mielone - 47549 przepisów (strona:1521/3170)

Spaghetti z cynamonowymi jabłkami. 196

tylko pół godzinki i kilka składników. Zapraszam :) Składniki: 4 duże jabłka 1 łyżka masła 82 % pół szklanki rodzynek 2 kopiaste łyżki cukru trzcinowego niewielka ilość soku z cytryny cynamon mielony według uznania 20 dag makaronu spaghetti użyłam od Lubella sól do gotowania Wykonanie: 1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku roztapiamy

Izabelawkuchni
Placki ziemniaczane ( na mleku ). 208

Propozycja podania Składniki : 1 kg obranych i umytych ziemniaków 1 szklanka świeżego mleka ( 250 ml ) 1 jajko 1-2 łyżki mąki pieprz mielony sól   2 łyżki cukru pudru (do dekoracji ) tłuszcz do smażenia ( olej, smalec itp. ) Sposób wykonania :   Z iemniaki zetrzyj na tarce, odciśnij z nadmiaru soku. Mleko zagotuj i wlej do startych ziemniaków, dodaj jajko

Przepisy i porady kulinarne
PULLED PORK Z KARKÓWKI 202

soczysta i rozpadająca się pod naciskiem – karkówka to nie tylko kotlety z grilla. Składniki: 1 kg kawałek karkówki słodka papryka czosnek granulowany cebula suszona oregano bazylia pieprz czarny mielony karkówkę przetnij „na około” tak, żeby powstał kilkucentymetrowy, płaski płat mięsa posyp jedną stronę wszystkimi przyprawami, zwiń mięso i [...] Artykuł PULLED PORK Z KARKÓWKI pochodzi z serwisu

SandraFrej.com
Czerwona pasta do chleba 246

Koniecznie wypróbujcie. Pasta do chleba z ciecierzycy i buraka składniki: 1 puszka ciecierzycy 1 burak średniej wielkości 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 pęczka natki pietruszki sól do smaku  0,5 łyżki masła klarowanego wykonanie:  Buraka najlepiej upiec w piekarniku, ale może też być gotowany.  Na patelni

Przysmaki Karolki
Frytki pieczone 169

Pieczone frytki są niezwykle aromatyczne i smaczne! Idealne jako dodatek do dania głównego :-)  Składniki: ziemniak 3 szt, oliwa z oliwek 1,5 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kolendra 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, sól i pieprz, Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Płuczemy dwukrotnie w wodzie i odcedzamy na cedzaku. Następnie frytki wysypujemy na wyłożoną

kulinarne odsłony pati
Dżem jabłkowo-bananowy 217

późno! Jako pierwszy powstał dżem jabłkowo-bananowy. Słodki, świetnie komponuje się z owsiankami i białym serem.  Składniki -2 kg kwaśnych jabłek -1 kg dojrzałych bananów -3 łyżeczki mielonego cynamonu -600 g cukru -sok z 1 cytryny -1 szkl. wody Przygotowanie Jabłka umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dusić na małym ogniu do rozpadnięcia się

Zielona Kuchnia
Naleśniki z kurczakiem i marchewką, zapiekane z sosem pomidorowym i żółtym serem 276

ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy sos: 10 cm pora 1 puszka pomidorów 1 łyżka oliwy 1 duży ząbek czosnku sól do smaku 1 łyżeczka cukru świeżo mielony pieprz do smaku dodatkowo: kawałek twardego żółtego sera mała garść listków bazylii Na początek należy usmażyć naleśniki. Do wyższego naczynia wlać wodę, wsypać sól i cukier. Dodać mąkę. Wszystko

Codzienna kuchnia niecodzienna
GULASZ DROBIOWY Z BOCZKIEM I WARZYWAMI 203

obiad gulasz? Składniki: 500 g piersi   z kurczaka 200 g wędzonego boczku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 20 dag pieczarek sól, pieprz słodka papryka, ostra papryka mielona listek laurowy 3 ziarna ziela ang olej do smażenia 3 łyżki mąki 2 łyżki śmietany Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy solą, pieprzem. Wrzucamy na rozgrzany olej

Z Majeczką w kuchni
Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami 209

masła 3 łyżki śmietany 1 jajko sól farsz 400 g kiszonej kapusty 30 g suszonch grzybów 1 cebula olej do smażenia lisć laurowy 3 ziarna ziela angielskiego kminek mielony sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalać wodą i odłożyć na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się gotowały. Odcedzić, pokroić w drobną kostkę. Kapustę ugotować do miękkości

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto recyklingowe 200

wyciśniętych owoców 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  oraz  dodatki aromatyczne do wyboru: 2 łyżeczki cynamonu lub 3 łyżki kakao ew. 1 łyżeczka mielonego kardamonu lub 1 płaska łyżeczka anyżu garść rodzynek lub żurawiny lub posiekanych daktyli, moreli 4-5 łyżek wiórek kokosowych posiekane orzechy   posiekana czekolada Przygotowanie: Jajka ubijamy, dodajemy

bistro mama
szybka pomidorowa zupa z olejem rzepakowym czosnek... 205

pomidorowy 1 litr, przecier pomidorowy w kartoniku 1 opakowanie, śmietana 200 ml, woda 1 szklanka, mąka pszenna 4 łyżki, koperek 1 pęczek, olej rzepakowy czosnek 6 łyżek, pieprz mielony do smaku włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu, zalać wodą, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, gotować z 20 minut na średnim ogniu wlać sok pomidorowy, dodać przecier pomidorowy z kartonika

W Mojej Kuchni Lubię
spaghetti z klopsikami 218

składniki na klopsiki: 500 g mięsa mielonego np. z łopatki 100 g suszonych pomidorów z oliwy 1 jajko 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 łyżeczki zielonej natki selera lub pietruszki sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dłonie smarujemy np. olejem i z mięsa formujemy małe klopsiki

Domowy Smak Jedzenia
Pasztet z suszonymi grzybami 265

każdej strony około 10 minut. Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dobrze namoczoną bułkę wyciskamy z nadmiaru płynu. Za pomocą maszynki do mielenia mięsa mielimy: wątróbkę (dwa razy), mięso, warzywa, czosnek i bułkę. Do powstałej masy dodajemy pokrojone grzyby, jajka, majeranek, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dokładnie

PatiGotuje
Karmelizowane marchewki 154

młode marchewki w słodkiej glazurze z masła i miodu to rewelacyjna szybka przegryzka na ciepło lub dodatek do dania głównego. Dla przełamania słodkości doprawiłam je również solą i świeżo mielonym kolorowym pierzem. Składniki: pęczek młodych marchewek 2-3 łyżki masła  2 łyżki miodu  sól, pieprz Zagotować wodę z odrobiną soli. Wrzucić do niej umyte marchewki i gotować

wyzwania kuchenne
Curry z brokułem, batatem i marynowanym tofu oraz cytrynowa kasza gryczana niepalona 178

cebula 1 ząbek czosnku  1/2 małej cukinii  1 szklanka bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka kokosowego  2 łyżki oleju Wielkopolskiego Rzepak&Chili  przyprawy: sos sojowy, mielona kolendra, curry  Marynowane tofu: 200 gram tofu  2 łyżki sosu sojowego  1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka syropu klonowego łyżka oleju Wielkopolskiego Rzepak

Mango Papaja