paczuszkę. Jeśli nie, nie musicie zawracać sobie kamieniem głowy. W większości przepisów można go spokojnie pominąć lub zastąpić. Szukaliśmy różnych zastępników do diabelskiej śmietany i wykombinowaliśmy następujący patent: do ciasta dodajemy nieco więcej proszku do pieczenia niż w oryginale i zamiast mleka użyliśmy gęstego jogurtu greckiego, rozcieńczonego mlekiem. Kamień winny jest kwaskowy i lekko kwaśny jogurt doskonale sprawdzi się(...)słodkim cieście, dodatkowo nadając racuchów puszystości. Zamiast jogurtu możecie dodać maślankę, której nie trzeba mieszać z mlekiem, bo jest znacznie rzadsza od jogurtu. Tu uwaga: ciasto na racuchy powinno być gęste, tak żeby po wyłożeniu na patelnię nie rozlewała się po powierzchni, ale formowało w zgrabne placki. Zgodnie z odręczną notatką królowej placków z jej przepisu wystarczy dla 16 osób
Niedzielny kucharzPrzepis na ciasto góra lodowa bije ostatnio rekordy popularności. Też postanowiłam przygotować takie ciacho, ale w wersji najłatwiejszej z możliwych – bez pieczenia, na herbatnikach i w dodatku z gotową masą karpatkową. Składniki: (na blaszkę o wymiarach 21 cm x 21 cm) Masa: 1 opakowanie kremu do karpatki (na 500 ml mleka) 500 ml mleka 125 g miękkiego masła * Proporcje(...)biszkopty układaj płaską powierzchnią do dołu wciskając w masę. Układaj je w równych rzędach, na tą wielkość blaszki zmieściły mi się cztery rzędy biszkoptów. Jeśli pokroisz biszkopty na pół ciasto będzie niższe, ale za to nie pozostaną ci niewykorzystane kawałki biszkoptów. Przygotuj polewę z mleka w proszku. Do garnka dodaj masło, cukier i wodę podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się składników
Słodki Blognadzieniem twarogowym, a ja lubię wszystko co cynamonowe, dlatego dziś upiekłam pierożki z twarogiem dla maluchów i zawijaski z cynamonem dla siebie. A wszystko to upiekłam z jednego ciasta, które robi się błyskawicznie, a pracować z nim to sama przyjemność. Polecam Składniki na ciasto: – 500g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 1 łyżka drożdży instant – 1 jajko(...)podgrzać (do temperatury max 40 stopni), dodać olej, jajko i drożdże i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na około 10 minut, aby drożdże ruszyły. Następnie dodać mąkę, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez około 7-10 minut, aż przestanie się kleić do rąk. Nie dodawać więcej mąki, tylko dokładnie wyrobić ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną
Smaki Arminewanilinowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia (masa ma być grudkowata) z 3 minuty na najwyższych obrotach. Wsypać, mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma silikonowa 25x25 cm, ciasto rozsmarować w formie, wsypać opłukane i osuszone maliny, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto(...)formie wystudzić. Galaretki wymieszać w gorącej wodzie i prawie stężałe wylać na zimne ciasto, schować do lodówki do stężenia galaretki - pyszne, delikatne ciasto z malinami i galaretką jest najlepszym ciastem o każdej porze roku, maliny mrożone po odmrożeniu również do ciasta się nadają lub z kompotu odsączone z soku..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzyznam się, że nie jestem fanką kremów typu nutella, czy masła orzechowego, ale wpadłam na pomysł, aby z niego upiec ciasto. Robiąc je zakładałam, że wyjdzie mocno słodkie, a jak zauważyliście nie lubię słodkich ciast i deserów. A tu miła niespodzianka babka wyszła przepyszna i wbrew pozorom jakby się wydawało nie jest słodka. Tak aromatyczne i pachnące orzechami ciasto można(...)przygotować w chwilę. Idealne ciasto do kawy, czy popołudniowej herbatki. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 110 g margaryny 230 g kremu czekoladowo - orzechowego 420 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 190 g jogurtu naturalnego 200 g orzeszków ziemnych (arachidowe), czyli popularnych fistaszków Dodatkowo: ok. 50 g gorzkiej czekolady 50 pokruszonych orzeszków ziemnych Przygotowanie
Ciastka - domowe słodkościwsypujemy cukier, sól i miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić(...)formie, następnie zimne wyjąć ciasto na podstawkę i udekorować polewą czekoladową. śmietankę i mleko doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, cały czas mieszając, az do całkowitego rozpuszczenia, lekko przestudzić i polać zimne ciasto. posypać skórka kandyzowaną
ciasta i desery czyli na słodkoprzydatne rzeczy do waszej kuchni i nie tylko. Warto zajrzeć a może znajdziecie dla siebie już prezent pod choinkę 😎 Składniki (śr: ok 20cm): Kruche ciasto - 200g zmielonych płatków owsianych (u nas bez glutenu) - 130g mąki kukurydzianej - 100g skrobi - 70g mąki ryżowej - 30g mąki kokosowej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 150g ksylitolu - 150g oleju rzepakowego(...)200g mleka roślinnego/wody - 3 łyżeczki zmielonego lnu Nadzienie gruszkowe - 2kg gruszek (lekko miękkich) - cynamon Budyń - 300ml mleka kokosowego - 100ml wody - 40g budyniu z wanilią - 50g ksylitolu KRUCHE CIASTO 1. Mąki, płatki i proszek wymieszać w jednej misce. 2. Wodę/mleko roślinne, ksylitol i olej podgrzać w garnuszku. 3. Do garnuszka dodać zmielony len i wymieszać. 4. Mokre składniki wymieszać
Candy PandasWcale się nie pospieszyłam z tym przepisem, nie martwcie się. Do tych pierników potrzebne nam ciasto dojrzewające, a jeszcze chwila i można go nastawić. U mnie będzie na 100%. W ubiegłym roku zrobiłam z jednej porcji 3 pierniki przekładane dżemem z czarnej porzeczki oraz dużą porcję tradycyjnych wykrawanych pierniczków. W tym roku wykrawanych pierników zamierzam zrobić jeszcze więcej! Etap(...)przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami. Im dłużej leżakuje, tym lepiej. Składniki: 500 g miodu 250 g margaryny 2 niepełne szklanki cukru 1 kg mąki 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 2-3 opakowania przyprawy do piernika Sposób przygotowania: 1. Miód, cukier i margarynę stopniowo rozpuścić w rondlu, aż do rozpuszczenia
Kuchnia domowa AniProste, a jakie smaczne ciasto przeplatane kawą i cynamonem. Aromatyczne i solidne. Zapraszam na szybkie ciasto z kawą i cynamonem. I chociaż wydawało mi się, że nie jestem fanką kawy w cieście, tutaj pasuje ona idealnie. I naprawdę nie warto z niej rezygnować. Ale jeśli boisz się kofeiny, możesz użyć kawy bezkofeinowej. Ja miałam kawę rozpuszczalną w granulkach, może też
dolcevitainmykitchenStrrrrrrrrasznie pyszna pizza na halloweenową zabawę, nie tylko dla dzieci... 😉 Chrupiące ciasto, wyśmienity sos pomidorowy, ulubiona wędlina i "duszki" z żółtego sera oraz pająki z czarnych oliwek... 👻👻👻 Pomysł na nią znalazłam w internecie i stwierdziłam, że t aka pizza na pewno zrobi furrorę na każdej halloweenowej imprezie, a dzieciaki będą zachwycone! Przygotowałam(...)kombinujcie do woli, pizza może być przecież za każdym razem inna! P.s. Pod TYM LINKIEM znajdziecie więcej halloweenowych pomysłów dla dzieci. SKŁADNIKI NA CIASTO (na 3 spody około 26 -30 cm): 12 g drożdży suchych 1,5 szklanki letniej wody 3,5 szklanki mąki pszennej 2,5 łyżeczki łyżka oliwy
Słodko-Słony Świat IlonyRewelacyjnie czekoladowe ciasto na zimno, bez pieczenia, sprawiające, że przymkniesz oczy, żeby zatrzymać smak Takie ciasto przygotowałam dla Was do książki „Ósme życie” – tak wiem, książka nie jest nowa, już wszystko zostało zapewne o niej powiedziane i napisane, a w księgarniach pojawiła się niedawno nowa pozycja Nino Haratischwili. Ale Ósme życie wywołuje tyle emocji, ma taki rozmach i tak zatapia(...)lepką masę, ale nie na masło. Do orzechów dodaję 2 łyżki cukru pudru i masło orzechowe. Masę dokładnie ucieram, a następnie wykładam na zastygniętą już warstwę czekoladową. Ponownie odstawiam ciasto do lodówki na około 40 minut. W tym czasie przygotowuję polewę. Śmietankę zagotowuję. Zdejmuję z ognia i dodaję pokruszoną czekoladę i miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści, następnie mieszam
Słodki sentymentlnianego Wykonanie: Do miski dajemy zakwas, ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodajemy mąkę i sól, mieszamy najpierw łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręką 5 minut. Ciasto będzie się trochę lepić, ale nie podsypujcie mąki. Po 5 minutach podnosimy ciasto z miski, na dno wsypujemy ziarna, obtaczamy w nich ciasto, miskę przykrywamy folią(...)ściereczką, zostawiamy na 3 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy ciasto kilka razy ręką, aż ziarna „wejdą” w ciasto, przekładamy do keksiarki wyłożonej papierem do pieczenia, rozpłaszczamy je w różnych kierunkach, żeby cała forma się wypełniła, na keksiarkę kładziemy folię, a na nią ściereczkę. Zostawiamy na 2 godziny. W tym czasie ciasto urośnie. Może się zdarzyć
Bułka z Chlebem