Pieczone mięso z jajkiem w środku. Jako przystawka, zamiast wędliny na kanapkę lub jako dodatek obiadowy do ziemniaków. Pyszna! Składniki: (na dużą formę keksową) 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, jajko, sucha bułka, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki suszonego lubczyku, łyżka słodkiej papryki, sól - płaska łyżka, łyżeczka pieprzu, dodatkowo 5 jajek masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Lena Gotujekakao 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki osączonych wiśni z syropu Sposób przygotowania: Składniki do przygotowania ciasta muszą być o temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z mielonymi migdałami oraz orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia i kakao . Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do otrzymania jasnej puszystej masy, dodać nutellę, wlać mleko, delikatnie
Wanilia i Kardamonschab. Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli himalajskiej różowej 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego drobno mielonego 1/2 łyżeczki suszonej kolendry 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę: Wszystkie zioła mieszamy razem w misce, łącznie z solą himalajską
Wanilia i Kardamonczerwonego wytrawnego wina oliwa lub olej i masło (pół na pół) 5 suszonych śliwek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka papryki wędzonej mielonej duża szczypta gałki muszkatołowej kilka świeżych śliwek, pokrojonych na połówki, bez pestek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Obsuszone pałki (udka dzielimy na dwie części) dokładnie nacieramy wymieszanymi przyprawami, owijamy w folię
Moja Książka Kucharskaorzechowego Wszystkie składniki oprócz nasion wkładamy do blendera i miksujemy na gładko, chłodzimy pół godziny i gotowe. W wersji oryginalnej do gotowego shake'a dorzucamy łyżeczkę nasion chia lub mielonego siemienia lnianego i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Ja tego nie zrobiłam ponieważ wolałam napój do picia niż coś o konsystencji galaretowatej
Dzieje kuchennej Wiewióry400g makaronu spaghetti 100-150 ml sosu pesto z bazylii 8 plasterków cukinii (ok. 7mm) mały ząbek czosnku oliwa extra vergine ok. 1/2 opakowania roszponki lub rukoli świeżo mielony czarny pieprz sól 1 kulka mozzarelli, porwanej na kawałki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej al' dente - wg. czasu podanego na opakowaniu), odcedzamy, wkładamy
Moja Książka Kucharskazapiekania sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu 3 duże łyżki dobrej oliwy 3 płaskie łyżeczki curry 3 łyżki małych marynowanych perłowych cebulek 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta mielonego cayenne cukier puder do smaku sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Koncentrat pomidorowy, keczup, curry, cebulki, oregano oraz oliwę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, cukrem pudrem oraz szczyptą
Moja Książka Kucharskaspróbujcie. Składniki: 4-5 pojedynczych piersi z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka Skworcu 15 łyżek mąki kukurydzanej 15 łyżek mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu Skworcu szczypta soli 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku Skworcu 3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Skworcu mleko Dodatkowo: do obtoczenia kawałków kurczaka: mąka pszenna i kukurydziana zmieszana w tych samych proporcjach
Słodkie okruszkiminut aby był jędrny a nie rozgotowany. Żelatynę zalać wrzącą wodą i wymieszać, aby całkiem się rozpuściła. Zmiksowanego tuńczyka wymieszać ze śmietaną, dymką i solą, dodać niewielką ilość mielonego pieprzu. Dodać wystudzony groszek i żelatynę, dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek wysmarować olejem, na dno każdej położyć pokrojone oliwki i kapary i wypełnić masą tuńczykową. Foremki z musem wstawić
Codziennik KuchennyPieróg biłgorajski Składniki: Ziemniaki – 1kg Kasza gryczana – 200g Twaróg – 300g Jajka – 3 białka + 1 żółtko Cebula – 1 mała Olej rzepakowy – 4 łyżki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek mielony Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie a następnie dokładnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie i gotować wymieszać z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem. Cebulę drobno
Kuchnia Bon Appetitczeluściach lodówki czai się jakaś wędzona ryba? 😊 Składniki: 6 jajek około 200 g wędzonej ryby (użyłam makreli) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka ostrej musztardy świeżo mielony pieprz do smaku bułka tarta to oprószenia masło do smażenia Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Ostrym nożem przekroić na pół - razem ze skorupką. Wydrążyć ostrożnie, żeby nie połamać skorupek. Jajka rozdrobnić widelcem
Codzienna kuchnia niecodziennamąki ( u mnie orkiszowa) 100 bram cukru ( dałam trzcinowy) 5 żółtek 250 ml mleka 150 gram masła 30 g drożdży 200 gram rodzynek pół laski wanilii ( dałam pół łyżeczki. mielonej laski) poncz: 2 łyżki rumu 60 ml wina deserowego 150 gram cukru szklanka wody Roztopić i wystudzić masło.Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i ziarenkami
AZgotuj!lepszego dodatku do świątecznego pasztetu! Składniki: 1 kg czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku tymianek (świeży lub suszony) olej do smażenia 6 łyżek octu balsamicznego 3 łyżki miodu sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka, następnie szklimy na oleju. Gdy będzie już szklista zwiększamy płomień palnika aby się przyrumieniła. Dodajemy posiekany czosnek, tymianek, pieprz i sól
Smakowity Blog Kulinarnyzobaczcie przepis na pyszną, ale odchudzoną i odcukrzoną paschę. Będzie tradycyjnie i nowocześnie z nutą kokosowo-migdałową. Składniki na paschę kokosowo-migdałową kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) łyżka amaretto lub innego likieru/syropu migdałowego 3 czubate łyżki miodu 3 czubate łyżki płatków migdałów podsmażonych na patelni (i 1 łyżka
Ugotowane pozamiatanestołu Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka) 2 szklanka mleka 3,2% 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 4 żółtka sok wyciśnięty z 1 cytryny Wierzch
Podróż w kulinaria