ciasto - 162258 przepisów (strona:1531/10818)

Pierogi z białym serem na słodko 63

Pierogi z serem to kolejne danie obiadowe na słodko. Masa serowa, którą użyłam do przepisu na czekoladowe naleśniki postanowiłam wykorzystać również jako farsz do pierogów. Delikatne ciasto ze słodkim twarożkiem serowym to na pewno jeden ze sposobów umilenia sobie zimowego dnia:) Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 25 sztuk Składniki: Ciasto: 200 g mąki 130 ml wody Masa serowa(...)łyżki śmietany 12 % lub 100 ml śmietanki 30 % 1 kostka czekolady Przygotowanie: Masa: Ser zmielić 2-krotnie. Do sera dodać żółtko, aromat i cukier puder. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto średniej grubości. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto masą serową. Następnie sklecić pierogi

KuchniaWeDwoje.pl
Bananowiec 93

Bananowiec – czekoladowy biszkopt, banany, galaretka i bita śmietana. Ciasto po raz pierwszy jadłam u mojej koleżanki Asi i oczywiście nie byłaby sobą gdybym nie poprosiła o przepis:) To ciasto jest jednym z moich ulubionych. Jest sycące i słodkie, ale nie zawiera ciężkich mas. Czas wykonania: 1 h 30 min (+ 6 h oczekiwania) Ilość porcji: 16 dużych kawałków Składniki: Biszkopt(...)Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać cukier, następnie po jednym żółtku. Wsiać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia ciągle mieszając na wolnych obrotach. Ciasto przelać na formę (20 cm x 30 cm) posmarowaną łyżką oleju i wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez około 15 – 20 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzić

KuchniaWeDwoje.pl
Paszteciki z kapustą i grzybami 69

roku i wszystkim bardzo smakowało. Paszteciki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można je przygotować wcześniej i podawać z gorącym barszczem. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g margaryny 1 jajko 30 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g kapusty 1 łyżeczka(...)gotować przez około 30 minut. Pod koniec gotowania kapusty doprawić ją do smaku przyprawą w płynie oraz pieprzem. Natomiast ugotowane grzyby przed dodaniem do kapusty pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy (o grubości

KuchniaWeDwoje.pl
Pączki 65

Najpopularniejsze w Polsce są pączki z nadzieniem różanym. Popularne także jest nadzienie czekoladowe oraz adwokatowe, każdy ma swoje ulubione. Jednak podstawą pysznych pączków jest ciasto. Poniżej znajdziecie sprawdzony, prosty przepis na puszyste pączki! Czas wykonania: 4 h (w tym 2 h 30 min oczekiwania) Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 4 żółtka 50 g masła 1 szklanka(...)drożdży 3 łyżki spirytusu Dodatkowo: 4 kostki smalcu konfitura z dzikiej róży Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim masło oraz drożdże. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto (ugniatać przez około 15 – 20 minut). Garnek z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Stopnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto z musem malinowym 82

Ciasto z musem malinowym to sezonowy wypiek, który na pewno co roku będzie gościł u nas w domu. ps. Przepis nie wymaga pieczenia. Czas wykonania: 2 h (+ 8-12 h oczekiwania) Ilość porcji: 16 kawałków (forma 21 cm x 21 cm) Składniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła Mus: 200 g malin 1 galaretka malinowa (75g) 350 g serka(...)mascarpone 320 ml śmietanki kremówki 30-36% 40 g cukru pudru Galaretka z owocami: 1 galaretka malinowa 2 garście malin Przygotowanie ciasta z musem malinowym: Rozpuścić pierwszą galaretkę malinową w 400 ml gorącej wody (będzie ona potrzebna na końcu na wierzch ciasta). Wystudzić przez godzinę, następnie schować na następną godzinę do lodówki, aby lekko stężała. Spód: Rozpuścić masło. Pozostawić

KuchniaWeDwoje.pl
śmietanowiec ciasto bez pieczenia + film krok po kroku 83

gorącej wody 1 galaretka zielona np. agrestowa + 250 ml gorącej wody 1 galaretka pomarańczowa + 250 ml gorącej wody 50 g żelatyny + 50 ml gorącej wody biszkopty na spód ciasta wykonanie: Każdą galaretkę rozpuszczamy i odstawiamy do stężenia. Stężałe kroimy w kostkę. Na dnie tortownicy (ok. 24 cm średnicy, wyłożoną papierem do pieczenia) układamy biszkopty. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy(...)wierzch: ok. 5 połówek brzoskwiń z syropu 1 galaretka brzoskwiniowa 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę, układamy na wierzchu ciasta i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała (najlepiej

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówka idealna 83

jakiegoś czasu ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych – zarówno w wykonaniu jak i oczywiście w jedzeniu Wciąż jednak staram się dopracowywać wszystkie receptury aby moje wypieki wychodziły jak najlepiej. Ostatnio udało mi się chyba znaleźć ten idealny przepis. Ciasto wyszło rewelacyjne pod każdym względem. Myślę, że kolejnym razem spróbuję wykorzystać je do wypieku strucli. Mam nadzieję, że będzie(...)drożdży 125 g masła 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mleka 4 jajka Kruszonka: 100 g masła 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru Dodatkowo: rozbełtane jajko do posmarowania ciasta Mleko podgrzewamy, ma być letnie. Drożdże kruszymy do kubeczka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki oraz nieco letniego mleka. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą. Przykrywamy

Fascynacje Ani
Szare kluski ziemniaczane 83

soków które wyciekły odlewamy górną warstwę i przekładamy pozostałą na dnie skrobię do ziemniaków . Do ziemniaków dodajemy jajko oraz dwie szklanki mąki pszennej , sól i pieprz . Całość dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany . Jeśli wciąż jest dość luźne, dodajemy dodatkową szklankę mąki . Ilość dodanej mąki zależy od gatunku ziemniaków i od tego ile wypuszczą soków. Jeśli przesadziliście(...)ilością mąki, dodajcie odlany sok z ziemniaków. W dużym szerokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli . Zwilżoną w wodzie łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przenosimy ją do wrzątku. Powtarzamy z resztą ciasta, dopóki nie utworzy się warstwa klusek na dnie garnka (około 1/6 całego ciasta). W zależności od wielkości klusek gotujemy 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię (najlepiej

WegePrzepis
Szarlotka z budyniem 66

Szarlotka z budyniem czyli super proste i pyszne ciasto kruche połączone z lekko uprażonymi jabłkami i solidną warstwą gęstego budyniu. Składniki Ciasto: 3 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 1 masło 1 szkl cukru Dodatkowo: 1 kg jabłek cynamon odrobina cukru 2 budynie waniliowe Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść i na pół godz. do lodówki. Potem(...)ciasta wyklejamy dno tortownicy. 1 kg jabłek obrać, pokroić, posypać cynamonem, odrobiną cukru jak kwaśne i na patelnię lekko podprażyć. Potem wyłożyć na ciasto które lekko nakułam widelcem. Ugotować 2 budynie waniliowe wg przepisu. Gorące wylać na jabłka. Zetrzeć pozostałą część ciasta i do pieca nagrzanego do 180 stopni. Piec 1 godzinę. Autor przepisu: Milena Artykuł Szarlotka z budyniem pochodzi

Wasze Przepisy
Ciasto Borówkowy chruściak 72

Ciasto Borówkowy chruściak Warstwowe ciasto na spodzie kruchym, przekładane bezą, masą kakaową, masą śmietankową z dodatkiem borówki, którą można zastąpić innym owocem np. winogronem. 60 minut czas przygotowania 2 formy 24 cm x 24 cm Składniki na ciasto: ·        200 g margaryny ·        6 łyżek cukru pudru(...)okrągłych biszkoptów   Sposób przygotowania: 1.    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 2.    Ciasto dzielimy na połowę i wykładamy do dwóch takich samych form do pieczenia. 3.    Następnie przygotowujemy bezę, białka ubijamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładamy na wierzch każdego ciasta i posypujemy migdałami

Kulinarna Chwila
Ciasto z mielonych migdałów z jabłkiem 73

Bywa tak, że wybieramy nieodpowiedni moment,  nawet na upieczenie tak doskonałego ciasta. Tym razem słodka migdałowa porcja  nie pomogła w pozytywnym spojrzeniu na to,  co wielbicielkę migdałów przygasiło. Tak więc, chciałam stwierdzić z przekonaniem,  że to ciasto warte zapomnienia się, ale nie tym razem. Warte jednak tego by je upiec.  Zachwycić się jego mocno migdałowym(...)smakiem,  miękką struktura, wyrazistością. Migdały stanowią znaczną część sypkich składników,  więc ciasto nimi pachnie intensywnie, smakuje wyraziście i wygląda pięknie. Wrócę do tego przepisu nie raz, wykorzystując inne dodatki. Sprawdzą się śliwki, lub groszki z gorzkiej czekolady  dodane bezpośrednio do ciasta, wymieszane z masą. We włoskim przepisowym oryginale, ciasto pieczone jest ze zmielonymi orzechami włoskimi i czekoladowymi

Kronika Piekarnika
Chleb pszenny na suchych drożdżach 73

kanał na Youtube W przepisie na biały chleb na drożdżach suszonych najlepsze jest to, że za każdym razem może smakować troszkę inaczej. Jeśli lubicie chleb z kminkiem, dodajcie do ciasta pół łyżki kminku - chleb kminkowy jest przepyszny z wędliną, jajkami lub serem. Do  ciasta na chleb pszenny możecie też dodać ulubione suszone zioła (np. włoskie lub prowansalskie), prażoną cebulkę(...)mąki pszennej, 1 i 1/4 szklanki wody (310 ml), 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych, łyżeczka cukru, płaska łyżeczka soli, 2 łyżki oleju (lub 3, gdyby ciasto było suche) opcjonalnie 1/2 łyżki kminku, jeśli chcecie uzyskać chleb pszenny kminkowy opcjonalnie garść ziaren do posypania chlebka  Cheb pszenny na suchych drożdżach, przygotowanie: Do ciepłej wody dodać drożdże

Lekcje w kuchni
Inspiracje na Wielkanoc 2021! 97

cebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami   Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik(...)wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo     Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Święta

karmelowy
Sernik z Makiem 1352

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z makiem to bardzo smaczne i popularne ciasto, szczególnie w okresie świątecznym. Nie ważne czy to święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc, sernik z makiem to obowiązkowy wypiek w naszym domu. Sernik z makiem to idealne ciasto dla miłośników serowników i makowców. Jeśli zastanawiacie się, które z tych ciast upiec, sernik z makiem będzie idealnym rozwiązaniem. Ciasto

Przepiski.pl
Drożdżówka idealna 83

jakiegoś czasu ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych – zarówno w wykonaniu jak i oczywiście w jedzeniu Wciąż jednak staram się dopracowywać wszystkie receptury aby moje wypieki wychodziły jak najlepiej. Ostatnio udało mi się chyba znaleźć ten idealny przepis. Ciasto wyszło rewelacyjne pod każdym względem. Myślę, że kolejnym razem spróbuję wykorzystać je do wypieku strucli. Mam nadzieję, że będzie(...)drożdży 125 g masła 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mleka 4 jajka Kruszonka: 100 g masła 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru Dodatkowo: rozbełtane jajko do posmarowania ciasta Mleko podgrzewamy, ma być letnie. Drożdże kruszymy do kubeczka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki oraz nieco letniego mleka. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą. Przykrywamy

Fascynacje Ani

Proponowane wyszukiwania