Uwielbiam obiady w wykonaniu Madzi. Z pozoru wydają się bardzo proste,- kilka niewyszukanych składników, a całość tworzy niesamowite wrażenie. Tym razem pokażę Wam przepis na pyszny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanki wody (3 szklanki) 4 łyżki oleju 4 łyżeczki masła (opcjonalnie, można też użyć oleju kokosowego ) 2 płaskie łyżki mąki ryżowej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, majeranek, kminek mielony (u mnie sól himalajska i pieprz ziołowy) Oczywiście przyprawy możecie dostosować do własnych preferencji smakowych Wykonanie krok po kroku: 1. Cukinię, marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na jarzynowych oczkach
Okiem Blondynki by McBlondiMoskalenko w Woli Suchożebrskiej – oczywiście z wielkanocnymi inspiracjami Sokołowa. Były paszteciki z ciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada bavette duszona w sosie pieczeniowym i polędwica zapiekana w mięsie mielonym i boczku. 2 ostatnie dania były dość pracochłonne i pyszne, ale to nie one skradły moje serce. W tym roku na moim stole wielkanocnym na pewno nie zabraknie schabu
Ugotowane pozamiatanemały arbuz pomidorki koktajlowe papryka avokado krewetki tygrysie zielona pasta curry sos imbirowy: 100 ml oliwy 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki słodkiego sosu chili 2 łyżeczki mielonego imbiru 0,4 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru łyżeczka musztardy sok z 1 limonki Przygotowanie: Arbuza lub melona kroimy na pół. Z miąższu za pomocą specjalnej łyżeczki
Kulinarna Patilogiapuszka mleka kokosowego 1/4 szklanki masła orzechowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka czerwonej pasty curry 1/2 łyżeczki mielonego chilli 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki lub z cytryny liście kolendry do dekoracji Przygotowanie: W celu przygotowania marynaty, wymieszaj mleko kokosowe, masło orzechowe
karmelowymarchewki 1 mała cebula 3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki masła łodyga selera naciowego 2 małe ziemniaki 1 litr wywaru warzywnego lub wody 2 łyżki pestek dyni 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka świeżej kolendry 200 ml mleka (bez laktozy) 1 łyżka soli pieprz Zupa marchewkowa z kolendrą Przygotowanie. W garnku rozpuścić jedną łyżkę masła wraz olejem. Dodać drobno
mecookswsypać sól do smaku i całość gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać czosnek. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na gładko blenderem. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem do smaku. Na końcu wlać słodką śmietankę i całość wymieszać. Na talerzu zupę posypać pestkami dyni, mogą być podprażone na suchej patelni. Podawać z grzankami lub tostami
Codzienna kuchnia niecodziennaPieczona, pikantna ciecierzyca 240 gramów ciecierzycy z puszki (bez zalewy) 2 łyżki oleju 1 łyżka syropu z agawy 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka papryki słodkiej sól 1/2 łyżeczki mielonego kuminu R ozpocząć od upieczenia ciecierzycy. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni (grzanie góra -dół). Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przesypać do miski. Dodać olej, syrop z agawy, słodką paprykę
olalacookingpuszki pomidorów krojonych lub 10 świeżych sparzonych obranych ze skórki * 10 łyżek czerwonej soczewicy * garść posiekanej natki pietruszki * olej do smażenia * sól 1 łyżeczka * pieprz 1/2 łyżeczki * papryka słodka mielona 1 łyżeczka * papryka ostra 1/3 łyżeczki Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy aż się zarumieni. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i pieczarki. Dusimy
Kulinarne przygodySkładniki: * Kotlety schabowe grubsze ok. 2 cm. 5 Sztuk * Pieczarki 250 g * ser 150 g * garść natki pietruszki * sól * pieprz * słodka mielona papryka * olej do smażenia * łyżka masła * bułka tarta * jajko Przygotowanie: Kotlety nacinamy nożem do połowy tak aby powstała kieszonka do faszerowania. Nakłuwamy je widelcem a następnie przyprawiamy solom, pieprzem oraz słodka papryką. Odstawiamy na minimum
Kulinarne przygodyspożyć do 2 tygodni. 4) Śledzie w oleju. Składniki: - 500 g matijasów - 3 duże cebule - 1 i 1/2 łyżki gorczycy - 1 płaska łyżka cukru - 1 łyżka octu - 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu - olej Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie ok. 3 godzin. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka, zasypujemy cukrem i skrapiamy octem. Odstawiamy
DominikaDolciodrobina oliwy z oliwek II. Sos bolognese: - oliwa z oliwek - 2 czerwone cebule (duża) - 3 ząbki czosnku - 3 marchwie - 3 średniej wielkości nacie selera - 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego - pół butelki czerwonego, wytrawnego wina - 400 g pomidorów z puszki - 100 g przecieru pomidorowego - 200 ml bulionu wołowego - sól - pieprz - kumin - 1/2 łyżeczki cynamonu
DominikaDolciSkładniki: I. Mięso: - 500 g mielonej wołowiny - masło - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona cebula - kumin - sól - pieprz - mały koncentrat pomidorowy - 2 łyżki sosu HP - 1 łyżka Ajvar - 4 chluśnięcia Chipotle/Tabasco II. Pieczarki: - 500 g surowych pieczarek - masło - sól - pieprz III. Sos: - 6 łyżek majonezu light - 340 g jogurtu greckiego - sól - pieprz IV. Całość: - 1 duża puszka kukurydzy z chili
DominikaDolciDziś mam dla Was przepis na moją wersję Chili con carne. Składniki: 1 kg mielonej wieprzowiny 2 czerwone cebule ząbki czosnku 1 kiełbasa węgierska (można zastąpić np. chorizo) 300 g przecieru pomidorowego 1 kg pomidorów 1 słoiczek suszonych pomidorów 0,5 l ciemnego piwa 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy z chili 1/2 łyżeczki kuminu
DominikaDolci