deser zapraszam Was na pyszną, jeszcze ciepłą szarlotkę. Uwielbiam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szarlotka Składniki Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka (duże jajka) 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła (125 g) schłodzonego 3 łyżki gęstej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 8 szt. jabłek (ja użyłam szara reneta), ale świetnie pasuje również antonówka(...)czasu mieszamy i pilnujemy żeby się nie przypaliły. Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy masło i drobno siekamy nożem. Dokładamy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Możemy wrzucić wszystkie składniki do malaksera i dokładnie wyrobić ciasto. Dzielimy je na pół, każdy kawałek owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, ew. na godzinę
To co lubię - gotuję i polecamfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Smaczne, aromatyczne ciasto z bananami, do którego nie trzeba używać miksera. Wystarczy wszystko wymieszać widelcem i gotowe. Ciasto jest przyjemnie wilgotne, przesycone smakiem powiedziała bym, że drugiego dnia jest jeszcze lepsze pod warunkiem(...)masła lub margaryny do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Szczypta soli Opcjonalnie : cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku odstawić do wystudzenia. Obrane banany 3 szt. pokroić na pół plastry, które wmieszamy do ciasta, 1 na plastry na górę ciasta. Przesianą mąkę
W garach u Gosirewelacyjne. :) Idealna propozycja na święta i nie tylko dla dużych i małych łasuchów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche babeczki z bitą śmietaną i mascarpone Porcje 60 Składniki Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 200g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 22% 1 szklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki cukru pudru Składniki na krem: 250 ml śmietanki kremówki(...)schłodzona) 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Instrukcje Ciasto: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywamy małe kawałki ciasta i wylepiamy nim foremki (ja użyłam małych foremek o średnicy 5 cm). Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy
To co lubię - gotuję i polecamwyjątkowo mi smakowały. Zrobiłam je dzisiaj i smak jest ten sam, szczerze polecam. Są pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierogi z łososiem i szpinakiem Porcje 20 Składniki Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżeczka oleju ¼ łyżeczki soli około 150 ml ciepłej wody Składniki na farsz: 300 g surowego łososia 250 g szpinaku 1 duża cebula(...)podduszonego szpinaku i całość chwilę smażymy, (około 5-10 minut), odparowując nadmiar płynu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy. Z mąki, jajek, oleju i soli zagniatamy ciasto, w zależności od użytej mąki będziemy potrzebowali mniej lub więcej wody. Ciasto powinno być elastyczne. Następnie partiami wałkujemy dość cienko ciasto i szklanką wycinamy koła dowolnej wielkości. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką
To co lubię - gotuję i polecamulubiony dżem. Zapraszam do wypróbowania przepisu, z podanej porcji wychodzi 14 średnich bułeczek :). Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułeczki drożdżowe z serem i powidłami Porcje 14 Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli Składniki na farsz: 250 g sera śmietankowego lub półtłustego(...)łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka masła powidła śliwkowe Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny lub woda skórka pomarańczowa kandyzowana Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Instrukcje Ciasto: Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, zalewamy szklanką mleka dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną prasować. Do dużej miski przesiewamy resztę mąki
To co lubię - gotuję i polecammiksera najpierw wszystko mieszamy łyżką, a następnie dokładnie wyrabiamy ręką. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło i tak długo wyrabiamy, aż całe masło zostanie wchłonięte "wrobione" w ciasto. Wyrobione ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką(...)jeszcze krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części w zależności jakiej wielkości rogaliki chcemy otrzymać. Ja podzieliłam je na pół. Jeden kawałek ciasta rozwałkowujemy dość cienko i dzielimy na 4 równe części. (trójkąty). Każdy trójkąt zwijamy od szerokiego brzegu do środka formując rogalik. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem
To co lubię - gotuję i polecamproszkiem do pieczenia przesiać do miski, następnie dodać do tego masło, masło orzechowe (i jedno i drugie masło powinno być w temperaturze pokojowej), jajka, pastę waniliową i cukier. Ciasto wyrobić mikserem , lub ręcznie, ma być dość miękkie i dużo rzadsze niż klasyczne kruche ciasto. Czekoladę posiekać i za pomocą łyżki wmieszać w ciasto. Ciasto wyłożyć łyżką na folię spożywczą. Nakładać(...)łyżkami po kolei dług pasek ciasta, zawinąć je w folię i kilka razy rolując zrobić wałek o średnicy ok 5 cm. Ciasto odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Ja zrobiłam ciasto wieczorem i zostawiłam w lodówce na całą noc. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. C. Rulon z ciasta ciąć ostrym nożem
Krylowa KuchniaTakie drożdżówki upiekłam na podwieczorek. Niezwykle mięciutkie i delikatne w smaku. Długo utrzymują wilgoć. Do ciasta dodałam mąki kukurydzianej i są one bardzo żółciutkie. Polecam na poczęstunek, podwieczorek, do pracy, na wycieczkę i na piknik. Sezon jeżynowy trwa, więc odpalajcie piekarniki i upieczcie. Słodkich inspiracji życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1 cukier waniliowy(...)nadzienie: 30 dag sera białego 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1 jajko 1 szklanka jeżyn Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżówek: 1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy obie mąki i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wbijamy jajko i wlewamy
IzabelawkuchniCoś dla miłośników kawowych słodkości - pyszne ciasto na biszkopcie kakaowym z delikatnym, piankowym kremem cappuccino i malinową żelką. Wspaniałe połączenie smaków; osobiście uwielbiam duet: kawa + maliny ( ale chyba już gdzieś kiedyś o tym wspominałam :) ). Ciasto musi spędzić całą noc w lodówce - po takim czasie chłodzenia będzie się świetnie kroiło i dzięki temu będzie wyglądało nie tylko pysznie, ale i bardzo(...)obrotach miksera do połączenia. Następnie wlać olej i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką/ bułką tartą. Piec przez około 15 minut w temperaturze
Opowieści z piekarnikaProste i pyszne ciasto z polskimi śliwkami. Przepis jest bardzo łatwy i szybki do wykonania. Dzięki dodatkowi śmietany i oleju ciasto na długo pozostaje świeże i wilgotne. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 25 min Składniki: (na blaszkę 24×24) 3 jajka 2/3 szklanki cukru (150 g) 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1/2 szklanki śmietany kwaśnej(...)masą jajeczną przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie krótko zmiksuj do połączenia się składników. Na wierzchu poukładaj połówki śliwek rozcięciem do góry, lekko wciskając je w ciasto. Opcjonalnie wierzch ciasta posyp cukrem brązowym. Piecz w temp. 180°C przez ok. 25 min do suchego patyczka. [Głosów: 1 Average
Słodki BlogPyszne kruche ciasto, a w środku delikatna pianka i owoce. Chyba wszyscy je znają. Jest przepyszne. Na blogu jest już przepis na to ciasto, ale w tamtym przepisie pianka jest zrobiona z dodatkiem oleju. Ta wersja zrobiona jest z pianką na samych budyniach. Powiem szczerze, że ta wersja bardziej przypadła mi do gustu, ponieważ zawsze się udaje :) Piana z dodatkiem(...)olej wlewam bardzo powoli i delikatnie mieszam. Czasem jest w porządku, a czasem opada. Piana na samych budyniach, zawsze się udaje. Dlatego, postanowiłam zrobić nowy wpis na to ciasto. Tamten zostawię, żebyście mieli wybór i mogli wypróbować jedno i drugie. Składniki: 2,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru
Agusiowe smakołykibądź w naczyniu żaroodpornym to żadna nowość - to bardzo popularna metoda pieczenia chleba, na którą receptur w sieci jest całe mnóstwo. Ja wybrałam taką, gdzie nawet nie trzeba wyrabiać ciasta - składniki wystarczy wymieszać łyżką, wykonanie jest więc banalnie proste ( to kolejna zaleta tego chleba! ). Aha, ciasto przygotowujemy wieczór wcześniej i wkładamy na całą noc do lodówki. Od tej pory będzie(...)soli 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie luźne i klejące ( jeśli będzie bardzo rzadkie można dodać jeszcze około 2 łyżek mąki ). Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą lub foliową torebką w taki sposób, aby pozostał mały
Opowieści z piekarnikazakwasie żytnim lub pszennym z garnka żeliwnego (rzymskiego) . To najprostszy przepis na wspaniały bochenek jak z najlepszej piekarni. Mój pszenno-żytni chleb nocny na zakwasie to chleb bez wyrabiania - ciasto wystarczy tylko wymieszać, a po chwili kilka razy złożyć, by dało się uformować w kulę. Po nocnym wyrastaniu należy przełożyć go do koszyka do wyrastania chleba lub miski, poczekać(...)Prosty przepis na chleb nocny na zakwasie (z garnka), przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki oprócz soli (ja robię to drewnianą łyżką, później dłonią). Odstawić na 30 minut. Dodać sól, złożyć ciasto kilka razy (nałożyć boki ciasta do środka), uformować kulę, upewniając się, że sól zostało równomiernie rozprowadzona po cieście. Ciasto powinno przypominać ciasto drożdżowe - można podsypać mąką, gdyby bardzo się lepiło
Lekcje w kuchnibiałych pieczarek, 1 słoiczek pasty warzywnej z grillowaną cukinią i curry WAWRZYNIEC, 100 g startego żółtego sera mozzarella, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ciasto: 20 g świeżych drożdży, 200 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego rozmaryn, oregano, bazylia KUJAWSKI, ½ łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ. 2000, ok. 150 g maki(...)ogniu i czekamy, żeby woda z pieczarek odparowała, dopiero wtedy mieszamy. Smażymy kilka min, następnie odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy pasty warzywnej, sera, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Rozkruszone drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki żytniej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę
Moniki SmakołykiNapoleonka czekoladowa na wafelkach to pyszne i proste do przygotowania ciasto bez pieczenia. To ciasto, które przygotowała moja córka w ramach jej tegorocznego zapału do nauki gotowania – więc polecam wam spróbować nawet jeśli dopiero stawiacie w kuchni pierwsze kroki. Bazą do przygotowania tego ciasta był stary rodzinny przepis na napoleonkę na herbatnikach. To moja teściowa, babcia mojej córki pokazała(...)pierwszy jak przygotować ciasto. Zachęcona pierwszym sukcesem córeczka sama zmodyfikowała klasyczną wersję obmyślając nową – czekoladową a do tego w nowym wizualnym wydaniu z wafelkami. Bardzo smaczne i efektowne ciasto powstało. Polecamy! PRZEPIS NAPOLEONKA CZEKOLADOWA NA WAFELKACH Składniki: 1 litr mleka 1 kostka 200g masła 1 szklanka maki pszennej 1 szkl cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dorota Smakuje