około 2 cm pora około 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku bez chemii Skworcu 2 pełne łyżki naturalnego jogurtu około 3-4 łyżek majonezu (najpierw dajemy mniej) sól i czarny mielony pieprz do smaku – u mnie Skworcu Przygotowanie: Marchewki obieram i trzemy na tarce. Por kroimy najpierw wzdłuż, a następnie w cieniutko, dodajemy do marchewki. Kolejno dokładamy jogurt naturalny
Słodkie okruszkipszennej zupa: 1/2 kalafiora 3 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 malutki por cebula 200 g zielonej fasolki 3/4 szklanki zielonego groszku sól, pieprz czarny mielony, t ymianek, ziele angielskie, estragon, liść laurowy natka pietruszki Przygotowanie : Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i por obrać. Do 1 litra wody włożyć pokrojone w dużą
Jadło i czytadłoziemniaki szklanka ugotowanej ciecierzycy po pół papryki w dwóch kolorach 2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18% posiekany koper sól, pieprz do smaku 1/2 szklanki koncentratu z buraków pół łyżeczki mielonego kminku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą i zagotować. Po zagotowaniu gotować ok. 30 minut. Wyjąć. Nać i łodygi
Czerwień i błękitgałązki świeżego tymianku lub łyżeczkę suszonego. Gotujemy pod przykryciem kilka minut do miękkości groszku. Dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy, najlepiej w mikserze kielichowym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. W czasie gdy gotuje się zupa, cienko pokrojone plasterki boczku umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około
Pyry na Gazryżem a la pilaf, prostym do zrobienia i absolutnie niezawodnym. Przepis pożyczyliśmy od Davida Tanisa. Składniki: Na sos 1 szklanka cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz Na pulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka
Niedzielny kucharzSkładniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka (może być również z indyka) 1 jajko 70ml mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 10dkg żółtego sera 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta pieprzu olej do smażenia *** Filet z kurczaka kroimy w kawałki (ok 5x5cm) i delikatnie rozbijamy *** *** W miseczce mieszamy: jajko, mleko, mąkę i przyprawy (sól, pieprz, paprykę
Blog z Apetytemłyżki koncentratu. Na maśle podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulkę i dodałam łyżkę mąki. Zrobiłam zasmażkę. Jak już połączyłam wszystko zajęłam się przyprawianiem. Sól, pieprz kolorowy, odrobinę ziarenek smaku, kminek mielony i majeranek, koperek. Przyprawiam zawsze na końcu. Po dodaniu zasmażki czy chociażby zagęszczeniu mąka rozmieszaną z wodą potrawa zawsze zmienia smak. Na maśle, bez mięsa, bez kiełbaski....a dobre
Pieprzyć z Fantazjączasie jak robił się schab, przygotowywałam kapustę. Robiłam kiedyś ten schab w młodej kapuście, ale teraz użyłam włoskiej. *1 główka włoskiej kapusty * koper * przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony * smalec * łyżka mąki do zaprawienia * ziele angielskie, liść laurowy * 1 cebula Kapustę posiekałam, sparzyłam i odcedziłam. Włożyłam do garnka i podlałam odrobiną wody. Dodałam liść, ziele i sól. Jak już kapusta
Pieprzyć z Fantazjąupodobaniem smakowym. Składniki: Ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 250 g margaryny * 5 żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: * 1 kg mielonego sera białego * 1 puszka brzoskwiń * 1 szklanka cukru * 1 budyń waniliowy * olejek śmietankowy * 1 szklanka mleka * 1/2 szklanki oleju * cukier waniliowy 16 g * 4 żółtka Na bezę: * białka, które
Pieprzyć z Fantazjąniż tłuczenie mięsa na kotlety :D Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * papier ryżowy * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego * sos sojowy - 2 łyżki * 1 nieduża marchewka * 1 nieduża cebulka * dwa liście kapusty pekińskiej * garść suszonych grzybków mun * sól, pieprz Makaron sojowy przygotowałam zgodnie
Pieprzyć z Fantazjątakiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni....tak w mojej ulubionej temperaturze :D Masa serowa: * 1 kg sera mielonego * 1 szklanka cukru * 6 żółtek * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * cukier wanilinowy 16 g * 1/2 szklanki mleka * 20 dkg masła Ser, żółtka i cukier włożyłam do dużego garnka. Podgrzewałam
Pieprzyć z Fantazjągorsze od tych z budek. Widzę jak je robię, widzę jakich składników używam i wystarczy tylko odpowiednio doprawić do smaku a mamy pyszne jedzenie :D Składniki: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości cebula * 1 mała czerwona cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * 4 bułki * sól, pieprz, imbir * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez, musztarda, ketchup
Pieprzyć z Fantazjątakie jej wydanie to....no pyszne to jest i tyle :D Moim gościom bardzo smakował, więc nie bazuję tylko na mojej opinii jakby co :D Składniki: * 1 kg mielonego białego sera * 40 dkg chałwy waniliowej * 200 ml śmietanki 30 % * 3/4 szklanki cukru * 5 dużych jajek * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Na spód: * 20 dkg pokruszonych
Pieprzyć z Fantazjąpuszysty :D Ponoć wychodzą mi smaczne :D Dodaje skrzydeł każde dobre słowo przyznam. W takim razie podam przepis na ten mój sernik puszysty. Składniki: Na masę serową: * 1 kg mielonego białego sera * 5 całych jajek * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cały olejek waniliowy * 1 cukier waniliowy * 1 szklanka cukru * 1/2 szklanki oleju * 1 budyń waniliowy - opcjonalnie * małe opakowanie śmietanki
Pieprzyć z Fantazjąduży batat * 15 dkg boczku duńskiego albo surowego * 1 średniej wielkości cebula * 1 marchew * 3 ząbki czosnku * 1-2 łyżki kwaśnej śmietany * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, kminek mielony Batata i marchewkę obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Przełożyłam do garnka i dolałam wody tyle, by przykryła warzywa. Gotowałam pod przykryciem do miękkości. Boczek pokroiłam w kostkę
Pieprzyć z Fantazją