mielone - 47549 przepisów (strona:1466/3170)

CHRUPIĄCE FILECIKI W KUKURYDZIANEJ PANIERCE 150

odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ SKŁADNIKI NA 8 szt:   1 podwójny filet z kurczaka 2 szklanki płatków kukurydzianych 3 jajka 1 łyżeczkipapryki mielonej słodkiej 1/2 łyżeczki wegety 1/2 łyżeczki pieprzu Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Filety myję i filetuje na kotlety. Rozbijam tłuczkiem na cienkie kotleciki.  Płatki kukurydziane przesypuje do strunowego

Gotowanie Patki
PIERŚ Z KURCZAKA W PRZYPRAWACH (redukcja, adaptacja, keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 223

kurczaka lub indyka (ze sprawdzonego źródła) 30 g jarmużu 30 g mixu sałat z rukolą 50 g papryki czerwonej 50 g pomidora sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony ulubione przyprawy np. słodka papryka , ostra papryka , zioła prowansalskie , bazylia , curry, gyros (patrz na skład gotowych mieszanek!) 20 ml oleju MCT (na redukcji z racji ograniczenia tłuszczu LCT na rzecz

Ola la LCHF
Grillowane francuskie poduszeczki z wołowiną, szpinakiem i mozzarellą 149

krążki wołowiny Sokołów uczta kulinarna, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 2 garście świeżego szpinaku, ok. 15-20 g sera żółtego mozzarella, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, mielona słodka papryka wędzona, mieszanka przypraw czubryca zielona, suszony lubczyk ogrodowy, sól do smaku. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy po długości na połowę. Na jeden pasek ciasta, po długości, rozkładamy mięso wołowe

Moniki Smakołyki
Sałatka z roszponką i tuńczykiem 135

talerze. Pomidorki pokroić w ćwiartki, ogórka obrać i pokroić w półplasterki, podobnie rzodkiewkę. Tuńczyka osączyć z zalewy i poukładać na wierzchu sałatki. Całość oprószyć solą oraz świeżo mielonym pieprzem i polać oliwą z oliwek. Podawać od razu po przygotowaniu

Simply Food
Ziemniaki grillowane w musztardzie z kotletami z czerwonej soczewicy (wegański grill) 165

Ziemniaki: 500 g młodych ziemniaków 3 łyżki musztardy grillowej 1 łyżka przyprawy do grilla 3 łyżki oleju sól, pieprz Kotlety: 100 g czerwonej soczewicy 500 ml wody 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/2 cebuli 2 łyżki mąki grochowej 2 łyżki bułki tartej przyprawy (u mnie sól i przyprawa do mięs) Dodatkowo: zielona sałata ogórek pomidor

Via Gusto
Pieczone pierogi czyli moja wariacja na temat hiszpańskich empanadas 124

Zrobione na bazie mąk pełnoziarnistych, a więc zdrowsze od tych tradycyjnych.  U mnie pierogi zostały nadziane farszami bezmięsnymi. Jednak doskonale sprawdzą się także te z dodatkiem kurczaka czy mielonej wołowiny.  PIECZONE PIEROGI Z FARSZEM WARZYWNYM Ciasto na pierogi 300 g mąki (u mnie mieszanka żytniej razowej, gryczanej i kukurydzianej) 15 g świeżych drożdży 3 łyżki płynnego oleju

HealthyCreations
Placuszki z cukinii 138

placuszki z cukinii: (na około 15 sztuk) 3 niezbyt duże cukinie jajko wiązka koperku mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku 2 - 3 łyżki mąki łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki soli kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia Sos z jogurtu i koperku: 200 ml jogurtu typu greckiego ząbek czosnku mała wiązka koperku szczypiorek lub cebula dymka

Kuchcik gotuje
Sałatka z kalafiora, czyli udawane tabbouleh (dieta dr Dąbrowskiej) 231

dieta Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 małego kalafdiora 1/2 cebuli 1 duży malinowy pomidor 1/2 pęczka matki kilka łodyżek świeżej mięty sok z cytryny sól himalajska czarny mielony pieprz  Wykonanie: Kalafiora dzielimy na różyczki i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Następnie ścieramy go na grubej tarce warzywnej, wrzucamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Szakszuka z chorizo i chili / Chorizo chili shakshuka 163

papryka, bez pestek, pokrojona w kostkę 1 czerwone chili, pokrojone w drobną kostkę 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę 1×400 g puszka krojonych pomidorów 1 łyżka mielonej wędzonej papryki 1/2 łyżki kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej kolendry szczypta cukru 4 jajka garść świeżej kolendry posiekanej sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej olej

karmelowy
Młoda kapusta z kiełbasą i makaronem 138

cebule 35 dag surowego podwędzanego boczku 2 długie laski  podlaskiej kiełbasy 2 łyżki octu 2,5 szklanki wody 1,5 łyżki cukru Sól morska do smaku Świeżo mielony  pieprz do smaku olej do smażenia 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka mąki Pęczek świeżego  koperku Sposób przygotowania: Cebule obrać,  pokroić w kostkę ,podsmażyć chwilę

Wanilia i Kardamon
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków z nutą kokosową 162

Micha smacznej zupy nigdy nie jest zła... Składniki: 3-4 średnie buraki 1 marchew ½ selera pół główki pieczonego czosnku ½ cebuli pęczek natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, imbir, mielony kminek, gałka muszkatołowa, pieprz kajeński, kurkuma koncentrat lub zakwas buraczany 2 łyżki oliwy 180 ml śmietanki kokosowej (można zastąpić słodką śmietanką 18%) Buraki wyszorować, każdy zawinąć w folię aluminiową

Czerwień i błękit
Przepisy z cukinią w roli głównej 195

miksujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami lub kleksem ze śmietany. Cukinia z grilla Do przyrządzenia tej przekąski potrzebować będziemy: kilku niedużych, młodych cukinii, 1 łyżki soli, 1 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczki cukru trzcinowego, 1 łyżeczki granulowanego czosnku, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżki wędzonej papryki, 2 łyżeczek pikantnej papryki, 3 łyżek oleju

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z truskawkami 110

truskawek • 50 g fety • 20 g orzechów nerkowca • 3-4 cienkie zielone szparagi • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 łyżeczka soku z cytryny • kilka listków mięty • świeżo mielony pieprz Przygotowanie : Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 4 części i przesmażamy 4-5 minut na odrobinie oliwy. Studzimy. Umyty i osuszony szpinak mieszamy z pokrojoną w kostkę fetą. dodajemy

KUCHNIA POLSKA
Domowa spiżarnia - lemoniada 119

sklepie IKEA . Lemoniada cytrusowa z miodem i miętą: 300 g limonek 1 kg cytryn 1,2 kg pomarańczy 1 pęczek świeżej mięty 1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie) 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 litra wody ok. 300 g miodu (np. lipowego lub wielokwiatowego) Butelki myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sporych rozmiarów garnek ok. 5-6 litrowy. Wszystkie cytrusy przekrawamy na pół

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania