dodajemy olej kokosowy. W osobnym naczyniu blendujemy banan, jabłko i zieloną pietruszkę - obrywamy listki albo zlecamy to dziecku :) U Nas tą czynność wykonuje Szkrabina, dodajemy do kaszy. Pestki dyni mielimy i dodajemy. Można zamiast mielenia zblendować je z owocami i pietruszką. Teraz możemy wszystko wymieszać i gotowe, inną opcją jest zblendowanie wszystkiego na gładko. Powstanie wtedy jaglany pietruszkowy budyń
Szkrab Je Samłyżki lekko rozpuszczonego masła, 2 żółtka, 1 łyżkę cukru i szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieramy. Można dodać rodzynki, cynamon. Osobno podajemy gęstą śmietanę i ewentualnie cukier i mielony cynamon do posypania gotowych naleśników. Smacznego
Moja Książka Kucharskajest jej jedyny minus. Składniki na jedną zwykłą formę i trzy małe tarteletki. Ciasto kruche: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/3 szklanka cukru - 6 dag masła - 1 jajko - 1/3 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy - 1 jajko 1. Składniki połączyć i szybko zagnieść, a następnie odstawić do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy olejem, wystudzone ciasto rozwałkowujemy na omączonym
Apetyczna babeczkawody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 ogórek kiszony przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier 1 łyżeczka musztardy mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy łyżkę oleju
Blog z Apetytempiersi kurczaka 200 g wątróbki drobiowej 300 g łopatki wieprzowej 2 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich czerstwa bułka 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól morska świeżo mielony pieprz 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1 łyżka masła 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego Filet z kurczaka i łopatkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem
Kolorowa kuchnia Elkirzodkiewek – pół czerwonej cebuli – 4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki musztardy – 1 łyżka octu jabłkowego – 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego – świeżo mielony pieprz Przygotowanie : Do przygotowania tej sałatki najlepiej wykorzystać ziemniaki z ładną gładką skórką, sałatkowe. Wystarczy je dokładnie umyć i pokroić. Pokrojone ziemniaki zalej wodą, posól i gotuj 10-15 minut
nietylkopasta.plmoja Babcia. Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 20 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 4 łyżki zimnej wody Składniki na farsz: 40 dag mielonej wołowiny lub wieprzowiny 1 duży ziemniak 1 kalarepa 1 jajko 2 łyżki masła 2 łyżki osiekanej natki pietruszki Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekać z masłem
Tradycyjna KuchniaZbiór kakao Składniki : 10 dkg dobrego kakao 5 dkg mielonej kawy 4 słodkie migdały 1/2 laska wanilii 75 dkg cukru 500 ml wody 750 ml spirytusu 95 % Sposób wykonania : M igdały i wanilię drobno posiekaj, wsyp do dużego słoja, dodaj kakao i kawę , zalej to wszystko spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na tydzień. Co pewien czas wstrząśnij
Przepisy i porady kulinarnesosu sojowego, sosu rybnego oraz sosu ostrygowego - 2 łyżeczki miodu - 3 łyżeczki sezamu - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki imbiru w proszku - szczyptę chili i świeżo mielonego pieprzu 1. Dorsza płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 2. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. 3. Dorsza obtaczamy w marynacie i wstawiamy na min. godzinę do lodówki. 4. Zamarynowanego
Bez CebuliCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Farsz : 500 gram mięsa mielonego papryka czerwona 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę tartą i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić
kulinarnyswiatdomipolędwiczek z kurczaka, 400 g groszku zielonego (mrożony ewentualnie z puszki), 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 płaska łyżeczka kozieradki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży koperek, świeża nać pietruszki. Przygotowanie: Obraną cebulę i czosnek kroimy na średniej wielkości kostkę. Oczyszczone pieczarki kroimy: kapelusz w plasterki, a trzon w kostkę. Na dużej
Moniki Smakołykicebula 4 litry wody 1 - 2 kostki rosołowe 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżeczka - imbiru, gałki muszkatołowej, pieprzu, ziela angielskiego mielonego, gorczycy utartej, 2 łyżki majeranki 1 łyżka - czosnku suszonego oraz słodkiej papryki 1/2 łyżeczka chilli ZASMAŻKA 2 łyżki masła naturalnego 4 łyżki z czubkiem
Kulinarne Fantazje Mariolimasła 3/4 szklanki mleka 3,2 % 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mleka w proszku pełnego 7 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/4 szklanki mielonych niezbyt drobno orzechów włoskich lub arachidowych 1/4 szklanki pokruszonych maślanych herbatników Sposób przygotowania: Masło umieścić w rondelku o grubym dnie, wlać zwykłe mleko, wsypać cukier, dodać połamaną na kawałki
Wanilia i Kardamonposiłku. Polecam idealny pomysł na pieczone skrzydełka z batatem i papryką. Składniki: 2 skrzydełka kurczaka 1/2 batata 1 papryka czerowna przyprawy: koperek suszony, czosnek granulowany, pieprz czarny, papryka słodka mielona, jarzynka bez soli Sposób przygotowania: Skrzydełka nacieramy przyprawami i odstawiamy na 2-3 godziny lub na noc do lodówki. Batata i paprykę dokładnie myjemy; batata obieramy. Kroimy w paski
Truskawkowa Fiestas.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 1/2 kg mięsa mielonego z indyka - jajko - pęczek koperku - łyżka majeranku - dwa ząbki czosnku - dowolna przyprawa typu jarzynka -sól, pieprz do smaku -łyżka zimnej wody mineralnej Do mięsa wbijamy jajko, wyciskamy czosnek
Kulinarne przemyslenia