Świeże, pachnące bułeczki najlepszy smak mają, a jeśli są słodkie to w mig znikają. Wydawać by się mogło, że trzeba się przy nich napracować, ciasto na piękne, równe kształty formować. Ale tu nie chodzi o idealnie wyglądanie, ale o ich smaczne zjadanie. Można tylko płaskie ciasto ponacinać, a po upieczeniu bułeczki odrywać. Różna ich wielkość sprawia, że sami wybieramy(...)mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 min w temp. pokojowej. Dodajemy żółtka, sól, część mąki i miksujemy. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Kształtujemy kulę, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Jeszcze raz wyrabiamy, spłaszczamy na kształt prostokąta o grubości ok. 3 cm. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
Moniki Smakołykipatelni Prosta, szybka i bardzo smaczna pizza, którą wykonamy dosłownie w kilka chwil. Bez dodatku drożdży i bez użycia piekarnika. Całość zrobimy na dużej patelni. Jest to inne ciasto niż te klasyczne jakie znamy z pizzerii, ale również bardzo smaczne i do tego ekspresowe w przygotowaniu! Składniki: Ciasto: 100g mąki ok pół szklanki wody 1 łyżka oleju pół(...)łyżki pikantnego ketchupu 1 przeciśnięty ząbek czosnku Dodatki: (według uznania) ser żółty, szynka, wędlina, kiełbasa, cebula, pomidor, ananas,podsmażone pieczarki, oliwki itp. *** Składniki na ciasto umieszczamy w misce i mieszamy. Całość odkładamy na około 5 minut, aby ciasto odpoczeło *** *** Ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i rozwałkujemy na okrągły placek *** *** Patelnie smarujemy niewielką ilością oleju i mocno
Blog z Apetytemdrożdży to sepcjalność starej kuchni irlandzkiej. Soda bread to specjalność każdej irlandzkiej szanującej się babki. Robi się go bardzo szybko, na poczekaniu i zrobi go każdy, kto nigdy wcześniej ciasta nie robił. Tak jest też z błyskawicznymi bułeczkami śniadaniowymi. Wystarczy połączyć składniki, utoczyć kulki, spłaszczyć i bułeczki śniadaniowe gotowe. Dodajmy bułeczki bez drożdży. Składnikiem spulchniającym jest tu soda(...)niewielkiej ilości – która w połączeniu z jogurtem (możesz też użyć maślanki lub kefiru) sprawia, że ciasto ładnie rośnie. Ciasto na bułeczki śniadaniowe nie jest tak elastyczne jak ciasto drożdżowe, jest, co tu dużo mówić, kluchowate i niewyględne;) Ale nie przejmuj się, po upieczeniu bułeczki bez drożdży pięknie wyrosną, będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. W razie problemów
Niedzielny kucharztego możecie je przygotować na dwa sposoby – jak – zerknijcie niżej Rogale same w sobie są mało słodkie, więc jeśli chcecie słodszych rogali – dodajcie więcej cukru do ciasta. Też będą smaczne. Przepis pochodzi z 1933 roku i uwierzcie mi, że zawsze wychodzi Składniki (na 6 małych rogalików): – 250 g mąki pszennej – 1 jajko + 1 jajko(...)wody – mak do posypania Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn – nie wiesz jak? Zerknij tutaj. Kiedy zaczyn “ruszy”, połączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać minimum 10 min i w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki – ciasto będzie delikatnie się kleiło do rąk). Gotowe ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce
CookYourselfCiasto drożdżowe może wydawać się takie zwyczajne, ale w tym wydaniu zyskuje niesamowity kształt i estetykę. Właśnie dlatego różyczki drożdżowe wydają mi się świetnym nawiązaniem do książki „Dżentelmen w Moskwie”, w której główny bohater pozbawiony majątku, piękna i wszystkiego, co kochał do tej pory, stara się odnaleźć piękno w zwyczajnych rzeczach i budować na nowo swój świat, wierząc że… „prawdziwe(...)masła 1 szczypta soli 16 łyżeczek ulubionego dżemu (u mnie to dżem z czarnej porzeczki Składniki na lukier: 2 łyżki ciepłej wody 4,5 łyżki cukru pudru Najpierw przygotowuję ciasto. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Drożdże zasypuję łyżeczką cukru i dodaję 3 łyżki mleka, dokładnie rozprowadzam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę, żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę
Słodki sentymentBardzo łatwe, szybkie w przygotowaniu i bez pieczenia ciasto z herbatnikami, budyniem, amaretto i kokosem. Ciasto kokos na budyniu to wyśmienity deser do popołudniowej kawki. O delikatnym i aksamitnym smaku zachwyci wszystkich wielbicieli kokosa. Jak zrobić ciasto kokos na budyniu pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO KOKOS NA BUDYNIU SKŁADNIKI: Krem budyniowy: mleko (2 szkl.) żółtka (2 szt.) mąka pszenna (2 łyżki kopiaste) mąka ziemniaczana (2 łyżki kopiaste) cukier (pół szkl.) masło (250 g) likier amaretto (4 łyżki) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) wiórki kokosowe (garść) Dodatkowo: herbatniki ( 26 szt.) wiórki kokosowe (około 50 g) do posypania wierzchu ciast Potrzebne
RITA food channelprzyozdobiona dwukolorowymi rurkami. Niebo w ustach. Polecam! Do pianki dodałam odrobinę żółtego barwnika (akurat miałam taki na stanie), ale nie jest to konieczne, gdyż nie zmienia on zupełnie smaku ciasta, a jedynie dodaje efektu wizualnego. Natomiast żelka wierzchnia sama z siebie wychodzi pięknie żółciutka z uwagi na kolor ajerkoniaku. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki(...)Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na puszystą puszystą masę. mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy łyżką *** *** Ciasto przelewamy do foremki lub tortownicy ( u mnie o średnicy 20 cm ) i pieczemy w temperaturze 180’C przez około 25 minut – do suchego patyczka *** *** Ciasto studzimy i nasączamy syropem z brzoskwiń
Blog z ApetytemAleż to ciasto wyszło smaczne! Delikatne, piankowe, po prostu pyszne. Biszkopt przygotowany w tradycyjny sposób, tak jak uczyła Babcia – ile jajek, tyle łyżek cukru i mąki. Też to znacie? Do tego pianka z dodatkiem serka homogenizowanego, barwiona niebieską galaretką oraz odrobiną niebieskiego barwnika, a na wierzchu galaretka przygotowana na gazowanym cytrynowym napoju, również barwiona na niebiesko barwnikiem. Jeśli chcecie(...)niebieskie galaretki. Ja przygotowałam tak, jak w przepisie, gdyż byłam bardzo ciekawa tego smaku (sama galaretka wyszła mało słodka i bałam się trochę tego, jak się będzie komponować na cieście, ale całościowo wyszło po prostu idealnie). Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500 ml śmietanki 30% 500 g serka
Smaki Na TalerzuSzarlotka sypana, niesłychanie proste ciasto z dodatkiem twardych i niezbyt słodkich jabłek. Ciasto sypane to głównie 3 podstawowe składniki w równych proporcjach, czyli szklanka mąki, szklanka cukru (zawsze daję mniej, szczególnie w zależności od dodatków i słodyczy owoców) oraz szklanka kaszy manny. Spoiwem ciasta są owoce i masło utarte na wierzchu. Szarlotka sypana zniknęła szybko po kolacji do dobrej herbaty(...)likieru wśród bliskich znajomych. Widok za oknem, ciemniejącego pięknego, spokojnego krajobrazu lasów kampinoskich dodatkowo napawał radością i wewnętrznym spokojem Dla wszystkich, którzy zasmakują szarlotki sypanej polecam także ciasto sypane z brzoskwiniami . Jest równie pyszne! SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka drobnego cukru (u mnie 3/4 szklanki, czasem daję 1/2, w zależności od słodkości dodanych owoców
Zasmakuj KuchniTarta jest obłędna! Cytrynowa, z delikatną bezą... łatwa w przygotowaniu, a przy okazji można wykorzystać białka, które zostały po niedawnym tłustym czwartku:) Tarta cytrynowa z bezą Składniki: ciasto: 170g mąki 10g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 100g masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody lub śmietany nadzienie: 3 cytryny (najlepiej ekologiczne) 3 jajka 150g cukru 100ml jogurtu naturalnego(...)100ml śmietanki beza: 4 białka 120g drobnego cukru Przesiać obie mąki i cukier puder, dodać masło, posiekać, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko, wodę/śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować na grubość ok 5-6mm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przenieść do formy na tartę (24cm), wyłożyć nim formę
Obiad gotowyczasów, ale kulinarnie pokrewna dusza, ponieważ przepisy Jadwigi bardzo przypadły mi do gustu i już kilka razy prezentowałam je na blogu :) Rogaliki z zeszytu Jadwigi to wypiek na bazie ciasta krucho-drożdżowego, z którego na Podkarpaciu często pieczono zarówno ciasteczka, jak i nadziewane rogaliki. Typowe ciasto drożdżowe wykorzystywane było do wytrawnych i słodkich wypieków w formie dużych bułek, ciast, zawijańców(...)Małe drożdżowe bułeczki i rogaliki są bardzo smaczne, ale szybko tracą świeżość, dlatego ten rodzaj wypieków przygotowywano z reguły z ciasta wzbogaconego o większą ilość tłuszczu, dzięki czemu ciasto było bardziej kruche i dłużej można je było przechowywać. Miało to znaczenie na przykład przed weselami, kiedy pieczenie różnych ciast i ciasteczek rozkładano na kilka dni. Poza praktycznymi aspektami krucho-drożdżowe
Trzeci talerzwyjątkiem pierogów z makiem Dzisiaj proponuję wersję wegetariańską, czyli pierogi z ziemniakami, suszonymi pomidorami i grana padano. To dowód na to, że w prostocie tkwi smak. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 600 g ziemniaków 8 suszonych pomidorów (z zalewy oliwnej) 100 g sera grana padano 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)łyżka gęstej śmietany 18% 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Dodatkowo: masło ser grana padano Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8). W razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą
Oryginalny smakzaś znajdziecie keto wersję risotto dyniowego. Pierogi czy empanady? Oto jest pytanie! Oczywiście jeśli komuś zależy na smaku i konsystencji bardziej zbliżonych do prawdziwych pierogów, to zachęcam do wypróbowania ciasta na pierogi z tego przepisu . Zapewniam, że będą pyszne! 😀 Jednak należy pamiętać, że nie będzie to danie zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej . Głównym jego składnikiem jest bowiem mąka z manioku(...)która do niskowęglowodanowych nie należy. Ja tutaj też pobawiłam się w sklejanie, ale ciasto składało się z mąki kokosowej i łupin babki jajowatej . Pierogi, a raczej empanady były pieczone, chociaż od razu zaznaczam, że lepiej je usmażyć. Wyszły bowiem zdecydowanie za suche. Tak to jest, jak się eksperymentuje zamiast skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań… To samo ciasto posłużyło do wykreowania
Modern Cave GirlCiasto na bazie mielonych migdałów i wiórków koksowych ( jest też trochę mąki) z dodatkiem jeżyn i skórki cytrynowej. Jeżyny miałam jeszcze mrożone z ogródka mamy ale można użyć też malin, jagód czy borówki amerykańskiej. Nie jest to jakieś spektakularne ciasto, raczej nawet wygląda skromnie ale jest pyszne w smaku. Idealne do kawki, na drugie śniadanie – przynajmniej tak było(...)mnie w zeszłym tygodniu:) Print Migdałowo-kokosowe ciasto z jeżynami Migdałowo-kokosowe ciasto z jeżynami- na bazie mielonych migdałów i wiórków kokosowych z dodatkiem jeżyn i skórki pomarańczowej Ingredients 180 g mielonych migdałów 60 g wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 70 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 jajka 200 g masła starta skórka z 1 cytryny
Cooking for Emilyserii kremowych, dość ciężkich i mocno kalorycznych ciast, naszła mnie ochota na szarlotkę. Taką pachnącą cynamonem, na mocno kruchym cieście, wypełnioną musem jabłkowym i okrytą bezową kołderką. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszła pyszna i zniknęła w mgnieniu oka. Jako nadzienia możecie użyć domowego musu jabłkowego (taki jest oczywiście najlepszy) lub użyć gotowego – uważajcie tylko aby kupiony mus nie był(...)jabłek 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru opakowanie galaretki cytrynowej Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od musu. Jabłka myjemy, obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami cukru i podgrzewamy do momentu aż jabłka rozpadną się i powstanie mus. Jeśli jabłka są bardzo
Fascynacje Ani