szklanka mleka 2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła 1,5 łyżki cukru łyżeczka soli łyżeczka drożdży jajko 3 szklanki mąki sezam czarnuszka (opcjonalnie) żółtko łyżka mleka KOTLETY: 1 kg mielonej wołowiny 4 łyżki musztardy 2 łyżki sosu sojowego 2 posiekane ząbki czosnku sól i pieprz DODATKI: sałata ser żółty w plastrach średnie pomidorki kiełki SOS: 3 łyżki musztardy
Kuchnia Bazyliiduże pomidory – 1 mała cebula – 2-3 ząbki czosnku – pół łyżeczki (lub więcej) małych suszonych papryczek chilli lub płatków chilli – szczypta mielonego kuminu – pół łyżeczki Tabasco – 1 łyżka octu winnego białego lub octu jabłkowego – 50 ml oliwy z oliwek – 1 łyżeczka drobnego cukru – sól, pieprz Cebulę i czosnek obierz, cebulę
nietylkopasta.pldomu także na bardziej wytrawnie, czyli z dodatkiem soli i pieprzu, wtedy nie dodaję cukru pudru. Za to świetnie pasuje drobno posiekany szczypior. Śmiało podaję ją wtedy do kotletów mielonych lub drobiowych. Składniki: 2 sałaty masłowe kubek 200 g śmietany 18% 6 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru lub wg uznania więcej/mniej Przygotowanie: Wyrywam delikatnie głąb sałaty
Zasmakuj Kuchnijest zaskakująco smaczna. :) SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków 2 - 3 bataty (połowa wagi ziemniaków) 1 - 1,5 l bulionu drobiowego lub rosołu 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 0,5 łyżeczki mielonego chilli 0,5 łyżeczki tymianku sól pieprz DODATKOWO: 50 g wędzonego boczku 1 kromka ciemnego pieczywa lub gotowe grzanki koperek do posypania opcjonalnie kwaśna śmietana Bulion podgrzewamy. Ziemniaki
Kuchnia od dwojgaupieczeniu masę wystudzić i pokruszyć na drobne kawałeczki. Można także w trakcie studzenia przemieszać kilka wtedy ziarenka słonecznika się nie posklejają. Przygotować poncz. Zaparzyć kawę, może być zwykła mielona lub rozpuszczalna. Lekko osłodzić. Ja nie słodziłam mocno bo biszkopt jest słodki i masa też jest słodka więc żeby nie zesłodzić tego za bardzo. Gotową kawę wystudzić. Przygotować masę słonecznikową
Monia miesza i gotujechyba, że kawałki schabu wymieszacie z wyżej wymienionymi rodzajami wieprzowiny. Smacznego! Zobacz też: Karkówka w sosie własnym Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Polędwiczki w kremowym sosie własnym Przepis na prosty gulasz wieprzowy Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 700 g wieprzowiny (karkówka, łopatka) duża cebula pół szklanki mąki
Kuchnia BazyliiWspaniały dodatek do dania głównego. Dla nas zaraz po buraczkach do mielonych kotletów. Składniki 2 szt cebuli 400 g marchewki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka mąki 125 ml białego wytrawnego wina 700 g mrożonego groszku 200 g słodkiej śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Cebule siekamy. Marchewki kroimy
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: 380g mięsa mielonego 1 bułka kajzerka odrobina mleka 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko sól pieprz 1l. wody 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazyli 180g koncentratu pomidorowego odrobina cukru (około 1-2 łyżeczki) olej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej WYKONANIE: 1. Kajzerkę rozmoczyć w mleku. 2. Do miski włożyć mięso, rozmoczoną bułkę, natkę pietruszki, jajko
Dziś Ja gotujeSkładniki : 1 i 1/2 kg karczku 2-3 listki laurowe sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : M ięso opłucz w zimnej wodzie, osusz, natrzyj solą , pieprzem, obłóż listkami laurowymi. Zawiń w filię aluminiową i włóż do lodówki na noc. Następnie przełóż do brytfanny lub na blaszkę. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ( bez tłuszczu ) przez około 2 godziny
Przepisy i porady kulinarneżółtek 300 - 350 ml mleka, letniego 60 g cukru 8 g cukru wanilinowego 80 g masła ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu lub innego mocnego alkoholu 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu skórka otarta z cytryny, wyszorowanej i sparzonej Dodatkowo: marmolada do nadziania tłuszcz do smażenia ( u mnie olej rzepakowy + smalec ) cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki, łącznie
Opowieści z piekarnikaLubicie połączenie twarogu z kakaem? Ja uwielbiam! Przedstawiam przepis na bardzo smaczne muffiny. Składniki na masę twarogową: 500g twarogu trzykrotnie mielonego 100g cukru 2 jaja 3 łyżki masła 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżki mąki Składniki na część kakaową: 200g maki pszennej 150g cukru 30g kakao 2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka wody 1/3 szklanki
Słodki Zakątekktóre przygotujecie w 25 minut ! Składniki /ok 9 sztuk: – 2 duże banany lub 3 średnie (najlepiej bardzo dojrzałe) – 1 szklanka płatków owsianych zwykłych – 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu – 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Banany rozgnieść w misce na papkę. Do miski wsypać pokrojoną czekoladę, płatki owsiane i zmielony cynamon
I LOVE LIFEmocno czekoladowy sernik, dla którego warto zgrzeszyć by po jednym kawałku zaspokoić apetyt na czekoladę na długi czas:). Nam bardzo zasmakował i na pewno powtórzymy. Sernik: 1 kg mielonego sera 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 5 jajek 1 budyń waniliowy 200 ml śmietany 30% 2 łyżki kakao 150g cukru 100g ciastek owsianych Polewa: 100g mlecznej
Szefowa kuchnipaczki (3,5 g) suszonych drożdży lub 12 g świeżych 62 ml ciepłej wody 250 ml mleka (zagotowanego i wystudzonego) 115 g cukru po 1/2 łyżeczki soli i mielonego kardamonu 2 lekko ubite jajka 630 g mąki pszennej typu 550 55 g masła (stopionego i wystudzonego do letniej temperatury) do posmarowani i posypania: 1 roztrzepane jajko cukier perlisty płatki
Dzieje kuchennej Wiewiórykraina lodu nadal rządzi. Składniki: 180 g sera białego 180 g masła w temp pokojowej 1,5 szkl mąki Przygotowanie: na Thermomix do naczynia miksującego wkładamy ser i mielimy - czas 1,5 min/obr 3-4 dodajemy masło i ponownie miksujemy - czas 1,5 min/obr 3-4 ustawiamy czas na 4 min/obr 3 i stopniowo po 1 łyżce dodajemy mąkę(...)tradycyjnie mielimy ser lub miejmy go już w wersji na serniki wszystkie składniki dodajemy do miski i wyrabiamy elastyczne ciasto kolejne kroki takie same ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok 1 h po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w okrąg i wykrawamy trójkąty na rogaliki zawijamy zaczynając od szerszego końca i układamy na blaszce wyłożonej papierem
Gotowanie z pasją