mielone - 47549 przepisów (strona:1491/3170)

Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem 250

skórka z 1 cytryny 1 kieliszek wódki (u mnie Żubrówka) Sos musztardowo-koperkowy: 100 ml śmietany 18% 2 łyżki musztardy 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka płynnego miodu świeżo mielony czarny pieprz * PRZYGOTOWANIE Gravlax Łososia umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Buraka zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Fenkuł pokrój w piórka. Koperek drobno posiekaj

Food Square
Pieczone ziemniaki 167

sałatą masłową z jogurtem lub śmietaną przygotowaną na słodko. Dziś u nas pieczone ziemniaki, delikatne, domowe, lekko chrupiące, pyszne. Składniki: 1 kg ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona, lubczyk, oregano olej Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję na 6, mniejsze na cztery. Układam na blaszce do pieczenia na papierze lub w naczyniu żaroodpornym, polewam olejem i przyprawiam, dobrze mieszam rękoma

Zasmakuj Kuchni
Pulpety w sosie musztardowym 188

Sądzę że płci męskiej te danie posmakuje, a w razie krzywych min dzieci można zrezygnować z francuskiej i dodać tylko miodową. Polecam i życzę smacznego! Składniki: 250 g mięsa mielonego z indyka 2 kromki chleba czerstwego 1 kostka rosołowa  2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy miodowej 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki 100 ml mleka

Dominacja smaku
Amerykańska kanapka BLT (American BLT Sandwich) 188

wspaniale łączą wszystko w pożywną kanapkę. Składniki (2 porcje) -6 cienkich plastrów wędzonego boczku -4 kromki chleba tostowego -4 liście sałaty lodowej -4 plastry pomidora -4 łyżeczki majonezu -świeżo mielony pieprz Przygotowanie Na patelni grillowej lub innej o grubym dnie, używając średniej lub małej mocy palnika, przesmażyć boczek na chrupko (kilka minut). Na rozgrzany tłuszcz wytopiony z boczku wyłożyć

Zielona Kuchnia
Rozgrzewająca zupa z marchewki, pora i kolendry 152

smak zdrowej marchewki z odświeżającą kolendrą, który można “podkręcić” ostrymi w smaku płatkami chilli. Polecam Składniki: 1 cebula 1 por 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy olej kokosowy do smażenia 3 szklanki wegańskiego bulionu (lub wody) garść świeżej kolendry pestki słonecznika płatki chilli (opcjonalnie, dla dorosłych ) Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy

Lamarida.pl
Oponki serowe 448

puszyste , delikatne, na dwa gryzy , oprószone pudrem, jednak równie dobrze smakują polane lukrem, smażone w głębokim tłuszczu, to propozycja na tłusty czwartek. Składniki: ½ kg mąki pszennej tortowej ½ kg mielonego twarogu 10 dag masła 3 jajka 1 łyżka cukru 1 torebka cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker 1 łyżka spirytusu 1 płaska łyżeczka sody Olej do smażenia Puder do oprószenia Sposób

Wanilia i Kardamon
Zdrowe ciastka owsiane z bananem i bakaliami 309

magnezu, żurawina – witaminy C. Suszone figi i morele zawierają dużo błonnika, cynku, żelaza i magnezu – odkwaszają organizm. Można dodać do ciastek swoje ulubione ‘słodkie’ przyprawy – cynamon, anyż gwiazdkowy, mielony kardamon, tłuczone goździki, skórkę otartą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę przypraw do piernika. Sezam, chia i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom zdrowych ciasteczek

Karo in the Kitchen
Indiański kurczak , czyli pieczony w ketchupie 178

cukinii – przepis na blogu tu , można użyć innego, lub łagodnego jeśli nie lubicie pikantnej kuchni ) kawałek, wędzonego boczku ( nie parzonego ) , tak około 200 g 2 łyżki, słodkiej ,mielonej papryki sól do smaku 3 łyżki oleju Ketchup przelewamy do miseczki , dodajemy paprykę, olej i mieszamy do uzyskania, jednolitej masy . Kurczaka myjemy , oczyszczamy z wszelakich , dóbr nadprogramowych , typu : błony , piórka

Ogrodnik w podróży
Szybki i prosty kurczak z kukurydzą 213

sosu, wraz z całą zawartością puszki, można dodać około 1/2 szklanki zimnej wody. Piersi z kurczaka można zastąpić mięsem z ud kurczaka (bez skóry i kości), a także mięsem mielonym. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zupa „bagienna” na dzikim szczawiu 218

łyżeczki całego kminu rzymskiego (świeżo prażonego i drobno zmielonego) 1 1/2 litra wywaru na wołowinie (może być z małymi kawałkami mięsa) 1/4 szklanki słodkiej śmietany sól i mielony czarny pieprz (do smaku) jajka na twardo (2 na osobę) Zagotuj bulion z selerem, marchewką i ziemniakami ze skórą (aż marchewki będą al dente a ziemniaki całkowicie ugotowane) . Wyjmij wszystkie warzywa

Jem więc Jestem
KACZKA W POMARAŃCZACH 205

piersi, były dość spore. Składniki: - 4-6 piersi z kaczki - 1 szklanka dobrego soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskany) - 3 pomarańcze - majeranek - czosnek (u mnie suchy z młynka) - sól, świeżo mielony pieprz - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (nie trzeba) - miód (u mnie 1 łyżka) Piersi z kaczki najlepiej już dnia poprzedniego natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, posypać czosnkiem i odstawić

Smaczne Zdrowe
Ciasto potrójnie orzechowe 211

łyżki miodu 4 łyżki cukru 100 g masła Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 200 g masła 2-3 łyżki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 200 g mielonych orzechów włoskich likier orzechowy -wedle uznania Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka z cukrem i dalej ubijać. Dodać mąkę

talerz przyjemności
Bazyliowe pesto z ziarnami słonecznika 156

tarce o dużych oczkach. Bazylię i ser umieszczamy w blenderze razem z czosnkiem i uprażonym słonecznikiem. Dodajemy oliwę i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce

Pyry na Gaz
Pieczeń z szynki 158

żadnej miary wg uznania ale nie więcej niż pół małej łyżeczki, jedynie soli dałam więcej. ok 100 ml oleju, sól, pieprz, ostra papryka, odrobina świeżo tartej gałki muszkatołowej, mielony kmin rzymski, tymianek, liść lubczyku, ziele angielskie, liść laurowy. Tak przygotowaną marynatą natrzeć wcześniej opłukane mięso (u mnie kulka szynki), odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej

Pomysłowa kuchnia
Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables 236

czosnku, posiekane 1 łyżka startego startego świeżego imbiru 3 garści małych różyczek brokuła 3 łyżki sosu hoisin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chili lub 1/2 łyżeczki mielonego chili 400-500 g świeżego makaronu udon 2 dymki, posiekane w cienkie plasterki 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie : Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, dodaj 2 łyżeczki oleju roślinnego

karmelowy