Goście będą zachwyceni :) Jeśli natomiast macie ochotę na bardziej tradycyjne praliny, to polecam te czekoladowe z kwaśną posypką —>KLIK 200 g świeżych daktyli bez pestek 50 g mielonych migdałów 25 g suszonych wiśni bez pestek 10 g surowego kakao 20 g wiórków kokosowych łyżeczka dobrej przyprawy do piernika opcjonalnie puder truskawkowy do obtoczenia opcjonalnie jadalny brokat
Mienta blogmarzeń niejednego łasucha:). To seromakowiec w nieco innej formie niż tradycyjna. Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 250g mielonego twarogu 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki cukru Masa makowa: 400g masy makowej 1 jabłko 1 białko Dodatkowo: kandyzowane owoce do dekoracji 1. Masło kroimy
Szefowa kuchnicałe jajko + 1 białko - 60g drożdży świeżych - 50ml oliwy z oliwek lub innego płynnego tłuszczu - 400ml mleka - łyżeczka soli - łyżeczka cukru Składniki na farsz: - 600g mięsa wołowego mielonego (np. udziec, łopatka) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - papryka czerwona - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - lampka czerwonego wytrawnego wina - pół szklanki przecieru pomidorowego - tłuszcz do smażenia
Zgrabne Gotowanietego tylko sałatki czy surówki przygotujcie i smakami się delektujcie. Składniki: 2 kg karkówki (ja miałam 2 x 1 kg), sól himalajska do smaku, kminek cały, pieprz czarny grubo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, ok. 800 g białej cebuli, 3 łyżki oleju rzepakowego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią. P rzygotowanie: Umytą i osuszoną karkówkę posypujemy solą
Moniki Smakołykidłonią lub łyżką pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C gotowy spód studzimy Masa serowa: ser blędujemy na gładko lub jak ktoś ma maszynkę do mielenia to dwukrotnie mielimy w niej ser do sera dodajemy pozostałe składniki czyli ksylitol, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy, roztrzepane jajka oraz esencję waniliową, całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich
Słodkie zapomnieniehansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na kruszonkę: 100g mąki pszennej 50g mielonych orzechów włoskich 50g cukru pudru 50g miękkiego masła Składniki na ciasto: 200g miękkiego masła 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g cukru 1 łyżka cukru
Słodkie zapomnienieCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( +/-35 szt.): 230g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 90 cukru pudru 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli 180g zimnego masła Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, mąki ziemniaczanej, cukru pudru, cynamonu, soli i masła zagniatamy w miarę szybko ciasto, które następnie wkładamy
Słodkie zapomnieniefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki (16-18 szt.): 1 ¾ szklanki mąki owsianej ¼ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżka mielonego siemienia lnianego ¼ szklanki mleka roślinnego np. sojowe ¾ szklanki cukru trzcinowego ( dałam mniej) ⅓ szklanki oleju rzepakowego ¾ szklanki żurawiny ( w oryginale była posiekana czekolada) Wykonanie : do jednej miski przesiewamy mąkę, sodę
Słodkie zapomnienieroztopionego masła 1 łyżka oleju np. rzepakowego 8 arkuszy ciasta filo 1 szklanka orzechów np. włoskich ½ szklanki niesolonych pistacji ( dałam mi x w łoski c h i laskowych ) ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka drobnego cukru garść posiekanych orzechów do posypania gotowych rurek Syrop: ½ szklanki miodu ⅓ szklanki drobnego cukru 6 goździków Wszystkie składniki czyli miód, cukier oraz goździki wkładamy
Słodkie zapomnieniesosu sojowego 1 łyżka oleju 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka ostrej papryki *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy *** *** Składniki marynaty umieszczamy w miseczce
Blog z Apetytemjajka ugotowane na twardo *** *** Między jajkami wykładamy kawałki wędzonego łososia *** *** Na wierzchu sałatki układamy pokrojone na połówki czarne oliwki *** *** Sałatkę możemy przyozdobić listkami zielonej pietruszki oraz delikatnie posypać czarnym mielonym pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: 15 propozycji na pyszne sałatki: Najlepsze przepisy na sałatki! 15 propozycji Imprezowe Hity!!! 30 pomysłów na przekąski, dania, sałatki i przystawki na przyjęcie :)) Artykuł Sałatka
Blog z ApetytemZnowu na słodko. Tym razem szarotka. Blacha 20 cm. ciasto 300 gram mąki (100 g ryżowej, 100 g kukurydzianej, 50 g mielonych migdałów, 50 g gryczanej) jajko łyżka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru opakowanie cukru waniliowego 250-300 g masła nadzienie - 4 duże jabłka cynamon 3 łyżki cukru
BezglutenowaIzabelaŚwięta zabraknąć dobrych przystawek, zaserwujcie swoim gościom mięsne kulki z żurawiną, proste i bardzo aromatyczne i z nutą świąteczną :) porcja ok 25-28 kulek Składniki: 400 g mielonego mięsa wołowego 1 jajko ok 1 łyżki bułki tartej 70 g suszonej żurawiny 70 g suszonych pomidorów płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego do smaku sól, pieprz, papryka słodka
Niezły MłynekSkładniki : 1 szklanka mielonego cynamonu 2 szklanki miodu pszczelego 3 szklanki spirytusu 95 % Sposób wykonania : C ynamon wsyp do słoja, wlej miód i spirytus. Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij i odstaw na co najmniej 6 miesięcy. Co pewien czas wstrząśnij lekko słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie rozlej trunek do butelek. Butelki
Przepisy i porady kulinarneużyję mniej miodu aby nie było tak mocno słodkie, daktyle zapewnią odpowiednią ilość słodyczy. Ciasto piernikowo-daktylowe z bakaliami składniki: 100 g mąki owsianej 100 g mielonych migdałów 2 jajka 0,5 szklanki jogurtu greckiego 100 g miodu 2 łyżki oleju kokosowego 100 g daktyli (około 8 sztuk) 100 g suszonej żurawiny 50 g orzechów laskowych 1 jabłko
Przysmaki Karolki