mielone - 47549 przepisów (strona:1502/3170)

Schab duszony z cebulą i grzybami leśnymi 201

Jeśli macie suszone grzyby, zachęcam Was do zrobienia na obiad aromatycznego schabu. Składniki: 6 kotletów ze schabu pieprz mielony sól papryka słodka 3 duże cebule 25 g suszonych grzybów (polecam Skworcu ) olej rzepakowy Wykonanie: Grzyby namaczamy w wodzie dzień wcześniej. W dniu wykonania mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na koniec kotlety oprószamy papryką słodką

Smak mojego domu
Curry z batatami, ciecierzycą i jarmużem 153

jednogarnkowe , szybkie w przygotowaniu. Gotowe w 30 minut. Zdrowe, wegańskie, bez nabiału i bez glutenu. Pełne wartościowych składników. Curry z batatami, ciecierzycą i jarmużem na mleku kokosowym z dodatkiem mielonych przypraw, takich jak: kolendra, kmin rzymski (nie mylić z kminkiem), słodka papryka i odrobina chilli. Dzisiaj przygotowałam wersję łagodną, ale jeśli lubicie pikantne dania, dajcie dwa razy więcej chilli

Moja Delicja
Mięso z indyka z cebulką. 152

mięsa z indyka 3 średnie cebule 2-3 ząbki czosnku  suszone pomidory 2 szklanki białego wytrawnego wina 2 listki laurowe przyprawa do indyka sól pieprz czarny mielony masło klarowane do smażenia Sposób wykonania :   M ięso z indyka podziel na porcje i podsmaż na maśle klarowanym. Następnie dodaj pokrojone na pół krążki cebuli, czosnek drobno posiekany lub pokrojony

Przepisy i porady kulinarne
140. Dynia w środku zimy czyli dyniowe chili con carne. 211

carne - z Panną Dynią w roli głównej! :) Opcja ta jest naprawdę przepyszna - koniecznie spróbujcie, bo warto! Składniki:  dla 4 osób 0,5 kg obranej dyni 400g mięsa wołowego, mielonego  1 puszka czerwonej fasoli 2 małe czerwone cebule  2-3 ząbki czosnku (według uznania :)) 1 duża papryka (kolor - opcja indywidualna:)) 1 dość duża obrana, starta marchew

Symfonia Smaków
Wegetariańska zupa ziołowa z kluskami kładzionymi 166

Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 1 cebula 2 marchewki 3 ziemniaki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki tymianku  1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki szałwii 2 listki laurowe Kluski: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenie 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki wrzącej wody 1/2 pęczka koperku

Qchnia po prostu
Pyszne Burrito 151

kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy w puszce 50 g mieszanki sałat 1 mała cebula 1 ząbek czosnku

Dominacja smaku
Pierogi gazdyni z kaszanką 165

mąki 1 żółtko jaja 1 łyżka stopionego masła ½ szklanki ciepłej wody sól do smaku Składniki na farsz: 2 pętka kaszanki 2 białe cebule sól i pieprz do smaku cynamon mielony do smaku olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na oleju z przyprawami. Następnie połowę usmażonej cebuli połączyć z kaszanką i przysmażyć. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz gdański 117

włoskiej 2 kwaśne jabłka 4 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 3 liście laurowe majeranek sól pieprz mielony Przygotowanie Kości wraz z pietruszką, marchwią, selerem, porem i kapustą zalałem litrem wody, dodałem liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem około 1 godziny. Przecedziłem

R'n'G Kitchen
Sernik gotowany 618

domach, również w miastach, gotowano na małych kuchenkach elektrycznych, palono w kuchniach węglowych... spód : 125 g herbatników maślanych, 85 g miękkiego masła, masa serowa : 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego* 250 g cukru pudru, 60 g miękkiego masła, 3 żółtka, 120 ml mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, Spód : Formę wyłożyć folią spożywczą – łatwiej wyjmie się gotowy sernik. Herbatniki zmiksować

królestwo garów
Pasta jajeczna z chrzanem 105

kiełki rzodkiewki (opcjonalnie) Jajka gotujemy na twardo, obieramy i wrzucamy do miski. Rozdrabniamy je widelcem. Dodajemy do nich jogurt, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chrzan, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki. Całość można dodatkowo posypać kiełkami

Kardamonovy
Kotlet schabowy w rozmarynowym sosie 157

Wyszły super, są smaczne i inne jak tradycyjne. Składniki: 4 kotlety schabowe 20 dag żółtego sera 2 jajka 15 dag gotowanej szynki sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku 1 pęczek świeżego rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem do smaku, lekko rozbić i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron

Tradycyjna Kuchnia
PIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ - z jabłkami i pomarańczami 180

całości. SKŁADNIKI : 1 kaczka  o wadze ok. 2,5kg 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki pieprzu ziołowego 2 łyżki miodu sól i pieprz czarny mielony do smaku 4 jabłka 2 pomarańcze PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Najlepiej dnia wcześniejszego:  przygotowujemy mieszankę przypraw z majeranku, tymianku, pieprzu ziołowego i czarnego oraz soli .  Oczyszczoną kaczkę smarujemy

Moja Książka Kucharska
Chleb borodiński wg receptury z 1935 roku 221

Zaparka (2 godziny w temperaturze 63-65oС):  250 g - mąka żytnia typ 1150; 85+165 50 g - słód żytni ciemny (fermentowany); 3-4 g - kminek mielony; 680 g - wrzątek. Zaczyn (ros. opara) (4 godziny w temperaturze 30oС):  160 g - zakwas (cały); 980 g - zaparka (cała) Ciasto właściwe (1,5 godziny w temperaturze 30oС):  cały zaczyn

Przepisy na domowy ser i chleb
Chrupiąca sałatka z brokułem i sucharkami Mamut 241

Mamut + do podania sałata lodowa kilka różyczek brokuła ugotowanego na parze 5-6 łyżek mieszanki meksykańskiej (można zastąpić np. ciecierzycą z puszki) 2-3 rzodkiewki oliwa z oliwek świeżo mielony czarny pieprz do smaku sól ziołowa do smaku Przygotowanie: Sałatę rwiemy w rękach, dodajemy mieszankę meksykańską (lub ciecierzycę), pokrojone rzodkiewki, drobniej pokrojone różyczki brokuła i pokrojone w kostkę

Słodkie okruszki
Ciasteczka z melasą w cukrowej skorupce 124

mąki (u mnie pół na pół była pszenna i owsiana) 200 g melasy 1 średni banan 150 ml delikatnego w smaku płynnego oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy) czubata łyżeczka mielonego kardamonu czubata łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej gruby cukier do obtoczenia, lub jakikolwiek, bylebyście nie psuli jakimś ksylitolem lub innych dziadostwem Przygotowanie: Do miski

greenscarf