się na imprezowym stole i pysznie smakują. Polecam Z gotowego ciasta francuskiego polecam również ślimaki pizzowe , gruzińskie chaczapuri , pierogi z tofu i ze szpinakiem , paszteciki z pieczarkami . Z kolei ze słodkości polecam b aklawę z orzechami włoskimi , proste(...)iastka z jabłkami , rogaliki z czekoladą . Składniki: Ciasto: świeże gotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: guacamoli humus z grillowaną papryką baba ganoush pasta z bakłażana pasta buraczkowa ulubione owoce pokrojone w kostkę świeże zioła np. kolendra, natka pietruszki lub koperek Dodatkowo: 1 łyżka mleka roślinnego 2 łyżki oleju roślinnego Wykonanie

Lamarida.pl
TORCIK ORZECHOWO-JABŁKOWY 170

sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem(...)ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie wrzucamy do garnka, dodajemy niewielką ilość wody, sok z cytryny, cukier i dusimy na małym ogniu, aż jabłka  rozmiękną. Następnie do gorącej masy jabłkowej dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Masę

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania