ciasto - 162322 przepisów (strona:1554/10822)

FANTAZJA WIOSENNA 90

Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 125 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko 1 żółtko Nadzienie pigwowo - jabłkowe: 4 średnie jabłka 1 słoik konfitury z pigwy (250 g) 1 skórka otarta z pomarańczy 100 g rodzynek sułtańskich  Kruszonka kokosowa: 100 g mąki pszennej(...)cukru pudru 100 g wiórek kokosowych 80 g margaryny Dodatkowo: 1 opakowanie budyniu waniliowego (64 g) 750 ml mleka 2 łyżki cukru Przygotowanie: Ciasto -   mąkę z proszkiem do pieczenia  - przesiać. Dodać cukier, wymieszać. Następnie zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wlać jajko i żółtko oraz dodać łyżkę śmietany - wymieszać nożem. Na koniec dodać schłodzoną pokrojoną w kostkę margarynę. Wyrobić

Ciastka - domowe słodkości
Pączki Marcjanny 128

Pączki według przepisu z 1825 roku, spisanego przez Marcjannę Oborską z domu Jawornicką . Pączki z ciasta parzonego, takiego jak na ptysie. Można by powiedzieć smażone ptysie. Ciekawym dodatkiem smakowym jest kwiat muszkatołowy. „ Pączki Nice Wziąć pół kwarty mleka, cukru kawałek wielkości cytryny, masła łyżkę mierną włożyć w to wszystko w rondel i zagotować na dobrym ogniu. Gdy się ugotuje, sypać(...)mąki mięszając dobrze, aby ciasto było gęstawe i zupełnie od rondla odstało. Wyłożyć go potem na naczynie obszerne, aby zupełnie ostygło. Potem wsypać tartey skórki cytrynowey trochę, kwiatu muszkatołowego trochę y soli do proporcji, wbić 4 całych jajec, 4 zółtka i dobrze rozcierać, aby krupków wcale nie było. Potym brać łyżką ciasta na rękę w maśle lub mące uwalaney

królestwo garów
Faworki. 139

przedstawię Wam jak krok po kroku przygotować takie faworki. Dodam, że to dziecinnie proste. Kto jeszcze nie robił to zachęcam to spróbowania. Udanych wypieków życzę i smacznego :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 4 żółtka 1 łyżka octu lub spirytusu 3-4 łyżki gęstej śmietany 18 % Dodatkowo: cukier puder do oprószenia faworków olej do smażenia mąka do podsypania stolnicy(...)Wykonanie pysznych faworków: 1. Ciasto:  Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy je tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę. 2. Wykrawanie: Po tym czasie ciasto wałkujemy bardzo cienko na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w prostokąty, na środku każdego zrobimy

Izabelawkuchni
Kurczak w sosie serowym zapiekany pod ciastem francuskim 147

uczuć. Miło jest podać coś pysznego, wyjątkowego i od serca, a jeśli jest jeszcze proste i szybkie to tym bardziej. Dlatego gorąco polecam takie zapiekanki – chrupiący wierzch z ciasta francuskiego kryjący serowy, kremowy środek z kurczakiem, brokułami i porem. Wspaniałe połączenie, piękne wykonanie i pyszny smak – czego chcieć więcej. Dużo miłości na Walentynki i przez cały rok! Składniki(...)porcje): 1 średni filet z kurczaka połowa brokuła 10cm kawałek pora 100g surowego boczku w plastrach 200ml bulionu drobiowego 2 łyżki oleju 200g kremowego serka połowa arkusza ciasta francuskiego sól i pieprz do smaku jajko do posmarowania ciasta   Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Pora przekrawamy na pół, dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki

Smaczna Strona
Mini pączki serowe 101

dziś dla Ciebie przepis na pyszne mini pączki, które nie wymagają ani długiego czasu przygotować ani specjalnych umiejętności. A do tego zrobisz je w 30 minut! Lubisz ciasta wypróbuj także: – ciasto drożdżowe ze śliwkami – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami(...)podgrzewaj aby olej stał się gorący do smażenia. W tym czasie przygotuj pączki. Do miski dodaj ser, mąkę, jajka, 2 łyżki cukru pudru, proszek do pieczenia, sodę. Wyrabiaj ciasto rękami aż składniki się połączą. Talerz lub deskę na której będziesz układać pączki nasmaruj odrobiną oleju, olejem nasmaruj też dłonie. Odrywaj małe kawałki ciasta i twórz z nich małe pączki (urosną

nietylkopasta.pl
anielskie ciasto na białkach 126

sztywno. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy. Dodajemy 1/2 część cukru i miksujemy na wolnych obrotach ok. 2 min. Dodajemy mąkę oraz pozostały cukier, miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy / tortownicy o średnicy ok. 25 cm z kominem, suchej (ja jednak formę natłuściłam i oprószyłam bułką tartą). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 min. Przed(...)podaniem oprószamy cukrem pudrem. Wystudzone ciasto możemy również udekorować bitą śmietaną oraz owocami

Domowy Smak Jedzenia
Oponki serowe 106

śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania oponek. 25 dkg mielonego sera białego 25 dkg mąki pszennej plus odrobina dodatkowej mąki do podsypania ciasta 1 łyżka octu lub spirytusu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 10 dkg kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego cukier puder do posypania olej słonecznikowy do smażenia Jak przygotować(...)oponki . Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać biały ser, żółtka, proszek do pieczenia, ocet, ekstrakt waniliowy oraz śmietanę. Wyrabiać do bardzo dokładnego połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować. Grubość na jaką rozwałkowane powinno być ciasto zależy od nas. Ja postawiłam na cienkie oponki

mecooks
Ensaimada 109

Postanowiłam dołączyć do akcji "Wypiekanie na śniadanie" Tematem była ensamaida, czyli delikatne, drożdżowe ciasto  z Majorki, z dużą ilością masła, zawinięte jak ślimak. Jest dosyć czasochłonne. Nigdy nie byłam na Majorce, nie jadłam  ensaimady , nie wiedziałam więc czego się spodziewać. Teraz już wiem że powinno mi wyjść ciasto lekko się rozwarstwiające. Moje takie nie było ale chyba dlatego(...)żółtko szczypta soli 200g miękkiego masła Przygotowanie: Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, suche drożdże, zalewamy wszystko letnim mlekiem. Dodajemy jaja, żółtko, szczyptę soli, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką, na początku jest dość luźne. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy je do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę w celu

Stare Gary
Pierożki serowe a'la Rafaello 168

kruche, a zarazem miękkie ciasteczka z pysznym nadzieniem kokosowym. Na pewno wielbicielom znanych nam pralinek posmakują bez zwątpienia. Zasady przygotowania są proste, a składniki jeszcze bardziej, ponieważ jest to ciasto 4 składnikowe. Natomiast nadzienie jest z ricotty, wiórek i żółtek. Po upieczeniu smakuje jak kokosanki otulone dodatkowym ciastem 🙉😊 Główny przepis na ciasto do ciasteczek dostałam od znajomej Kingi. Nie byłabym(...)sobą, gdybym czegoś nie dodała od siebie. Ciasteczka smaczniejsze na następny dzień.      PRZEPIS NA OK 3 BLASZKI CIASTECZEK CIASTO 🌿 mąka 2 szkl. 🌿 margaryna np. Kasia 1 kostka 🌿 twaróg 1 kostka 🌿 proszek do pieczenia 1 łyżeczka Mąkę przesiać, twaróg pokruszyć, masło podzielić na kilka części. Wszystko razem wymieszać i zagnieść, tak długo, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto umieścić

Kuchnia Paulettes
Zakochane ciasteczka ;) 122

się walentynki, więc polecam Wam z tej okazji rewelacyjne kruche ciasteczka maślane z lukrem i musem truskawkowym. Są pyszne i delikatne, wprost rozpływają się w ustach!     Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki 30dkg masła 2 żółtka 15 dkg cukru 1 łyżka cukru waniliowego Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki gorącej wody Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa(...)szklanka gorącej wody kilka mrożonych truskawek       *** Masło ucieramy mikserem razem z cukrami i żółtkami do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na podsypanym mąką blacie, na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy ciasteczka – serduszka *** *** W co drugim

Blog z Apetytem
Puszysta babka pomarańczowa 102

Trochę dość miałam ostatnio serników, pierników i innych -ików. Nie piekłam ciast dobrych kilka tygodni, ale w końcu trzeba było coś zrobić. A ponieważ nie mam za bardzo siły, potrzebowałam szybkiego ciacha, najlepiej takiego, które zrobi się niemal samo Żadnego tam bicia piany i zmywania kilku mich. Nie musiało być też wodotryskiem, ot dobrym ciachem do kawy. Padło na babkę(...)pomarańczową. Proste, ale jakże pyszne i aromatyczne ciasto. W końcu nadal mamy sezon na cytrusy, a nie piekłam z nimi ostatnio nic, więc czemu nie? babka pomarańczowa Możecie upiec je w zwykłej keksówce, możecie upiec w formie od klasycznej babki i ozdobi wasze wielkanocne stoły. Ciasto jest piaskowe, z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Nie jest suche i świetnie pachnie

Mieszam w Garnku
Szybkie ciasto z suszoną porzeczką i aronią 130

Macie tak czasami, że coś za Wami „chodzi”? Za mną ostatnio tak chodziło ciasto z owocami i kruszonką… Na ale jak na złość o świeże owoce o tej porze roku raczej trudno. Z pomocą przyszły owoce kandyzowane Postawiłam na kandyzowaną porzeczkę i aronię. Szybkie ciasto z suszoną porzeczką i aronią wyszło pyszne, a kandyzowane owoce sprawdziły się w nim wprost(...)idealnie. Dodatkowo przepis jest banalnie prosty, uniwersalny i szybki. Szybkie ciasto z suszoną porzeczką i aronią Składniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 250 g margaryny 5 jajek 100 ml mleka 1 i 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kandyzowanej porzeczki (u mnie Helio ) 100 g kandyzowanej aronii (u mnie Helio ) Kruszonka: 80 g maki

PatiGotuje
topione rogaliki z makiem 100

łyżeczki masy makowej wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól oraz wystudzone masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do dużego woreczka spożywczego, zawiązujemy. Wkładamy do dużego naczynia z lodowatą wodą i pozostawiamy, aż ciasto podrośnie i wypłynie na powierzchnię. Ciasto wyciągamy z woreczka, przekładamy na oprószoną mąką

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi ruskie 308

Tradycyjne, ruskie pierogi, okraszone boczkiem z cebulką. Delikatne i smaczne. Składniki na ciasto (na około 50 pierogów): 500 g mąki 3 łyżki oleju około 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 0,5 kg obranych ziemniaków 250 g półtłustego sera białego 1 duża cebula olej do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: olej 2 cebule(...)zeszklenia. Łączymy ser, ziemniaki i zeszkloną cebulę. Farsz solimy i dość mocno pieprzymy. Całość ponownie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aż do momentu połączenia się składników. Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być sprężyste i mięciutkie. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania