misce i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie obieram migdały ze skórki. Jak skórka nie chce łatwo zejść to zalewam ponownie gorącą wodą. Migdały i cukier puder mielę malakserem. Do garnuszka wlewam wodę, dodaję cukier kryształ, miód i gotuję na wolnym ogniu syrop. Nie wolno mieszać. Gęstość syropu sprawdzam w ten sposób, że kroplę syropu wlewam do zimnej wody(...)jeszcze gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma. Jedną piątą zostawiam do zrobienia jajek, resztę dodam do sera. Ser i marcepan mielę dwa razy maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję śmietanę kremówkę, puder i mieszam mikserem. Dodaję stopniowo po jednym jajku i łączę mikserem i dodaję kolejne jajko. Masy serowej
wesoła kuchniasobie takie przepisy;). Proste, szybkie, wszystko umieszczamy w jednym naczyniu żaroodpornym i z książką w ręku czekamy na obiad, który zrobi się praktycznie sam:). Pulpety: 500g miesa mielonego 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka sól, pieprz, papryka słodka 1 pęczek natki pietruszki Ryż i zalewa: 3 worki ryżu
Szefowa kuchniproszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 2-3 łyżki śmietany (ja dałam ok. 50 ml kremówki) Składniki na masę serową: 1 kg sera na sernik (użyłam drobno mielonego twarogu w kostce) 0,5 szklanki oleju 4 jajka 150 ml kremówki 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemnniaczanej 1 łyżka mąki pszennej skórka cytrynowa
CiastkozercyMasło klarowane do smażenia sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania : Grzyby namaczamy poprzedniego dnia i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Studzimy, drobno siekamy i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz dodajemy ½ łyżeczki masła. 8 jajek gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli lub octu. Studzimy. Jajko razem ze skorupka przecinamy ostrym nożem (najlepiej
Pyry na Gazustach, lubimy najbardziej. Nasz przepis, choć oczywiście nasz ulubiony, to jeden z kilku. Paschę wielkanocną można przygotowywać także na ciepło. Składniki: 1 kg sera twarogowego dobrej jakości 3-krotnie mielonego 5 żółtek (jajka sparzyć przed oddzieleniem żółtek!) 200g masła (nie zamieniamy na margarynę) 150ml śmietany kremówki, min. 30%, najlepiej 36% 1 laska wanilii albo 1 opakowanie cukru z prawdziwą
Pociąg Do Kuchniłyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu z migdałów opcjonalnie: lukier (1 szkl. cukru pudru plus 3-4 gorącej wody), migdały do dekoracji Wykonanie: Przesianą mąkę wymieszać z mielonymi migdałami. Masło (W temperaturze pokojowej) utrzeć na gładką puszystą masę z cukrem. Dodawać pojedynczo jajka i ubijać na gładką masę. Dodać mąkę z migdałami i ekstrakt z migdałów, wymieszać dokładnie
Pociąg Do Kuchnigotującym się wywarze. Po 10 minutach wszystkie mięsa i cebule wyjmujemy, zostawiamy aby przestygły. Bułki namaczamy w wywarze z mięsa. Następnie mięso i cebulę dwukrotnie mielimy, dodajemy bułki i również mielimy. Mięso możemy również zblędować. Na koniec wrzucamy jajka, dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie mieszamy, Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Aluminiowe foremki wypełniamy do połowy mięsem, na środku
Kulinarne przygody Gatitypomidorowego – 1 duża cebula – 1 duża marchewka – 1 por – 2 ząbki czosnku – 200 g małych pieczarek – pół szklanki marynowanych cebulek – sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Zacznij od obsmażenia mięsa na oleju. Wołowina powinna być pokrojona w większą kostkę o boku ok 3-4 centymetrów. Wołowinę usmażcie na oleju w 2 częściach, położenie
nietylkopasta.plsię “nie rozdrabniam” i od razu przyrządzam większą porcję. Chociaż zawsze jest ona dla domowników za mała Składniki: Nadzienie: 2 cebule 1 1/2 kg pieczarek 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju do smażenia Naleśniki (na około 20 niewielkich sztuk): 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku
Lamarida.plmenu. Pasta jest także idealnym smarowidłem do pieczywa lub krakersów. Składniki: 4 jajka 50g filecików anchois 2 łyżki szczypiorku 8 łyżek tartego żółtego sera 3 łyżki majonezu pieprz świeżo mielony Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i odciąć 1/3 górnej jego części. 2. Z każdego jajka wydrążyć żółtko. 3. Odciętą część jajek, żółtka, posiekany szczypiorek
Szalona Kuchnia Ewelinyrównie smaczny. Pasztet przygotowałam na wspólnych warsztatach z Michelem Moran, gdzie poznałam przepis na jego pyszną tartę z łososiem . Zobacz też: Chipsy z cukinii Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Wegetariański pasztet z cukinii Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 2 małe lub 1 duża cukinia 1 cebula
Kuchnia Bazyliiinny poziom doznań kulinarnych niż nasza pomidorowa. Zasadniczo składa się z soczewicy, pomidorów i batatów. Swój niezwykle złożony smak zawdzięcza przyprawom, wśród których znajdziecie: świeży i suszony imbir, kurkumę, mieloną kolendrę oraz kumin. Kumin, który jak wiadomo jest samcem alfa wśród przypraw, bo ma niebywałą tendencję do dominowania wszystkich pozostałych i aromatu całego dania i dlatego trzeba go używać
Niedzielny kucharzSkładniki na polędwiczkę: – 300 g polędwiczki wieprzowej – 300 g batatów – 150 g zielonej fasolki szparagowej – 1 por – 1 łyżka masła – 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
Kuchenne Wariacjeczerwona cebula 1 łyżeczka nasion kminku kilka gałązek natki pietruszki 3 ziarna jałowca olej lniany dobrej jakości lub oliwa z oliwek około 1/3 szklanki różowa sól himalajska pieprz czarny mielony lub ziołowy Sposób wykonania : K apustę przepłucz zimną wodą , odciśnij i posiekaj ostrym nożem. Marchewki opłucz, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę obierz, opłucz zimną wodą
Przepisy i porady kulinarne