Składniki : 4 średnie ziemniaki 3 marchewki 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka mielona ostra 2 cebule tłuszcz do smażenia ewentualnie jajko bułka tarta Przygotowanie : Ziemniaki i marchewki ugotować, najlepiej w łupinkach, po ugotowaniu obrać i zmielić Jedną cebule pokroić drobno, a drugą w pół plasterki Cebule pokrojoną drobno zeszklić na oleju i dodać do masy ziemniaczano-marchwiowej, doprawić
Proste Potrawyduża cebula 3/4 główki białej kapusty + sól (u mnie około 3/4 łyżki) 240 g kabanosów wieprzowych klasycznych 12 pieczarek 2 i 1/2 łyżki czerwonej papryki pieprz czarny mielony do smaku 3 łyżki przecieru / domowego ketchupu większa szczypta soli ziołowej 3/4 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego olej do smażenia * ilości składników orientacyjne, np. ilość makaronu czy przypraw zależy od indywidualnych
Słodkie okruszkiTakie oszukane gołąbki robi się szybko i są smaczne. kawałek kapusty 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 1o dkg ryżu 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek koncentrat pomidorowego około 1 l bulionu lub wody wegeta susz warzywny 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Ryż ugotować.Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać kapustę,cebulę
Moje domowe kucharzeniezimno. Ze świeżym pieczywem smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1,5 kg karkówki, ½ strąka papryki żółtej, ½ strąka papryki czerwonej, 50 ml oleju, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki soli, PRZYGOTOWANIE: 1. Papryki kroję w grubsze paski. Karkówkę nacinam z boku, tworząc jeden duży płat mięsa. Mięso rozbijam lekko tłuczkiem. Na środek kładę kawałki papryki. Mięso zwijam
Tradycyjna kuchnia Kasitłuszczu (masło lub margaryna) 150 g cukru pudru 4 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany 60 g drożdży 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej Do przełożenia: 300 g orzechów włoskich mielonych lub siekanych 300 g cukru pudru 1-2 słoiczki powideł śliwkowych Na wierzch: polewa czekoladowa orzechy Drożdże rozcieramy z cukrem aż się rozpuszczą. Dodajemy kilka łyżek mąki
Trzeci talerzjajka, pieczarki, frankfurterki i przekrojone na pół pomidory (te ostatnie możesz również zapiec w piekarniku). W razie potrzeby dodaj odrobinę klarowanego masła. Pieczarki, jajka i pomidory możesz przyprawić świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Podawaj na talerzu razem z fasolką w pomidorach. Dobra rada: na patelni po smażeniu boczku możesz ułożyć wszystkie pozostałe składniki i przyrządzić je razem
Food Squarekremówki 1 budyń o smaku czekoladowym 1 cytryna gruszki wywar: 1 litr wody 3 goździki 3 ziarna kardamonu 2 laski cynamonu dekoracja: gorzka czekolada rurki mięta daktyle suszone Ser mielę dwukrotnie. Banany obieram, skrapiam sokiem z cytryny i też mielę. Do miski przekładam ser z bananami, dodaję jajka, cukier trzcinowy, śmietanę kremówkę i mieszam mikserem. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej
wesoła kuchniaszybko zamieszać - może się spienić . Dodać przesianą mąkę i otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszać łyżką, aby pozbyć się grudek (masa będzie bardzo rzadka). Przelać do wysmarowanej i obsypanej np. mielonymi migdałami formę keksową. Piec w temperaturze 170 stopni około 50- 60 minut. Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Upieczony piernik po lekkim przestudzeniu wyjąc z formy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdyni - 500 g cukier - 50 g skórka z pomarańczy Masa serowa: ser tłusty - 500 g mąka ziemniaczana - 1 łyżka z czubkiem jajka - 2 szt. cukier - 100 g mak mielony - 20 g 50 ml mleka, w razie potrzeby Polewa dyniowa: jajka - 2 szt. kwaśnej śmietany - 100 ml cukier - 20 g mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka 200 g - purée z dyni. Przygotowanie
Kuchnia Danusipowstał z podanych wyżej składników ma smak niemal identyczny jak domowy barszcz. Można go dosłodzić (miodem, cukrem lub dowolnym słodzikiem) lub przyprawić niewielką ilością soli, a także pieprzu czy mielonej papryki. To zestawienie jest bardzo uniwersalne, bo możemy otrzymać napoje o zupełnie różnym smaku. Sok zielony z jarmużu i gruszek Składniki na 2 porcje: 4 duże gruszki 2 garście
Codzienna kuchnia niecodziennacebule 2 jabłka 1 łyżeczka majeranku suszonego 1 łyżeczka miodu płynnego 0,5 litra cydru jabłkowego sól, pieprz czarny do przyprawienia mięsa Przygotowanie: Udka natrzeć solą i oprószyć pieprzem mielonym. Obsmażyć udka na patelni z obu stron, aż się zrumienią. Cebulę pokroić w piórka, a jedno jabłko pokrić w ósemki, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć
Codziennik Kuchennyletniego mleka 2 jajka 25 g świeżych drożdży krem kakaowo-cynamonowy: 150 g miękkiego masła 50 g cukru 50 g ciemnego cukru muscovado 2 łyżki kakao 2 łyżeczki mielonego cynamonu dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka 2 łyżki gruboziarnistego cukru Masło zmiksować z mąką. Drożdże rozpuścić w mleku, wbić jajka, roztrzepać. Wlać mokre składniki do mąki, zagnieść gładkie ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzepewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Składniki (2 porcje) -2 glazurowane donuty -4 plastry boczku -2 plastry sera amerykańskiego lub innego żółtego dobrze rozpuszczającego się -300 g mielonej wołowiny -sól, pieprz -2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Plastry boczku usmażyć na chrupko (najlepiej na grillowej patelni bez dodatku tłuszczu). Wyłożyć na ręcznik papierowy. Donuty przekroić wzdłóż na pół
Zielona Kuchniapolejcie aromatycznym sosem z serka mascarpone. Proste, szybkie i smaczne danie. A do tego inne, bo zazwyczaj spaghetti kojarzy nam się albo z pomidorami, w wersji bolognese z mięsem mielonym, szpinakiem albo carbonara z jajkiem i boczkiem. Cały sos – kurczak w ziołach, mascarpone i pomidorach może być z powodzeniem podawany zamiast z makaronem (i to nie tylko spaghetti
Zasmakuj Kuchnitylko :) Polecam jeść naleśniki oczywiście z pyszną świeżo parzoną Kawą np. PINACOLADA SKŁADNIKI NA 10 SZTUK NALEŚNIKÓW : 1.5 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 1 szklanka dowolnej świeżo mielonej i parzonej kawy ja użyłam ze sklepu --- KAWA E-CZARNUSZKA 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru brązowego 2 jajka 1 łyżka oleju dodatkowo :powidła lub dżem PRZYGOTOWANIE
Gotowanie Patki