Kardamon to przyprawa używana od lat. Występuje w postaci sproszkowanego proszku, nasion lub strączków. Możemy ja rozpoznać poprzez cytrynowo – imbirowy zapach. Jeżeli chodzi o smak to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pomidory suszone w oleju Ubijamy bia ł ka z sol ą , dodajemy ż ó ł tka, majonez, m ą k ę , proszek do pieczenia, troszk ę pieprzu mielonego( ca ł y czas miksuj ą c) na koniec starty ser, mieszamy ca ł o ść . Mas ę wylewamy na blaszk ę wy ł o ż ona papierem
Takie tam pichceniewychodzą bardziej kruche i smakują wybornie. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Pieczarki 15 dag Papryka kolorowa 20 dag Sól i pieprz do smaku Cebula biała ½ szt. Papryka słodka mielona do smaku 1 łyżeczka Szynka parmeńska 4 plasterki Ser żółty 4 plasterki Masło 1-2 łyżki Tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kotlety rozbić bardzo cienko, oprószyć pieprzem i solą
Tradycyjna Kuchniaopakowanie miksu sałat 1 opakowanie mozzarelli 1 mała cukinia 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól świeżo mielony pieprz sos miodowo-musztardowy Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miseczki. Dodajemy oliwę, sos sojowy, tymianek i słodką paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
My Chcemy JeśćNiezwykle proste danie na niedzielny obiad. Nie wymaga stania przy garach a może stanowić miłą odmianę od schabowych czy mielonych, szczególnie jeśli ktoś nie ma piekarnika😊 Doskonałe również na zimno, na kanapki. Składniki: szynka w jednym kawałku ok 1,5 kg 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego 2 duże cebule przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Szynkę oczyścić
Ze smakiem bez glutenudrobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Do słoika wlewamy ocet, olej, sok z cytryny, dodajemy cukier, zamykamy i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do kapusty, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki
Kardamonovydodatkiem lubczyku i kozieradki) sól pieprz olej do smażenia W przeddzień duszenia królika podzielić go na części i polać olejem (2-3 łyżki). Każdy kawałek posypać solą, grubo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Włożyć pod przykryciem do lodówki na dobę. W połowie czasu przekręcić, by olejem nasączyła się cała tusza. Kawałki królika obsmażyć na rumiano z obu stron, przełożyć
Weekendy w domu i ogrodziewygląda;) 800 g surowego boczku (waga bez skóry i kości) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki wegety 3/4 szkl. mleka 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól morska, pieprz Boczek mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę na deskę do krojenia. Posypujemy go wegetą i rozcieramy nożem. Całość przenosimy do zmielonego boczku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mleko oraz niewielką
Smaki Na Talerzukawałków suszonych pomidorów w oleju 10 dag ziaren słonecznika 3/4 małej puszki białej fasoli 4 ząbki czosnku sok z cytryny- ok. z 1/2 małej cytryny pieprz czarny mielony, bazylia suszona ok. 2-3 łyżki przegotowanej wody, olej z suszonych pomidorów Przygotowanie : Ziarno słonecznika namoczyć w wodzie na noc, rano osączyć na sicie Do miksera wsypać namoczony słonecznik, plastry suszonego
Proste Potrawyłyżka koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól, pieprz Przyprawy: 1 cm kory cynamonu 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mielonej papryki 1 gwiazdka anyżu Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, lekko podsmażamy, dodajemy kapustę kiszoną i przyprawy (uprzednio zmielone). Zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około
R'n'G Kitchenkażdej postaci. Składniki: Spód: 130g masła 180g mąki pszennej 3 łyżki kakao 50g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo-czekoladowa: 1,20kg białego sera ( trzykrotnie mielonego) 100g masła 6 jajek 260g cukru 300g gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200g śmietany 30% Polewa: 200g czekolady mlecznej 1 łyżka masła 7 łyżek śmietanki
Szalona Kuchnia EwelinyTaką bezę można zawsze mieć upieczoną i scjowaną na póżniej. Przyda się gdy pojawi się niespodziewany gość lub jak będziecie mieli ochotę na coś słodkiego. Jest bardzo dobra polecam. Na zdjęciu jest deser w którym wykorzystałam te bezy. Przygotowanie bezy – taką bezę najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, będzie prościej i szybciej. Białka ubić na sztywną pianę. Musi być(...)ilości orzechów, zmielić je na drobną masę ale nie na puch, obroty 6; czas 5 sekund, ale radzę sprawdzać. Czas zależy jak duże są orzechy, dlatego czasami trzeba dłużej mielić – wyjąć orzechy z naczynia i włożyć pozostałe, zmiksować obroty 5, czas 3 sekundy, znowu sprawdzić. Ta porcja nie ma być mocno zmielona. – wyjąć orzechy i włożyć do osobnej
Kuchnia PokoleńJajko surowe 1 szt. Bułka tarta 2 łyżki Szczypiorek posiekany 1 łyżka Koperek posiekany 1 łyżka Mleko Kajzerka czerstwa ½ szt. Sól i pieprz do smaku Papryka mielona słodka do smaku Olej do smażenia Wykonanie: Jajka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Dodać surowe jajko, przyprawy i paprykę do smaku, posiekany szczypiorek
Tradycyjna Kuchniazapiekankę z serem: pół kilo topinambura wyszorowanego szczotką i podgotowanego 5 minut w wodzie bez obierania szalotka lub mała cebula pokrojona w krążki 100 ml śmietany pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ząbek czosnku przetarty przez praskę 100 g żółtego sera startego na tarce kilka filecików anchois (opcjonalnie) Pełny przepis na topinambur zapiekany z serem znajdziesz tutaj. Topinambur kiszony
Ugotowane pozamiatanekostkę a następnie smażę. Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę. Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość ze Sobą doprawiam solą i pieprzem według smaku i gustu. Następnie przygotowuję ciasto na pierogi. Mąkę wysypuję na stolnicę(...)Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam pierogi. Do gotującej się wody z dodatkiem soli, wkładam porcję pierogów. Gotuję od wypłynięcia ok 10 min. Surowy boczek mielę w maszyncę do mięsa. Na rozgrzanej patelni wytapiam tłuszcz aż powstanią rumiane skwarki. Polewam pierogi. Do pierogów podaję Sałatkę z Czerwonej Kapusty Nadwiślicka ORZECH Smacznego
Gotowanie Patki