polecam lekki i pożywny orzechowy koktajl śniadaniowy :) Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu: 1 jabłko, 1 banan, garść orzechów nerkowca, 2 łyżki płatków jaglanych, 1 łyżeczka nasion chia, 1 łyżeczka mielonego ostropestu plamistego, 1 łyżeczka oleju lnianego, 1 szklanka mleka roślinnego Sposób przygotowania: Jabłko myje i pozbawiam gniazda nasiennego, banana obieram ze skórki. Wszystkie składniki umieszczam w kubku miksera
Gotuj Się Kto Możeananasa z puszki 50 g czekolady mlecznej 300g ciastek HIT (u mnie dwa rodzaje) 100g masła 6 łyżeczek żelatyny Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy, w międzyczasie w robocie mielimy na drobne kawałki ciasteczka oraz czekoladę. Dodajemy do nich rozpuszczone wystudzone masło i dokładnie łączymy. Gotową masę przekładamy na dno foremki na ciasto i dokładnie ugniatamy (w moim przypadku tortownica(...)średnicy 24cm). Spód wrzucamy do lodówki na min.2h. Zajmijmy się masą sernika - do robota wrzucamy ser, brzoskwinie i ananasa - mielimy na gładką masę. W 150 ml ciepłej przegotowanej wody rozpuściłem 6 łyżeczek (około 30g ) żelatyny - taka ilość przypada na 1 litr płynu (tak napisali na opakowaniu) i dokładnie mieszam. Gdy żelatyna ostygnie łączę ją z masą serowo owocową i zalewam
Smacznie Pysznie Kaloryczniebatatów robi się szybko. Potrzebujemy: 285 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia WINIARY 1 1/3 łyżeczki soli pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 160 g cukru (w tym 1 łyżeczka cukru wanilinowego WINIARY) 145 g jasnego brązowego cukru 125 ml oleju rzepakowego 1 i 1/2 szklanki (365 ml) puree z batatów
Kuchnia w oparachzaskoczyć rodzinę i gości czymś nowym, to zapraszamy do przetestowania naszego przepisu. Satysfakcja gwarantowana! Składniki na formę ok 24 x 24 cm Ciasto ok. 250 g opakowania mrożonego szpinaku (mielony) 1/3 szklanki oleju 2 jajka szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 szczypty soli Masa 200 g serka śmietankowego typu Almette 2 łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku
Pyszny Duetpół i odstawiamy. Na oliwie przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy wstążki cukinii i chwilę smażymy. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość przesmażamy na średnim ogniu. Cukinia powinna pozostać lekko chrupka. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Cukiniowe tagliatelle przekładamy na talerz i posypujemy prażonymi nasionami słonecznika, pestkami dyni
kulinarnyJaDąbrowskiej – przepis krok po kroku Do przygotowania surówki będziecie potrzebować: 2/3 pęczka selera naciowego 1 jabłka 3 ogórków kiszonych ½ papryki przypraw – u mnie jest to papryka słodka, kminek mielony i sól himalajska Wykonanie krok po kroku: 1. Łodygi selera odcinamy od podstawy, myjemy i pozbawiamy włókien. 2. Tak przygotowane łodygi, kroimy w cienkie paseczki. 3. Jabłko myjemy, obieramy, pozbawiamy
Okiem Blondynki by McBlondiDrożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Pizzę smarujemy śmietaną, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy mozzarellą, układamy pokrojoną w plastry gruszkę i gorgonzolę. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów. Posypujemy orzechami
Szefowa kuchnizrobienia sosu właśnie. Składniki i przepis na 2 porcje : Jogurtowy sos holenderski 100g jogurtu naturalnego 3% 1 Żółtko 1/2 łyżeczki musztardy dijońskiej 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku W żaroodpornej misce utrzeć jogurt z żółtkiem i musztardą. Miskę ustawić na rondelku z lekko wrzącą wodą i gotować na parze jakieś 10 minut, cały
Dietologsuchej fasoli Piękny Jaś ugotowanej do absolutnej miękkości 200 g gęstego mleka kokosowego 250 g cukru 250 ml ml mleka roślinnego (najlepiej migdałowego) 200 g płatków migdałowych, a najlepiej mielonych 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny opakowanie 200 g marceoanu 150-200 g ulubionego dżemu (najlepiej lekko kwaskowatego) Przygotowanie: Zblenduj na jednolitą masę fasolę, mleka, cukier
greenscarfekspresowe. Składniki: 250 g makaronu np. bączek, świderki, garść zielonych szparagów, świeży lubczyk, świeża mięta, świeża bazylia, świeża zielona pietruszka, 3 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku, szczypta cukru, sok z cytryny, serek biały solankowy. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Lubczyk, miętę, zieloną pietruszkę bardzo drobno siekamy
Moniki Smakołykiczerwonej cebuli (1 średnia) SOS DO SAŁATKI 1 mały ząbek czosnku 40g majonezu 60g gęstego jogurtu greckiego albo gęstej śmietany 18% 1 mocno czubata łyżeczka musztardy gruboziarnistej świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchensitko 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg łopatki i drobiu -sól morska 18 g/kg do podgardla -czosnek dobrej jakości 7 g/kg -pieprz kolorowy mielony 2 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg -gorczyca biała ziarno 2 g/kg -woda 250 ml dodana podczas mieszania z przyprawami -woda 100 ml dodana po 24 godz przed nadziewaniem w jelita
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.oliwek (ja miałam olej z orzechów włoskich) 2 łyżki jasnego octu winnego jabłkowego 1 łyżka ostrej musztardy np. Dijon 1 łyżka płynnego miodu Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, zimne pokroić na ćwiartki. Brokuł ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru, (pilnowac
Wanilia i Kardamonekspresowym tempie, ledwo zdjęcie zdążyłam zrobić ;) Spróbujcie koniecznie :) Składniki na 12 muffinek: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki soli * 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki * 2 jajka * 125 g rozpuszczonego masła * 1 szklanka mleka * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki * 2 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki * 2 łyżki drobno pokrojonej zielonej papryki * 80 g kabanosów
Zrób to smaczniebardzo go chwalili. To bardzo mnie cieszy gdyż niebawem powtórzę go na pewną wyjątkową okazję :) Biszkopt kawowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/4 szkl mąki krupczatki 1 łyżka kawy mielonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt kokosowy: 3 jajka 10 dag kokosu 10 dag cukru 1 łyżka bułki tartej 1/4 łyżeczki proszku Biszkopt migdałowy: 3 jajka 3 łyżki cukru
Smakołyki Asi