Coś co zadowoli niejednego domownika :) Danie tradycyjne, a jednak inne od tego najbardziej znanego nam klasyka, czyli gołąbków z ryżem i mięsem mielonym. Obie wersje uwielbiam i polecać będę. Takie gołąbki są dla mnie niejednokrotnie wybawieniem, kiedy przykładowo nie mam nic na obiad, a w zamrażarce taki zapas tych niepozornych zawijasów :) Trochę pracy z nim jest
Calzonella.compaseczki 2 cebule, pokrojone w piórka 1 szklanka cukru 2 łyżki soli 1 szklanka oleju 3/4 szklanki octu 1 butelka mineralnej wody gazowanej , 1 i 1/2 litra pieprz mielony do smaku Przepis na surówkę z kapusty do słoików bez gotowania. PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki umieszczamy w większym naczyniu i odstawiamy na 24 godziny - w tym czasie kilkakrotnie mieszamy
Moja Książka Kucharskachcemy "odpalać" piekarnika ze względu na pogodę za oknem, a wybór świeżych owoców jest naprawdę wielki 😊 Ja następnym razem zrobię wersję z truskawkami 😉 Składniki: ok 700 g mielonego twarogu 250 g serka mascarpone 2 galaretki morelowe 2 łyżki cukru pudru 1 puszka moreli (350g) 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, dodajemy żelatynę
Walijskie PichcenieSzczerze polecam, bardzo aromatyczna i pożywna zupa. Składniki mrożona mieszanka chińska warzyw chiński makaron, gruby 250 g mielonego mięsa wołowego jajko pieprz, sól 1 łyżka pasty curry słodka i ostra papryka w proszku szczypta imbiru 1 łyżka sosu sojowego Warzywa zagotować w 2 l wody, gotować około 15 minut. Mięso wołowe doprawić solą, pieprzem, … Czytaj dalej Rosół chiński
gotuj ze mnąSKŁADNIKI NA 4 Kotlety: 👉 1 filet z kurczaka 👉 4 pieczarki ja dałam brązowe 👉 4 łyżki sera żółtego tartego np. cheedar 👉 4 łyżeczki ketchupu 👉 sól ,pieprz , mielona papryka słodka i ostra PRZYGOTOWANIE: 1. Fileta umyć i rozciąć na 4 kotlety. Rozbić cienko. 2. Mięso posypać przyprawami . 3. Każdego kotleta posmarować łyżeczką ketchupu
Gotowanie PatkiKuchnia belgijska Składniki 6 cykorii 5 łyżek masła sok z połowy cytryny 1 łyżka cukru sól pół filiżanki wody pół łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Cykorie oczyściłem, wyciąłem gorzkie środki. Przygotowałem rondel o takiej wielkości, aby można było ułożyć w nim cykorie jedna warstwą. Odłożyłem odrobinę masła, reszta grubo rozsmarowałem na dnie rondla
R'n'G Kitchenmakaronu fusilli 500 g świeżych truskawek 200 ml słodkiej śmietany 18% 1/2 szklanki mleka 3,2 % 1 łyżka ksylitolu 40 g startego parmezanu 2 łyżki posiekanego lubczyku 1 łyżeczka mielonego cynamonu Przygotowanie Makaron gotujemy kilka minut mniej, niż jest to na opakowaniu. Oczywiście w mocno osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do miski. Śmietanę mieszamy z mlekiem i ksylitolem. Dodajemy umyte
R'n'G Kitchenjednym z najsmakowitszych. Portobello rules! Kotlet z grzybów to oczywisty klasyk każdej jesieni i każdy grzybiarz, kiedy już ususzy co ma ususzyć, robi sobie porządnego kotleta z siekanych. albo mielonych ugotowanych grzybów. Takie rzeczy jednak tylko w szczycie grzybobrania, bo przez resztę roku, kiedy grzyby są droższe od kawioru o takim rozpasaniu można zapomnieć. No jednak nie do końca
Niedzielny kucharzsłodko. Kawę ponownie zaparzyłam używając french pressa , czyli popularnego zaparzacza, ponieważ tak przygotowana ma pełny smak i bogatą konsystencję. Pamiętajcie, że sprawdzi się w nim kawa grubo mielona, a o zmielenie możecie poprosić baristę w kawiarni Starbucks podczas zakupu kawy. Po instrukcję, jak zaparzyć kawę we french pressie odsyłam Was do mojego poprzedniego wpisu z serii . Muffinki czekoladowe
Chilli Czosnek i Oliwaziemniaki (3 duże/6 małych) korzeń pietruszki (150-200 g) kawałek selera (150-200 g) 2-3 liście laurowe pół łyżeczki kurkumy płaska łyżeczka mielonej kozieradki płaska łyżeczka tymianku 3 łyżki oleju Przygotowanie: Warzywa obierz i pokrój: marchew w półplasterki, ziemniaki, seler i pietruszkę w 0,5 cm kostkę, a szparagi w 1 cm kawałki. W garnku najlepiej
greenscarfSkładniki: 700 g całych krewetek (wychodzi ok 350 g obranych) 2 jajka 40-50 g mąki kokosowej opcjonalnie dodatkowo wiórki kokosowe czosnek granulowany sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony słodka papryka ostra papryka opcjonalnie ulubione zioła np. prowansalskie , bazylia , oregano itp. tłuszcz do smażenia np. olej kokosowy (LCHF, bez laktozy, paleo) lub masło klarowane (LCHF, optymalna) Krewetki umyć
Ola la LCHFziemniaków 380-400 g naturalnego tofu 2 duże cebule sok z połowy cytryny lub kilka łyżek wody z kiszenia ogórków 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju sól, pieprz Wegańskie pierogi ruskie – ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 i ¼ szklanki bardzo gorącej wody 1 łyżeczka soli Ziemniaki gotujemy
Poezja smakułyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml zimnej kremówki 30% 2 śnieżki w proszku 100 g białej czekolady 100 g mielonych migdałów * 200 g wiórków kokosowych 100 ml adwokatu 2 galaretki truskawkowe 800 ml wrzątku truskawki Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo
Ala piecze i gotujezawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy! Składniki : 500 g selera już obranego 3 jajka 1 cebula pół kostki masła odrobina soli, świeżo mielony pieprz, łyżeczka majeranku i gałki muszkatołowej szklanka bułki tartej Sposób przyrządzenia: Selera i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić na maśle ok. 30 min. Wystudzić
pieprzny smaczek