mielone - 47549 przepisów (strona:1468/3170)

Domowa szynka na kanapki 347

szklanki soli (130g) 1 łyżka cukru 1 łyżka pieprzu 1 cebula 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego pół łyżeczki chilli   Do natarcia mięsa: papryka mielona słodka i ostra zioła: majeranek, bazylia, oregano   *** Do garnka wlewamy wodę, dodajemy majonez, obraną cebulę oraz czosnek i przyprawy (sól, pieprz, chilli, cukier, liście laurowe i ziele angielskie

Blog z Apetytem
Pieczony sandacz z warzywami – obiad w 30 minut 280

koktajlowych 2 pędy selera naciowego 1 czerwona cebula 2 cytryny świeży rozmaryn i tymianek sos ostrygowy 100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć) 4 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz opcjonalnie: kilka liści kapusty włoskiej Pieczony sandacz z warzywami – wykonanie filety z sandacza umyć i pokroić na mniejsze kawałki ułożyć (skórką

Patchwork
Pasztet z królika z żurkiem 160

koniec dodaję wątróbkę i gotuję jeszcze 10 minut. Mięso i warzywa wykładam na talerz żeby ostygły. Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną cebulę. Mięso obieram z kości i mielę maszynką razem z warzywami ugotowanymi za wyjątkiem pory, ją odkładam i cebulę też mielę. Bułkę namaczam w mleku, jak zmięknie odciskam z nadmiaru mleka i dodaję do mięsa, wbijam jajka, dodaję

wesoła kuchnia
Mazurek z makiem i bakaliami 179

mąki pszennej (może być część krupczatki) 200 g masła (schłodzić) 2 żółtka 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Masa makowa: 200 g mielonego suchego maku 300 ml mleka 1/2 szklanki cukru 100 g masła 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 g bakalii (suszona, żurawina, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, suszone figi) Polewa

Kuchcik gotuje
Sałatka z cieciorki i brukselki 187

łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki kminu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Do brukselki: 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przepłucz i osusz cieciorkę. Umyj i osusz brukselkę. Większe główki przekrój

Niedzielny kucharz
Masoor dal – zupa z soczewicy wg Nigeli Lawson 183

inny poziom doznań kulinarnych niż nasza pomidorowa. Zasadniczo składa się z soczewicy, pomidorów i batatów. Swój niezwykle złożony smak zawdzięcza przyprawom, wśród których znajdziecie: świeży i suszony imbir, kurkumę, mieloną kolendrę oraz kumin… Kumin, który jak wiadomo jest samcem alfa wśród przypraw, bo ma niebywałą tendencję do dominowania wszystkich pozostałych i całego dania. Właśnie dlatego trzeba go używać

Niedzielny kucharz
Pulpety w sosie koperkowym 207

Składniki: Na pulpety - 1kg mielonej wieprzowiny - 2 jajka - 3łyżki bułki tartej - pół cebuli - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki tartej marchwi - 2 łyżki tartego selera - sól, pieprz, koperek - mąka do obtoczenia Na sos: - koper - 1 starta marchew - kawałek tartego selera - sól, pieprz, kwasek cytrynowy - mąka i olej do zasmażki Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy. Składniki na pulpety

Kulinarne blogowanie
Jajka faszerowane pastą pomidorową 173

stole podczas Wielkanocy. Składniki: 6 jajek 250g wędzonej szynki 140g serka śmietankowego 1 łyżka majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej szczypta słodkiej papryki sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na talerzu

Szalona Kuchnia Eweliny
Czarna zupa z Kostaryki 168

przez noc 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne / mielonego chili sól do smaku 4 jajka Salsa: 1/2 limonki 50g sera feta 1/2 czerwonego chili 5 listków bazylii + do podania Dodatkowo: placki tortilli oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU - pieczone w winie z cebulą i suszonymi śliwkami 168

śliwkami - wypróbowany, najlepszy przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :)  Polecam! SKŁADNIKI : na 2 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych na kawałki z 2 kostkami marynata: 1 łyżka kminku całego 2 łyżki mielonej słodkiej papryki po kilka ziaren pieprzu, ziela i jałowca kilka listków laurowych po pół łyżeczki ziaren gorczycy i kolendry kilka suszonych śliwek kilka ząbków czosnku ok. 1 litr bulionu

Moja Książka Kucharska
Pyszna surówka obiadowa z białej kapusty z koperkiem, marchewką i majonezem. 601

lodówce, aby smak ładnie przeszły. Polecam. Składniki: około 1/4 większej główki białej kapusty 2 marchewki 1 łyżka posiekanego koperku szczypta czosnku granulowanego bez chemii Skworcu do smaku czarny mielony pieprz i sól himalajska Skworcu 4-5 łyżek majonezu Przygotowanie: Kapustę kroimy / siekamy (grubość w zależności od indywidualnych upodobań). Dodajemy posiekany koperek, obrane i starte na drobnych oczkach marchewki, szczyptę

Słodkie okruszki
Klopsiki marchewkwe 187

miesięczny synek wystawił pozytywną ocenę. Wcinał aż mu się uszka trzęsły :)                         SKŁADNIKI   Pulpeciki 250 g mielonego mięsa 1 marchewka pół woreczka ugotowanej kaszy (u mnie była to kasza bulgur) 1/4 cebuli garść rukoli zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz Sos przecier pomidorowy w kartonie 500g jogurt

Zdrowo i kolorowo
Śmietankowy sernik z musem truskawkowym 166

Walentynki czy urodziny. Składniki: Spód: 100g masła 200g mąki pszennej 70g cukru pudru 1 jajko 1/3 łyżeczki  proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa: 1kg białego sera (trzykrotnie mielonego) 250g mascarpone 4 jajka 140g cukru 35g budyniu śmietankowego 60g mleka w proszku 200ml mleka 9ml aromatu śmietankowego Mus truskawkowy: 500g truskawek 2 łyżki cukru 125ml wody 1 galaretka

Szalona Kuchnia Eweliny
Jajka z nutą szczypiorku faszerowane brokułem 178

Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski. Składniki: 6 jajek 260g brokułu 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na półmisku. 2. Brokuł

Szalona Kuchnia Eweliny
CLAFOUTIS Z JAGODAMI I SERKIEM ŚMIETANKOWYM 168

posypanych cukrem.** Wylej na wierzch przygotowaną masę serową. Na wierzchu ułóż po kilka jagód. Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno. *Lub mielonego twarogu sernikowego, ale gładkiego, mazistego, o dość luźnej konsystencji. ** Na przykład kokilek do crème brûlée. Możesz również użyć jednej dużej foremki zamiast małych kokilek. Wydłuż wówczas czas pieczenia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska