mielone - 47549 przepisów (strona:1490/3170)

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i cukinią 172

papryka 1 świeży brokuł 3 łodygi selera naciowego 3-4 ząbki czosnku (niekoniecznie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju z chili Zioła prowansalskie do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sól morska do smaku Sos: 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko 50 g startego żółtego sera np. gouda Odrobina masła do natłuszczenia formy Sposób przygotowania: Ryż ugotować

Wanilia i Kardamon
Sernik na zimno + film 153

świeże lub mrożone owoce.     składniki na tortownicę 23 cm 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku 50 ml gorącej wody 500 g serka homogenizowanego ( 3% tłuszczu ) lub mielonego chudego twarogu 400 ml jogurtu naturalnego ( 0% tłuszczu, bez cukru ) 500 g malin świeżych lub mrożonych 200 g herbatników FIBROKI przepis Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wystudzamy

Smakowite Dania
żeberka z czarnym ryżem 168

wieprzowe 2 łyżki miód 2-3 łyżki oliwa 1sztuka cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 2-3 ziarna ziele angielskie 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki pieprz czarny 2 łyżeczki papryka słodka mielona sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek ,lub olej rzepakowy Wykonanie W misce wymiesza ć olej, miód, przyprawy . Dokładnie wymieszać. W tak powstałej marynacie obtaczać kawałki mięsa

w mojej kuchni
Sałatka z pieczonymi cytrusami, roszponką, awokado i pestkami dyni 128

sól i pieprz oliw a Cytrynę i pomarańczę wyszorować i osuszyć. Pokroić w plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić dokładnie oliwą, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Zapiekać aż cytrusy zaczną się przypiekać. Wyjąć, odstawić do lekkiego przestudzenia. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Awokado obrać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tartaletki z pastą łososiową 159

nagrzanym na 180 C, funkcja góra-dół. Po upieczeniu spody wyłożyć na talerz lub kratkę i wystudzić. Z podanych składników wychodzi ok 30 spodów. Pasta łososiowa Wędzonego łososia oraz mielony ser przełożyć do rozdrabniacza. Dodać jogurt naturalny i całość zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha należy dodać więcej jogurtu. Jeśli potrzeba można dosolić do smaku

Monia miesza i gotuje
Krokiety z mięsem i orzechami 204

Pyszne krokiety z orzechową nutą. Pikantnie doprawione i wypełnione po brzegi pysznym farszem.   Składniki: Składniki na farsz: średnia cebula 500g łopatki 1l wywaru warzywnego 100g mielonych orzechów włoskich sól, pieprz, papryczki chilli Składniki na naleśniki: 350 ml mleka 50 ml wody gazowanej 2 jaja około 300 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oleju olej do smażenia Sposób

Pyry na Gaz
Wegańska, bezglutenowa zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym, Party 253

cebula 2-3 ząbki czosnku 1 mały kawałek świeżego imbiru ok. 500 g małych pieczarek ok. 0,5 l mleka kokosowego 1,5 filiżanki ryżu basmati kurkuma, kumin, mielony kminek, curry, sól, pieprz 1 puszka zielonego groszku (lub mrożony) Rozgrzej olej w dużym i szerokim garnku, dodaj drobno pokrojone/starte warzywa (oprócz groszku). Podsmaż, co chwilę mieszając. Wrzuć pieczarki, chwilę

Qlinarnie i Qlinarnie
Pomysł na resztki kurczaka: zupa won ton 453

się, że właśnie zjadła krewetki, nie mogła nachwalić się jak dobre są nasze won tony (Dominika pozdrawiamy :-)). W oryginalnym przepisie na zupę won ton, farsz zazwyczaj robiony jest z mielonej wieprzowiny i krewetek, ale gotowany kurczak też doskonale daje sobie radę. Won ton, czyli połykanie chmur Bardzo ciekawe jest ciasto na won tony. Składniki są podobne jak w naszych

Niedzielny kucharz
Tuńczyk smażony, wędzony w sianie 162

uzyskanym popiele obtaczałam kawałki tuńczyka i smażyłam. Tym razem tuńczyka ułożyłam w sianie i dopiero spaliłam siano, dzięki temu ryba się podwędziła.  stek z tuńczyka, pieprz grubo mielony, oliwa, skórka otarta z 1/3 cytryny, siano (kupuję siano ekologiczne dla zwierząt domowych), płatki soli, cząstka cytryny, 1 łyżka masła Steka oprószyć pieprzem i skórką cytrynową. Naczynie żaroodporne wyłożyć sianem

królestwo garów
Klasyczna lasagne 170

Moja wersja tego typowego włoskiego dania przygotowanego na bazie prostokątnych płatów makaronu, farszu z mięsa i sosu pomidorowego oraz beszamelu i sera. Składniki: 15 płatów makaronu lasagne 600g wieprzowego mielonego mięsa 200g koncentratu pomidorowego 350g startego żółtego sera 2 puszki pomidorów 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu drobiowego 350g pieczarki 2 łyżki mąki pszennej masło klarowane

Szalona Kuchnia Eweliny
Drobiowy kociołek rodem z Meksyku 185

przygotowane z mięsa drobiowego, dojrzewających w słońcu pomidorów, typowych dla kuchni meksykańskiej kolorowych papryk, ostrej papryczki chilli, czerwonej i białej fasoli oraz aromatycznego czosnku i wyrazistej cebuli. Składniki: 500g mielonego mięsa drobiowego 350g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów 200g koncentratu pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy konserwowej

Szalona Kuchnia Eweliny
GOŁĄBKI bez ZAWIJANIA 198

Gołąbki te bez dwóch zdań przypadły do gustu mojej rodzinie.  W pysznym pomidorowym sosie smakują obłędnie :)  Składniki:  NA FARSZ 500 g mięsa mielonego drobiowego ( lub innego ) 500 g białej kapusty  1 cebula 3 pieczarki 2 jajka 1/2 szklanki surowego ryżu 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia

Fiołkowe Talerze
Flaki wołowe 138

pietruszka kawałek korzenia selera (100 g) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól i pieprz naturalny do smaku 1- 2 l wywaru mięsnego lub warzywnego 1 łyżka

Kuchcik gotuje
CIABATTY FASZEROWANE 154

SKŁADNIKI: • 4 ciabatty • 250 g mięsa mielonego • 1/2 papryki • 1/2 cebuli • 2 ząbki czosnku • 1 puszka pomidorów pelati • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 150 g czerwonej fasoli • 1 ostra papryczka • sól, pieprz • 50 g żółtego sera • olej PRZYGOTOWANIE: Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i ostrą papryczkę, aż nabiorą złotego koloru, dodajemy mięso, smażymy aż się zarumieni

KUCHNIA POLSKA
Wegańska szarlotka (dieta dr Dąbrowskiej) 193

ciepło. Wegańska szarlotka (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki: 400 g marchewki 1000 g jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka imbiru suszonego opcjonalnie sok z cytryny garstka suszonej żurawiny Wykonanie: Marchewki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Tortownicę wykładamy papierom do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity