ciasto - 162907 przepisów (strona:1531/10861)

Piernik czekoladowy z orzechami 93

jajecznej dodaję stopniowo mąkę z orzechami i na niskich obrotach miksuję, aż składniki się połączą. Dodaję przestudzoną masę czekoladowo-miodową i mieszam szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x10 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra-dół.  Piekę przez około 35-45 minut

Cztery Fajery
Tarta z grzybami i kiszoną kapustą 99

możemy ją zrobić nieco wcześniej, a przed podaniem po prostu podgrzać w piekarniku. Tarta z grzybami i kiszoną kapustą Proporcje na formę o średnicy 26 cm Składniki Ciasto: 250 g mąki 110 g masła 1/3 łyżeczki soli 1 kopiasta łyżka gęstej śmietany 2 żółtka Farsz: 40 g suszonych podgrzybków 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula olej do smażenia sól(...)pieprz 1/2 łyżeczki mielonego kminku  1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonego jałowca  mleko + odrobina oleju do pomalowania ciasta      Wykonanie: Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na 2-3 godziny.  Po tym czasie grzyby doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez 20 minut. Grzyby odcedzamy

Kulinarne przygody Gatity
Dziś przetestowane zostało ciasto na święta -Stefanka czyli dla naszej rodzinki pyszny miodownik. 170

Jest to kolejne ciasto z maminego zeszytu które nie piekłam już wieki a pamiętam ja mam go piekła . podaje składniki 15 łyżek mąki pszenej czy basia 5 łyzek cukru kryształu 1 jajko 15 dag margaryny 1 łyzeczka sody 4 łyżki miodu krem 2 budynie waniliowe,1/2 szklanki kryształu ,1/2 litra mleka ,cukier waniliowy ,1/2 kostki margaryny ,3 łyżki grysiku pomada(...)kostka masła ,20 dag chałwy waniliowej ,dodatkowo można zrobic polewę ale ja nie dawałam bo bez polewy jest i tak pyszny , przyrządzanie ciasto zagniatamy wszystkie składniki razem ,a ciasto bardzo dobrze się wyrabia .Pieczemy w tortownicy .ciasto dzielimy na 3 części .każda cześć ok30 min.Jak mamy ciasto upieczone robimy masę. większą część mleka gotujemy z cukrem ,a do pozostałej wsypać

Moje Wyroby
Ciasto salceson 73

Przepis na czekoladowe ciasto z jabłkami i orzechami. Nie wymaga wiele pracy, jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki: 1,5 szklanki oleju szklanka cukru 6 jajek 3 szklanki maki 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg rodzynek 1 kg jabłek Sposób przygotowania: Orzechy posiekać, rodzynki i jabłka(...)pokrojone w talarki przygotować w osobnej misce dodając 3 łyżeczki cukru – pół godziny przed przygotowaniem ciasta. Ciasto: Olej wymieszać z cukrem, następnie cały czas ubijając dodawać po jednym jajku na koniec dodać wszystkie sypkie składniki. Do przygotowanego ciasta dodać orzechy rodzynki i jabłka wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wytłuszczonej formy posypanej bułka tartą. Pieczemy 40-45 minut

Wasze Przepisy
Piernikowe drożdżówki z nadzieniem migdałowym / Gingerbread buns with almond filling 106

Scroll down for recipe in English. Kocham drożdżowe wypieki. Pomyślałam, że oprócz drożdżowego makowca muszę mieć na święta jeszcze inną drożdżową opcję. Tak zrodził się pomysł, by zarobić ciasto drożdżowe o smaku piernika. Do tego nadzienie migdałowe i mamy iście królewskie drożdżówki w klimacie świąt :) Składniki: (7 sztuk) Zaczyn 30 g. świeżych drożdży 200 ml. ciepłego mleka 2 łyżki cukru(...)łyżki mąki pszennej Ciasto wyrośnięty zaczyn 300 g. mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 100 g. cukru 40 g. miękkiego masła Nadzienie 200 g. mielonych migdałów 1 jajko 100 g. śmietanki 30% 70 g. cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Oraz 2-3 łyżki mąki do podsypywania 1 jajko do posmarowania drożdżówek pukier

Delicious Place
Drożdżowe pierogi z pieczarkami do barszczu czerwonego 112

pierogi z pieczarkowym farszem, idealne do czerwonego barszczu. Świetny pomysł na obiad i na nadchodzące święta. Przepis na drożdżowe pierogi z pieczarkami jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Ciasto nie wymaga długiego wyrastania. Wyrasta właściwie w czasie, gdy wy przygotowujecie farsz i rozgrzewacie piekarnik. Szybkie danie, to i szybki barszcz jak znalazł W takich chwilach, gdy zależy(...)też i smaku (!) sięgam po pyszny barszcz czerwony Profi . Bez konserwantów i barwników! Pyszny i szybki w przygotowaniu. Zrób szybkie pierogi drożdżowe, podgrzej barszcz i #WyluzujNaŚwięta Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży szczypta soli 40 g masła lub margaryny niepełna szklanka mleka szczypta cukru 1 jajko klasy M Na farsz: 400 g pieczarek

Słodkie okruszki
Precle z posypką migdałową 118

Precel to pieczone ciasto drożdżowe uformowane w dowolny kształt, najczęściej z węzłem w środku, posypane posypką. Jako posypki użyć można ziaren, przypraw czy soli. Precle smakują dobrze zarówno ze słodką jak i z wytrawną posypką. Ja tym zdecydowałam się na zrobienie precli z posypką z drobno siekanych migdałów . Po raz pierwszy tego typu precle jadłam dawno temu w Anglii. Bardzo(...)łyżkę mąki oraz ciepłą wodę. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski przesiać pozostałą mąkę , dodać wyrośnięte drożdże, sól, cukier puder i miękkie masło. Wymieszać a następnie wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez 8 minut, po czym włożyć do miski lekko nasmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 50 minut. Do dużej miski wlać wrzącą wodę, dodać

MeCooks
Watruszki - rosyjskie buleczki z serem 488

makiem Jagodzianki z kruszonką  Bułeczki z jabłkami i kruszonką   Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką   Watruszki - rosyjskie buleczki z serem  Składniki na 16 sztuk: ciasto: 200ml mleka 20g drożdży 100g szklanki cukru 2 jajka 400g mąki luksusowej (typ 550) 50g masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka esencji waniliowej nadzienie: 400g twarogu 50g śmietany (lub jogurtu(...)łyżka cukru z wanilią 1 jajko 20g maki 20g masła  opcjonalnie: garść rodzynków lub 2 łyżki skórki pomarańczowej  dodatkowo: 1 małe jajko + łyżka mleka do posmarowania ciasta Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajka roztrzepać z cukrem i esencją waniliową, wlać mleko

Obiad gotowy
Domowy chleb tostowy 75

świeżych drożdży Pół szklanki ciepłego mleka (125 ml, 125 g) Pół szklanki ciepłej wody (125 ml, 125 g) 1 łyżeczka cukru (4 g) 1 łyżka mąki pszennej (10 g) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (500 g) 3 łyżki masła (40 g) 1 jajko 1 łyżeczka soli (6 g) Wykonanie: Rozczyn: do miski wkruszamy drożdże, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką(...)momentu ich rozpuszczenia się. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto: do podrośniętego rozczynu dodajemy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy łyżką, aż składniki się połączą (mąkę możemy dodawać partiami), wstępnie wymieszane ciasto przerzucamy na stolnicę oprószoną mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma do momentu, aż przestanie się kleić do rąk (możemy lekko podsypywać

KulinarneImpresje.pl
Stollenkonfekt, czyli stollen w miniaturce 128

mini stolleny , koniecznie trzeba upiec samemu. Roboty niewiele, a efekt jest niesamowity. Dla mnie to prawdziwy hit świąteczny! Klasyczne stolleny ciasteczka są oczywiście na drożdżach. Ponieważ zasmakowałam ostatnio w cieście twarogowym, dzisiejsze mini stolleny są na proszku. Szybkie i naprawdę łatwe do zrobienia, bardzo smaczne i aromatyczne. O niemieckim twarogu Quarku, który ma konsystencję naszego serka homogenizowanego pisałam już wielokrotnie(...)użyjemy tego odtłuszczonego. Najczęściej ma bladoniebieski dekielek, ale pewnie zależy to od firmy.  I jeszcze pociecha dla wszystkich, którzy boją się kalorii. Pamiętajmy, że Stollen  jest szczególnym ciastem, pieczonym na wyjatkową okazję, jaką jest Boże Narodzenie. I po długim okresie wyrzeczeń można sobie pozwolić na nagrodę. A ze wzgledu na wspaniały smak, trzeba się nim delektować. Nawet jeśli

dolcevitainmykitchen
Zimne ciasto z łososiem 111

Zimne ciasto z łososiem i krojonym chlebem tostowym, to bardzo szybka i łatwa do przygotowania przystawka. Ciasto składa się z warstw krojonego chleba, przełożonych pysznym łososiowym kremem na bazie delikatnego serka. To bez wątpienia doskonała propozycja na oryginalną, nietuzinkową przekąskę , która również świetnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Z pewnością będzie ozdobą niejednego stołu. Cały proces przygotowania przekąski trwa bardzo(...)szybko. Wystarczy zorganizować krojony chleb oraz przygotować szybki łososiowy krem. Zapraszamy zatem na przepis i mamy nadzieję, że nasz pomysł przypadnie Wam do gustu. A ciasto z łososiem zagości na niejednym nie tylko świątecznym stole. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne wykorzystanie aromatycznych ryb. Min. pięknej sałatki warstwowej z tuńczykiem na krakersach , doskonałych śledzi marynowanych w musztardzie

Kuchnia Na Wypasie
Pizza bianca z pieczarkami i mozzarellą 94

pizzy często goszczą na moim stole. Ta jest jedną z bardziej udanych.   Składniki na pizzę bianca z pieczarkami i mozzarellą (duży placek, który piekłam na blaszce do piekarnika): Ciasto: 500 g mąki pszennej opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru łyżeczka soli łyżka oliwy   Dodatki: 2 kulki mozzarelli(...)cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, resztę wody, olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Jeśli mamy suszone drożdże to po prostu do miski wkładamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około

e-PrzepisyKulinarne
Makowiec na kruchym spodzie z orzechami w karmelu. Łatwe ciasto na Święta i Nowy Rok! 88

Makowiec na kruchym spodzie, to ciasto, które zawsze co roku pojawia się na świątecznym stole. Bardzo lubię makowca właśnie w tej wersji, idealne kruche ciasto, masa makowa przełamana smakiem cierpkiej konfitury z czarnej porzeczki, całość wieńczy miodowy karmel z orzeszkami. Prawdziwa uczta dla podniebienia, ale co najważniejsze ciasto jest bardzo proste do wykonania. Nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności i robi(...)spód :  300 g mąki pszennej,  2 x jajko,  200 g masła,  100 g cukru,  płaska łyżeczka proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto wstawiamy do lodówki i schładzamy przez 25 minut, wylepiamy formę do pieczenia. Ponadto : 1 x opakowanie masy makowej (ja użyłam Bakalland, ale możesz wybrać dowolną) 10 łyżek dżemu/ konfitury

SMYKWKUCHNI
Orzeszki 100

Orzeszki to smak dzieciństwa. Kojarzę je bardziej ze weselami niż z Bożym Narodzeniem, stały na stole wśród innych ciasteczek i kusiły swoim kształtem. Smak ich jest niezapomniany, ciasto kruche i krem maślany, często z orzechami w środku.  Foremki kupiłam w sklepie internetowym wiosną tego roku, ale dopiero niedawno wykorzystałam po raz pierwszy. Zrobiłam jednak jeden błąd - kupiłam jedno opakowanie(...)rzadko, że spokojnie wystarczą te zwykłe metalowe.  Krem zrobiłam z masła, kajmaku, mleka w proszku i mielonych orzechów. Bomba kaloryczna straszna. STRASZNA. Ale jaka dobra... :)  Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej  200 g masła 1 jajko  60 g cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany  Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy

bistro mama
Makowiec bez drożdży 84

Makowiec bez drożdży i zawijania: szybki i łatwy przepis na ciasto z makiem. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka (białka ubiłam i dodałam do maku) 2 łyżki śmietany 30% 1/ 3 szklanki mleka Sposób przygotowania: Ciasto ugnieść i podzielić na części. Mak na łatwiznę z puszki(...)Dodałam białko trochę kokosu i orzechów. Do formy do pieczenia kłaść ciasto-mak-ciasto-mak-ciasto. Piec 1 godz. w 180 stopniach. Autor przepisu: Bernadeta Nowak Artykuł Makowiec bez drożdży pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy