ciasto - 162322 przepisów (strona:1522/10822)

Makowiec na kruchym spodzie z orzechami w karmelu. Łatwe ciasto na Święta i Nowy Rok! 79

Makowiec na kruchym spodzie, to ciasto, które zawsze co roku pojawia się na świątecznym stole. Bardzo lubię makowca właśnie w tej wersji, idealne kruche ciasto, masa makowa przełamana smakiem cierpkiej konfitury z czarnej porzeczki, całość wieńczy miodowy karmel z orzeszkami. Prawdziwa uczta dla podniebienia, ale co najważniejsze ciasto jest bardzo proste do wykonania. Nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności i robi(...)spód :  300 g mąki pszennej,  2 x jajko,  200 g masła,  100 g cukru,  płaska łyżeczka proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto wstawiamy do lodówki i schładzamy przez 25 minut, wylepiamy formę do pieczenia. Ponadto : 1 x opakowanie masy makowej (ja użyłam Bakalland, ale możesz wybrać dowolną) 10 łyżek dżemu/ konfitury

SMYKWKUCHNI
Orzeszki 91

Orzeszki to smak dzieciństwa. Kojarzę je bardziej ze weselami niż z Bożym Narodzeniem, stały na stole wśród innych ciasteczek i kusiły swoim kształtem. Smak ich jest niezapomniany, ciasto kruche i krem maślany, często z orzechami w środku.  Foremki kupiłam w sklepie internetowym wiosną tego roku, ale dopiero niedawno wykorzystałam po raz pierwszy. Zrobiłam jednak jeden błąd - kupiłam jedno opakowanie(...)rzadko, że spokojnie wystarczą te zwykłe metalowe.  Krem zrobiłam z masła, kajmaku, mleka w proszku i mielonych orzechów. Bomba kaloryczna straszna. STRASZNA. Ale jaka dobra... :)  Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej  200 g masła 1 jajko  60 g cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany  Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy

bistro mama
Makowiec bez drożdży 78

Makowiec bez drożdży i zawijania: szybki i łatwy przepis na ciasto z makiem. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka (białka ubiłam i dodałam do maku) 2 łyżki śmietany 30% 1/ 3 szklanki mleka Sposób przygotowania: Ciasto ugnieść i podzielić na części. Mak na łatwiznę z puszki(...)Dodałam białko trochę kokosu i orzechów. Do formy do pieczenia kłaść ciasto-mak-ciasto-mak-ciasto. Piec 1 godz. w 180 stopniach. Autor przepisu: Bernadeta Nowak Artykuł Makowiec bez drożdży pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
SERNIK PIERNIKOWO - ŚLIWKOWY 83

Składniki: Ciasto kruche cynamonowe: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru cynamonowego 1 łyżeczka cynamonu 250 g margaryny Masa serowa: 3 jajka 125 g margaryny 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru cynamonowego 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 750 g sera białego Dodatkowo: 5 łyżeczek powideł śliwkowych z cynamonem(...)suszonej śliwki kalifornijskiej  ok. 100 g pierników w czekoladzie (4 sztuki) Przygotowanie: Ser biały skręcić raz lub dwa razy. Ciasto -  margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier cynamonowym, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto

Ciastka - domowe słodkości
ŁOSOŚ Z POREM 121

Łosoś w cieście francuskim z porem w nieco innym wydaniu. Tak podany może być ozdobą nie tylko świątecznego stołu.    świeży łosoś atlantycki ( filet ze skórą ) 250 g 1 por 1 pomidor koktajlowy 2 ciasta francuskie po 275 g sól, pieprz cytrynowy , sok z cytryny olej do smażenia jajko do smarowania    Por pokrój w małe kawałki(...)patelni z odrobiną oleju, dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Łososia odfiletuj ze skórki i pokrój na 16 kawałków. Delikatnie skrop sokiem z cytryny, lekko posól i popieprz. 1 ciasto francuskie pokroić w dużą rybę i nakłuć widelcem. Schować do lodówki. Drugie ciasto pokrój na 10 pasków 1, 5 -2 cm grubości i zwiń w ruloniki. Rozłóż je w odległości

Smaczne moje
Chleb tostowy pszenno-owsiany na zakwasie 96

lnianego 50ml gorącej wody Wymieszać, odstawić na 6 godzin (na czas dojrzewania zaczynu)   Namoczone płatki: 50g płatków owsianych 60ml wody  Wymieszać, odstawić na 20 minut.    Ciasto właściwe: 100g zaczynu (aktywnego zakwasu pszennego 100% wilgotności) 260g mąki pszennej 85g maki pełnoziarnistej 200ml wody 10g mleka w proszku 20g miodu 7g soli 25g masła + namoczone płatki owsiane(...)Wymieszać zaczyn z wodą, wsypać mąkę, wymieszać do połączenia się składników, przykryć i odstawić na 30 minut.  Następnie dodać resztę składników (oprócz masła), wyrabiać do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta (ok 15 minut), pod koniec wyrabiania dodać masło. Następnie dodać siemię lniane oraz płatki owsiane, wyrabiać jeszcze przez ok 3 minuty. Ciasto włożyć do miski, przykryć, odstawić

Obiad gotowy
Pierniczki dla wymagających (bez zbóż, jajek, laktozy, białego cukru i miodu) 81

misce umieścić składniki suche: mąki, karob, cukier, sodę, sól i przyprawy – wymieszać (najlepiej przy pomocy trzepaczki). Do suchych składników dodać olej, syrop i mleko z octem – połączyć mikserem. Początkowo ciasto będzie zbyt luźne, by nadawało się do rozwałkowania – należy miskę z ciastem odstawić na 10 minut do zgęstnienia masy, najlepiej do lodówki. Po tym czasie ciasto zbić w kulę(...)przełożyć na stolnicę i delikatnie rozwałkować na grubość około 8-10 mm (jeśli jest taka potrzeba delikatnie podsypać stolnicę mąką z tapioki, niemniej zwykle ciasto przywarte do stolnicy udaje się z łatwością odkleić przy pomocy dużego i szerokiego noża). Z ciasta wykrawać foremkami pierniczki, delikatnie podważać je nożem i przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto można również rozwałkować

Even Better Food
Dwa przepisy na chleb żytni (ze śliwką i z kolendrą à la borodiński) 102

wody  20 g powideł jabłkowych  6 g soli  50 g razowej żytniej  50 g pszennej chlebowej  200 g żytniej typ 720,  wyrabiamy jednolite ciasto, na końcu dodajemy 50 g śliwki suszonej pociętej na kawałki i wmieszać w ciasto.  Zostawiamy na 45 minut w misce w cieple, potem do foremki 25 cm keksówki(...)czekamy aż wyrośnie prawie do brzegów co trwa ok 2 godziny.  Troszkę ciasta zostawiamy w misce, rozrabiamy wodą na papkę i przed pieczeniem chleba smarujemy tym wierzch. Pieczemy 10 minut na maksa i potem 50 minut na 180-190°C. Chleb żytni à la borodiński z kolendrą  Robimy zaczyn identyczny jak do chleba ze śliwką i zostawiamy

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto Skarlet 124

koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka i wodę . Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąk i przesian e z proszkiem i mieszamy. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 22 cm x 25 cm Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Kroimy na 2 równe blaty. Masa jabłkowo- malinowa 6 jabłek 2 łyżki cukru 1 opakowanie(...)szklanki gorącej wody ok. 400 g mrożonych truskawek lub malin WYKONANIE: biszkopt masa jabłkowo malinowa   2/3 kremu kakaowego biszkopt + nasączenie   1/3 kremu kakaowego    owoce + galaretka Ciasto przed podaniem warto ok. 10 minut wcześniej wyjąć z lodówki ( *krem na bazie masła jest nieco bardziej zbity niż na bazie margaryny). Smacznego! p { margin-bottom: 0.25cm; direction

Domowe ciasta
Ptysie z kremem budyniowym 90

Przepis na małe cuda z ciasta parzonego wypełnione w środku przepyszną masą budyniową z dodatkiem mascarpone. Pyszne łakocie w sam raz na jeden kęs, szczególnie uwielbiane przez dzieci. Czas przygotowywania: 60 min Czas pieczenia: 25 min   Składniki: (na ok. 25 dosyć małych ptysi) Ciasto: 1/2 szklanki wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 3 średnie jajka Masa(...)mleka 2 żółtka 40 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g skrobi ziemniaczanej 125 g mascarpone Przygotowanie: Ciasto: Zagotuj wodę z masłem Na gotujący się płyn wsyp mąkę i mieszaj energicznie do powstania jednolitej masy Gotuj przez kilka minut aż ciasto dobrze się zaparzy Zestaw z ognia i przestudź przez 5-10 min Do jeszcze ciepłej masy dodaj jajka

Słodki Blog
Domowy chleb pszenno-żytni z nasionami 95

łyżeczka soli  3 łyżki zakwasu chlebowego (ok 100 ml) 50 g nasion słonecznika  10 g płatków owsianych  5 g siemienia lnianego  Przygotowane: ✅ do naczynia wyrabiającego ciasto (miska) dodajemy: mąka żytnia, mąka pszenna, sól, woda, zakwas chlebowy. Wszystkie składniki wyrabiany na ciasto. ✅ Ok 3 łyżek ciasta przekładamy do słoika i zostawiamy w lodowce - to będzie nasz zakwas(...)chlebowy na kolejny wypiek. ✅ do wyrobionego ciasta dodajemy nasiona i kolejny raz wyrabiany dobrze ciasto. ✅ gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki, wyrównujemy i posypujemy odrobiną nasion. ✅ ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12 godzin ✅ do rozgrzanego piekarnika na 200 C wstawiamy formę z ciastem oraz naczynie z wodą (używam drugiej keksówki napełnionej wodą). ✅chleb wypiekamy 80 minut ✅ 10 min przed

Niezły Młynek
Owocowa tarta krucha w kratkę 73

równych kilka trójkątnych porcji i do zjedzenia na raz. Jest tak lekka, że to naprawdę żaden wyczyn. Nas do podziału było ośmiu. Zabrakło zapasu na dokładki niestety. Cieniutka warstwa ciasta maślanego, delikatnego, półkruchego. Warstwa owoców ( może być również warstwa konfitury ). Kratka na górze, zdradzająca co pod nią. Użyłam jabłek, stworzyły bardzo dobrą kompozycję z rozpływającym się w ustach ciastem. Jedyny(...)cukru pudru 100 gram masła na nadzienie: 3 pokrojone w cienkie plasterki jabłka, lub konfitura owocowa. sok z cytryny, łyżka cukru do podduszenia jabłek. Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto - przesiewamy do miski mąkę z proszkiem, solą, cukrami. Dodajemy miękkie masło i robimy zacierki - ja posługuję się widelcem. Dodajemy dwa jajka rozbełtane uprzednio w szklance ze śmietaną i dłonią, szybko

Kronika Piekarnika
Czekoladowe ciasto ze śliwkami na maślance 71

Jakież to miękkie, rozpływające się w ustach, kakaowe ciasto. Śliwek już coraz skromniejszy wybór na targu, chciałam raz jeszcze dać im szansę na występ w roli głównej. Rola drugoplanowa, to chrupiąca cynamonowa kruszonka, wyłożona na aromatyczne węgierki. Myślę, że godnym zastępstwem śliwek mogą stać się również inne jesienne owoce - soczyste gruszki lub jabłka. Wzorowałam się na przepisie znalezionym w najnowszym(...)wydaniu miesięcznika Country. Przeglądanie kolejnych stron tego pisma, to uczta dla oczu i często również źródło inspiracji kulinarnych. Przepis na ciasto śliwkowe na maślance zmodyfikowałam troszkę,  myślę, że to udany zabieg. Placek przeznaczyłam na poczęstunek dla dwóch niedomagających osób. Jedna walczy uparcie co miesiąc o siebie. Druga tylko zaniemogła chwilowo, ale jest moim ulubionym komentatorem i testerem kolejnych poczynań

Kronika Piekarnika
Drożdżowa strucla z jabłkami i marcepanem 79

Chciałam upiec wykwintny strudel jabłkowy. Klasyczny, na wzorcowo wypieczonym chrupiącym cieniutkim cieście, z obfitym jabłkowym wnętrzem. Jako wspomnienie niedawnego, dwudniowego maratonu po miastach nad Renem. Pozostając pod wrażeniem tamtejszych specjałów. Strudel miał być polanym sosem waniliowym obiektem godnym polecenia. A wypiek tu prezentowany jest pulchny, miękki i pięknie wyrośnięty. Wnętrze obfite nie jest, ale delikatnie komponuje się z drożdżowym "opakowaniem(...)Strucla drożdżowa. Pachnąca, rumiana, dla miłośników chałek, kołaczy i bułeczek maślanych. Jeśli do nich się zaliczacie, zachęcam do podwinięcia rękawów i poświęcenia 5 min na zagniecenie ciasta. Przepis jest mało wymagający, ciasto wyrabia się szybko, po dwóch minutach powinno odchodzić od dłoni i brzegów miski. Po wyrośnięciu bezproblemowo poddaje się wałkowaniu, wypełnianiu i rolowaniu. Połączenie jabłek z marcepanem jest

Kronika Piekarnika

Proponowane wyszukiwania