SMAŻONYCH ZIEMNIAKÓW (dla 4 osób) 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki (lub 8 mniejszych) 1 szklanka zielonego groszku 1 mała czerwona cebula 150 g sera feta sól, pieprz, czosnek mielony do podania: świeża rukola i pomidory olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę pokrojoną w talarki, a kiedy się zeszkli dodaję ziemniaki. Doprawiam
W kuchni Karmel-itkityle przyjemne, że młoda (totalny niejadek) wciągnęłaby za jednym razem całe. Łapcie łatwy przepis: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki dobrej jakości kakaa szklanka rodzynek 0,5 szklanki oleju 0.5 szklanki mleka łyżeczka sody oczyszczonej Rodzynki przelać wrzątkiem, namoczyć, a gdy napęcznieją
Farmażonyśmietany 18% 10 dag tartego sera żółtego np. cheedar 1 łyżka cebulki prażonej 1 łyżka drobno posiekanego koperku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonej, mielonej, słodkiej papryki PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myjemy a następnie kroję w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz czerwoną papryką . Smażę na rumiano na oleju rzepakowym. Następnie dodaję mieszankę
Gotowanie Patkizerkać :) Składniki na małą keksówkę: 150 g mąki pszennej razowej 100 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru (dodałam zamiast gałki muszkatałowej) duża szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 75 g brązowego cukru 3 jajka 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka orzechowego alkoholu
My simple kitchensmalec , olej kokosowy , oliwa z oliwek ) 50 g cebuli 5 g (2 ząbki) czosnku 1 litr rosołu (bulionu warzywnego – osoby na redukcji) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie śmietana 30% lub śmietanka kokosowa opcjonalnie starty parmezan płatki migdałów , pestki dyni lub słonecznika chipsy z boczku Szparagi umyć, osuszyć i odłamać
Ola la LCHFduża garść młodych pokrzyw lub ich liści z górnych partii roślin 3 szalotki włącznie ze szczypiorkiem łyżka oliwy 50ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina szczypta gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz Do podania: 100g komosy ryżowej 30g śmietany 12% (można pominąć, jeśli zupa ma być wegańska) W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną szalotkę
Dietologmyjemy, osuszamy i odcinamy na zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga - wywczas końcówka sama się odłamie. Szparagi obtaczamy w oliwie z oliwek i posypujemy delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na kwadraty, każdy o boku 8 cm. Na każdym kawałku ciasta układamy plasterek szynki parmeńskiej, 2-3 szparagi na ukos i na wierzchu
Wędrówki po kuchnicebula 1 łyżeczka masła bez laktozy Mlekowita ½ czerwonej papryki 15 dag sera żółtego bez laktozy Havarti lub Gouda Mlekowita Zioła prowansalskie do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Do posmarowania: Oliwa z bazylią Ketchup do podania Sposób przygotowania: Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewam aż będzie dobrze ciepłe. Mąkę wsypuję do miski, mieszam z solą
Wanilia i KardamonPrzepis na żeberka na grilla w miodzie SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych 1/2 szklanki keczupu 1/2 szklanki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 4 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 1/2 szklanki ciemnego piwa sól pieprz dodatki: pieczone ziemniaki marynowane papryczki marynowane korniszony natka pietruszki do dekoracji
Moja Książka Kucharskapokroić na porcje-gorąco polecam bo jest przepyszna i będę robić ją bardzo często..... Składniki: 4 placki tortilli 30 dkg sera żółtego(gouda ,cheddar) 500 g mięsa mielonego wieprzowe lub wołowe 1 papryka czerwona mała puszka kukurydzy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czerwona cebula olej,sól,pieprz,szczypta chilli ząbek czosnku rozmaryn(lub inne ulubione przyprawy) Przygotowanie
Swojskie jedzonkomasło 1 łyżka, pomidory 2 sztuki, ogórek zielony 12 sztuki, szczypiorek 1 pęczek, sałata liście - ile potrzeba, Zott Zottarella Mozzarella Classic 1 opakowanie #kreatywniewkuchni #zottarellabezgmo , sól- ile potrzeba, pieprz mielony -ile potrzeba świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek i zbędnych tłuszczyków (wycinam przy pomocy nożyczek ostrych przeznaczonych tylko prac w do kuchni), opłukać na sitku, osuszyć na ręczniku
W Mojej Kuchni Lubięwystudzić i połączyć z burkami. Posolić i popieprzyć do smaku. Sos miętowy: - pęczek świeżej mięty - 2 ząbki czosnku - 2 pomidory - 4 łyżki soku z cytryny - po szczypcie mielonej kolendry, papryki chili - łyżeczka cukru - łyżka dobrego oleju Liście mięty umyć i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Czosnek obrać. Wszystko razem wraz z sokiem z cytryny
Kulinarne przemysleniamarynata znana jest pod nazwą kowbojskiej marynaty. Czas grillowania : 20 minut Liczba porcji : Z podanej ilości składników powstanie zaprawa na 4 kawałki mięsa Składniki: 4 łyżki drobno mielonej kawy 4 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) 4 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego Przygotowanie Połącz wszystkie składniki. Mięso dokładnie osusz, a następnie skrop i wysmaruj olejem. Natrzyj zaprawą. Odstaw
Niedzielny kucharzporcja – ja dałam cały niewielki) jajko 1/3 kostki sera feta (nie jest koniczna ale dodaje smaku) garść bułki tartej lub otrębów – do uzyskania konsystencji podobnej do kotletów mielonych ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: Ugotowane ziemniaki i brokuł oraz ser feta ugniatamy jak puree. Wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą lub otręby Wciskamy czosnek
Mama z miastaBardzo polecam! składniki 150 g gęstego jogurtu - użyłam greckiego 100 g fety 3 łyżki oliwy 1 - 2 starte ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej mięty 2 łyżki koperku 1/4 łyżeczki mielonego kminu sól - do smaku przygotowanie W miseczce rozgnieść widelcem fetę. Dodać jogurt i oliwę, wymieszać. Dodać starty czosnek, miętę, koperek, kmin. Wymieszać, doprawić do smaku solą. Przygotować co najmniej
Stare Gary