wiele, podejrzewam że wszytko to posiadacie w kuchennej szufladzie ... no może nie we wszystkich kuchniach jest mąka żytnia. Mąkę żytnią dostaniecie prawie w każdym markecie. Najlepsza będzie ta grubo mielona o typie 2000, ale i 720 też się nadaje ( jest drobniejsza) Będziecie potrzebowali: 6 czubatych łyżek mąki żytniej 600 ml wody 4 ząbki czosnku 1 łyżeczkę kminku(opcjonalnie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkurczaka 1 por (biała część) 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól świeżo mielony czarny pieprz Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy słodką papryką, oregano i solą. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawimy do lodówki na 30 minut. Pora kroimy
My Chcemy Jeśćszklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kisielu o smaku cytrynowym (bez cukru) 3 łyżki kisielu o smaku wiśniowym (bez cukru) 3 łyżki niebieskiego maku (nie mielonego) 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka kawy zbożowej Inki szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy na puch za pomocą miksera wraz z drobnym cukrem. Dodajemy stopniowo
Poezja smakususzonych moreli 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych fig Dodatkowo: garść obranych migdałów suszone płatki róż * PRZYGOTOWANIE Twaróg zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Jeśli używasz tłustego twarogu, jedno mielenie w zupełności wystarczy. Półtłusty trzeba przepuścić 2 razy. Masło o temperaturze pokojowej utrzyj na puch z cukrem pudrem i wanilią za pomocą miksera. Następnie
Food SquareSKŁADNIKI NA CIASTO: 1kg ziemniaków 1 jajko 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA FARSZ: 350g mięsa mielonego 1 cebula 1 łyżka masła 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek WYKONANIE: 1. 0,5kg ziemniaków obrać i ugotować w delikatnie osolonej wodzie, po ugotowaniu przecisnąć przez praskę. Pozostawić do ostygnięcia. 2. Drugą połowę ziemniaków
Dziś Ja gotujechrzanu tartego lub 100 g gotowego ze słoiczka (patrz na skład!) 100 g papryki czerwonej 4 ząbki czosnku lub czosnek granulowany sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony papryka słodka majeranek 50 g tłuszczu – smalec (u mnie gęsi) lub masło klarowane szczypiorek do dekoracji Cebulę obrać, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Chrzan obrać i zetrzeć
Ola la LCHFulubionej klasycznej INKI. Gwarantuję, że takiemu połączeniu nikt się nie oprze! Spróbujcie! A będziecie zachwyceni! Inspiracją do przygotowania Sernika była moja ulubiona kawa INKA. SKŁADNIKI: * ser biały 3 x mielony – 750 g * śmietana kremówka 36% – 200 ml * biała czekolada – 100 g * płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa ( olejek ) do ciast – 1 łyżka * ciasteczka „Amaretki
Ostra na SłodkoMakaronu Chow Mein 250 g Mieszanki warzyw Chińskich np.mrożonych 1 łyżeczka oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki pieprzu Szczypta soli 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej 1 łyżka suszonej bazylii PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka myjemy a następnie przekładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy przyprawy,sos sojowy oraz prażona cebulkę (można
Gotowanie PatkiSUROWIEC -boczek ze skórą PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól/sól morska 50/50 -14 g/kg -czosnek świeży 3-5 g/kg -cebula prażona 5 g/kg -pieprz czarny drobno mielony 1 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg -woda 10% -słoiki/puszki -zamykarka do puszek WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i tniemy w kawałki 2-4 cm dodajemy wszystkie składniki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Kolejna propozycja wielkanocna. Przepyszna, puszysta babka migdałowa z dodatkiem likieru Amaretto. Dzięki mielonym migdałom babka jest wilgotna, po prostu – Idealna! Została zjedzona w mgnieniu oka Jest jedną z moich ulubionych babek, którą piekę nie tylko w święta. Zdecydowanie polecam Składniki: Babka migdałowa: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka zmielonych migdałów 1 szklanka cukru 250 g masła 5 jajek
Oryginalny smakSurówka z kapusty pekińskiej z ajvarem. Świetny dodatek do obiadu i kanapek. Podałam ją z ziemniakami puree i kotletem mielonym. Może i Wy skusicie się na taki prosty i smaczny obiad. Więcej przepisów na dodatki do obiadów znajdziecie na moim blogu w zakładce SURÓWKI. Polecam Wam również surówkę z kapusty pekińskiej z ananasem . Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów
O kuchni z uczuciemmakaronu tagliatelle z dodatkiem szpinaku i czosnku, 15 dag boczku, 250 g mascarpone, 1/2 średniej wielkości cebuli, 2 ząbki czosnku, duża garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz świeżo mielony, curry, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. W międzyczasie podsmażam pokrojony w kostkę boczek (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się z boczku). Kiedy boczek się przyrumieni, dodaję posiekaną
JejKuchniausmażeniu krążki są delikatne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Składniki: 2 cebule 80 g mąki pszennej 125 ml wody gazowanej 1 jajko Olej Sól, pieprz Ostra papryka (mielona) Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy na plastry (ok. 1 cm). Każdy plaster musimy rozdzielić na pojedyncze okręgi. Do miski dodajemy mąkę, wodę oraz jajko. Całość dokładnie mieszamy, tak żeby
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneśredniej wielkości cebule 2-3 ząbki czosnku 2 większe marchewki 2 ziemniaki 500 g passaty pomidorowej JAMAR 1 puszka białej fasolki JAMAR sól, pieprz biały słodka i ostra mielona papryka suszony tymianek przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim tarty parmezan (ilość wg uznania) jajka ugotowane na miękko (ilość wg potrzeby) Cebule kroimy w piórka. Obrane marchewki i ziemniaki kroimy
Smaki Na Talerzustole wielkanocnym lub na przyjęciu. Polecam! Składniki: 1/2 pora (biała część) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 3 jajka 3 łyżki majonezu 6 plasterków szynki konserwowej sól, pieprz czarny mielony szczypiorek *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem
Blog z Apetytem