mąki ( u mnie orkiszowa) 100 bram cukru ( dałam trzcinowy) 5 żółtek 250 ml mleka 150 gram masła 30 g drożdży 200 gram rodzynek pół laski wanilii ( dałam pół łyżeczki. mielonej laski) poncz: 2 łyżki rumu 60 ml wina deserowego 150 gram cukru szklanka wody Roztopić i wystudzić masło.Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i ziarenkami
AZgotuj!lepszego dodatku do świątecznego pasztetu! Składniki: 1 kg czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku tymianek (świeży lub suszony) olej do smażenia 6 łyżek octu balsamicznego 3 łyżki miodu sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka, następnie szklimy na oleju. Gdy będzie już szklista zwiększamy płomień palnika aby się przyrumieniła. Dodajemy posiekany czosnek, tymianek, pieprz i sól
Smakowity Blog Kulinarnyzobaczcie przepis na pyszną, ale odchudzoną i odcukrzoną paschę. Będzie tradycyjnie i nowocześnie z nutą kokosowo-migdałową. Składniki na paschę kokosowo-migdałową kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) łyżka amaretto lub innego likieru/syropu migdałowego 3 czubate łyżki miodu 3 czubate łyżki płatków migdałów podsmażonych na patelni (i 1 łyżka
Ugotowane pozamiatanestołu Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka) 2 szklanka mleka 3,2% 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 4 żółtka sok wyciśnięty z 1 cytryny Wierzch
Podróż w kulinariaokoliczności – smaczna, prosta i świetnie się prezentuje Składniki na 10 sztuk: 5 jajek 80 g łososia wędzonego 75 g (3 łyżki) majonezu sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 1 łyżeczka posiekanego koperku opcjonalnie serek śmietankowy lub/i chrzan łosoś i koperek do dekoracji Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek. Jajka przekroić wzdłuż na pół
Ola la LCHFtrakcie pracy wyjadała mi nadzienie czekoladowe. Mam nadzieje, że nie będę musiała piec ich od nowa. Mazurki orzechowo-czekoladowe z żurawiną składniki na 6 sztuk: spód: 200 g mielonych orzechów laskowych 1 jajko 20 g suszonej żurawiny 40 g masła 2 łyżki ksylitolu 0,5 łyżeczki sody wypełnienie mazurka: 4 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżeczka wody
Przysmaki KarolkiJabłek Grójeckich Jonaprince kilka kropel cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Spód: 160 g orkiszowych ciastek 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżka kakao Masa serowa: 500 g białego mielonego serka z wiaderka 300 g gęstego jogurtu 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki karadomonu 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki soku jabłkowego Wierzch: 1 krystaliczna galaretka
Kulinarne przygody Gatityżółtka – szczypta soli – 3 krople aromatu cytrynowego Do uzyskania koloru do wyboru: Ciemny – 1 łyżeczka kakao Zielony – 1 łyżeczka zielonej herbaty mielonej Matcha Różowy – kilka kropli barwnika Red Velvet Żółty – szczypta kurkumy Lukier – 2 białka – 400 g cukru pudru oraz drobne cukierkowe ozdoby Wykonanie: – Mąkę przesiać
To co kochambędą pięknie wyglądać na świątecznym stole. Do jajek oczywiście polecam majonez w wersji light . Składniki na 4 porcje : 500g ziemniaków 1 duże jajko 1/2 łyżeczki majeranku sól i świeżo mielony pieprz do smaku 4 średniej wielkości jajka lub 12 małych jajek przepiórczych listki ulubionych ziół do przybrania Ziemniaki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Osączyć
Dietologjasnej 700 125 ml maślanki 50 g masła 25 g drożdży 2 łyżki cukru/miodu 2 szczypty soli 1 jajko 1 żółtko składniki na masę makową: 200 g maku (gotowy mielony) 200 ml mleka 3 łyżki amaretto 2 łyżki cukru/ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej rodzynki - opcjonalnie 1 białko Wykonanie: mak zalać wrzącym mlekiem zagotowanym z cukrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kawałek pora 4 ząbki czosnku ½ miękkiego awokado ½ papryczki chili z zalewy olejowej 1 łyżka klarowanego masła 3-4 krople zielonego tabasco Pęczek cienkiego szczypioru Sól himalajska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sposób wykonania: Groszek wrzucić na osolony wrzątek , ugotować do miękkości, odcedzić na sicie. Szpinak rozmrozić na talerzu z zawartością śmietanki. Cebulę i czosnek obrać posiekać
Wanilia i Kardamonwody lub bulionu 6 cebul połowa selera 4 ziemniaki 2 pietruszki 4 kulki ziela, 3 liście laurowe sól, świeżo zmielony pieprz, suszony lubczyk, ostra i słodka mielona papryka – wszystko do smaku wg uznania olej do smażenia do podania: natka pietruszki, grzanki, parmezan, kleks jogurtu, śmietany, oliwy Przygotowanie: Cebulę, ziemniaki, selera i pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki
Zasmakuj KuchniSKŁADNIKI : ( 24×30 ) BISZKOPT: * jajko – 6 szt * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 2 lyżeczki MASA: * ser biały 3 x mielony – 500 g * śmietana 30% – 330 ml * galaretka cytrynowa – 2 op * cukier puder – 1 łyżka PONCZ: * sok z cytryny * woda – 0,5 szkl DODATKOWO: * dżem
Ostra na Słodkocebuli 100 g (2 średnie średnie) marchewki 100 g (2 średnie) pietruszki 200 g (4 łyżki) śmietanki kokosowej (bez laktozy) lub śmietany 30% sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 250 ml wody świeże zioła (tymianek, pietruszka, lubczyk itp.) Królika dokładnie umyć w zimnej wodzie. Jeśli macie z własnego źródła tak jak mój to polecam dodatkowo wymoczyć go przez
Ola la LCHFgotowanej, podane z pysznym, kremowym sosem chrzanowym. Możemy je podać z ziemniaczkami, kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami. Polecam! Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym Składniki na 6 sztuk: 500g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 1 cebula 1 czerstwa bułka namoczona w szklance mleka przyprawy: sól, pieprz, majeranek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Dodatkowo: 6 jaj ugotowanych na twadro
Smak mojej kuchni