mielone - 47549 przepisów (strona:1495/3170)

Pide - tureckie placki 322

mleka 2 łyżeczki drożdży instant 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy 250 g mąki pszennej chlebowej 1/2 łyżeczki  soli farsz mięsny na 2 placki: 250g mięsa  wołowego mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka papryki wędzonej ( dałam ostrą) 1  - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa farsz serowy na 2 placki: 100 g mozarelli

Stare Gary
Burger z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 172

przygotowania 4 burgerów potrzebujemy: - 2 szklanki czerwonej soczewicy - pół szklanki kaszy jaglanej - 2 marchewki - 1 łyżkę mąki - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki słonecznika - 2 łyżki bułki tartej - pół łyżeczki mielonej kolendry - po 1 łyżeczce granulowanego czosnku, kuminu i wędzonej papryki - sól i pieprz do smaku - 3 szklanki wody do gotowania soczewicy z kaszą (Szklanki miały pojemność

Bez Cebuli
Sernik krakowski 204

żółtka zapach waniliowy  Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą  i wkładamy na godzinę do lodówki.    Masa serowa: 1 kg trzykrotnie mielonego tłustego twarogu 8 jajek 20 dag margaryny "Kasia" 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. drobnego cukru  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 3 łyżki śmietany kremówki rodzynki skórka cytrynowa

Pyszności Słodkości
Bazyliowe gnocchi zapiekane z cheddarem i ziołami 266

szklanka mąki (plus do podsypywania) 2-3 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii łyżka oleju i sól do gotowania sos: 150 ml passaty pomidorowej łyżeczka cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu spora szczypta soli ok. 10 listków świeżej bazylii 0/5 pęczka natki pietruszki dodatkowo: 100 g sera cheddar Ziemniaki obieramy, kroimy mniejsze kawalki i gotujemy do miękkości w osolonej

Mienta blog
Serniczki bez pieczenia 159

umiarkowanej słodyczy, jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie do masy serowej więcej cukru. Składniki: (na 14 sztuk silikonowych foremek o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) 500 g mielonego białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki żelatyny w proszku 100 g czekolady z zawartością

Kuchcik gotuje
Pieczone pierogi z pstrągiem 197

danie jest inspirowany przepisem Thoma Keridge’a, brytyjskiego szefa kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi, w lekko zmienionej formie. Zamiast klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto wędzoną rybą (konkretnie łupaczem) z ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli

Niedzielny kucharz
Wegański bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) 262

duża cebula 1/2 jabłka 3-4 śliwki suszone  1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela anielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 4 ziarenka jałowca  mielony kminek czerwona papryka sól himalajska lub morska opcjonalnie Wykonanie: Biała kapustę szatkujemy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i lekko przypalamy na suchej patelni. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy kiszoną kapustę. Jabłko

Kulinarne przygody Gatity
Fit makaron z indykiem i fasolką szparagową 191

makaron z indykiem i fasolką szparagową. Robimy je kiedy chcemy coś zjeść na szybko, ale zdrowo. Porcja dla 2-3 osób :) Składniki: 200 g makaronu świderki 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 150 g mrożonej fasolki szparagowej parmezan oliwa z oliwek sól 1/2 łyżki pieprzu Przygotowanie : Makaron gotujemy tak jak jest podane na opakowaniu. Cebulkę kroimy

Dominacja smaku
Puszkowa sałatka od Laury 194

kurczaka * 3 torebki białego ryżu paraboloid   * puszka kukurydzy  * puszka ananasa  * puszka czerwonej fasoli * 100g uprażonego słonecznika * 3 łyżki majonezu * sól, pieprz, curry, czosnek i czerwona mielona papryka do smaku  Przygotowanie : Ryż ugotować z solą i odrobiną curry. Kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić i usmażyć. Wszystkie puszki otworzyć i odlać wodę. Wymieszać z majonezem. Doprawić

Magiczne Życie Marty
Zupa krem z marchwi z wędzoną papryką 165

krem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Zupę-krem podajemy posypaną natką z pietruszki i wędzoną papryką. Można także dodać do kremowej zupy wiórki kokosowe, a dla rozgrzania mielony cynamon

Moja smaczna kuchnia
Bezglutenowe kluski półfrancuskie 415

patelni, nie tracą niczego ze smaku i struktury.  Polecam 😊 Składniki: 3 jaja 6 łyżek masła 150 ml wody sól do smaku 200 g mąki bezglutenowej 1 łyżka mielonego lnu Jajka, sól i masło roztrzepać mikserem - nie należy ubijać całości a jedynie rozbić jajka i masło.  Dodać do mąki wymieszanej ze lnem i mikserem wymieszać całość na gładką

Ze smakiem bez glutenu
Surówka colesław z łodygi brokuła i marchewki 316

natki pietruszki. W dużej misce wymieszać tartą marchewkę z puree z łodygi brokuła, prażonymi migdałami, natką pietruszki i sosem. Sprawdzić smak, po czym doprawić szczyptą soli i odrobiną świeżo mielonego pieprzu, jeśli potrzeba. W surówce użyłam majonezu light. Aby ją trochę odchudzić, można połowę majonezu zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Aby surówka mogła być daniem wegańskim należy użyć wegańskiego majonezu

Dietolog
Placuszki jaglane z jabłkiem 281

słodkie. Dodałam więc cynamon, który bardzo fajnie łagodzi tą kwasowość. Dla mnie idealnie. Placuszki jaglane z jabłkiem składniki na 10 sztuk: 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 1 jajko 1 małe jabłko 1/4 łyżeczki soli olej kokosowy do smażenia dodatkowo: sos truskawkowy owoce itp. wykonanie: Kaszę jaglana gotujemy według przepisu w posolonej wodzie. Jabłko

Przysmaki Karolki
Kuchnia indyjska w domu? Przekonaj się, że z łatwością przyrządzisz aromatyczne dania 200

której skrywa się… kalafior. Do zagotowanej wody wrzuć różyczki kalafiora. Po 2 minutach odcedź. Do przygotowania panierki będziesz potrzebować: mąki z ciecierzycy, przypraw (chili, nasiona adżwanu, kurkuma, mielony kmin rzymski) i soli. Wszystkie składniki wymieszaj z wodą (mniej niż 250 ml na 1 szklankę mąki), aby uzyskać masę o gładkiej konsystencji. W rondlu rozgrzej olej i wrzucaj

CookMag
Sos do sałatki CEZAR 203

łyżki tartego parmezanu lub grana padano   Przygotowanie: Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z majonezem i musztardą. Dodajemy sok z cytryny oraz sos worestershire. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy drobno tarty ser. Dressing gotowy. Początkowo nie byłam pewna jego smaku i  ciężkiej majonezowej konsystencji jednak w połączeniu z warzywami i mięskiem smakuje pysznie

Kuchnia po mojemu