spójne, ciasto jest dość słodkie, ale nadzienie z pomarańczy przełamuje tę słodycz, idealnie komponując się ze smakiem czekolady. Polecam! Składniki na mazurek pomarańczowy: 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 50 g cukru pudru skórka otarta z 1/2 pomarańczy 90 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 2 łyżki soku z pomarańczy 1 żółtko Mąkę, migdały
Rozpustne gotowaniewieprzowa 60 dag Ziemniaki ½ kg Marchewka 1 szt. Pietruszka 1 szt. Seler ½ szt. Cebula biała 1 szt. Listek laurowy 2 szt. Pieprz ziarnisty 5 szt. Sól do smaku Kminek mielony do smaku 2 łyżki startego chrzanu Natka pietruszki Wykonanie: Mięso opłukać, zalać posoloną wodą, dodać pokrojone warzywa, przyprawy i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa i mięso wyłożyć
Tradycyjna Kuchniaświątecznym stole podczas Wielkanocy. Składniki: 6 jajek 150g paluszków krabowych surimi 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego szczypta ostrej papryki koper sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na talerzu
Szalona Kuchnia Ewelinymojego teścia smak ulubiony, więc z pewnością na święta będzie jeszcze raz pieczony. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm: masa makowo bakaliowa: 200 g maku mielonego, 50 g orzechów tartych laskowych, 400 ml mleka kokosowego (1 puszka), 3 kopiaste łyżki cukru brązowego, 100 g rodzynek, 150 g suszonej żurawiny z sokiem z granatów, 100 g migdałów
Moniki SmakołykiWIELKANOC. SKŁADNIKI: ok. 1 kg buraków ćwikłowych ok.4 łyżki utartego chrzanu ( najlepiej świeżego ) 1/2 szklanki czerwonego wina (najlepiej dobrego, wytrawnego) ok. 2 łyżki octu winnego (do smaku) szczypta kminku mielonego 1 duże winne jabłko, obrane starte na małych oczkach (ew.) ok. 1 łyżka cukru (do smaku) sól do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Dokładnie umyte buraczki zalewamy w garnku wodą
Moja Książka Kucharskababkę migdałową z nutą pomarańczy. Bardzo aromatyczna i pyszna! Składniki: 100g białej czekolady 100g masła 1/2 szklanki cukru 3 duże jaja 40g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g mielonych migdałów 2 łyżeczki skórki pomarańczowej Polewa: 100g białej czekolady kilka kropel aromatu pomarańczowego Masło oraz połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż składniki stworzą jednolitą, płynną masę
Słodki ZakątekSkładniki 4 duże ziemniaki ,około 1 kg 2 jajka 3-4 łyżki mąka pszenna sól - do smaku 50 g sera żółtego startego do tartych ziemniaków Farsz 150 g mięsa mielonego dowolnego 50-80 g sera żółtego startego 1/2 cebula sól - do smaku czarny pieprz - do smaku olej roślinny - do smażenia szpinak op. Wykonanie Przesmażyć cebulę ,dodać mięso ,smażyć
w mojej kuchnigustu i będzie dla Was inspiracją na nadchodzącą Wielkanoc. Faszerowane jajka z musztardą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 5 jaj wiejskich ugotowanych na twardo 1 łyżka majonezu 3 łyżki mielonego białego sera 1 łyżka musztardy miodowej Develey sól pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku do posypania Wykonanie: Jajka kroimy na pół, delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Do blendera wkładamy
Kulinarne przygody Gatitykilka dodatków i przekąska gotowa. Składniki na 1 porcję: garść mix-u sałat z rukolą 1/2 awokado 1/2 małej czerwonej cebuli 2 jajka ugotowane na twardo pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwy Awokado obrać ze skóry,pokroić
Kolorowa kuchnia Elkigości. Możecie przygotować również na świąteczny stół. Zapraszam :) Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 15 dag twardego sera żółtego 1 kopiasta łyżeczki musztardy kilka łyżek majonezu pieprz czarny mielony do smaku pół pęczka szczypiorku około 24 sztuki krakersów Wykonanie: 1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Pięć ścieramy na tarce o dużych oczkach, a jedno osobno na drobnych oczkach
Izabelawkuchniwaniliowo-czekoladowy (14 porcji) Składniki: sok i skórka z 1 cytryny 100 g czekolady mlecznej 4 jajka 175 g masła 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 750 g mielonego twarogu na sernik 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Natłuść tortownicę
karmelowyzupka,ale w oko wpadły mi te klopsiki z makaronem , wyglądające jak ośmiorniczki.Super pomysł.polecam. bulion kilka ziemniaków marchewka, pietruszka listek, ziele sól,pieprz 25 dkg mięsa mielonego makaron spaghetti [ kilka nitek makaronu] 1 cebula 1 jajko majeranek sól, pieprz do smaku koper Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę , dodać do bulionu , dodać również warzywa
Moje domowe kucharzenieniewielka czerwona papryka 20g rodzynek Sos: 1 łyżka dobrej jakości oliwy lub ulubionego oleju sałatkowego (do stosowania na zimno) 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka keczupu sól i świeżo mielony pieprz do smaku Kalarepy obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Podobnie łodygi selera, umyć
Dietologłyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki kminu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Do brukselki: 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przepłucz i osusz cieciorkę. Umyj i osusz brukselkę. Większe główki przekrój
Niedzielny kucharz