dzisiejsza propozycja to koperty z kurczakiem i curry. 1 op. ciasta francuskiego 200 g filetu z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry w proszku 2 łyżki oleju 1 jajko sezam do posypania Filet z kurczaka drobno pokroić,oprószyć solą i pieprzem ,usmażyć na rozgrzanym oleju. Do podsmażonego
Kolorowa kuchnia Elkifiletu z piersi kurczaka 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 marchewka 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz ponadto: 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia Kaszę wsypać na sito,porządnie wypłukać,wsypać do garnka,wlać 1 szklankę wody,posolić i ugotować do miękkości. Filet zmielić,dodać
Kolorowa kuchnia Elkidługa trwałość i silny kwaśny smak, który powstaje z obecności kwasu mlekowego. Kapustę powinno się spożywać z kminkiem ,a osoby które go nie lubią tak jak ja,z kminkiem mielonym. A grzyby...no cóż taka słabość, wspomnienie spacerów i ten zapach! Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej z marchewką 2 duże cebule 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego sól
Z Kuchni Do Kuchniminut. Po wyrośnięciu znowu posmarować wierzch ciasta oliwą lub olejem. Za pomocą palców zrobić w cieście wgniecenia (podobnie jak w focaccii), nadając jednocześnie ciastu okrągły kształt. Posypać wierzch grubo mieloną, krystaliczną solą. Wypiekać w temperaturze 210-225oС, najpierw 15 minut z parą, potem wypuścić parę i dopiekać jeszcze przez ok. 25 minut. Ja piekłem w garnku. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chleboliwek 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka musztardy sól, świeżo mielony pieprz Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Pieczywo pokroić w większą kostkę. Skropić oliwą i przemieszać. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika
wyzwania kuchenneszklanka fasolki czerwonej 1 szklanka kukurydzy z puszki 1 szklanka groszku konserwowego 1-2 łyżki ulubionej musztardy majonez domowy (przepis tutaj ) szczypta czarnej soli (dla “jajecznego” posmaku) pieprz czarny mielony świeże zioła – koperek, szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę gotujemy w mundurkach do średniej miękkości. Nie mogą zbyt miękkie, bo rozpadną się w sałatce
Lamarida.plsurówki. Do tego śmietana i przyprawy do smaku i mamy super smaczną surówkę obiadową. Najlepiej smakuje w daniu mięsnym typu sztuka mięsa w sosie czy klopsikami lub z kotletami mielonymi czy schabowymi. Jednym słowem pasuje do wielu propozycji. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidyniowy i grzanki z gruszką na 1 porcję Potrzebujesz: 2 jajka 1 łyżkę mleka 2 łyżki dyniowego puree 2 duże szczypty granulowanego czosnku duża szczypta soli i pieprzu szczypta mielonej gałki muszkatołowej garść szpinaku baby 2 łyżki oleju do smażenia Grzanki: 2 kromki jasnego pieczywa 1 gruszka ser z niebieska pleśnią (u mnie odmiana Gold) pieprz olej Sposób
Kuchnia w Słońcu Skąpanadodaję czasem papryczkę chili, w zależności na jaką ostrość mamy ochotę, więcej lubczyku i słodkiej papryki. Lub zupełnie inaczej doprawiam warzywa, dając więcej suszonych pomidorów, suszonej bazylii i ostrej mielonej papryki. Makaron gotuję w odrobinie przyprawy curry – nadaje mu dodatkowy kolor, także lekki smak przypraw, szczególnie kardamonu, goździków, kminu czy kurkumy. Dziś makaron z warzywami, czyli świderki
Zasmakuj Kuchnigwiazdki) - 400 g mrożonych prawdziwków (możesz zastąpić pieczarkami lub boczniakami) - 1 cebulka - 3 ząbki czosnku polskiego - 1 dymka - 3/4 szklanki startego żółtego sera (wybierz swój ulubiony) - pieprz mielony - 2 chlusty białego wytrawnego wina - 150 ml śmietanki powyżej 18% tłuszczu - garść rukoli - łyżka masła - 2 łyżki oleju WYKONANIE: - ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu - na oleju podsmaż pokrojoną
SMYKWKUCHNIpaskach 400 ml przecieru pomidorowego 45 ml octu jabłkowego 45 ml miodu 25 g musztardy 4 ząbki czosnku 50 ml smalcu rozpuszczonego papryka ostra papryka słodka pieprz czarny mielony sól himalajska lub kłodawska Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać lub zblendować. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki lub zostawić
Ola la LCHFSkładniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko mąka pszenna olej roślinny Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki
Oka w rosole czyli KaFka gotujenajbardziej zabawne, nawet wtedy, kiedy lodówka wcale nie świeci pustkami. Mam dla Was dzisiaj przepyszną propozycję, która mi bardzo smakowała, dlatego też się nią dzielę. Potrzebujemy: 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva + oliwa do smażenia 2 łyżki bułki tartej 1 jajko
MamaOskarkafileta z kurczaka 1 łyżka mieszanki nasion (sezam czarny i biały,słonecznik,pestki dyni) sos: 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżki majonezu 1/2 ząbka czosnku sól świeżo mielony pieprz Do pudełka włożyć sałatę,pokrojone na ćwiartki pomidorki,pokrojonego ogórka i kawałki mięsa. Całość posypać ziarnami. Wymieszać jogurt z majonezem,dodać starty czosnek i doprawić do smaku solą
Kolorowa kuchnia ElkiIlość porcji: 4 porcje Składniki: 100 g wędzonego tofu 1/2 główki sałaty lodowej 10 sztuk pomidorków koktajlowych 2 łyżki pestek dyni Sos: 3 łyżki oleju lnianego sól himalajska świeżo mielony pieprz ulubione zioła (opcjonalnie) Przygotowanie: Sos: Olej lniany wymieszać z przyprawami. Sałatkę potargać na mniejsze kawałki, tofu pokroić w kostkę, a pomidorki w ćwiartki
KuchniaWeDwoje.pl