Dzisiaj poleca muffinki z ciasta francuskiego z owocami. Muffinki z ciasta francuskiego z owocami Składniki: Ciasto francuskie Ulubione owoce Cynamon Ciasto francuskie możemy użyć gotowe, lub można przygotować samemu. Aby samemu przygotować, trzeba zarezerwować klika godzin, gdyż jest bardzo pracochłonne (można przygotować dzień wcześniej), ale naprawdę warto. Jest smaczniejsze niż kupne. Poniżej przedstawiam krótki film jak samodzielnie można przygotować(...)ciasto francuskie. Wychodzi dość duża porcja, ale można podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Wykonanie Ciasto francuskie tniemy na paski 1,5 cm szerokie X 10 cm długie. Zwijamy w papilotkach, pomiędzy zwinięcia wkładamy jabłko a na wierzch borówki i truskawki. Na koniec posypać cynamonem. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 15-20 minut. Życzę udanego wypieku i smacznego
Pomysłowa kuchniakilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA NOWOCZESNE NA BAZIE CIAST BAZOWYCH ( np. szpinakowe biszkopty, bezglutenowe brownie, daquoise ) • WYPIEKI Z DODATKIEM MUSÓW I KREMÓW W NOWOCZESNYM WYDANIU ( np. mus jaśminowym, panna cotta mango, bawareze miętowe ) • MONODESERY • LODY
Ostra na Słodkotego możecie je przygotować na dwa sposoby – jak – zerknijcie niżej Rogale same w sobie są mało słodkie, więc jeśli chcecie słodszych rogali – dodajcie więcej cukru do ciasta. Też będą smaczne. Przepis pochodzi z 1933 roku i uwierzcie mi, że zawsze wychodzi Składniki (na 6 małych rogalików): – 250 g mąki pszennej – 1 jajko + 1 jajko(...)wody – mak do posypania Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn – nie wiesz jak? Zerknij tutaj. Kiedy zaczyn “ruszy”, połączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać minimum 10 min i w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki – ciasto będzie delikatnie się kleiło do rąk). Gotowe ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce
CookYourselfpasują do ich rączek. Po chwili zostają już tylko… słodkie okruszki Gdy ja robię szybkie zdjęcia dla Was… jakaś mała łapka sięga po moją drożdżówkę Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 płaskie łyżki cukru 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 jajka w temperaturze pokojowej 1 duża łyżka masła(...)sernik z wiaderka (ja dziś taki miałam) 30 g masła w temperaturze pokojowej 80 g cukru 2 żółtka Dodatkowo: 1 jajko i cukier puder Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 4 łyżki mąki. Mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsc na 10-15 minut, aby nasz zaczyn ruszył. Do większej miski wsypujemy
Słodkie okruszkidripu, np. klasyczną biel. W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić tort w stylu Drip Cake z owocami. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z Przelicznika foremek. Składniki na ciasto (tortownica, śr 18 cm): 160 g mąki pszennej 65 g kakao 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka, rozm. ‘L’ 150 ml mleka(...)proszek do pieczenia. W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy jajka, mleko, cukier i olej. Dodajemy suche składniki i mieszamy całość tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 18 cm. Pieczemy ok 55-60 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Kroimy
Słodki Pomysłdripu, np. klasyczną biel. W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić pyszny czekoladowy tort Drip Cake z malinami. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z Przelicznika foremek. Składniki na ciasto (tortownica, śr 18 cm): 160 g mąki pszennej 65 g kakao 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka, rozm. ‘L’ 150 ml mleka(...)proszek do pieczenia. W drugiej misce, za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy jajka, mleko, cukier i olej. Dodajemy suche składniki i mieszamy całość tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 18 cm. Pieczemy ok 55-60 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Kroimy
Słodki Pomysłwstawić do lodówki na noc. 6. Następnego dnia rozpuścić czekoladę i polać sernik struszkami czekolady oraz pulpy z mango. Sernik „Ptasie Mleczko- Tarta cytrynowa” Składniki (śr: 18cm): Kruche ciasto -150g mąki ryżowej -150g mąki kukurydzianej -75g słodu ryżowego (ew. miodu) -30g ksylitolu -45g oleju rzepakowego -2 jajka -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)budyniu waniliowego (bez cukru) -sok z 1 cytryny + otarta skórka -ksylitol według uznania (zależy od poziomu słodkości soku) -1 łyżeczka żelatyny +100ml gorącej wody (lub soku) KRUCHE CIASTO 1. Mąki i proszek wymieszać w jednej misce. 2. Słód, ksylitol, wodę i olej podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników. 3. Jajka rozmieszać i połączyć z ostudzoną zawartością garnuszka
Candy PandasGłosów: 0 Average: 0 /5] składniki na ciasto: 300 g mąki 1 i 1/2 łyżki cukru pudru 3 żółtka 10 g kakao 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło siekamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem oraz żółtkami. Pod koniec dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie(...)części (2/3 i 1/3) 1/3 część ciasta wkładamy do zamrażalnika. 2/3 ścieramy na tarce o grubych oczkach, na dno foremki (ok.22x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Podpiekamy. składniki na masę serową: 500 g sera białego, trzykrotnie zmielonego 70 g cukru pudru lub trochę więcej 2 jajka 3 łyżki śmietany 100 g masła, w temperaturze pokojowej 1 budyń waniliowy
Domowy Smak Jedzeniamnie taka masa jest zbyt słodka, dlatego mieszam serki waniliowe z naturalnymi. Masa serowa oprócz serków homogenizowanych zawiera jeszcze galaretki cytrynowe, które również zawierają sporo cukru. Spód ciasta to gotowe gofry - pomysł podsunęła mi moja mama, natomiast na samym wierzchu znajduje się mus truskawkowy przygotowany ze zblendowanych świeżych truskawek z dodatkiem sypkiej galaretki truskawkowej. Ciasto jest bardzo proste
Kuchnia MagdaLenyZnacie to uczucie, że nagle nachodzi Was zachcianka na domowe ciasto i nic poza tym ciastem nie jest w stanie zaspokoić tej ochoty? A może doświadczyliście kiedyś nagłego zapowiedzenia się gości? W takich sytuacjach uratować nas może sprawdzony przepis na szybkie w wykonaniu ciasto, ze składników, które zazwyczaj w każdym domu są. Ja wykorzystuję wtedy poniższy przepis, którym podzieliła się(...)mną znajoma (Jadwigo - dziękuję 😊; trochę go zmieniłam, ale nadal pamiętam, że to od Ciebie) i z którego korzystam od wielu lat. To najszybsze ciasto (podkreślam, że chodzi o ciasto, a nie o deser), jakie znam, w dodatku bez jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego, więc sprawdzi się jako poczęstunek dla wegan czy ludzi z nietolerancją na laktozy. Na pierwszy rzut oka wydaje
Weekendy w domu i ogrodzietemat sernika i na temat lawendy. Kiedyś lawenda śmierdziała mi na odległość, a teraz uwielbiam jej zapach. Robiłam już dżemy malinowe z lawendą, a teraz przyszedł czas na ciasto. Padło na sernik. Chyba najgorsze w tym cieście jest to, że nie wiedziałam do końca ile tej lawendy użyć. Miałam akurat pęczek takiej dość intensywnej w zapachu więc nie chciałam przesadzić(...)chyba mi się udało. Generalnie było ją czuć dopiero w trakcie jedzenia, a raczej jego kończenia. Kiedy połykało się kęs ciasta, na języku pozostawał posmak lawendy. Powiem wam, że fajne odczucie smakowe. Na tyle, że z chęcią będę próbować dalej. Może następne będą ciasteczka, albo lody (jak zasugerowała jedna z was). PS. Jeżeli jesteście z Dolnegośląska to lawendę niezmiennie polecam
Relaxtimezweryfikowała te plany i wypoczywamy w domowych pieleszach. Taka deszczowa pogoda ma swoje plusy, przede wszystkim ziemi przyda się nawodnienie, a w domu można się pogrzać przy piekarniku piekąc ciasta. Idąc na łatwiznę zdecydowałam się na tartę na kruchym spodzie i do jej wypełniania zużyłam kilka dżemów leżących w lodówce. Były to tym razem dwa dość kwaśne porzeczki, jedne czarne(...)drugie czerwone. Ciasto słodkie kruche podstawowe wychodzi najlepiej w oparciu o proporcje 3:2:1, gdzie 3 dotyczy mąki, a dalej odpowiednio wybrany tłuszcz i cukier. Oczywiście niezbędne są też jajka, najlepiej żółtka. U mnie konkretnie jest tak: - 300g mąki - 200g masła - 100g cukru pudru - 2 żółtka Do wypełniania - 1 dżem - pół szklanki orzechów
I tu będę miała takie teturach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z solą i dodajemy w dwóch turach do ciasta mieszając szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia – tyko dno, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą – boki i dno). Na wyrównanym cieście układamy kawałki truskawek
Domowy Smak Jedzeniaciśnienie tętnicze. Są też małokaloryczne ponieważ ich skład to aż 90% wody. Jedzmy je więc bez wyrzutów sumienia. Truskawki to również bezcenny skarb w naszej kuchni, doskonały dodatek do ciast, deserów czy przetworów. Ja mam dziś dla Was propozycję na łatwe, szybkie i tanie ciasto drożdżowe z truskawkami. Gwarantuję, że znika w mgnieniu oka. Składniki: 500 g mąki pszennej(...)podgrzewamy – ma być letnie. Do mleka wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, olej a na końcu mleko wymieszane z drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Z masła, cukru i mąki zagniatamy kruszonkę. Truskawki odszypułokujemy. Większe kroimy na pół. Blaszkę o wymiarach
Fascynacje Animasy dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z solą. Ok. 1/2 cz. ubitej piany dodajemy do ciasta i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się z ciastem. Następnie dodajemy pozostałą część białek i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia samo
Domowy Smak Jedzenia