ciasto - 162258 przepisów (strona:1543/10818)

Korzenne ciasto czekoladowe na winie 62

Kilka słów, które muszą znaleźć się właśnie tu,  zanim przejdę do przepisu. Ciasto, które może być powodem do dumy. Na wyjątkowe okazje, by zaakcentować to, jak są wyjątkowe. W smaku - wykwintna wersja murzynka. Podkręcona grzanym winem i dodatkiem czereśni z konfitury. Ze sporą dawką gorzkiej czekolady Toblerone. Na świątecznym stole, zastawionym rodową porcelaną, będzie idealnie dopasowanym elementem. To tyle(...)już autorami tego wypieku się staniecie. Ale..piszę ten wstęp przez duże W, by zaznaczyć, że bliskość i życzliwość częstowanych, jest cenniejsza stokroć, niż duma z jakości poczęstunku. Ciasto o zapachu i smaku uzmysławiającym fakt zbliżających się świąt. I uzmysławiającym, że święta to radość z chwil spędzonych z ludźmi, którzy swą obecnością sprawiają, że się uśmiechamy. Dziękuję Wam dziewczyny

Kronika Piekarnika
Tort serowy na miodowym cieście 66

Pozory bywają mylące. Oto tort. Na pozór pracochłonny. I to zmyłka. Jeśli szukacie ciasta, którym zrobicie wrażenie, z dumą kładąc je na stole - to idealny przepis. Wykonanie kilkuetapowe, ale bez ryzyka popełnienia pomyłki. Kremowa masa serowa, jak z sernika na zimno,  intensywnie miodowe w smaku kruche ciasto, wkładka wiśniowo - malinowa. To już trio idealne, ale wplątał się pomiędzy jeszcze(...)jeden,  czwarty element - polewa ajerkoniakowa. Procentowo - jajeczny akcent jest bardzo trafiony. Atrakcyjny przekrój, idealna konsystencja - ciasto łatwo poddaje się krojeniu nożem. Myślę, że całkiem trafiona propozycja na świąteczne przyjęcie. Składniki: Miodowe kruche blaty: 180 gram mąki 50 gram masła 1 jajko 30 gram cukru 3 łyżki miodu lub golden syropu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka

Kronika Piekarnika
Puszysty rabarbarowy placek z kruszonką 67

sprawdzony, uniwersalny. Świetna baza do wypieków z owocami, za którymi zdążyliśmy się stęsknić. Możemy już eksperymentować, lub wracać do starych, sprawdzonych wypieków z minionych sezonów wiosennych. Zatem do tego ciasta można wkomponować truskawki, wiśnie, jagody, śliwki. Jabłka, co oczywiste - również. Ale dziś, u mnie w roli pierwszoplanowej - RABARBAR. W śmietankowym, puchatym, wyjątkowo delikatnym podłożu z ciasta ucieranego. Gdy pierwszy kawałek(...)cytryny 3 gałązki rabarbaru 1 cukier waniliowy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Rabarbar oczyszczamy z włókien, kroimy na drobne krążki, zasypujemy cukrem waniliowym i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło wkładamy do większej miski, wsypujemy cukier i ucieramy mikserem na puszysto. Wbijamy jajko i ucieramy do połączenia. Dodajemy skórkę cytrynową

Kronika Piekarnika
Rabarbar pod pianką na kruchym cieście 52

Zaczynamy od rabarbaru - tniemy gałązki na cienkie krążki, po ich wcześniejszym oczyszczeniu i obraniu z włókien. Zasypujemy cukrem waniliowym, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Odstawiamy. Przed wyłożeniem na ciasto odciskamy z soków i mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Rozdzielamy żółtka z białkami. Białka miksujemy na sztywno, pod koniec ubijania wsypując powoli 1/3 szklanki cukru. Gdy masa jest gęsta(...)Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy do większej miski.Dodajemy żółtka, masło i siekamy wszystko nożem, wlewamy mleko, siekamy jeszcze przez chwilkę i zagniatamy szybko dłonią. Dzielimy ciasto na dwie części - 2/3 wykładamy na dno blaszki o rozmiarze 20 cm /20 cm, posmarowanej olejem i oprószonej mąką. Ja tnę ciasto na plastry, układam na dnie i równomiernie wyklejam

Kronika Piekarnika
Krucha tarta z owocami i kremem budyniowym 76

dość cienki spód i aksamitna masa. Uprzedzam jednak - krem docenią głównie miłośnicy mas budyniowych. Kremów, takich jak te wypełniające napoleonki, rozpłaszczane przez nieudolne próby wbijania widelca w wierzchnią warstwę ciasta francuskiego :) Trwa sezon na najpyszniejsze owoce. W tym cieście mają szansę pozostać takie, jakimi natura je wymyśliła - jędrne, słodkie, soczyste, świeże. Zaoszczędzamy im przypiekania, miksowania, wkładania pod kruszonkę. Mnie uwiodły(...)Jedyny sklepowy, jagodowy kubeczek, wpadł w karton z arbuzów piramidą. Niechlubny udział w tym incydencie - miałam ja. Wypadły jagody wszystkie absolutnie, w arbuzy prążkowane. I tam też zostały. Składniki ciasta: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżki cukru 2 duże żółtka 1/2 kostki schłodzonego masła szczypta soli Składniki masy budyniowo - serowej: 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

Kronika Piekarnika
Puszysty placek śliwkowy z zatopionym budyniem i kruszonką 74

warto poświęcić na korzystanie z tego, co koniec lata nam oferuje. Skorzystałam z błogością. Dziś śliwki w roli głównej. Połączone ze wszystkim, co rozkoszne. Wilgotne, puszyste, proste w wykonaniu ciasto. Kremowy budyń, kwaskowatość owoców, słodka, maślana kruszonka. Przepis zupełnie nieskomplikowany. Wymaga jedynie odpowiedniego rozplanowania działań w czasie. Najpierw gotowanie budyniu, potem mieszanie kruszonki i przygotowanie owoców. Ucieranie ciasta to już(...)kwestia 10 minut. Składniki: Na tortownicę o śr. 23 cm lub formę prostokątną - u mnie 40 cm /13 cm Ciasto: 4 jajka "L" 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy skórka starta z połowy cytryny 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju Na masę: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 1/2 szklanki

Kronika Piekarnika
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami 147

kapustą i grzybami , uwielbiam je i tęsknię za nimi cały rok. Tym razem ten sam pyszny farsz do pierogów ubrałam w nieco inną formę pieroga wykonanego z pysznego drożdżowego ciasta. Te pierogi są wręcz idealnym dodatkiem do pysznego barszczu, lub przekąską którą fajnie złapać w rękę i zjeść ze smakiem. Możecie je zrobić zarówno na Wigilię jak i w każdy(...)wiśniówce –  śledź marynowany w occie –  śledź na konfiturze z cebuli –  śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 2 h + czas przygotowania kapusty Porcje: około 30 pierogów Składniki ciasto: – 450- 500 g mąki pszennej – 250 ml ciepłego mleka – 100 g rozpuszczonego masła – 3 żółtka – 8 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży) – 1 łyżka

nietylkopasta.pl
Napoleonka na Krakersach w 15 minut 181

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Napoleonka to potocznie mówiąc kremówka, zazwyczaj przygotowywana z ciasta francuskiego z dodatkiem pysznej masy budyniowej. Tradycyjna napoleonka oczywiście najlepiej smakuje z ciastem francuskim, które przygotujemy sami. Proces wykonania samego ciasta jest dosyć czasochłonny, dlatego też można kupić gotowe ciasto francuskie w sklepie lub zastąpić je herbatnikami lub krakersami. Napoleonka na krakersach to bardzo smaczne ciasto bez pieczenia(...)które z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Szczególnie osobom, które lubią budyniowe kremy. Przygotowanie napoleonki na krakersach zajmuje zaledwie 15 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Napoleonka na krakersach to ciasto niewymagające żadnych zdolności kulinarnych, ponieważ robi się ją bardzo łatwo, a co najważniejsze w błyskawiczny sposób. Sprawdźcie sami, oto nasza napoleonka w 15 minut ! We wcześniejszym wpisie możecie znaleźć przepis

Przepiski.pl
Świąteczny likier z pieczonych jabłek. 91

rozgrzewa i poprawia nastrój, nawet po wyczerpujących przygotowaniach do świąt. Możesz go też podarować bliskiej osobie, jako prezent pod choinkę. Bożonarodzeniowy likier z pieczonych jabłek stosuję także do nasączania ciast i jako polewę do lodów. Likier na rumie z pieczonych jabłek.  Świąteczny likier z pieczonych jabłek około 1,5 kg Jabłek Grójeckich (odmiany Gloster, Grany Smith lub Jonaprince(...)cytryny Uwagi:  Cukier muscovado czyli nierafinowany cukier trzcinowy możesz z powodzeniem dodawać także do wielu wypieków. Jest jednym z najlepszych dodatków do świątecznych pierników i innych ciemnych ciast, którym nadaje karmelowy posmak. Cukier muscovado można kupić  m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Do likieru i pierników najlepsza jest, moim zdaniem, ciemna wersja.  Do tego likieru nie dodawaj

Cztery Fajery
PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY – NAJLEPSZY PRZEPIS! / WYZWANIE #PIEKEPIERNIKZESWEETDECOR 90

dojrzewającym to jakby jedno ze wspomnień dziecięcych lat. W tamtym roku nie zdążyłam go robić dlatego teraz nie odpuszczę i wzięłam się już dziś do roboty. Piernik jest takim ciastem, które albo się lubi, albo za nim kompletnie nie przepada. Jeśli jest się w tej drugiej ekipie, to warto właśnie wtedy spróbować tego prawdziwego, dojrzewającego, bo własnie on jest prawdziwym(...)miło ) Dodajcie specjalny hashtag #piekepiernikzesweetdecor Wspólnie stworzymy piernikową galerę! A za miesiąc będziemy go wypiekać, przekładać powidłami i oblewać pyyyyyszną czekoladą! To co, zaczynamy? Podejmujecie PIERNIKOWE WYZWANIE? SKŁADNIKI NA CIASTO: * mąka pszenna 1 kg * miód prawdziwy – 500 g * masło min. 82% – 250 g * mleko 3,2% – 125 ml * cukier – 1,5 szkl * jajko

Ostra na Słodko
CHLEBKI NAAN Z TZATZIKI RZODKIEWKĄ RUKOLĄ I BAZYLIĄ 83

smaków – Nieco pieprzne, chrupiące – Kuchnie świata bez wychodzenia z domu ILOŚĆ PORCJI: 4 / 8 PLACKÓW CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mąka pszenna – 300g + do podsypywania – Jogurt naturalny do ciasta – 150g – Suche drożdże opakowanie – 7g – Woda pół szklanki – Jajko – Sól – 1 łyżeczka – Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka – Oliwa z oliwek do placków – 3 łyżki – Bazylia – garść świeżych listków – Rzodkiewka – pęczek – Rukola(...)dużej miski przesyp 200g mąki, dodaj zaczyn i mieszaj do momentu kiedy będzie to trudne. Przełóż masę na oprószony mąką blat. Dodawaj pozostałą mąkę do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, olejem, zakryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia. 3. W tym czasie obierz ogórka, zetrzyj

globuskulinarny
Przepis na pierogi ruskie 91

Pierogi ruskie. Sprawdzony przepis na pierogi ruskie.      Pyszny, sprawdzony przepis na domowe pierogi ruskie z ziemniakami, białym serem i podsmażoną cebulką - jak babcine :) Ciasto na pierogi ruskie jest elastyczne, mięciutkie, bardzo dobrze się z nim pracuje i nie wymaga nadmiernego podsypywania mąką. Pierogi ruskie doskonale smakują okraszone podsmażonym boczkiem i cebulą, z kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem(...)Świetne także polane stopionym masłem lub z dodatkiem śmietany. Po prostu pycha!  Zobacz jak zrobić pyszny farsz i fantastyczne ciasto na pierogi ruskie. Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :) Polecam pięknie! Pierogi ruskie z boczkiem. Pierogi ruskie - przepis na farsz: około 800g ziemniaków, ugotowanych, przepuszczonych przez praskę i wystudzonych 300g białego sera twarogowego 1 cebula, drobno posiekana

Moja Książka Kucharska
Ciasto Jesienne 116

ogóle pytaniami jak to się stało, że w ogóle świat się zaczął… A że tego typu przemyślenia bywają dłuuugie i dość przygnębiające- pozwolę sobie Wam je osłodzić ; ) Poniższe ciasto to słodka skarbnica darów jesieni: orzechy, marchewka( !) i miód… Słodkie, nasycone aromatami- polecam! Mniejsza blaszka 22 x25 cm. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text(...)11pt; so-language: pl-PL } p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Polewamy ciasto polewą czekoladową.   p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p.western { font-family: "Calibri", serif; font-size: 11pt

Domowe ciasta
Warzywa w tempurze 85

Chrupiące warzywa w delikatnym cieście, podane z dodatkiem słodko-pikantnego sosu chilli. Raz na jakiś czas wracam do tego przepisu, bo to zdecydowanie moje smaki. Podstawą uzyskania odpowiedniego ciasta jest zrobienie go na naprawdę zimnej, wręcz lodowatej wodzie. Być może przyjdzie Wam dodać do niego nieco więcej mąki niż jest to podane w składnikach. Ciasto powinno być dosyć gęste(...)rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Jajka mieszamy z 500 ml lodowatej wody. Dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, pół łyżeczki soli i mieszamy rózgą kuchenną do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. W przypadku gdyby ciasto nie było zbyt gęste i nie chciało oblepić warzyw, dodajemy jeszcze obie mąki. Warzywa obtaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju przez

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania